Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Bärbara datorer på 17 tum är bland de största och mest kraftfulla bärbara datorerna på marknaden. De finns i många olika varianter och är den perfekta följeslagaren både för stationär användning och för längre resor på vägen. Bärbara datorer på 17 tum är särskilt lämpliga för spel, produktivt arbete och mångsidiga multimedieprogram.

Med vårt stora test av 17-tums bärbara datorer 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt produkt för dina behov. Vi har jämfört bärbara datorer för spel, bärbara datorer för multimedia och ultrabooks och listat deras respektive för- och nackdelar. Detta bör underlätta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

  • Bärbara datorer på 17 tum är de största bärbara datorerna på marknaden och finns i olika prisklasser. De är lämpliga för alla som vill ha en stor skärm och hög prestanda.
  • Bärbara datorer på 17 tum delas upp i bärbara datorer för spel, bärbara datorer för multimedia och ultrabooks. Bärbara datorer för spelspel utmärker sig genom sin prestanda, medan ultrabook-datorer har en lång batteritid och är lätta att ta med sig på resan eftersom de är lätta. Bärbara multimedie-datorer är allroundprodukter som övertygar med sina mångsidiga användningsmöjligheter.
  • Andra viktiga köpkriterier är operativsystemet, skärmens typ och kvalitet, typen och antalet gränssnitt samt om det finns en DVD- eller CD-enhet.

Bärbar dator 17 tum test: våra val

Här har vi valt ut sex olika bärbara 17-tums datorer för dig. Varje bärbar dator har olika funktioner, så du kan jämföra dem enligt dina kriterier och välja din favorit.

Bärbar dator 17 tum: köp- och utvärderingskriterier

I det följande visar vi dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många olika bärbara 17-tumsdatorer som finns. Kriterierna du kan använda för att jämföra bärbara 17-tums datorer är:

I följande punkter förklarar vi vad som är viktigt för varje kriterium.

Batteritid

Ett viktigt kriterium när du köper en bärbar dator är batteritiden. Detta varierar beroende på typ av produkt. Batteritiden är kortare för bärbara speldatorer än för bärbara multimediebärare eller ultrabooks på grund av den höga strömförbrukningen. Ultrabooks har den bästa batteritiden och är den perfekta följeslagaren på resan.

Här bör du veta för vilket syfte du vill köpa en 17-tums bärbar dator. Den genomsnittliga batteritiden finns ofta i produktbeskrivningen. Om detta inte är fallet, anges åtminstone batteriets kapacitet i watttimmar eller milliamperetimmar. Dessa storheter kan omvandlas till varandra.

Ju högre milliamperetimmarantalet är, desto längre räcker batteriet. För att vara på den säkra sidan bör du läsa kundomdömena om respektive produkt.

Prestanda

Processorn är avgörande för den bärbara datorns arbetshastighet. De flesta bärbara datorer på marknaden är utrustade med AMD- och Intel-processorer. Intel har i3-, i5-, i7- och i9-processorer. I3- och i5-processorer är tillräckliga för kontorsprogram och surfing. För intensiva grafikprogram är i7- och i9-processorer viktiga för smidig drift vid maximala inställningar.

Förutom CPU-prestanda är även grafikkortet och RAM-minnet avgörande för prestandan.

I huvudminnet lagras data som måste kunna hämtas snabbt. Detta är ofta 4 GB, 8 GB eller 16 GB. Med 4 GB kan det hända att många program inte fungerar samtidigt utan förseningar. Ju högre RAM-minne, desto mer mångsidig är den bärbara datorn.

Särskilt för spel med hög upplösning är det inbyggda grafikkortet viktigt. Nvidia GeForce- och AMD Radeon-grafikkort installeras ofta i produkterna. Det finns otaliga varianter. På Internet finns det benchmarks för respektive grafikkort som visar vilka program och spel som är möjliga med vilka grafikinställningar.

