Senast uppdaterad: september 13, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

15Analyserade produkter

32Tillbringade timmar

3Utvärderade artiklar

56Användarrecensioner

Vem har inte upplevt detta? Du åker på en välförtjänt semester och när du kommer tillbaka har alla dina växter torkat ut. Det är ännu värre när du glömmer att vattna dina växter. Det händer ibland, särskilt på balkongen. På sommaren, när solen är som varmast, dör dina växter mycket snabbt om du inte vattnar dem på en dag eller två.

I vårt stora test av bevattningssystem 2023 vill vi hjälpa dig att hitta ett lämpligt bevattningssystem. Här får du bra tips. Vi visar dig de bästa bevattningssystemen för din balkong och ger dig kriterier för köp och utvärdering. Slutligen hittar du allt som är användbart i vår guide.
.

Sammanfattning

 • För balkongen är ett bevattningssystem som inte kräver någon vattenanslutning en stor fördel. Vattenskador och höga vattenräkningar undviks på så sätt.
 • Det finns bevattningssystem som har ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Solceller kan användas för energi.
 • Innan du åker på semester bör du prova bevattningssystem för att justera timern och vattenmängden. Detta kan förhindra att blomkrukorna svämmar över eller att växterna torkar ut.

Bevattningssystem test: Våra val

Köp- och utvärderingskriterier för bevattningssystem

Innan du köper ett bevattningssystem bör du ta hänsyn till våra köp- och utvärderingskriterier. I det följande kommer vi att visa dig allt du behöver veta. Efter denna information kommer du ett steg närmare ditt bevattningssystem och vet exakt vad ditt bevattningssystem behöver och måste kunna göra.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

I det följande kommer vi att gå in mer i detalj på de enskilda kriterierna.

Bevattningssystem utan vatten och el

De flesta människor letar efter ett bevattningssystem för att hålla sina växter friska och välmående, även när de är på semester. Om du behöver ett bevattningssystem för din balkong vill du dock inte behöva lämna balkongdörren öppen och vattnet på permanent. Något kan alltid gå sönder och då är vattenskadan inte långt borta.

Ett bevattningssystem som fungerar utan el och framför allt utan vatten är viktigt för att du ska ha gott samvete på semestern eller på kontoret. Vissa bevattningssystem för balkongen behöver också ett eluttag, men om det inte finns något sådant på balkongen finns det flera alternativ.

Vår favorit är solcellen eftersom du inte behöver oroa dig för batterier och ditt ekologiska fotavtryck är lite mindre. Batterier är dock också ett bra alternativ till eluttaget. Batterierna håller länge och kan användas i dåligt väder.

Tryckuppbyggnad

Tryckuppbyggnaden i ett bevattningssystem kan byggas upp på flera olika sätt. För vissa behöver du en energikälla och för andra räcker det med en höjdskillnad. För en kontrollerad vattenförsörjning är en liten pump bäst.

Bevattningssystemet kan använda batterier eller solenergi för att skapa ett vakuum som drar till sig vattnet och leder det till de enskilda krukorna.

En pump kan också användas för att ställa in specifika tider när växterna ska få vatten. Vanligtvis är det bäst att vattna växterna på morgonen och kvällen.

När du vattnar med en höjdskillnad är tyngdkraften en avgörande faktor. För detta måste en vattenbehållare placeras ovanför växterna så att vattnet kan rinna nedåt.

Det finns också varianter där man sätter en vattenflaska med en särskild anslutning upp och ner i jorden. Denna variant håller krukvattnet fuktigt.

Om det finns en vattenanslutning är vattentrycket tillräckligt för att fördela vattnet jämnt till alla krukor på balkongen.

Timer

Timern är nödvändig för bevattningssystem med pump eller system som är direkt anslutna till vattenförsörjningen. En timer tar hand om schemaläggningen av vattentillförseln och, naturligtvis, tidpunkten för vattnet.

De flesta bevattningssystem har redan en integrerad timer, men den kan också köpas för en liten summa och anslutas i mellandagarna.

Du bör försäkra dig om att timern fungerar bra och vid behov prova den innan du börjar använda den så att du inte får en överraskande vattenräkning. Oftast är det dock så att det bara rinner lite vatten genom bevattningssystemens smala slangar.

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper ett bevattningssystem

När det gäller bevattningssystem finns det några frågor som du bör känna till, inte bara innan du köper, utan också inför uppstarten och för växterna.

Bewässerungssystem

Bevattningssystem är till stor hjälp eftersom du alltid kan få gröna växter med några få enkla steg. (Bildkälla: Methi SOMÇAĞ / unsplash)

Här svarar vi på alla viktiga frågor som du kan ha eller bör veta.

Hur fungerar en blomlåda med vattenförvaring?

Funktionen är ganska enkel. Blomlådorna har en dubbel botten där vattnet lagras. Växterna får alla näringsämnen genom jorden, men också genom vattnet som sedimenterar på botten. Vattnet absorberas av växternas rötter.

Dessa blomlådor innehåller dock alltid endast en begränsad mängd vatten. Ju djupare den dubbla botten är, desto mer vatten kan lagras i blomkrukan. Vattentillförseln kan fyllas med en slang.

Vilka typer av bevattningsstammar finns det?

Det finns två huvudtyper av bevattningssystem. Det finns både ovanjordisk och underjordisk bevattning. Vi förklarar de två typerna i följande tabell.

Typ Beskrivning
Bevattning ovan jord Vid bevattning ovan jord förläggs slangarna ovan jord. För en balkong med endast krukväxter är endast denna metod möjlig.
Underjordisk bevattning För en grönsaksbädd eller gräsmatta är underjordisk bevattning optimal. Denna bevattning är dold och vattnar jorden och rötterna underifrån.

