Senast uppdaterad: september 12, 2021

Vår metod

32Analyserade produkter

46Tillbringade timmar

32Utvärderade artiklar

156Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test av avsvällande nässpray 2023. Här presenterar vi alla de avsvällande nässprayerna som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa avsvällande nässprayen för dig. Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du dessutom viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en avsvällande nässpray.
Sammanfattning

 • Avsvällande nässpray gör det lättare för dig att andas genom näsan. De kan lindra symptomen vid hösnuva, allergier, förkylning, bihåleinflammation och infektioner i mellanörat.
 • De flesta nässprayer utan avsvällande medel är inte beroendeframkallande, enligt tillverkaren.
 • Du kan välja mellan två typer av avsvällande nässpray. Det finns avsvällande nässpray som lämpar sig för långvarig användning och sådana som du bara bör använda under en kortare tid.

Avsvällande nässpray test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en avsvällande nässpray

Funderar du på att köpa en avsvällande nässpray, men är lite överväldigad av utbudet och de olika erbjudandena? Då har du kommit till rätt ställe, för vi förklarar vad du bör tänka på när du köper avsvällande nässpray.

För vem är en avsvällande nässpray lämplig och för vem inte?

I princip är avsvällande nässpray lämplig för alla som har en täppt näsa. Detta beror på att avsvällande nässpray gör att näsan rinner mindre och att det blir lättare för dig att andas.

Avsvällande nässpray med antihistamin och kortison är lämplig för allergiker och kan vanligtvis användas under en längre tid. (Bildkälla: pixabay.com / Free-Photos)

De flesta människor använder avsvällande nässpray för att lindra symptomen på förkylning eller influensa. Men avsvällande nässprejer kan göra ännu mer: de gör livet lättare för många allergiker under pollensäsongen. Steroida nässprejer kan till exempel hjälpa vid hösnuva. Om de används regelbundet (!!!) minskar de inflammation och svullnad i nässlemhinnorna. Detta kan hjälpa till att lindra symtom som nysningar och rinnande näsa. (1) Avsvällande nässpray är också rätt sak att göra vid andra allergier, t.ex. hösnuva eller allergi mot djurhår. Vissa allergiker kan till exempel undvika att svälja histamintabletter tack vare avsvällande nässpray. Om svullnaden av nässlemhinnorna beror på en (allvarligare) allergisk reaktion, t.ex. hösnuva, kombineras de avsvällande preparaten ofta med andra produkter, t.ex. antihistaminer eller leukotrienantagonister, för att förstärka effekten. I särskilt svåra fall använder läkare också kortikosteroider i näsan. (2) I olika studier (t.ex. (2)) rekommenderas främst en profylaktisk symtomatisk behandling. Detta kan tillämpas särskilt bra på allergipatienter med säsongsbetonad rinit. På så sätt behandlas symtomen i ett tidigt skede för att mildra dem.

Efter vissa näsoperationer främjar avsvällande sprayer läkningen.

Efter vissa näsoperationer hjälper avsvällande nässpray också till att läka såret. Det är viktigt att veta vilken typ av näsoperation du fick och hur länge sedan den gjordes. Det är bäst att diskutera detta med din kirurg. Avsvullande och desinficerande nässpray gör det mycket svårare för bakterier att föröka sig och för polyper att återkomma. När det gäller till exempel näspolyper används ofta perioperativa systemiska kortikosteroider - antiinflammatoriska läkemedel. (3) Dessa används både preoperativt och postoperativt vid operation av näspolyper. Preoperativa steroider minskar blodförlusten och underlättar operationen. Postoperativa steroider används ofta för att minska den tidiga återkomsten av näspolyper och skydda mot försämrad astma. (3) Avsvällande nässpray används också ofta vid bihåleinflammation eller infektioner i mellanörat. Avlägsnande nässpray hjälper till att lösa upp sekret och främja ventilationen av mellanörat.

Vilka avsvällande nässprejer är beroendeframkallande och vilka är det inte?

