Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

20Analyserade produkter

23Tillbringade timmar

9Utvärderade artiklar

41Användarrecensioner

Det är ofta svårt för barn att äta. Det räcker med en liten rörelse för att alla tallrikar ska hamna på golvet. För att undvika skarpa hörn och kanter bör materialet väljas väl. Dessutom bör man se till att barnens serviser är lätta att rengöra och fria från skadliga ämnen.

Möjligheterna är oändliga. Valet av olika material och personliga serviser är särskilt populärt. För att hjälpa dig att få en överblick över de många olika serviserna och göra ett bra val har vi i den här artikeln sammanfattat de viktigaste köpkriterierna, de vanligaste frågorna och våra favoriter när det gäller de olika serviserna för barn.
Sammanfattning

  • Barnserviser ska inte bara vara vackra utan också fylla sin funktion. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på de material som används så att barnet inte utsätts för skadliga ämnen.
  • Viktiga köpkriterier för barnbestick är att de tål att diskas i diskmaskin och att de är lämpliga för mikrovågsugn. Tillverkarens anvisningar ska följas noggrant för att undvika eventuella risker för barnet.
  • Barnserviser finns i många olika prisklasser. Priset beror på hur stor uppsättningen är och vilka material som används. Det finns redan bra produkter i en medelhög prisklass.

Barnbestick test: våra val

Nedan presenterar vi våra favoriter. Detta ska hjälpa dig att underlätta ditt köpbeslut och att hitta rätt barnbestick.

Köp- och bedömningskriterier för barnbestick

Utbudet av barnbestick är nästan oändligt. För att ge dig en överblick har vi sammanfattat de viktigaste köpkriterierna här. På så sätt kan du jämföra de olika erbjudandena och göra ett val baserat på din forskning.

Innehåller skadliga ämnen

Materialvalet bör övervägas noga. Många material innehåller skadliga ämnen som kan absorberas via maten.

Melamin är till exempel ett mycket populärt alternativ till plast eftersom materialet är robust och många tillverkare hävdar att det inte innehåller några skadliga ämnen .

Det skadliga ämnet formaldehyd löses dock upp från materialet när det värms upp till över 70 °C och hamnar därmed i barnets mat. Detta orsakar bland annat skador på barnets urinblåsa och kan vara cancerframkallande. Därför bör detta material endast användas när man äter kall mat.

När det gäller lämplighet för skadliga ämnen bör material som bambu, porslin, trä eller rostfritt stål användas. De släpper inte ut några skadliga ämnen och är därför säkra att använda som barnbestick.

Robusthet

Ett annat kriterium som många föräldrar är intresserade av är hur robust servisen är. Barnens snabba rörelser gör ofta att selen faller ner från upphöjda positioner. I detta fall bör man använda material som kan motstå sådana stötar.

För att undvika vassa hörn och kanter är material som rostfritt stål, bambu, melamin eller trä lämpliga. De splittras inte, så det finns inga kanter eller hörn som barn kan skada sig på.

Diskmaskinsäker

Diskmaskinsäkra och därför lättskötta material spelar också en viktig roll. Tygerna ska vara sammansatta på ett sådant sätt att de kan diskas i diskmaskinen utan att tveka, så att ansträngningen efter maten inte blir för stor.

När det gäller diskmaskinsbeständighet är material som bambu, porslin, rostfritt stål och melamin lämpliga. Endast trä är inte lämpligt för diskmaskin. Det varma vattnet förändrar materialets struktur och splitter och sprickor kan uppstå i träet.

Mikrovågsugn

Barnmat måste ofta värmas. Mikrovågsugnens snabbfunktion används ofta för detta ändamål. Barnens porslin bör därför också kunna värmas i mikrovågsugn.

Endast porslinsfat kan värmas i mikrovågsugnen utan tvekan. Trä och bambu kan värmas upp, men det är viktigt att komma ihåg att dessa material värms upp precis som maten och därför kan bli extremt varma.

Melamin får inte värmas upp under några omständigheter, eftersom det frigör skadliga ämnen vid högre temperaturer - som redan nämnts - och därför kan vara mycket skadligt för ditt barn.

Med / utan set

När du väljer ett barnbestick ska du alltid se till att det innehåller allt det viktigaste som barnet kan äta med.

Många uppsättningar innehåller bara en tallrik, en skål och en sopptallrik.

Satserna beskrivs ofta som bestående av 3 till 6 delar. Det är viktigt att se till att det rör sig om sexdelade uppsättningar, eftersom det garanterar att alla viktiga redskap som bestick, muggar, koppar, muggar och olika tallrikar ingår.

Guide: Vanliga frågor om barnbestick besvarade i detalj

Nu ska vi besvara de viktigaste frågorna om barnbestick åt dig. På så sätt får du en överblick som gör att du kan välja rätt barnbestick.

Vilka typer av barnbestick finns det?

Det finns många olika typer av barnbestick, som bör väljas med omsorg beroende på hur de ska användas.

Melaminbestick är till exempel endast lämpligt för kall mat, men å andra sidan är det mycket robust och kan lätt rengöras i diskmaskin.

Bambu- och träfat är särskilt populära eftersom dessa material inte innehåller några skadliga ämnen och dessutom är robusta mot fallskador. Även om båda materialen kan värmas i mikrovågsugn absorberar de värme mycket väl och bör därför inte ges till barnet direkt från mikrovågsugnen.

Barnserviser finns i alla varianter. För stora och små. Beroende på ålder bör materialet anpassas så att barnen vänjs vid vanliga ämnen. (Bildkälla: Hui Sang / Unsplash)

Dessutom kan det varma vattnet i diskmaskinen förändra träets struktur och orsaka splitter.

Två andra populära material är porslin och rostfritt stål. Båda är diskmaskinsäkra och extremt lätta att sköta. Dessutom finns det ingen risk att barnet utsätts för skadliga ämnen med dessa material.

Porslin kan värmas i mikrovågsugn, men anses inte vara särskilt robust. Här kan det snabbt uppstå skarpa hörn och kanter. Satser i rostfritt stål är däremot mycket robusta och här kan knappast några vassa kanter uppstå. Rostfritt stål är dock inte mikrovågsugnssäkert.

Från hur många år är barnbestick lämpligt?

Beroende på hur gammalt ditt barn är bör barnbestickets material anpassas. Från och med ett års ålder rekommenderar vi att du använder okrossbara material som bambu, melamin eller trä. Det är dock viktigt att notera att melamin endast bör användas om det är säkert att göra det: Melamin bör endast användas om det inte värms upp.

Från två års ålder kan barnet gradvis börja använda serviser av rostfritt stål eller porslin. Detta gör det lättare för ditt barn att övergå till gemensamma material.

Slutsats

För att hålla barn borta från skadliga ämnen bör man noga tänka på vilket material servisen är tillverkad. Det är viktigt att ta reda på vilka material som kan värmas upp utan tvekan och vilka som är så robusta att barn inte kan skada sig på dem.

En annan viktig faktor är hur tålig servisen är för diskmaskin. Dessutom bör servisen anpassas till barnens ålder för att de så smidigt som möjligt ska kunna börja använda de vanliga servismaterialen.

Föräldrar väljer ofta material som melamin eller till och med en blandning av bambu och melamin på grund av att de är robusta och lätta att sköta. De gör dock klokt i att läsa tillverkarens anvisningar noggrant för att utesluta skadligt innehåll i materialet och på så sätt säkerställa en smidig utfodring av barnet.

(Omslagsfoto: Natalia Deriabina / Unsplash)

Recensioner