Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

34Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

En 24-tums bildskärm har blivit standard på alla kontor. Med sin diameter på 60,9 cm erbjuder den ett bekvämt format för arbete och lek. Det är en skärm som kan anslutas till exempelvis en dator. Skärmen kan vara platt eller böjd och utrustad med många andra funktioner.

Med vårt test av 24-tumsskärmar 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bästa skärmen för dig. Vi har jämfört de olika typerna av 24-tumsskärmar och listat deras för- och nackdelar. Detta bör underlätta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • En 24-tums bildskärm är en skärm som du till exempel kan ansluta till din dator. 24 tum innebär att dess diameter är 60,9 cm bred.
 • Du kan använda monitorn för olika saker. Beroende på vad du vill använda den till måste du vara uppmärksam på olika saker innan du köper den.
 • En spelmonitor kan kosta mycket mer med sina extra funktioner. Dessa kan dock vara oumbärliga för vissa spelare. Dessa inkluderar svarstid och uppdateringshastighet.

Bildskärm 24 Tum Test: Våra Val

Köp- och bedömningskriterier för 24-tumsskärmar

Om du vill köpa en 24-tumsskärm hittar du många olika modeller på Internet och i affären. Nedan har vi listat de viktigaste kriterierna som du bör tänka på när du köper en 24-tums bildskärm.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

Vi kommer nu att förklara de olika kriterierna närmare.

Användningsområde

Du kan använda en datorskärm för kontorsarbete, spel eller bildredigering.

Storleken på en idealisk kontorsskärm varierar mellan 22 (ca 56 cm) och 27 tum (ca 69 cm). Den 24-tums bildskärmen är en bekväm storlek för att se små bildelement. Skärmstorleken ger också gott om utrymme för arbete.

När du spelar måste din bildskärm alltid ha fler hertz än den processor som den är ansluten till.

Kraven på spelmonitorer ökar ständigt. Storleken på skärmen är också mycket viktig för spelare. En 24-tums bildskärm är ofta tillräckligt stor för spel.

Dessutom har du alltid god sikt på skärmen och kan använda ett mindre grafikkort. Grafikkortet omvandlar data från processorn till bildskärmen. Det är en nödvändig komponent för att monitorn ska kunna visa en bild.

Om du vill köpa en bildskärm för spel är det viktigt att hålla ett öga på uppdateringsfrekvensen. Skärmen måste alltid vara bättre än processorn, annars kan du få ljudstörningar. Om din bildskärm har fler hertz än din processor kan signalerna från grafikkortet synkroniseras med bildskärmens uppdateringsfrekvens. Detta förhindrar avbrott.

Form

Skärmens form är en annan viktig egenskap. Det finns raka och böjda bildskärmar. En böjd bildskärm är särskilt lämplig för större skärmar eftersom den breddar synfältet. Du kan till och med se kanten av skärmen utan att vrida på huvudet. Den böjda bildskärmen hjälper också till att respektera det avstånd på 50-70 cm som rekommenderas av läkare.

Många av fördelarna med en böjd bildskärm blir dock uppenbara först med en 27-tums bildskärm.

Mindre format som 24-tumsskärmen behöver vanligtvis inte den här funktionen för att du ska kunna använda den effektivt.

Skärmen är till exempel tillräckligt liten för att ögonen inte ska behöva blockera kanten. De tröttnar också mindre snabbt och behöver inte den böjda formen.

Det ökade avståndet till skärmen på grund av dess böjda form är dock fortfarande en fördel med 24-tumsskärmen. Med en 24-tums skärm är det dock en smaksak om du vill köpa en böjd skärm eller inte.

Justerbarhet

En justerbar bildskärm kan ge många fördelar. Du kan enkelt justera höjden på det sätt som du vill ha den. En väl anpassad höjd kan skydda dig mot nacksmärtor och är därför oumbärlig.

Många böjda bildskärmar kan inte rotera 90 grader

Du kan naturligtvis justera storleken genom att placera böcker eller andra föremål under skärmen. Men om det är för instabilt för dig rekommenderar vi att du tittar på höjdjusterbarheten innan du väljer bildskärm.

Justerbarheten omfattar naturligtvis också 90 graders rotation. Detta är möjligt med de flesta monitorer. Det är svårare med böjda bildskärmar, eftersom de vanligtvis inte har denna möjlighet.

