Senast uppdaterad: september 14, 2021

Barn är mycket nyfikna och vill prova och delta i allt. Men för vissa saker är de fortfarande för små och oerfarna. Men när det gäller att skära, snida eller laga mat behöver ditt barn inte vänta tills det är 16 år för att få hålla i en kniv. Det finns barnknivar just för dessa barn.

I vårt test av barnknivar 2023 visar vi dig vad du bör tänka på när du köper en barnkniv och vilken typ av kniv som passar ditt barn. Vi har jämfört barnknivar för kök och utomhusbruk och visar vilka kriterier som är viktiga för att köpa en bra barnkniv.
Sammanfattning

 • En barnkniv är alltid trubbig i spetsen. Annars är risken för att barnet skadar sig själv eller andra med spetsen för stor.
 • Barnknivar är särskilt lämpliga för åldrarna 3-11 år. Innan denna tid bör barnet inte ha något att göra med någon form av kniv, senare kan han eller hon långsamt introduceras till riktiga knivar.
 • Det finns barnknivar för matlagning och för att snida eller för utomhusbruk. De två punkterna ovan gäller för båda.

Barnkniv test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en barnkniv

Vad är en barnkniv?

Det finns barn som älskar att laga mat eller snida från tidig ålder. Men hur ska föräldrarna hantera dem och introducera dem till skärning på ett så säkert sätt som möjligt? Det är precis vad barnknivar är till för.

Barnknivens storlek och vikt är anpassade till barnens behov.

Du kan naturligtvis inte ge ditt sexåriga barn en matlagningskniv för vuxna. Den är alldeles för tung och för stor för barnhänder, och den är dessutom extremt spetsig framtill, så att även vuxna lätt kan skada sig.

Spetsen är rundad för att minimera risken att skada dig själv eller någon annan. Bladet är inte för vasst för att du ska kunna skära dig vid minsta beröring, men inte heller för trubbigt så att kniven fortfarande skär och barnet inte halkar.

När är en barnkniv lämplig?

I köket är det aldrig för tidigt att lära barnet hur man använder knivar på ett ansvarsfullt sätt.

Barnet bör dock kunna hålla och hantera kniven utan problem. Det är också en förutsättning att barnet står stadigt.

Fram till 9-10 års ålder bör ett barn dock aldrig hantera en kniv själv, inte ens en barnkniv. Redan från 10 års ålder varierar det från barn till barn hur bra de kan hantera en kniv.

Var uppmärksam på ditt barn och hur det hanterar kniven och bedöm själv om och hur avancerat ditt barn är.

Ju mer träning ett barn får i tidig ålder, desto snabbare lär det sig att hantera en kniv på ett ansvarsfullt sätt.

När det gäller barnknivar för utomhusbruk eller fickknivar kan det också hända att barnet går ut i skogen på egen hand i en tidigare ålder. Det är egentligen inte barnets ålder som är viktig här, utan hur väl barnet kan hantera kniven och hur det har uppfostrats i förväg.

När du snittar bör ditt barn ha lärt sig dessa elementära grundregler i alla fall innan det lämnar huset ensamt

 • Skär alltid bort från kroppen
 • Skär inte för nära kroppen (ungefär en armlängds avstånd)
 • Med en fickkniv ska endast ett verktyg vara utfällt åt gången
 • Överlämna alltid kniven hopvikt

Kindermesser-1

När reglerna är på plats är snidning en utmärkt hobby för barn.
( Bildkälla: unsplash.com / Markus Spiske )

Om dessa regler finns på plats bör barnet i de flesta fall inte ha några problem. Respekten för kniven bör dock övas om och om igen så att barnet inte börjar hantera kniven slarvigt även efter flera års övning.

Vilka typer av barnknivar finns det?

Det finns två huvudtyper av barnknivar, barnknivar för utomhusbruk och barnknivar för köksbruk. I följande avsnitt kommer vi att presentera dem kortfattat för dig och förklara fördelarna och nackdelarna med dem.

