Senast uppdaterad: september 14, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

16Analyserade produkter

30Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

68Användarrecensioner

Letar du efter en lätt och inte för stor bärbar dator? Då är en bärbar dator på 15 tum det rätta valet för dig. Den bärbara datorn på 15 tum är mycket praktisk och har den perfekta storleken för bekväm användning. Det finns 15-tums bärbara datorer som också kan användas som surfplattor.

Med vårt test av bärbara 15-tums datorer 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bärbara 15-tums datorn som är bäst lämpad för dig. Här hittar du en jämförelse mellan bärbara 15-tumsdatorer med avtagbar pekskärm och bärbara 15-tumsdatorer utan avtagbar pekskärm.

Du kan avgöra vilken variant du ska välja utifrån våra för- och nackdelar. Det finns några kriterier som du bör tänka på när du köper en 15-tums bärbar dator. Men vi vill ta reda på dem här för att underlätta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • En bärbar dator på 15 tum är ett bekvämt och flexibelt alternativ till en stationär dator. Det beror på att du kan använda den bärbara datorn och arbeta med den var du än är.
 • I princip kan du välja mellan en bärbar 15-tumsdator utan avtagbar skärm och utan pekskärmsfunktion eller en bärbar 15-tumsdator med avtagbar skärm och pekskärm, som även kan användas som en surfplatta.
 • En bärbar dator på 15 tum har en idealisk och bekväm storlek. Den är inte för stor och inte heller för liten. Dessutom ska en bärbar dator 15 tum med sin optimala storlek lindra dina ögon mest.

Bärbar dator 15 tum test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en bärbar 15-tums dator

Vad är en bärbar 15-tums dator?

En bärbar dator är i princip en mobil enhet som används för att vara "online" när du är på språng. Detta skulle vara omöjligt med en dator. Den kan därför användas praktiskt, eftersom den också är mycket lätt och platt.

Ordet laptop kan översättas med "i knät"

Den kan alltså användas bekvämt i knät. Eftersom tangentbordet och musen också är integrerade i höljet är det naturligtvis ännu enklare att använda.

15 tum bestämmer den bärbara datorns mått. Vi går in mer i detalj på detta under punkten "Hur stor är en 15-tums bärbar dator?".

Laptop 15 Zoll-1

Den bärbara datorn 15" kan användas bekvämt i knät.
(Källa: Brooke Cagle / unsplash.com

Hur stor är en bärbar dator på 15 tum?

Lyckligtvis är en bärbar dator inte lika stor och tung som en dator.
15 tum innebär att en bärbar dator har samma mått som en bärbar dator, dvs. att skärmens diagonal är 38,1 cm, bredden 30,4 cm och höjden 22,8 cm. Detta innebär att en bärbar dator på 15 tum har de perfekta måtten för att kunna användas bekvämt på resan.

Vem är en bärbar dator på 15 tum lämplig för?

En bärbar dator på 15 tum är lämplig för alla som reser mycket eller bara behöver en bärbar dator för skolan eller studierna, t.ex. affärsmän, studenter eller elever.

Laptop 15 Zoll-2

För studenter och elever är en bärbar dator den perfekta lösningen för att vara digitalt rörlig även under lektionerna.
(Källa: You-X-Ventures / unsplash.com)

Men en bärbar 15-tumsdator är också en utmärkt enhet för privat bruk. Du kan ta med dig din bärbara dator för att spela spel, redigera bilder eller titta på filmer på semestern. Eftersom den här bärbara datorn inte är för stor och har den perfekta storleken är den förstås ganska praktisk.

Beslut: Vilka typer av bärbara datorer 15 tum finns det och vilken är rätt för dig?

Om du vill köpa en bärbar dator 15 tum finns det två alternativ att välja mellan

 • Bärbar dator 15 tum utan avtagbar pekskärm
 • Bärbar dator 15 tum med avtagbar pekskärm

Vad kännetecknar en bärbar dator 15 tum utan avtagbar pekskärm och vilka är dess för- och nackdelar?

En 15-tums bärbar dator utan avtagbar pekskärm har färre reflexer på ljusa platser. Eftersom pekskärmsdisplayen inte är särskilt reflektionsbeständig.

Den är också billigare och stabilare än en bärbar dator med avtagbar pekskärm. Bärbara datorer med pekfunktion är mycket dyrare.

Fördelar
 • mindre reflektion
 • billigare
 • stabilare
Nackdelar
 • ingen mångsidighet
 • kan inte användas som surfplatta

Vad kännetecknar en bärbar dator på 15 tum med avtagbar pekskärm och vilka är dess för- och nackdelar?

En bärbar dator på 15 tum med en avtagbar pekskärm kan också användas som en surfplatta som en bärbar 2-i-1-dator. Du behöver alltså inte köpa en surfplatta utöver en bärbar dator, eftersom du redan har båda i en.

Dessutom erbjuder den ytterligare flexibilitet eftersom den kan användas var som helst. Eftersom den kan omvandlas till en surfplatta är den ännu lättare i vikt.

Fördelar
 • Bärbar 2-i-1-dator
 • surfplattafunktion
 • lättvikt
 • flexibilitet
Nackdelar
 • spegling av bildskärmar
 • dyrare

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera en bärbar dator 15 tum

Nedan visar vi vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många olika bärbara 15-tumsdatorer som finns.

Kriterierna som du kan använda för att jämföra bärbara 15-tumsdatorer är:

I följande punkter förklarar vi vad som är viktigt för vart och ett av dessa kriterier.

