Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

34Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

27-tumsskärmen kan användas på många olika sätt tack vare sin perfekta storlek. Det finns tillräckligt med utrymme på skärmen för att öppna flera programfönster sida vid sida. Samtidigt är den inte för stor och du kan enkelt fånga hela bilden även på kort avstånd. Upplösningen och priset är också oslagbara. Detta gör den lämplig för spelare, filmfans och grafiker samt för vardagligt arbete.

Med vårt stora test av 27-tumsskärmar 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt 27-tumsskärm för dina behov. Därför har vi sammanställt de viktigaste kriterierna för att utvärdera ett köp och visar dig våra favoriter. Vi svarar också på de viktigaste frågorna du kan ha innan du köper en 27-tums bildskärm.
Sammanfattning

 • Till skillnad från mindre eller större bildskärmar övertygar 27-tums bildskärmen med ett utmärkt pris-prestandaförhållande och sin mångsidighet. Oavsett om det handlar om Full HD eller 4K, 60 eller 240 hertz, hittar du säkert rätt modell för dina behov.
 • Beroende på vad du vill använda monitorn till finns det olika paneltyper. Det finns TN-, IPS- och VA-paneler, alla med olika fördelar och nackdelar.
 • Om du använder skärmen för arbete och inte vill ägna dig åt en hobby på fritiden är du på den säkra sidan med en 27-tums skärm.

Bildskärm 27 Tum Test: Våra Val

Köp- och betygskriterier för en 27-tumsskärm

När du letar efter en lämplig 27-tumsskärm kommer du att stöta på olika modeller med olika funktioner. Följande avsnitt hjälper dig att få en översikt över dessa funktioner och visar vad du ska tänka på när du köper. Sammanfattningsvis är dessa:

I det följande kommer vi att visa vad som är viktigt för varje kriterium.

Upplösning

Om du köper en bildskärm med en diagonal på 27 tum kan du välja mellan olika upplösningar. Ju högre upplösning, desto skarpare blir bilden. Bildförhållandet för 27-tumsskärmar är 16:9.

Ditt grafikkort, din processor och ditt minne ska vara kompatibla med skärmens upplösning.

Den minsta upplösningen för 27-tumsskärmar är Full HD (High Definition), dvs. 1 920 x 1 080 pixlar. Om du använder skärmen för att titta på filmer eller redigera bilder är en högre upplösning vettigt.

De vanligaste upplösningarna är 2 560 x 1 440 pixlar, även kallade WQHD (Wide Quad High Definition). Det finns också Ultra HD, även känt som 4K, med 3 840 x 2160 pixlar. 4K överbelastar dock ofta datorn och är därför mindre lämplig för snabba spel, men ännu mer för filmer med hög upplösning.

För ett optimalt resultat bör bilden också matcha upplösningen. Om du till exempel köper spel och filmer i full HD, räcker det med en bildskärmsupplösning i full HD.

Förutom grafikkortet och tekniken spelar även dina personliga behov och din plånbok en roll. Beroende på vad du använder kan du behöva en högre eller lägre upplösning. 27-tumsskärmar i Full HD är vanligtvis billigare än skärmar i WGHD eller 4K.

Hertznummer

Förutom upplösningen spelar även Hertznumret en roll när du köper en 27-tums bildskärm. Den kallas också för uppdateringsfrekvens. Ju högre hertz-tal, desto jämnare är visningen.

De flesta 27-tumsskärmar har en hertz på 60. Detta är perfekt om du behöver skärmen för enkla kontorstillämpningar för ditt arbete. Men du kan också använda en 60 hertz-skärm om du spelar lugna spel, t.ex. enkla rollspel. 27-tumsskärmar med 60 hertz är vanligtvis billigare.

Men om du använder skärmen för att spela actionfyllda spel, titta på film eller för komplexa program som bildredigering är det bättre att ha ett högre hertz-tal.

Förutom 60 finns det 144 och 240 hertz. En bildskärm med 144 hertz visar spel, filmer och till och med enkla program mycket smidigare. Rörelseoskärpa, tårar och judder hör till det förflutna.

När du köper en 27-tumsskärm för spel bör du också se till att skärmen stöder grafikkortets FPS (frames per second) för att säkerställa ett smidigt och flytande spelande. Kontrollera om det behövs FPS-kravet för de spel du vill spela.

Vissa tillverkare använder G-Sync eller FreeSync för att flexibelt anpassa bildskärmens uppdateringsfrekvens till grafikkortets bildfrekvens. Detta för att förhindra att det slits och rycker.

Både ditt grafikkort och din bildskärm måste dock ha stöd för denna teknik. Eftersom detta är en extra kostnad är det ofta inte värt det.

Anslutningar

Därefter kan du titta närmare på de tillgängliga anslutningarna. Om du har en platt skärm, till exempel en 27-tums skärm, bör du leta efter digitala anslutningar.