Typ av kniv Beskrivning
Barnknivar för utomhusbruk Små fickknivar för barn. De fungerar precis som en vanlig fickkniv, men innehåller färre verktyg. En utomhuskniv med 4-5 verktyg är absolut tillräcklig för att lära barnet att hantera dem på ett säkert sätt.
Köksknivar för barn För de små hobbykockarna. Du kan börja laga mat tillsammans med barnet från mycket ung ålder och öva på grunderna i att skära med en barnkniv.

Vilka alternativ finns det till barnknivar?

Det finns inte många alternativ till barnknivar. Du kan försöka lära ditt barn att skära direkt med en riktig kniv, men det innebär en stor risk. Även om du står bredvid ditt barn hela tiden räcker det med ett litet ögonblick av slarv.

Därför rekommenderas det inte att ge ditt barn en matlagningskniv för vuxna. Den är också alldeles för stor och tung för barnhänder.

Det är inte heller tillrådligt att lära barnet att skära med en trubbig kniv. Eftersom kniven är väldigt trubbig och du trycker mer än du skär, kan det mycket snabbt hända att ditt barn använder för mycket kraft och halkar.

Beslut: Vilka typer av barnknivar finns det och vilken är rätt för dig?

Som redan nämnts finns det mest utomhus- och matlagningsknivar för barn. Användningen och hanteringen av dem skiljer sig åt i grunden, och därför kommer vi i följande avsnitt att klargöra vilken kniv som är lämplig när det är bäst att använda den och vilka fördelar och nackdelar varje kniv har.

Vad kännetecknar en barnkniv för utomhusbruk och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Outdoor-knivar för barn är avsedda för barn i naturen. Om ditt barn går ut och leker i skogen eller liknande varje dag är en sådan här kniv ett måste. Om de vill bygga något i naturen, som ett litet hemligt skydd, eller för att snida, är den här typen av kniv perfekt.

Fördelar
 • De är lätta och små, har inte för många verktyg, är tillräckligt vassa för att snida osv.
 • Inte för vass för att minimera risken för skador
Nackdelar
 • Barnet måste också på egen hand kunna hantera den på ett ansvarsfullt sätt
 • Fortfarande en källa till fara
 • Eventuell avtrubbning av knivar som en fara

Barnet måste också på egen hand kunna hantera den på ett ansvarsfullt sätt;Fortfarande en källa till fara;Eventuell avtrubbning av knivar som en fara

Om du nu tror att en kniv för utomhusbruk är rätt för ditt barn finns det fortfarande några saker du bör tänka på. De första gångerna ditt barn går ut med kniven bör du vara med. Det är mycket viktigt att visa dem vad de kan och inte kan göra med en kniv, hur man håller en kniv och hur man inte gör det.

För första gången bör ditt barn alltid övervakas när det hanterar kniven, så att felaktigt beteende kan ändras omedelbart och inte blir automatiskt.

Efter en tid kan du lämna ditt barn ensam med kniven. Du måste själv bestämma när det är dags för ditt barn. Men skynda inte på saker och ting och ta hellre för mycket tid än för lite.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en kockkniv för barn?

Om ditt barn visar intresse för matlagning i unga år är det aldrig för tidigt att stödja honom eller henne. Ju tidigare man lär sig saker, desto bättre och snabbare behärskar man dem, vilket gäller språk, men även knivanvändning.

Matlagningskniven för barn är en tidig start i kökslivet och det säkraste sättet att lära ditt barn att använda knivar i tidig ålder.

Fördelar
 • Tidig exponering för knivar ger bättre hantering i vuxen ålder
 • Risken för skador minimeras
 • De är relativt billiga
 • Trubbig spets
Nackdelar
 • Ständig övervakning rekommenderas
 • Relativt skarpt blad
 • Barn kan underskatta en riktig kökskniv

Om ditt barn vill laga mat redan i unga år är kockkniven för barn det rätta valet. Du bör dock se till att du lär ditt barn att använda den på rätt sätt från första dagen.