Så om du verkligen vill ha den här funktionen bör du välja plattskärmar eller göra lite research först.

Upplösning

Upplösningen på de flesta 24-tumsskärmar är 1 920 × 1 080 pixlar, vilket motsvarar full HD.

Upplösningen blir ett problem, särskilt på 27-tumsskärmar. I själva verket syns pixlarna i Full HD när du tittar närmare. Det lönar sig därför att köpa en bildskärm med 2560 × 1440 pixlar.

Det är bäst att orientera sig om specifikationen för "punkter per tum" (dpi). Detta är punkttätheten beräknad per tum. Det gör att du kan jämföra skärmar oavsett deras faktiska storlek.

Kontakter

Kontakter är ett annat viktigt kriterium när du köper en bildskärm. Varje bildskärm har vanligtvis olika kontakter som gör att du kan ansluta den till datorn eller processorn. Dessa olika kontakter är vanligtvis VGA-, DVI- och HDMI-kontakterna. Observera att vissa äldre bildskärmar ännu inte har någon HDMI-kontakt.

VGA-anslutningen är en gammal typ av anslutning som är en bildöverföringsstandard för plug- och kabelanslutningar mellan grafikkortet och bildskärmen. Den måste dock omvandla de analoga signalerna för att fungera. Därför används DVI-anslutningar allt oftare för detta ändamål.

DVI-anslutningen överför analoga och digitala bild- och videodata. Den har blivit standard för nya LED- och LCD/TFT-skärmar. Du kan också använda den för att ansluta din dator eller DVD-spelare till TV:n.

HDMI-anslutningen kan användas med bildskärmar med Full HD-upplösning. 24-tumsskärmen hör också till denna kategori. Det gör det möjligt att visa högupplösta bilder på skärmen. Detta används främst av spelare som vill ha en så ren bild som möjligt.

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en 24-tums bildskärm

I följande avsnitt har vi valt ut de viktigaste frågorna om 24-tums bildskärmar och svarat på dem åt dig.

Vad är det som är speciellt med en 24-tums bildskärm och vilka fördelar erbjuder den?

En datorskärm är en skärm som kan anslutas till en dator. En 24-tums bildskärm är en skärm med en diameter på 60,96 cm.

24 Zoll Monitor-1

Du kan använda en 24-tums bildskärm till vad du vill. Den är bra för spel och kontorsarbete.
(Bildkälla: Ali Zolghadr / unsplash)

En 24-tums bildskärm är fortfarande tillräckligt liten för att ögonen inte ska behöva blockera skärmens kant. Det gör dina ögon mindre trötta och ger dig mindre huvudvärk. Den är lämplig för spel, bildredigering och kontorsarbete. Den har vanligtvis en Full HD-upplösning och bildkvaliteten är därför tillräckligt bra.

Formatet gör det också möjligt att använda ett mindre grafikkort. Eftersom grafikkortet omvandlar data från processorn till bildskärmen är det en nödvändig komponent för att återge bilden på bildskärmen.

Vilka typer av 24-tumsskärmar finns det?

När det gäller 24-tumsskärmar kan man skilja mellan spel- och kontorsskärmar. Kraven på spelmonitorer ökar ständigt. Monitorer måste därför erbjuda allt fler funktioner.

Spelmonitor

Först måste du fundera på om du verkligen behöver en spelmonitor. Om du bara spelar lite på fritiden kan du vanligtvis klara dig bra med en vanlig skärm. Spelmonitorer kan vara mycket dyra med sina många funktioner, så det är inte alltid värt att köpa en.

24 Zoll Monitor-2

En spelmonitor bör också vara väl utrustad för spel. Var därför alltid uppmärksam på uppdateringsfrekvensen och svarstiden.
(Bildkälla: Priyam Raj / unsplash)

En bildskärm som är specialiserad för spel har vanligtvis en högre uppdateringsfrekvens än vanliga kontorsskärmar. Detta beror på att bildskärmarna måste kunna göra mer än processorerna. Många bildskärmar har en uppdateringsfrekvens på 60 hertz. Detta innebär att 60 bilder visas på en sekund. Men om din processor kan göra mer än så kommer du att uppleva störningar.

