Senast uppdaterad: augusti 26, 2021

Vår metod

30Analyserade produkter

26Tillbringade timmar

5Utvärderade artiklar

80Användarrecensioner

Badmattor förvandlar badrummet till en oas för välbefinnande och förhindrar att vi får kalla fötter. De placeras vanligtvis framför duschen, badkaret eller toaletten. På grund av den dagliga användningen i badrummet utsätts våra badmattor för mycket slitage och måste uppfylla olika krav, t.ex. att de ska kunna absorbera vatten och vara lätta att rengöra.

Utbudet av badmattor är mycket stort och därför kan den här rapporten ge omfattande information om de viktigaste aspekterna, t.ex. material, form, säkerhet och andra egenskaper. Vi har gjort intensiva undersökningar och sammanställt de viktigaste kriterierna för dig.
Sammanfattning

 • Säkerhet är en viktig aspekt i badrummet, eftersom risken för att halka på grund av våta fötter är stor. Därför finns det halkfria badmattor som garanterar varma fötter och din säkerhet på samma gång.
 • Badmattans material spelar en viktig roll och varierar mycket. Du kan hitta badmattor av bomull, mikrofiber, bambu, gummi och trä för ditt badrum. Varje material har sina för- och nackdelar.
 • Eftersom alla badrum är olika skurna och kaklade finns det badmattor i olika storlekar, former, mönster och färger som passar alla badrum.

Badmatta test: våra val

Det finns ett brett utbud av badmattor att välja mellan, men du bör titta närmare på några av funktionerna när du fattar ditt köpbeslut och ta reda på vilken badmatta som uppfyller dina personliga behov. Vi har valt ut våra favoriter för dig i följande avsnitt.

Köp- och bedömningskriterier för Badmatta

För att göra rätt köp av en badmatta bör du naturligtvis ställa dig själv frågor som är relevanta för dig både före och efter köpet. Egenskaper och typer är viktiga.

Du kan använda dessa kriterier för en bättre jämförelse:

Vi vill förklara dessa aspekter mer i detalj så att du kan få en helhetsbild av det stora utbudet.

Säkerhet

Säkerhet är ofta en viktig aspekt. Det betyder att badmattan ska vara halkfri, särskilt på våta ytor, så att du inte glider undan när du stiger ur duschen.

De flesta badmattor har t.ex. en latex- eller gummibeläggning på baksidan för bättre vidhäftning på plattorna. Det innebär att du kan kliva ut ur duschen eller badet med våta fötter och sätta dig på badmattan utan att riskera att skada dig.

Material

En del vill ha den väldigt fluffig, andra föredrar den slät och jämn. Badmattor finns i många olika material, till exempel bomull, mikrofiber, bambu och trä.

Varje material har olika egenskaper. Vad du tycker bäst om beror på din definition av välbefinnande.

Pile finns i olika längder och tätheter, och vissa mattor har ett skumlager som ger en fluffig känsla.

Badmattor finns i många olika material, mönster och lugglängder. (Bildkälla: pixabay / shadowfirearts)

Bomull är däremot mycket lätt att rengöra, mikrofiber absorberar vatten bra och torkar snabbt, trä och bambu är robusta och ger en varm atmosfär i badrummet. Som du kan se skiljer sig egenskaperna från varandra.

Form / storlek

Badmattor finns ofta i uppsättningar om två eller till och med tre för dusch/bad och toalett för att skapa en enhetlig design i badrummet. Det beror på hur mycket utrymme du har i badrummet.

Beroende på badrummets yta och skärning kan du välja mellan runda eller fyrkantiga badmattor. Rektangulära badmattor finns ofta i olika storlekar. Allt beror på vad du har i åtanke.

Färger/mönster

Du hittar ofta tidlösa, diskreta färger för badmattor som passar till de flesta badrum med vitt, grått eller beige kakel. Men för vissa modeller finns det en myriad av färger och mönster att välja mellan.

Det finns inga gränser för kreativiteten, eftersom du också kan få ett foto tryckt på en badmatta. För dekorativa ändamål är ett bra urval av färger och mönster en fördel.