I princip är alla avsvällande nässprejer som innehåller avsvällande medel beroendeframkallande. De enda nässprayerna som har en avsvällande effekt utan att vara beroendeframkallande och utan risk för att bli beroende är nässprayerna med ren saltlösning. De kallas också nässpray med havsvatten eller nässpray med saltlösning. De vanligaste avsvällande medlen i nässpray som kan leda till beroende är:

 • Xylometazolin
 • Oxymetazolin
 • Fenylefrin
 • Tuaminoheptan

Beroende av avsvällande nässpray orsakas av den så kallade rebound-effekten. De aktiva ingredienserna i avsvällande nässprejer drar ihop blodkärlen i näsan och får nässlemhinnan att svullna upp. Men när effekten av nässprayen avtar blir blodkärlen ännu mer genomblödda. Detta leder till att nässlemhinnorna svullnar upp ytterligare, så att du återigen tar till nässprayen. I en vetenskaplig studie (4) fann man dock att långvarig behandling av nässlemhinnorna med nässpray ledde till en betydande minskning av antalet inflammatoriska celler i näsan. Resultatet blev att testpersonerna nös mindre och att deras näsor kliade mindre än kontrollgruppens. De drog också slutsatsen att effektiviteten hos de bearbetade preparaten ökade samtidigt. Man bör dock vara försiktig så att användningen av nässpray inte blir beroendeframkallande. Dessutom bör man titta noga på ingredienserna i sprayen.

Vid vilken ålder kan mitt barn använda avsvällande nässpray?

I princip är det så att en mindre kropp kräver en mindre mängd aktiv substans. Därför rekommenderar vi att spädbarn och småbarn använder nässpray som uteslutande består av en saltlösning och som inte innehåller några avsvällande aktiva ingredienser. En nässugare rekommenderas därför också för förkylda spädbarn. Först från och med det andra levnadsåret rekommenderar vi avsvällande nässpray för små barn eller sprayer som är speciellt utformade för detta ändamål.

Dessa innehåller avsvällande aktiva ingredienser, men inte i samma höga koncentration som i avsvällande nässprayer för vuxna. Samma sak gäller för avsvällande nässpray för barn över sex år. Oftast kan barn och tonåringar över sex år använda samma nässpray som vuxna. Skillnaden jämfört med nässpray för vuxna är att barn och ungdomar bör använda nässprayen mindre ofta eller i mindre utspädd form. I tabellen nedan hittar du exempel på avsvällande nässpray för ditt barns lämpliga ålder:

Avsvällande nässpray Barnets ålder
Xylo-Mepha® 0. 1% Vuxna och barn 6 år och äldre
Nasic® för barn 2 år till 6 år
Otrivin® Natural Baby (RH) Naturliga avsvällande nässpray och nässpray med rent havsvatten har inga biverkningar enligt tillverkarna

Nässpray med avsvällande medel som innehåller avsvällande medel kan dock ge biverkningar. Biverkningarna sträcker sig från beroende till ökat blodtryck och överkänslighetsreaktioner. Lokal irritation, sveda och torrhet i slemhinnorna kan också vara en möjlig biverkning. Vissa preparat kan under vissa omständigheter (t.ex. om man tillhör en riskgrupp som redan har drabbats av en sjukdom) leda till biverkningar i de olika organsystemen, t.ex. hjärtarytmi eller förändringar i blodbilden. Dessa biverkningar uppträder dock huvudsakligen med oralt eller intravenöst administrerade rhinologiska läkemedel. (5) Du bör därför alltid kontrollera de exakta ingredienserna i produkterna, eftersom biverkningarna kan variera kraftigt från spray till spray. Vi rekommenderar att du läser bipacksedeln innan du använder en avsvällande nässpray Du bör också rådgöra med en läkare eller apotekare om du använder en starkare spray.

Vad gör en avsvällande nässpray och hur fungerar den?

Effekten och hur den fungerar skiljer sig åt beroende på vilken typ av avsvällande nässpray som används. Följande video visar hur avsvällande medel fungerar.