Analoga anslutningar kan ha en negativ inverkan på bildkvaliteten. Förutom USB-anslutningar för mus och tangentbord är de vanligaste anslutningarna DVI, HDMI och Displayport. Den analoga VGA-anslutningen används också ofta.

 • DVI (Digital Video Interface) finns i analoga (DVI-A) och digitala (DVI-D) versioner. DVI överför endast en bildsignal (utan ljud). Den används ofta för överföring från grafikkort till bildskärm. Denna teknik ersätts dock alltmer av HDMI.
 • HDMI (High Definition Multimedia Interface) överför inte bara bildsignalen utan även ljudsignalen digitalt. Du behöver alltså bara en kabel för båda signalerna. HDMI-anslutningar finns numera på de flesta datorer och skärmar. Den är lika lämplig för att ansluta grafikkortet till skärmen.
 • Displayport fungerar på samma sätt som HDMI-anslutningen, men är licensfri. Dessutom kan du ansluta en kamera, en mikrofon eller ett pekgränssnitt via en fritt tillgänglig datakanal.

De flesta 27-tumsskärmar har olika anslutningar. Spelare bör se till att det finns minst en HDMI- eller Displayport-anslutning. Det är också fördelaktigt om det finns en anslutning för hörlurar eller externa högtalare.

Det finns även 27-tumsskärmar med integrerade högtalare, men du bör vara uppmärksam på ljudkvaliteten.

När du väljer anslutningar ska du se till att skärmen är kompatibel med anslutningarna på datorn.

Specialfunktioner

Många tillverkare av 27-tumsskärmar erbjuder nu olika tilläggsfunktioner. Ju fler funktioner en bildskärm har, desto dyrare blir den. Det finns dock funktioner som du kan klara dig utan.

Det beror på dina individuella behov. Vi presenterar ändå några av de viktigaste funktionerna nedan för att göra det lättare för dig att fatta ditt beslut senare.

Funktion Egenskaper Lämplighet
Ergonomi Ändra höjd, lutning, orientering (pivot) När monitorn används av flera, på kontoret och helt enkelt för personlig komfort
Böjd Anpassad till den naturliga ögonformen För spelare eller filmfans
Högtalare Kan spara utrymme, men är ofta av sämre kvalitet Mer för vardagligt bruk
Ögonvård Filter för blått ljus, flimmerfritt, mindre trötthet för ögonen För alla som tillbringar lång tid framför skärmen

Dessa funktioner har många fördelar, men du måste betala lite mer för de flesta av dem. Därför bör du fundera två gånger på om du verkligen behöver dem. Naturligtvis kan du också välja mellan olika färger och utföranden.

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en 27-tums bildskärm

Innan du köper en 27-tums bildskärm finns det några faktorer du bör tänka på. Följande guide förklarar dessa faktorer och svarar på andra viktiga frågor om 27-tumsskärmar.

Vad är speciellt med en 27-tums bildskärm och vilka fördelar erbjuder den?

Storleken gör att du kan sitta ungefär en armlängds avstånd från den utan att känna att du förlorar synfältet. Samtidigt erbjuder den en upplösning från Full HD via WQHD upp till 4K.

27 Zoll Monitor-1

En 27-tums bildskärm är utrustad med en av tre tekniker: IPS-, VA- eller TN-panel. Varje teknik har olika för- och nackdelar och är bättre eller sämre lämpad beroende på hur den används.
(Bildkälla: Niclas Illg / Unsplash)

Det finns också möjlighet att öka eller minska uppdateringsfrekvensen. Från 60 hertz till 240 hertz är allt möjligt. Trots den utmärkta bildkvaliteten är 27-tumsskärmar ganska billiga. Beroende på dina önskemål och din användning kan du spara mer eller mindre pengar.

Med en storlek på 27 tum finns det också tillräckligt med utrymme på skärmen för att placera flera programfönster parallellt. Beroende på dina behov kan du ofta till och med placera två skärmar sida vid sida på ett skrivbord.

Vilka typer av 27-tumsskärmar finns det?

I en plattskärmsmonitor ser stavformade flytande kristaller till att bilderna visas på skärmen.
En 27-tums bildskärm kan användas på många olika sätt.

De kan ändra riktning och släppa igenom mer eller mindre ljus. Hur stavarna är riktade och hur mycket ljus panelen släpper igenom beror i slutändan på typen av panel. Det finns IPS-, TN- och (M/P)VA-paneler. Det hela kallas LCD (Liquid Crystal Display).

I följande avsnitt förklarar vi vad som kännetecknar de olika paneltyperna och vad de lämpar sig för.

27-tums bildskärm med IPS-panel

IPS-paneler kännetecknas av en mycket bra färg- och kontraståtergivning, som garanteras även från en sned betraktningsvinkel. Detta gör dem särskilt lämpliga för film och bildredigering.