Guide: Vanliga frågor om badmatta besvarade i detalj

För att hitta rätt badmatta för dig spelar priset, skötsel och användning säkert också en viktig roll. I det följande vill vi besvara de viktigaste frågorna.

Vad passar en badmatta till?

Badmattor används oftast i badrummet som dörrmattor framför dusch, badkar och toalett. De används för att undvika kalla fötter, för att förhindra att man halkar på ett klinkergolv eller för att dekorera badrummet.

Eftersom badrummen är olika skurna och kaklade finns badmattor i olika storlekar och färger. Eftersom det är ett föremål som används varje dag måste det vara slitstarkt och så lätt att rengöra som möjligt. Se till att badmattan kan tvättas i maskin.

Vilka typer av badmatta finns det?

Nedan vill vi ge dig en enkel översikt över för- och nackdelar med de olika material som används för badmattor:
Typ Fördel Nackdel
Badmattor av bomull funktionella, slitstarka, tvättbara vid 60 °C, torktumlare möjlig, inte för höga men ändå mysiga oftast inget halkskyddsskikt, inte riktigt lika fluffiga
Badmattor med hög lugg, chenille oftast halkskydd, mycket mjuka, maskintvättbara, vattenabsorberande, snabbtorkande eventuellt inte lämpliga för torktumlare. för höga för dörrar
Badmattor av trä funktionella, hygieniska, lätta att rengöra, oftast med halkskydd inte mjuka, inte absorberande

Vad kostar en badmatta?

Beroende på din budget har vi listat prisintervallet för de mest populära badmattorna

 • Ingångskategori (9-14 euro): Badmattor av bomull i enkel utförande
 • Högre priskategori (20-60 euro): märkesvaror med halkskydd, t.ex. Kleine Wolke med skumskikt, olika träslag som bambu, teak osv.

Hur tar jag hand om en badmatta?

Badmattor utsätts för mycket slitage eftersom de måste absorbera vatten efter varje dusch eller bad. Av hygieniska skäl och för att förhindra mögelbildning måste badmattan tvättas regelbundet.

Den korrekta skötseln beror förstås på materialet, halkbeläggningen och lämpligheten för tvättmaskiner och torktumlare.

 • Allmänt: Som regel är alla badmattor lätta att rengöra och kan tvättas i tvättmaskinen. Var uppmärksam på de exakta skötselanvisningarna och tillverkarens symboler, som du vanligtvis hittar på etiketten.
 • Syntetmaterial: Badmattor av syntetmaterial ska tvättas i skonsam tvättcykel med ett milt eller färgat tvättmedel vid den angivna temperaturen.
 • För bomull: Badmattor av 100 % bomull kan tvättas i 60 grader. Försiktighet rekommenderas dock eftersom det är känt att färgerna bleknar med tiden vid höga tvättemperaturer. För att skydda maskinen bör du använda ett överdrag för att skydda badmattor av bomull. I princip ska badmattan alltid tvättas separat från övrig tvätt på grund av risken för ludd och missfärgning.
 • Torkning: Du kan endast använda torktumlare om det anges i tillverkarens skötselanvisningar. Naturligtvis är naturlig lufttorkning skonsammare för golvbeläggningen.
  Uppmärksamhet! Placera inte badmattorna på värmaren för att torka, eftersom detta kan skada den bakre beläggningen. Det bästa sättet att torka dem är att sprida ut dem platt.

För badmattor utan ytterligare beläggning är det ofarligt att tvätta dem i hög temperatur och använda torktumlare, men de bör ändå hållas nere.

Slutsats

Badmattor är inte bara praktiska utan ofta också dekorativa. De finns för alla smaker i olika storlekar och färger och är tillverkade av många olika material, t.ex. bomull, frotté, mikrofiber, gummi och trä. Varje material har sina fördelar.

Eftersom en badmatta används varje dag bör du se till att den är lätt att rengöra, absorberar vatten bra och torkar snabbt. När du går ut ur duschen vill du inte halka på plattorna med våta fötter.

Många badmattor har nubbar eller en latexbeläggning på baksidan för att göra dem halkfria och hålla dig säker. För allergiker kan det också vara viktigt att badmattan är miljömärkt för att den ska vara hudvänlig. Lycka till med ditt köp.

Bildkälla: 123rf / 153017251

Recensioner