Nässpray med havsvatten har en avsvällande effekt eftersom saltvattnet spolar ut sekret och minskar svullnad och tryck i näsan. Många saltvattensprayer innehåller också ingredienser som återfuktar nässlemhinnan. Denna fukt motverkar effektivt bakterier och virus. Som redan nämnts leder avsvällande nässpray som innehåller avsvällande medel till en förträngning av blodkärlen, vilket minskar blodtillförseln till nässlemhinnan och får den att svullna upp i 6-8 timmar. Antihistamin-nässprayer har en antiallergisk effekt. Det innebär att de lindrar de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Dessa är ofta rinnande näsa och svullnad av slemhinnorna. Kortison nässpray, även känd som kortison nässpray eller glukokortikoid nässpray, har också en lokal antiallergisk och antiinflammatorisk effekt. De antiinflammatoriska egenskaperna minskar svullnaden av den inflammerade nässlemhinnan och gör det lättare att andas.

Kan jag använda avsvällande nässpray under graviditet eller amning?

Nässpray med naturligt havsvatten kan ofta användas under graviditet och amning utan problem. Eftersom det alltid finns undantag rekommenderar vi att du tittar på bipacksedeln för att vara säker. Det är fortfarande oklart vilka effekter många avsvällande nässprejer som innehåller avsvällande aktiva ingredienser har på graviditet och amning.

Under amning rekommenderar vi att du använder nässpray med rent havsvatten som inte innehåller några aktiva ingredienser. Dessa är särskilt skonsamma och har enligt tillverkaren ingen effekt på amningen. ( Bildkälla: pixabay.com / StockSnap)

Nässpray rekommenderas ofta inte under graviditet och amning, särskilt på grund av deras vasokonstriktiva effekt, som kan uppstå inte bara i näsan utan överallt i kroppen. Enligt en vetenskaplig studie (5) bör indikationen för alla rhinologiska läkemedel kontrolleras noggrant, särskilt för ammande mödrar och gravida kvinnor (inklusive barn). Detta beror på att vissa nässprejer kan orsaka biverkningar, t.ex. lokal irritation, sveda eller torrhet i slemhinnorna. De kan också påverka olika organsystem eller till och med förändra blodstatusen. Därför rekommenderas försiktighet med många nässprejer under graviditeten! Eftersom det finns ett stort antal rhinologiska medel tillgängliga bör man välja den optimala individuella behandlingen med hänsyn till biverkningsprofilen. (5) Vi rekommenderar att du rådfrågar din läkare eller apotekare eller använder nässpray med rent havsvatten.

Var kan jag köpa en avsvällande nässpray?

De flesta avsvällande nässprayerna är receptfria på vanliga apotek, apotek och ibland på stormarknader. Endast kortison-nässpray och antihistamin-nässpray får endast finnas på apotek. Detta beror på att vissa av dem först nyligen har blivit tillgängliga utan recept. Exempel på försäljningsställen för avsvällande nässpray är följande

 • Dm
 • Rossmann
 • Aldi
 • Lidl-apotek
 • Edeka

Du kan naturligtvis också beställa avsvällande nässpray från de vanliga nätbutikerna. Se dock till att nätbutikerna är välrenommerade.

Vad kostar avsvällande nässpray?

I princip kan du förvänta dig ett lägre pris för nässpray med havsvatten än för avsvällande nässpray som innehåller avsvällande aktiva ingredienser. Båda varianterna är dock tillgängliga från cirka 0,90 euro och bör inte kosta mer än cirka 15 euro.

I en stor prisstudie har vi undersökt totalt 195 produkter från kategorin nässpray för att ge dig en överblick. Du kan se resultaten i vårt diagram. I vår guide kan du ta reda på om en produkt i den högre eller lägre prisklassen är lämplig för dig. (Källa: Egen illustration)

I jämförelse är de dyraste produkterna kortison-nässpray och antihistamin-nässpray. De kostar mellan 10 och 30 euro. [/tr] [/tablex]

Avsvällande nässpray Pris Nässpray med havsvatten och avsvällande nässpray med avsvällande aktiva ingredienser ca. 0. 90 - 15 euro

Kortison nässpray och antihistamin nässpray; ca. 10 - 30 euro xml

Ett av de mest effektiva alternativen till avsvällande nässpray är nässköljning. Med en nässondusch kan du skölja ut sekret i näsan med en saltlösning och lösa upp slemmet. Ett annat alternativ som är särskilt lämpligt för allergiker är ett ångbad med saltlösning. Ångan fuktar nässlemhinnan. Detta lindrar snabbt klådan. Om du är förkyld kan du också göra en soppa med mycket chili. Chili får näsan att rinna så att bakterierna transporteras ut ur kroppen snabbare och du blir av med förkylningen så snabbt som möjligt.