Kindermesser-2

Att laga mat tillsammans med barn främjar samhörighet, är roligt och smakar gott.
( Bildkälla: unsplash.com / Brandless )

Det bästa är att laga mat tillsammans med ditt barn och ge honom eller henne en eller två hugguppdrag. På så sätt kan du tillbringa kvalitetstid med ditt barn och samtidigt lära det något.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera barnknivar

När du har bestämt dig för vilken kniv som är rätt för ditt barn bör du göra ditt köp utifrån följande kriterier.

Inköpskriterium Beskrivning
Vikt och storlek Proportionerligt för barnet
Skärpa Inte för vass och inte för trubbig
Fingerskydd För extra säkerhet, även med riktiga knivar

I följande punkter tittar vi närmare på dessa kriterier och förklarar vad du bör titta på.

Vikt och storlek

Knivens vikt och storlek bör anpassas till ditt barn. Om ditt barn till exempel är längre än genomsnittet för sin ålder bör kniven återspegla detta. En för liten eller för stor kniv gör det svårare att använda den och gör det mer sannolikt att du gör misstag.

I princip gäller samma sak för vikten. Barnets kniv får inte begränsa barnets rörelser. Om den är för tung kan något hända snabbt, även med en barnkniv.

Knivens skärpa

En normal kniv ska vara så skarp som möjligt. Detta gäller i viss mån även för barnknivar. Om kniven är för trubbig skär den inte längre, den "trycker" bara. Detta kan snabbt leda till att ditt barn använder för mycket kraft och halkar.

Den får naturligtvis inte heller vara för skarp. Annars riskerar du att ditt barn skär sig.

Använd därför alltid en måttligt vass kniv, tillräckligt vass för att skära, men inte för vass för att orsaka allvarlig skada.

Fingerskydd

Vissa barnknivar (särskilt kockknivar) har ett fingerskydd för att ytterligare minimera risken. Detta är en bra metod om du är osäker på om ditt barn redan kan hantera detta ansvar.

Fingerskyddet kan också användas när ditt barn är för gammalt för en barnkniv och börjar skära med riktiga knivar.

Ett fingerskydd kan ge den säkerhet som krävs för att lära sig använda en riktig kniv.

Fakta som är värda att veta om barnknivar

När ska ett barn äta med kniv och gaffel?

Att äta med kniv och gaffel lär sig barnet inte automatiskt, till skillnad från att äta i sig självt. Därför måste den undervisas. Men när börjar den egentligen?

Av anatomiska skäl kan de flesta barn inte äta ordentligt med kniv och gaffel innan de är 18 månader gamla. Därför är det ingen idé att försöka innan dess. Från två års ålder bör ditt barn långsamt börja äta med kniv och gaffel för att internalisera det så snabbt som möjligt.

En barnkniv kan användas inte bara för att äta utan också för att leka. När du köper ett barnkök bör dock barnkniven ingå som en leksak.

Varför är det bra att lära ditt barn att klippa så tidigt som möjligt?

Ju tidigare ett barn lär sig något, desto djupare är det förankrat i hjärnan. Att gå och prata är till exempel så djupt förankrat i våra hjärnor att vi inte längre behöver någon kognitiv ansträngning för att utföra dem.

Kindermesser-3

Barn som lär sig laga mat i unga år har stor chans att bli bra kockar på egen hand.
( Bildkälla: unsplash.com / Aaron Thomas )

Om du lär dig att använda knivar på ett ansvarsfullt sätt kommer ditt barn aldrig att få problem med att skära sig eller med knivar i allmänhet.

När ska barnet skära med en riktig kniv?

Det kan vara farligt att skära med en riktig kniv. Därför bör du noga överväga om du ska ge ditt barn en riktig kökskniv eller använda mindre vassa alternativ först.

Det är upp till dig att avgöra när ditt barn är redo att använda en riktig kniv. Allt beror på hur länge ditt barn har hanterat knivar, hur snabbt det lär sig och hur ansvarsfullt det är.

I allmänhet rekommenderas det dock inte att ge ditt barn en riktig kniv före 12-13 års ålder.

Bildkälla: Blank/ flickr.com

Recensioner