Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

16Analyserade produkter

29Tillbringade timmar

18Utvärderade artiklar

148Användarrecensioner

Som ordspråket säger: man kan inte göra en omelett utan att slå sönder äggen. För att du verkligen ska kunna arbeta i köket eller verkstaden behöver du rätt bänkskiva. När allt kommer omkring arbetar du här varje dag med tung utrustning och vill njuta av den vackra arbetsytan så länge som möjligt. Naturligtvis ska bänkskivan också passa in i rummets utseende.

Den här guiden ger en översikt och jämförelse av populära bänkskivmaterial och förklarar vad du ska tänka på när du köper. Det ska hjälpa dig att välja rätt bänkskiva för ditt ändamål.
Sammanfattning

  • Bänkskivor finns i en mängd olika material som trä, sten, glas och plast. Vissa av dessa har olika egenskaper som måste beaktas beroende på kraven.

  • Viktiga kriterier när du väljer bänkskiva är hållbarhet, hygieniska aspekter, underhåll, design och möjligheterna att bearbeta materialet.

  • Bänkskivor finns i många olika prisklasser. Även relativt billiga material garanterar en robust produkt.

Bänkskiva test: våra val

Här har vi sammanställt en översikt över bänkskivor som finns färdiga. Det ska ge dig en överblick över vad som finns tillgängligt och göra det lättare för dig att hitta rätt bänkskiva.

Inköps- och bedömningskriterier för bänkskivor

Vad behöver du tänka på för att välja rätt bänkskiva? Det viktigaste kriteriet för att jämföra olika bänkskivor är materialet. För att du ska kunna göra ett bra val har vi tagit fram följande köpkriterier:

Resistance

En bra bänkskiva måste vara tålig och klara mycket. Skär- och nötningsbeständighet är bara två aspekter bland många andra, trots allt används verktyg här varje dag.

Frost- och värmebeständighet samt motståndskraft mot brott är ytterligare punkter som du bör ta hänsyn till när du gör ditt val. Skador på bänkskivan är inte bara fula utan kan också påverka säkerheten och hygienen. För bänkskivor som används utomhus eller som kommer i kontakt med mycket vatten bör man också ta hänsyn till väderbeständigheten.

Hygien

Hygienaspekten är särskilt viktig för köksbänkskivor, eftersom maten hanteras direkt här. Vattenavstötande egenskaper är viktiga för en grundlig rengöring för att förhindra att bakterier ansamlas. Naturliga material, t.ex. trä, bör därför behandlas och förseglas.

Skötsel

För att bänkskivan ska vara vacker och ren på lång sikt är det viktigt att den underhålls. Materialen har olika ytor, vilket gör vissa lättare att sköta än andra.

För att skydda dem mot fukt bör du behandla och försegla obehandlade bänkskivor, till exempel sådana som är gjorda av naturträ. Du kan också göra detta själv genom att till exempel olja, lackera eller vaxa bänkskivan.

Design

Alla material har individuella visuella egenskaper. Därför har bänkskivorna, som tar mycket plats i vardagsrummen, också ett stort inflytande på rummets atmosfär.

Förutom de praktiska aspekterna uppstår frågan: vilken bänkskiva passar till vilket kök? Keramik, grå betong eller mörk natursten? Eller passar det naturliga utseendet hos massiv ek bättre för golvet?

Du bör dock inte bara se till att färg och material passar inredningen. Till exempel kan du uppfatta sten eller glas som kallare, medan trä tenderar att ge mer värme. Materialen skiljer sig också åt när det gäller känsla och ljud.

Redigering

Du kan naturligtvis också bygga eller reparera din bänkskiva själv. Många bloggar och YouTube-videor innehåller instruktioner för gör-det-självare. I ett sådant projekt bör du dock alltid ta hänsyn till materialets egenskaper och vikt när du skär och monterar.

Trä och plast har en klar fördel jämfört med hårdare material som sten, betong eller glas när det gäller vikt och flexibilitet i utformningen. Detta underlättar exakt tillskärning, håltagning och fastsättning på väggar och underenheter.

Guide: Vanliga frågor om bänkskivor med detaljerade svar

För att ge dig en bättre inblick i ämnet vill vi nedan ta upp de vanligaste frågorna om bänkskivor.

Vilka material är lämpliga för vilka bänkskivor?