Minneskapacitet

Beroende på vad du behöver din bärbara 15-tumsdator till kan du behöva mer eller mindre GB minne.

Om du använder din bärbara dator för spel rekommenderar vi en minneskapacitet på minst 16 GB. Om du bara surfar på Internet, redigerar några bilder och använder Office-programmen räcker 8 GB.

Den här videon ger dig en kort översikt över RAM-minnets funktion och hur mycket RAM-minnet egentligen behövs.

Hårddiskkapacitet

Hårddiskkapacitet är en viktig faktor. Det finns bärbara datorer med 16 GB, 128 GB, 256 GB eller till och med mycket mer lagringsutrymme.

Mer lagringskapacitet för spelare.

Det är förstås viktigt vad du behöver din bärbara dator till. Om du vill använda den för spel rekommenderar vi mer lagringskapacitet och kanske till och med en extra hårddisk.

Om du inte behöver din bärbara dator för att spela räcker det med 256 GB. Du kan också överväga att köpa en extern hårddisk. Om din bärbara dator går sönder kan du lagra dina viktiga dokument på din externa hårddisk.

Batteritid

En viktig punkt är batteritiden för den bärbara 15-tumsdatorn.
Ju längre batteritid desto bättre.

Om du har en bärbar dator med lång batteritid kan du lätt arbeta på din bärbara dator under en hel eftermiddag eller till och med en hel dag utan att ladda den.

En bärbar dator med lång batteritid gör också att du inte hamnar i besvärliga eller irriterande situationer. Om du inte har ett eluttag inom räckhåll eller glömmer att ladda din bärbara dator är en bärbar dator med upp till 17 timmars batteritid mer fördelaktig.

Processortyp

Processortypen är också en viktig faktor när du köper en bärbar dator. Det finns olika typer av processorer och båda tillverkarna Intel och AMD.

Klass Processortyp INTEL Processortyp AMD
Nedre klass Intel Core i3 AMD Ryzen 3
Mellanklass Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Övre klass Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Högklass Intel Core i9 AMD Ryzen 9

I den lägre klassen finns processortyperna Intel Core i3 och AMD Ryzen 3. Bärbara 15-tumsdatorer med dessa processortyper är billigast, men har också sämre prestanda. De lämpar sig för vanliga kontorsuppgifter som att arbeta med kontorsprogram eller surfa på internet.

Intel Core i5 och ADM Ryzen 5 tillhör medelklassen och kan användas för enkla spel eller grafikprogram. Det är därför en liten allroundmaskin.

Core i7 och Ryzen 7 tillhör överklassen och används för mer avancerad videoredigering eller för spel som kräver mer prestanda.

En i9- och Ryzen 9-processor ligger i den dyrare prisklassen, men är också kraftfullare. Dessa typer av processorer finns ofta i bärbara datorer för spel.

Vilken processortyp som är rätt för dig beror förstås på hur du använder den.

Den här videon förklarar kortfattat skillnaden mellan AMD och Intel.

Vikt

Vikten spelar också en stor roll när du köper en bärbar dator. Ju lättare en bärbar dator är, desto lättare och bekvämare är den att transportera.

Det finns till exempel bärbara datorer på 15 tum som väger mindre än 1 kg.

Men det finns också tyngre bärbara datorer som väger mer än 2 kg. Om du bär runt mycket på din bärbara dator är en bärbar dator med lägre vikt naturligtvis mer fördelaktig för dig.

Färg

Det finns också människor som lägger vikt vid färgen på en bärbar dator. För vissa måste en bärbar dator se elegant och chic ut. Andra struntar i färgen och vill bara ha en bärbar dator som fungerar.

Det finns trots allt många olika färger. Men standardfärgerna är följande

 • Silver
 • Svart
 • Vit

Det finns också tillverkare av bärbara datorer som har valt pastellfärger. Det finns också bärbara datorer i guld, rosa, vinrött, turkost eller roséguld.

Laptop 15 Zoll-3

Bärbara datorer finns i olika färger.
(Källa: You-X-Ventures / unsplash.com)

Du kan naturligtvis också måla om din bärbara dator så att den får exakt den färg du vill ha. Då spelar det ingen roll vilken färg din bärbara dator har när du köper den.

Fakta som är värda att veta om en bärbar 15-tums dator

Vilka tillbehör finns det till en bärbar 15-tums dator?

Det finns många tillbehör. Du kan till exempel välja mellan olika bärbara möss som enkelt fungerar via USB. Om du vill köpa en 15-tums bärbar dator med pekfunktion kan du också köpa en pekpenna.

Du kan också skaffa ett skärmskydd till din bärbara dator så att du kan arbeta ostört med viktiga dokument när du är på resande fot utan att någon kan se dem på nära håll.

Det finns också lämpliga skyddshylsor för att skydda en 15-tums bärbar dator. Det för oss till den sista frågan: "Finns det skydd för en bärbar dator på 15 tum?".

Finns det skydd för en bärbar dator på 15 tum?

Det finns väskor, ärmar och ryggsäckar för att skydda din bärbara 15-tumsdator. Det finns stöttåliga skyddshylsor, men även väskor av vattentätt material som skyddar din bärbara dator på ett bra sätt.

Om du vill vara bekväm, köp en bärbar datorväska med axelrem. För de som reser ofta finns det också en väska för bärbar dator som kan omvandlas till en trolley. Det gör resan mycket trevligare och bekvämare.

Bildkälla: Gstockstudio/ 123rf.com

Recensioner