IPS-paneler har dock ofta en långsammare svarstid än sina konkurrenter. Detta gör dem mindre lämpliga för spelare som gillar actiontunga spel. För mer pengar kan du dock också hitta IPS-paneler av hög kvalitet för spel. Dessa skärmar har också en högre energiförbrukning.

Fördelar
 • Hög tillgänglighet
 • Bra färg- och kontraståtergivning
 • Hög stabilitet i betraktningsvinkeln
Nackdelar
 • Långsam svarstid (från 5 till 9 ms)
 • Ökad strömförbrukning

27-tums bildskärm med TN-panel

På grund av den korta svarstiden, som börjar vid en millisekund, är TN-paneler särskilt populära bland spelare. TN-paneler är också något billigare än andra skärmar.

En nackdel är den svagare färg- och kontrastvisningen när skärmen betraktas i en vinkel. Vid horisontell betraktelse är inga förluster märkbara. Under tiden finns det dock modeller som kompenserar för denna brist. Titta efter beteckningen TN+Film.

Fördelar
 • Snabb svarstid (från 1 ms)
 • Billig
 • Särskilt lämplig för spelare
 • Låg strömförbrukning
Nackdelar
 • Svagare färg- och kontrastvisning
 • Låg stabilitet i betraktningsvinkeln

27-tums bildskärm med (M/P)VA-panel

(M/P)VA-paneler har den bästa kontrastvisningen jämfört med de andra två. De har dock lägre färgintensitet jämfört med IPS-paneler.

De långsammare svarstiderna gör dessa skärmar ganska olämpliga för spelare, men de är särskilt lämpade för CAD-baserade tillämpningar.

Fördelar
 • Mycket bra kontrastskärm
 • Högsta stabilitet i betraktningsvinkeln
Nackdelar
 • Långsammare svarstider
 • Dyrast

Vem passar 27-tumsskärmar för?

27-tumsskärmar är särskilt populära bland spelare. Som spelare sitter du vanligtvis inte mer än en armlängds avstånd från skärmen. En 27-tums bildskärm har en idealisk bildupplösning för detta och ger dig samtidigt möjlighet att se hela skärmen på en gång.

Men 27-tumsskärmar är också idealiska för multimedieanvändning. Om du till exempel inte bara spelar, utan också gillar att titta på filmer eller arbeta mycket på skärmen, är 27-tumsskärmen den bästa kompromissen till ett rimligt pris.

27 Zoll Monitor-2

En 27-tums bildskärm är mångsidig. Den är lämplig för att titta på filmer, spela datorspel, arbeta på kontoret eller hemma och för bildredigering.
(Bildkälla: Boicu Andreim / Unsplash)

27 tum är också en idealisk storlek för grafiker och (hobby)fotografer. Här bör du dock leta efter en hög upplösning i WQHD- eller till och med Ultra HD-klassen, samt färgbeständighet och hög kontrast. Den rätta panelen är avgörande här.

27-tumsskärmen har också många fördelar på kontoret. Dess storlek gör att flera programfönster kan öppnas samtidigt. I de flesta fall kan en billigare modell användas här.

En full HD-upplösning och 60 hertz är fullt tillräckligt. En snabb svarstid behöver inte heller vara en självklarhet. Här kan ögonvårdsteknik vara ett bra alternativ så att ögonen inte blir trötta så snabbt.

Hur stora är 27-tums skärmar?

27-tumsskärmar har en genomsnittlig storlek på 68,5 cm. Detta mäts alltid från det nedre vänstra/högra hörnet till det övre högra/vänstra hörnet. Den återspeglar därför bildskärmens diagonal.

Detta är endast skärmstorleken. Marginaler och fötter ingår inte. Bildförhållandet för en 27-tums bildskärm är 16:9.

Vilka alternativ finns det till en 27-tums bildskärm?

Det finns flera andra storlekar på marknaden för bildskärmar än 27 tum. Monitorer börjar på 19 tum och slutar på 35 tum. Följande tabell ger dig en kort översikt över skillnaderna med 23, 24, 27 och 34 tum som exempel.

Storlek Funktioner Lämplighet
23 tum Finns endast i Full HD (16:9) lämpar sig bättre för vardaglig användning eller arbete och för att titta på film eller serier ibland
24 tum Finns i WQHD (16:9), WUXGA (16:10) och Full HD (16: 9) Lämplig för spelare, grafiker eller daglig användning
27 tum Full HD, WQHD och 4K (16:9) upplösning Mångsidig användning (spel, film, bildredigering, arbete)
34 tum UW-UXGA och UW-QHD (21:9) upplösning Främst lämplig för frekventa spelare som vill ansluta en spelkonsol

Ju större bildskärmar, desto högre upplösning. Detta ökar också priset. 34-tumsskärmar är mycket dyrare än 24- eller 27-tumsskärmar.

Vilken storlek du väljer beror på dina personliga preferenser och din användning.

Bildkälla: scyther5/ 123rf.com

Recensioner