Som redan nämnts finns det olika krav på bänkskivor beroende på användningsområde. Trä, laminat och plast lämpar sig särskilt väl för en arbetsbänk eller ett skrivbord. Dessa material är lätta, stabila, relativt halkfria och kan lättare bytas ut om de skadas.

Arbeitsplatte

Bänkskivor av trä eller sten har inte bara olika praktiska egenskaper, utan även olika visuell inverkan på rummet. Sten tenderar att uppfattas som hård och kall, medan trä verkar mjukt och varmt. (Bildkälla: Francesca Tosolini / Unsplash)

Trä är också populärt i kök, men det måste förseglas mot fukt. På detta område är sten, betong, fasta ytor eller till och med keramik också populärt. I stora kök eller restauranger används vanligtvis rostfritt stål, vilket är ganska ovanligt i den privata sfären.

Väderbeständiga och lättskötta material lämpar sig för utomhusbruk. Här används ofta plast eller konstgjord sten för att garantera en lång livslängd.

Vilket trä är lämpligt som bänkskiva?

Först och främst bör man skilja mellan massivt trä, massivt trä och äkta trä. En bänkskiva i massivt trä tillverkas helt och hållet av en enda stock och består därför av ett enda stycke. Den höga bearbetningsnivå och kvalitet som krävs av materialet återspeglas också i priset.

Bänkskivor i massivt trä sätts ihop av enskilda träbitar, limmas och färdigställs slutligen.

Resultatet är en högkvalitativ och något billigare slutprodukt. Med äkta trä limmas ett tunt lager äkta trä på en billig kärna (t.ex. plywood). Denna produkt är visuellt likartad och betydligt billigare, men ligger efter när det gäller kvaliteten.

Det finns ett stort urval av träslag. Ek, tall, björk, alm, bok, bambu och valnöt är särskilt populära som bänkskivor. Det finns knappast några prisgränser, det billigaste träet är oftast björk. Pris och utseende är de två största skillnaderna mellan träslagen i denna kategori.

Vilken sten är en bra bänkskiva?

Bänkskivor av natursten är bland de mest populära på grund av sin hållbarhet. För att säkerställa att de är absolut lätta att rengöra och hygieniska bör ytan impregneras. Materialets ursprung avgör ofta utseendet och kvaliteten, vilket också återspeglas i priset, så håll ögonen öppna! Granit, marmor och kvarts är särskilt populära i kök.

Granit är ett mycket hårt och mångsidigt material. Grå nyanser är vanligtvis lite billigare, men ju högre blått innehåll, desto dyrare är produkten.

Marmor ger ett mycket ädelt och elegant utseende, men kostar också motsvarande mer.

Materialet är känsligt för fukt, vilket innebär att spår av användning kan synas efter en tid. Du bör vara försiktig så att du inte köper billig marmor, eftersom det kan ha stor inverkan på kvaliteten på din bänkskiva.

Kvarts är mycket dyrt, inte minst på grund av den speciella installationsteknik som krävs. Stenen ger ett unikt utseende med sina ovanliga färger och mönster. En annan fördel jämfört med annan sten är att kvarts inte är känslig för syror, vilket gör materialet ännu mer hållbart.

Om kvarts är för dyrt för dig kan du också välja kvartskomposit, med vissa uppoffringar när det gäller utseende och värmebeständighet. Denna konstgjorda sten med högt kvartsinnehåll är ett relativt billigt alternativ.

Konstgjord sten, t.ex. betong eller keramik, är också idealisk för bänkskivor. Dessa material är särskilt hållbara och motståndskraftiga.

De ger din bänkskiva en omisskännlig, individuell touch. Eftersom bänkskivor av sådana material är kostsamma skräddarsydda produkter är de dock mycket dyra. Men om du bestämmer dig för det får du en bänkskiva för livet.

Slutsats

Bänkskivan är bokstavligen grunden för ditt arbete. När du väljer material bör du därför alltid tänka på vad du vill göra på det. Vissa material lämpar sig bättre för vissa ändamål än andra. Hållbarhet, hygien och skötsel är helt avgörande faktorer när man väljer rätt material. Dessutom spelar utseendet och känslan en stor roll.

När det gäller priset finns det inga övre gränser. Lyxbänkskivor kan lätt kosta flera tusen euro. Det finns dock även billigare produkter av god kvalitet för alla krav och önskemål.

Bildkälla: Conscious Design / Unsplash

Recensioner