Vid bevattning ovan jord förläggs slangarna ovan jord.
Om du har en balkong med enbart krukväxter är detta den enda möjliga metoden.

Behöver jag en vattenindikator för min blomlåda?

Om DU har ett bevattningssystem för dina växter behöver du ingen vattenmätare. Vattnet portioneras exakt av pumpen, men framför allt av timern. Så länge jorden är fuktig har dina växter det bra. En vattenindikator är dock mycket användbar i en planter med dubbelbotten.

Vattenkottar och liknande modeller har redan en vattenindikator. Du kan se hur fulla behållarna är, så att du enkelt kan uppskatta när du behöver fylla på. Du bör också se till att vattenbehållarna alltid innehåller vatten.

Hur kan jag vattna mina balkongväxter under semestern?

Det är bäst att vattna dina växter dagligen, men det är inte möjligt när du är på semester. För att förhindra att dina växter torkar ut måste du hitta ett alternativ till daglig vattning.

Det finns många olika alternativ när det gäller bevattningssystem. De kan vara billiga eller lätta att använda.

Du bör tänka på hur många växter du har att ta hand om och hur länge du kommer att vara på semester. För en längre period och flera växter bör du köpa ett bevattningssystem som fungerar med en timer.

Du bör också ha en pump för att säkerställa en stadig och pålitlig vattenförsörjning.

Om du bara har örter på balkongen och inte är på semester för länge räcker det oftast med vattenkottar som du kopplar till en vattenflaska och sätter ner i marken på andra sidan. Blomlådor med dubbla bottnar är också mycket användbara för en kort semester.

Bevattningssystem med vattenanslutning

Du måste vara försiktig med bevattningssystem för balkongen som kräver en vattenanslutning. Använd endast enheter som har flera bra recensioner och kommer från ett etablerat varumärke.

Om vattenanslutningen finns i lägenheten och du leder vattnet till balkongen via en slang är risken för vattenskador mycket stor på grund av det konstanta trycket från kranvattnet.

Bewässerungssystem

Ett bevattningssystem med vattenanslutning får endast lämnas obevakat när det står ute på balkongen. (Bildkälla: Harry Grout / unsplash)

Om du har en vattenanslutning på balkongen kan du ställas inför överraskande höga vattenräkningar om bevattningssystemet används kontinuerligt.

Ett bevattningssystem med vattenanslutning lönar sig bara om du har ett stort antal växter på balkongen och i lägenheten.

I det här fallet är trycket från kranvattnet mycket användbart för att transportera vattnet flera meter genom lägenheten och över balkongen. Dessutom kan trycket utan problem nå takväxter.

Fördelar
 • Högt tryck
 • fler växter kan levereras
 • oändlig tillgång på vatten
Nackdelar
 • Stor risk för vattenskador
 • inga vattenanslutningar på balkonger
 • kan leda till en hög vattenräkning

Fler växter kan levereras, men risken för vattenskador är större.

Bevattningssystem utan vattenanslutning

Ja, ett bevattningssystem behöver ingen vattenanslutning. Det finns flera alternativ för att få vattnet dit det behövs utan att riskera vattenskador. Vatten kan enkelt föras till de önskade växterna via slangar med hjälp av pumpar eller höjdskillnader.

Det bästa alternativet är stora hinkar fyllda med vatten. Här kan dock många olika saker användas som vattenreservoarer. En stor blomkruka sticker inte ut bland de andra växterna och kan lagra vatten på ett utmärkt sätt.

Du kan faktiskt använda allt som lätt kan lagra vatten. Om du inte längre har någon kruka kan du också använda PET-flaskor eller glasflaskor för att lagra vatten.

Bevattningssystemet kan sedan använda sig av en eller flera vattenreservoarer. Pumpen drar vattnet genom en tunn slang och leder det till växterna.

Slangen måste vara relativt tunn så att pumpen behöver använda mindre kraft för att transportera vattnet. Det är därför du bör planera mer tid för en timer. Pumpen kan också drivas med batterier eller solceller om du inte har något eluttag på balkongen.

Fördelar
 • Kontroll över vattenmängden
 • inga långa slangar som ligger och skräpar
 • vattenbehållaren kan fyllas med regnvatten
Nackdelar
 • Inte tillräckligt tryck för takväxter
 • vattenbehållaren måste fyllas på

Den ger bra kontroll över vattenmängden. Men trycket är inte tillräckligt stort för takanläggningar.

Vad behöver jag för ett DIY bevattningssystem för balkongen?

Det finns flera konstruktioner som du kan bygga själv. Den enklaste men mest opålitliga metoden är att göra några hål i toppen av en PET-flaska och sätta den fylld med vatten upp och ner i marken. Men det finns också mer vältaliga lösningar som håller dina växter vid liv under en längre tid.

En regelbunden vattenförsörjning är viktig för växternas hälsa.

Ett av de mest eleganta bevattningssystemen använder gravitation. Genom att placera en vattenreservoar högre upp än växterna och dra slangar från reservoaren till växterna, rinner vattnet ner till växterna med hjälp av gravitationen.

Med det här bevattningssystemet behöver vattnet bara sugas in i början tills det rinner ner till växterna av sig självt.

Slutsats

Bevattningssystem är en stor hjälp om du inte har tid att vattna dina växter varje dag. När du är på semester hjälper bevattningssystem till att hålla dina växter friska. Vi har presenterat de bästa modellerna och visat vad som är viktigt innan och när du köper ett bevattningssystem.

När du har läst svaren på de vanligaste frågorna är du mer än redo att köpa ditt bevattningssystem och använda det på rätt sätt. Vi önskar dig mycket nöje på nästa semester och hoppas att dina växter på balkongen håller sig friska och livliga.

Bildkälla: nd3000 / 123rf

Recensioner