Skärm

Beroende på användningsområde är skärmens upplösning mycket viktig för bärbara 17-tumsdatorer. För grafikintensiva spel bör skärmen ha minst Full HD-upplösning (1920*1080 pixlar). För e-post, kontor och surfing räcker det med en lägre upplösning. En Full HD-upplösning rekommenderas dock för redigering av foton, videor och filmer, eftersom bilden annars kan bli suddig.

Skärmens ljusstyrka och kontrast är också viktiga kriterier när du spelar spel eller tittar på film. Skärmen bör inte vara för mörk och inte reflektera för mycket så att allt kan kännas igen även i starkt ljus.

Många skärmar har en IPS-panel, vilket garanterar oberoende av betraktningsvinkel och färgtrogenhet när du tittar på skärmen.

TA-paneler installeras också ofta. Jämfört med IPS-panelen kännetecknas dessa av en snabb svarstid på mindre än 1 ms vid färgbyte och är därför mycket intressanta för spelare. Skärmen är dock beroende av betraktningsvinkeln och färgåtergivningen är under genomsnittet jämfört med IPS-paneler.

Vikt

Beroende på användningsområde kan produktens vikt vara ett viktigt inköpskriterium. Kommer den bärbara 17-tums datorn att användas främst på resande fot eller stationärt?

Ultrabooks väger cirka 1,5 kg, vilket gör dem lätta att transportera, men bärbara datorer för spel är bland de tyngsta och kan väga upp till 3 kg. När det gäller vikt ligger bärbara multimediebärbara datorer någonstans mellan ultrabooks och bärbara speldatorer.

Här bör du hitta rätt balans mellan prestanda och vikt, även om ultrabooks också kan vara bra allrounddatorer. Inköpspriset är dock motsvarande högt.

Portar och enhet

Portar behövs för att ansluta icke trådlösa tillbehör, t.ex. en datormus, ett USB-minne eller ett micro SD-kort till den bärbara datorn. Alla vanliga bärbara datorer har en USB-port. Det finns olika varianter, t.ex. USB 2.0 eller 3.0, som skiljer sig åt när det gäller hastigheten på dataöverföringen. Vissa produkter har endast USB-C-portar.

När du köper en dator ska du se till att det finns tillräckligt med USB-portar för dina behov.

Vissa bärbara datorer har också en Thunderbolt 3-port. Den ser ut precis som en USB-C-port, men har en blixt som symbol bredvid porten.

Med lämplig Thunderbolt-kabel kan överföringshastigheter på 40 Gbit/s uppnås, vilket är fyra gånger högre än med USB 3.2-portar. En annan viktig port är ett HDMI-gränssnitt för att ansluta den bärbara datorn till en beamer, monitor eller TV.

Många bärbara datorer har ingen optisk enhet eftersom den förbättrade tekniken gör det möjligt att lagra data digitalt, t.ex. via ett USB-minne. En optisk enhet används för att lagra, bränna och spela upp CD- och DVD-skivor. Alternativt kan en extern enhet anslutas via en USB-port. Om en optisk enhet är viktig för dig bör du kontrollera om en sådan finns inbyggd i din bärbara dator.

Hårddisk

Hårddisken lagrar data som dokument, bilder och spel på den bärbara datorn. Det finns en grundläggande skillnad mellan en SSD-enhet (Solid State Drive) och en hårddisk (HDD). Nya bärbara datorer har nästan bara en SSD-hårddisk integrerad, eftersom dessa är mer robusta och mindre känsliga för mekaniska fel.

Den stora fördelen med HDD-hårddiskar är att de har fem gånger högre läs- och skrivhastighet och mycket kortare åtkomsttid. Det innebär att operativsystemet startar på några sekunder med en SSD-hårddisk. Fördelen med en hårddisk är dock den större lagringskapaciteten.

För normal användning räcker det med en 512 GB SSD-hårddisk. Om mycket data ska lagras rekommenderas en bärbar dator med 1 TB lagringskapacitet. Om lagringskapaciteten är otillräcklig kan dessutom en extern SSD-hårddisk anslutas. Detta kräver ett USB 3.0-gränssnitt eller högre för att möjliggöra snabb dataöverföring.