Beslut: Vilka typer av avsvällande nässpray finns det och vilken är rätt för dig?

Du kan i allmänhet välja mellan två typer av nässpray.

 • Avsvällande nässpray för kortvarig användning
 • Avsvällande nässpray för långvarig användning

Dekongestiva nässprayer som är lämpliga för långvarig användning är bland annat dekongestiva nässprayer med ren saltlösning.

Vad är egenskaperna hos näsdekongestiva medel för kortvarig användning och vilka är deras för- och nackdelar?

Kortvariga avsvällande nässprejer hjälper vanligtvis mot förkylning på bara några minuter. Detta gör dem mycket effektiva, särskilt innan du går till sängs. Dessutom räcker det oftast med kortvarig användning på högst en vecka för att lindra symtomen vid en lindrig förkylning. Eftersom lindriga förkylningar ofta avtar efter några dagar. Alla vet det: När du har influensa eller förkylning har du ofta ingen aptit, trots att din kropp är försvagad och du behöver energi och borde äta. Det beror på att vårt luktsinne går förlorat när näsan är blockerad. Avsvällande nässpray kan vara till stor hjälp i detta fall för att få tillbaka aptiten. Du kan också prova ett kallt bad som ett alternativ eller komplement. De eteriska oljorna i badet hjälper också till att rensa luftvägarna.

Den största nackdelen med avsvällande nässpray är att de inte är lämpliga för många allergiker. Detta beror på att pollensäsongen vanligtvis varar längre än bara en vecka. Dessutom är risken för beroende av avsvällande nässpray med de aktiva ingredienserna xylometazolin och oxymetazolin betydligt högre än av avsvällande nässpray som du kan använda under en längre tid.

Fördelar
 • Snabb effekt i några minuter
 • Lämplig vid lindrig förkylning
 • Hjälper mot aptitlöshet
Nackdelar
 • Kan leda till beroende
 • Lämplig för allergiker
 • Risk för uttorkning av näsan

Vissa avsvällande nässprayer som är avsedda för kortvarig användning innehåller inga vårdande ingredienser. Detta kan torka ut och skada nässlemhinnan.

Vad är egenskaperna hos näsavslappnande medel för långvarig användning och vilka är deras för- och nackdelar?

Nässpray för långvarig användning har fördelen att den kan användas i flera veckor. Detta hjälper dig att klara av pollensäsongen, som vanligtvis varar några veckor. Långsiktiga avsvällande nässprayar är också mindre beroendeframkallande. De används till och med för att avvänja missbrukare av nässpray. Avlägsnande nässpray med koksaltlösning har också den stora fördelen att de enligt tillverkaren inte kan ge några biverkningar. Med vissa avsvällande nässprejer för långvarig användning börjar den avsvällande effekten att verka först efter några dagar. Detta innebär att symtomen inte alltid lindras omedelbart. Eftersom avsvällande nässpray med kortison och antihistamin först nyligen har blivit tillgängliga över disk kanske du inte kan köpa dem på alla apotek.

Fördelar
 • Lämplig för allergiker
 • Låg risk för beroende
 • Inga biverkningar (havsvattennässpray)
Nackdelar
 • Effekten kan vara fördröjd
 • Finns inte överallt
 • Inte långvarig avsvällande effekt (havsvattennässpray)

Dessutom ifrågasätts den avsvällande effekten av saltvattennässpray ofta. Även om sekretet och bakterierna spolas ut ur näsan är den avsvällande effekten oftast inte bestående på flera timmar.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera avsvällande nässpray

I det följande kommer vi att visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja bland de många möjliga avsvällande nässprayerna. Kriterierna du kan använda för att jämföra avsvällande nässpray är följande

 • Lämplig för allergisk rinit
 • Kan vara beroendeframkallande
 • Omhändertagande effekt
 • Utan konserveringsmedel
 • Recept krävs

I de följande punkterna förklarar vi vad varje kriterium är.

Lämplig vid allergisk rinit

Näsavlägsnande medel är bra vid hösnuva.