En snabb svarstid är också mycket viktigt när du spelar. Därför har många spelmonitorer en kortare svarstid än vanliga skärmar. I bästa fall har skärmen en fördröjning på endast en millisekund. Detta är särskilt viktigt när spelen testar dina reflexer.

Fördelar
 • högre uppdateringsfrekvens
 • snabbare responstid
Nackdelar
 • riktigt dyrt

Så det är viktigt att först fundera på om du verkligen behöver en spelmonitor eller inte. Spelmonitorer har många funktioner och kan därför snabbt bli dyra.

Kontorsmonitor

En arbetsmonitor behöver färre funktioner än en spelmonitor och är därför oftast billigare. Det spelar faktiskt ingen roll om skärmen har en uppdateringsfrekvens på 60 hertz eller 144 hertz. Om skärmen kan erbjuda 144 bilder per sekund eller inte är inte så viktigt när du redigerar ett dokument.

Kontorsmonitorer kostar vanligtvis mindre eftersom de har färre funktioner

Svarstiden är också ganska sekundär när du redigerar dokument. Här kan du bättre tolerera att vänta lite längre på monitorn. Om dokumentet öppnas en millisekund tidigare eller senare efter klicket är sekundärt.

När det gäller kontorsskärmen är det viktigaste att den har en ren bild och ett trevligt format. Som redan nämnts har de flesta 24-tumsskärmar Full HD, vilket är mer än tillräckligt för kontorsarbete. Formatet lämpar sig väl för arbete framför skärmen under långa perioder. Skärmens höjd är också mycket viktig för långvarigt arbete. Den skyddar din nacke och rygg.

Fördelar
 • billigare
Nackdelar
 • färre funktioner

Det framtida användningsområdet är mycket viktigt för köpbeslutet. Olika monitorer erbjuder olika funktioner, som inte är lämpliga för alla områden. Så om du letar efter en bildskärm för arbete är priset för vissa funktioner inte riktigt värt det.

För vem är en 24-tums bildskärm lämplig?

En 24-tums bildskärm är i princip lämplig för alla.

Du kan använda den för kontorsarbete eller för spel. Monitorn är också bra för bildredigering.

Den 24-tums bildskärmen erbjuder bilder av god kvalitet och ett trevligt format. Spelmonitorer har vanligtvis fler funktioner än kontorsmonitorer. Det beror alltså på vad du ska använda monitorn till.

Hur justerar jag en 24-tums bildskärm?

För att ställa in en bildskärm på rätt sätt kan du följa dessa steg

 1. Förberedelse: Se först till att skärmen är ren så att den inte påverkar den upplevda färgen. Ljuset i rummet bör också vara rätt så att det inte reflekteras på skärmen.
 2. Ställ in skärmupplösningen: Kontrollera vilken skärmupplösning din bildskärm har. Windows känner vanligtvis igen detta själv och rekommenderar det till dig. Du öppnar den på skrivbordet genom att högerklicka och välja "Skärmupplösning" i menyn.
 3. Ställ infärgdjupet: Du kan nu ställa in färgdjupet till maximalt. Detta är vanligtvis 32 bitar. Du kan också ändra detta i fönstret för inställningar för skärmupplösning. Om du vill vara väldigt exakt kan du också skriva ut ett referensfoto och justera färgerna senare.
 4. Kalibrering: Du kan nu öppna sökfönstret i startmenyn i Windows och skriva "Calibrate screen colour" och välja kalibreringsverktyget. Nu kan du helt enkelt följa instruktionerna på skärmen och justera gammavärdet, ljusstyrkan och kontrasten.

Hur stor är en 24-tums bildskärm och vilken upplösning har den?

En 24-tums bildskärm har en diameter på 60,96 cm. Den är därför större än 22-tumsskärmen (55,88 cm) och mindre än 27-tumsskärmen (68,58 cm).

Upplösningen på en 24-tums bildskärm är vanligtvis 1 920 × 1 080 pixlar. Den uppnår därför full HD.

Full HD är tillräckligt för en 24-tums bildskärm eftersom formatet är så litet att man inte kan se pixlarna.

Det är värt att hålla ett öga på upplösningen, särskilt med 27-tumsskärmar. Den är tillräckligt stor för att du redan kan se pixlarna med Full HD-upplösning. Det lönar sig alltså oftast att köpa en bildskärm med 2560 × 1440 pixlar.

Bildkälla: Popov/ 123rf.com

Recensioner