Operativsystem

De allra flesta bärbara 17-tumsdatorer är utrustade med Microsoft Windows 10-versionen. Man skiljer mellan Home- och Pro-versionerna. Home-versionen är helt tillräcklig för daglig användning. Pro-versionen har några extra funktioner.

De viktigaste av dessa är Bitlocker-kryptering, Remote Desktop Connection och några andra funktioner för professionellt bruk. Bitlocker-kryptering kan användas för att kryptera enheter och sätta alla program i låst läge om enheten försvinner.

Fjärrskrivbordsanslutning gör det möjligt för dig att komma åt en annan Windows-enhet, t.ex. din bärbara dator eller dator på jobbet, hemifrån. Det är mycket enkelt att uppgradera till Pro-versionen, men det kostar en extra avgift.

Bärbar dator 17 tum: Vanliga frågor och svar

Nedan tar vi upp de viktigaste frågorna om bärbara 17-tumsdatorer. Efter att ha läst den här guiden får du en mer omfattande inblick i bärbara 17-tumsdatorer.

Vem passar en 17-tums bärbar dator?

En 17-tums bärbar dator passar alla som behöver en stor och kraftfull bärbar dator för kontorsanvändning, surfning, multimedia och spelande och som vill vara mobila. Den är också en idealisk följeslagare för dina studier eller din träning.

Bärbara datorer på 17 tum är idealiska för både professionellt och privat bruk. (Bildkälla: unsplash / Sincerely Media)

Bärbara datorer på 17 tum är övertygande på grund av sin prestanda, sin mångsidiga användning och sin skärmstorlek och fungerar därför också som en ersättning för stationära datorer. Trådlösa nätverk gör det enkelt att ansluta bärbara datorer till WLAN-routrar och andra enheter och möjliggör enkelt datautbyte.

På grund av skärmens storlek är dessa bärbara datorer bland de största på marknaden, vilket gör dem idealiska för äldre personer med svårt att se. Ofta anklagas de för att vara för tunga att bära runt på. Men marknaden har förändrats, eftersom de mycket lätta ultrabooks också har eliminerat detta problem.

Vilka typer av bärbara 17-tumsdatorer finns det?

Om du vill köpa en 17-tums bärbar dator kan du välja mellan en bärbar dator för spel, en bärbar dator för multimedia eller en ultrabook. För att hjälpa dig att bestämma dig sammanfattas fördelarna och nackdelarna med varje typ av produkt i en tabell nedan.

.

Typ fördelar nackdelar
Laptop för spelande kraftfull processor och grafikkort, minst full HD-skärm, utmärkt prestanda med alla intensiva program som CAD-program och högupplösta spel högt pris, ofta hög vikt
Ultrabook kraftfull och lätt, idealisk för längre resor eller långa pendlingsresor, mycket lång batteritid, tillräcklig prestanda även för intensiva applikationer högt pris
Multimedia laptop stark allrounddator, bäst lämpad för surfing, filmtittande, kontor och på vägen, bra batteritid, bra pris-prestandaförhållande ingen topprestanda för spel och komplexa program

Fördelen med en bärbar dator för spel är dess prestanda. Intensiva program som CAD-program och högupplösta spel körs utan fördröjningar på den bärbara datorn. Skärmen och grafiken är på en högklassig nivå och är idealisk för att titta på filmer och serier.

Ultrabooken imponerar med sin låga vikt och är idealisk för resor. Batteritiden är ofta mycket lång och prestandan är också lämplig för komplexa tillämpningar. Att surfa, titta på videor och filmer och arbeta är en barnlek med Ultrabook. Om du är mycket på resande fot är en ultrabook något för dig.

Laptop 17 Zoll

Bärbara datorer för spel ger bästa prestanda för alla program och spel och är dessutom tillräckligt upplysta i mörker. (Bildkälla: Unsplash/ Fredrick Tendong)

Den bärbara multimediebärbara datorn är en stark universalprodukt som tack vare sin höga prestanda passar för alla tillämpningar. Batteritiden är ungefär 8 timmar i genomsnitt. Detta gör den bärbara datorn väl lämpad för användning på språng. Om du letar efter en bärbar dator som klarar av alla program på ett bra sätt och har ett bra pris-prestandaförhållande rekommenderar vi en bärbar dator för multimedieanvändning.