I princip är alla avsvällande nässprejer som kan användas längre än en vecka lämpliga vid hösnuva. Om du ser en avsvällande nässpray med ingredienserna kortison, kortison eller antihistamin kan du i princip anta att den avsvällande nässprayen är lämplig för allergiker. Läs igenom bipacksedeln för att vara säker eller fråga din läkare eller apotekare. Nässpray med saltlösning rekommenderas också för allergiker. Eftersom du kan använda dem flera gånger om dagen och vanligtvis inte behöver oroa dig för biverkningar eller överdoser

Kan vara beroendeframkallande

Alla avsvällande nässprayer som innehåller avsvällande medel kan vara beroendeframkallande.

Beroende på hur länge man använder sprayen kan den vara beroendeframkallande.

Om du hittar de aktiva ingredienserna xylometazolin eller oxymetazolin i bipacksedeln bör du vara försiktig. En annan egenskap som kan berätta om en avsvällande nässpray kan utlösa ett beroende är hur länge den används. Många avsvällande nässprejer som kan vara beroendeframkallande bör inte användas i mer än en vecka.

Visste du att om du använder nässpray för länge ökar risken för missbruk? Var därför försiktig så att du inte använder ett avsvällande nässpray för tidigt och i onödan. Om du använder den i mer än fem dagar vänjer sig dessutom dina nässlemhinnor vid den och behöver mer och mer av den för att du ska kunna andas igen.

Närande effekt

Kall luft, torr luft eller upprepad användning av avsvällande nässpray kan torka ut nässlemhinnorna. För att förhindra detta innehåller många avsvällande nässprayar vårdande ingredienser. Sådana vårdande ingredienser i fuktgivande nässpray är:

 • Hyaluronsyra
 • Dexpanthenol, även känd som pantothenol, dexapanthenol, provitamin B5 och panthenol

Avlägsnande nässpray som också återfuktar näsan rekommenderas särskilt under vintermånaderna. Det beror på att nässlemhinnorna torkar ut snabbare på vintern än på sommaren.

Utan konserveringsmedel

Avlägsnande nässpray innehåller ofta konserveringsmedel för att hålla dem längre och fria från bakterier. Det vanligaste konserveringsmedlet i avsvällande nässpray är bensalkoniumklorid. Detta konserveringsmedel misstänks orsaka allergier. Därför avstår allt fler tillverkare från att tillsätta konserveringsmedel. Ofta innehåller avsvällande nässpray som innehåller lösningar av natriumklorid (vanligt salt) inte heller konserveringsmedel. Bakterier kan föröka sig dåligt eller inte alls i havsvatten.

Receptbelagda

Nästan alla avsvällande nässprayar är receptfria. De typer av avsvällande nässpray som anges bör finnas tillgängliga på alla apotek

 • Avsvällande nässpray med saltvatten
 • Avsvällande nässpray med avsvällande medel

Situationen är annorlunda när det gäller avsvällande nässpray som är speciellt framtagna för allergiker och som innehåller kortison eller histamin. Vissa apotek kräver fortfarande ett recept. Ring ditt apotek för att höra om du behöver en sådan.

För vissa avsvällande nässprejer behöver du ett recept från din läkare. (Bildkälla: 123rf.com / 90421557)

Fakta som är värda att veta om näsavsvällande medel

I det sista avsnittet av den här artikeln kommer vi att besvara några viktiga frågor om näsavsvällande medel och hur man använder dem. Du får veta vad du kan göra om din avsvällande nässpray inte hjälper, var du kan göra dig av med den på rätt sätt och mycket mer.

Min avsvällande nässpray hjälper inte, vad ska jag göra?

Om din andning inte förbättras trots att du använder en avsvällande nässpray kan det bero på att du har använt en nässpray som inte innehåller avsvällande medel utan en saltlösning.

Använd inte nässpray med xylometazolin eller oxymetazolin i mer än en vecka.

Om så är fallet rekommenderar vi att du använder avsvällande nässpray som innehåller avsvällande medel som xylometazolin eller oxymetazolin som en tillfällig lösning. Du bör dock inte använda dem längre än en vecka. Om detta inte förbättrar dina symtom, eller om du behöver en avsvällande nässpray under en längre tid, kontakta en läkare eller apotekare som en försiktighetsåtgärd.