Vilka alternativ finns det till bärbara datorer på 17 tum?

I princip finns det också bärbara datorer för spel, ultrabooks och bärbara datorer för multimedia med en storlek på 15 tum, 13 tum eller ännu mindre. För bärbara datorer som är mindre än 17 tum finns det också särskilda bärbara datorer för företag och så kallade konvertibla datorer (även kallade 2-i-1 bärbara datorer). De är flexibla och fungerar samtidigt som en bärbar dator och en surfplatta

  • Bärbara datorer för företag: Bärbara datorer för företag är särskilt tunna och lätta och lämpar sig särskilt väl för företag, skola eller studier. De övertygar med lång batteritid, snabb uppstart och solid prestanda.
  • Convertibles: Convertibles skiljer sig från andra bärbara datorer genom sin funktionalitet och fungerar även som surfplattor. De kombinerar enkelheten hos en surfplatta med prestandan hos en bärbar dator.

Tack vare sin låga vikt är både bärbara datorer och konvertibla datorer perfekta att transportera och möjliggör flexibelt arbete. De imponerar med god batteritid och snabb prestanda.

Vilka minimikrav bör en bärbar dator på 17 tum ha för vissa tillämpningar?

Förutom de vanliga programmen finns det mer komplexa program som bara fungerar korrekt med vissa systemkrav. Det handlar bland annat om CAD-program, bild- och videoredigeringsprogram och spel.

Laptop 17 Zoll

CAD-program kan användas för att konstruera och ändra datorstödda geometriska modeller som används för att tillverka en produkt, t.ex. ett flygplan. (Bildkälla: unsplash/ Sigmund)

Minimikrav

  • För CAD: Tillverkaren av den välkända programvaran AutoCAD rekommenderar ett Windows-operativsystem från och med Windows 7, en processorkraft på mer än 3 GHz och ett arbetsminne på minst 8 GB. Grafikkortet ska ha minst 1 GB GPU med en bandbredd på 29 Gbit/s och vara kompatibelt med DirectX 11.
  • För spel: För spel är det integrerade grafikkortet avgörande för prestandan. Den måste ha ett eget grafikminne på minst 4 GB. Dessutom bör din bärbara dator ha minst en i7-processor med fyra kärnor. Skärmen ska ha minst Full HD-upplösning och en uppdateringsfrekvens på minst 60 Hz.
  • För bildredigering: För Adobe Photoshop måste den bärbara datorn ha minst en Intel- eller AMD-processor med 64-bitarsstöd och en processorhastighet på minst 2 GHz. Dessutom är 64-bitarsversionen av Windows 10 och 8 GB RAM obligatoriska. Grafikkortet måste också stödja DirectX 12 och ha ett minne på minst 2 GB. Skärmens upplösning måste vara minst 1280*800 pixlar.

Kan en 17-tums bärbar dator med 1600x900 pixlar HD användas?

HD-upplösning definieras som 1280*720 pixlar eller högre. En bildskärm med en upplösning på 1600*900 pixlar är därför lämplig för HD.

Slutsats

Bärbara 17-tumsdatorer är mångsidiga i sin användning och är i princip utrustade med bra hårdvara. På grund av skärmens storlek är de särskilt lämpliga för arbete och spel. Deras mobilitet skiljer dem från stationära datorer och de efterfrågas alltmer.

Det finns ett stort utbud av bärbara datorer för spel, multimedia och ultrabooks, och prisintervallet är högt. Du kan välja din bärbara 17-tumsdator enligt dina önskemål utifrån köpkriterierna prestanda, batteritid och vikt. Om du har en liten budget kan du fortfarande få ett bra pris på en begagnad produkt.

Bildkälla: Guillem / 123rf

Recensioner