Var kan jag göra mig av med min avsvällande nässpray på rätt sätt?

Om din nässpray endast består av saltlösning kan du slänga den på vanligt sätt, antingen i ditt glasavfall eller i ditt hushållsavfall.

Om din avsvällande nässpray innehåller andra aktiva ingredienser kan du ta tillbaka den till apoteket och göra dig av med den där. Om du vill veta säkert om din avsvällande nässpray innehåller andra ingredienser än saltvatten kan du läsa bipacksedeln. Där står ofta hur du ska göra dig av med din nässpray på rätt sätt.

Hur kan jag ta mig ur mitt beroende av nässpray?

Många människor i Tyskland lider av privinism - beroendet av nässpray. Men det finns olika sätt att ta sig ur detta beroende. Om du har varit beroende av nässpray i mindre än ett halvår rekommenderar vi följande tips för att sluta vara beroende av avsvällande nässpray.

 • Spraya endast en näsborre med nässprayen.
 • Använd en lägre dos nässpray. Detta fungerar bäst med nässpray för barn.
 • Använd icke-svällande, naturbaserade nässprejer. Ett exempel på detta är nässprayen RC-Care ®N.

Om du har varit beroende av avsvällande nässpray i mer än ett halvår rekommenderar många experter att du slutar med en kall turki.

Om du redan har försökt på egen hand, men inte kan bli av med beroendet, kan du alltid kontakta din husläkare och be om hjälp. Läkare vet ofta bäst hur man hanterar missbruk och känner till bra vägar ut ur missbruket.

Hur använder jag en avsvällande nässpray på rätt sätt?

 1. Rengör näsan.
 2. Ta bort skyddshatten.
 3. Håll nässprayen vertikalt och pumpa flera gånger tills sprayen kommer ut.
 4. Håll den avsvällande sprayen i näsborren, spraya en gång och andas in försiktigt.
 5. Upprepa proceduren för den andra näsborren.
 6. Luta huvudet lite bakåt.
 7. Rengör nässprayens spets med en ren vävnad.
 8. Sätt tillbaka skyddslocket på nässprayen.

(Fotokälla: 123rf.com / 90268416)

Referenser (5)

1. NHS. Steroid nasal sprays. Last review: 01/2020.
Källa

2. Küster I., Rudack C. & Beule A. Komplikationen und Nebenwirkungen bei konservativer Therapie rhinologischer Erkrankungen. HNO. 2018; Volume 66, pp 419–431.
Källa

3. Mladina Ranko, Ferguson Berrylin J. Cortison Therapy in Nasal Polyposis. In: Nasal Polyposis (Önerci T., Ferguson B.). 2010; pp 199-206.
Källa

4. Holm A. F., Godthelp T., Fokkens W.J. et al. Long-term effects of corticosteroid nasal spray on nasal inflammatory cells in patients with perennial allergic rhinitis. Clin Exp Allergy. 1999 Volume Oct 29(10), pp 1356-66.
Källa

5. Mösges, Ralph. Stufenplan gegen den Heuschnupfen. Von Allergenkarenz bis Kortison. MMW - Fortschritte der Medizin. 2011. Volume 153, pp 30–33.
Källa

Wissenschaftlicher Artikel
NHS. Steroid nasal sprays. Last review: 01/2020.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Küster I., Rudack C. & Beule A. Komplikationen und Nebenwirkungen bei konservativer Therapie rhinologischer Erkrankungen. HNO. 2018; Volume 66, pp 419–431.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Mladina Ranko, Ferguson Berrylin J. Cortison Therapy in Nasal Polyposis. In: Nasal Polyposis (Önerci T., Ferguson B.). 2010; pp 199-206.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Holm A. F., Godthelp T., Fokkens W.J. et al. Long-term effects of corticosteroid nasal spray on nasal inflammatory cells in patients with perennial allergic rhinitis. Clin Exp Allergy. 1999 Volume Oct 29(10), pp 1356-66.
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
Mösges, Ralph. Stufenplan gegen den Heuschnupfen. Von Allergenkarenz bis Kortison. MMW - Fortschritte der Medizin. 2011. Volume 153, pp 30–33.
Gå till källan
Recensioner