Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

18Analyserade produkter

41Tillbringade timmar

11Utvärderade artiklar

140Användarrecensioner

Musik ska alltid följa med dig till sjön, trädgårdsfesten eller stranden, men högtalaren på din mobiltelefon räcker inte till. Då bör du skaffa en Bluetooth-högtalare som har mer kraft och bättre räckvidd för att ge dig och dina vänner bra musik. Marknaden har ett enormt utbud av modeller, från minihögtalare, högtalare med dockningsstation till Bluetooth-högtalare som är särskilt utformade för utomhusbruk.

Vårt stora test av Bluetooth-högtalare 2023 ger dig all användbar och viktig information om enheterna så att du kan göra det bästa valet av högtalare. När du köper en kamera ska du vara särskilt uppmärksam på batteriets styrka, vattentäthet, vikt och räckvidd. Ta reda på mer om de olika typerna av högtalare nedan och fatta det bästa beslutet för dina behov.
Sammanfattning

 • Bluetooth-högtalare är vanligtvis kompakta och bärbara ljudsystem med en integrerad Bluetooth-mottagare.
 • De har fördelen att de kan spela upp musik i mycket bättre kvalitet och med högre maximal volym än de högtalare som annars är integrerade i smartphones, surfplattor eller datorer.
 • De flesta modellerna är utformade för utomhusbruk och erbjuder därför en viss grad av utomhusanpassning tack vare sin kompakta storlek, ett långvarigt batteri och stänkskydd.

Bluetooth-Högtalare test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig själv innan du köper en Bluetooth-högtalare

I vår guide vill vi uppmärksamma dig på några saker du bör tänka på innan du köper en Bluetooth-högtalare. Förutom prisfrågan klargör vi också om det finns ett alternativ för dig.

Vad är Bluetooth-högtalare?

Trådlös musiköverföring via Bluetooth har varit på modet ända sedan smartphone-boomen. Inte bara mobiltelefoner, utan även bärbara datorer och MP3-spelare är numera utrustade med Bluetooth som standard.

Små men mäktiga - Bluetooth-högtalare har ofta en imponerande batteritid, särskilt i förhållande till sin ganska lilla storlek. Här kan du se Anker Soundcore Motion+ i vårt praktiska test. (Bildkälla: HEIMKINOHELD)

Med Bluetooth-adaptrar kan du också uppgradera dina äldre favoritenheter med Bluetooth. Om din dator till exempel inte har Bluetooth rekommenderar vi att du utrustar den med en Bluetooth-adapter.

Bluetooth-högtalare är ljudlådor med inbyggda Bluetooth-mottagare.

Du kan spela upp musik eller ljudböcker som är lagrade på Bluetooth-aktiverade enheter trådlöst med de här Bluetooth-högtalarna. Sådana Bluetooth-högtalare ger i regel bättre ljudkvalitet än de högtalare som redan finns inbyggda i din smartphone, surfplatta eller bärbara dator.

I vardagen används Bluetooth oftast för trådlös musiköverföring, vilket är anledningen till att högtalare med ett integrerat Bluetooth-chip blir allt populärare.

Visste du att namnet Bluetooth kommer från en dansk kung?

Han hette Harald Blauzahn och var ansvarig för att förena de två fientliga delarna Norge och Danmark.

Även om det också finns några stationära modeller för hushållsbruk, fokuserar tillverkarna på allt mindre och lättare Bluetooth-boxar för mobil användning.

Även om bärbara Bluetooth-högtalare har blivit allt bättre under de senaste åren bör du också komma ihåg att de aldrig kan nå upp till den optimala ljudstandarden för trådbundna högtalare.

Detta beror på att tillverkarna, för att kunna garantera deras rörlighet genom små dimensioner och låg vikt, också förlitar sig på mindre och lättare inbyggda material. Tyvärr innebär detta en kompromiss med sämre ljudkvalitet.

Fördelar
 • Kan användas med alla Bluetooth-aktiverade enheter
 • Perfekt för resor: liten och lätt
 • Inga trassliga kablar
 • Uppladdningsbart batteri: möjliggör mobilitet
 • Bättre ljudkvalitet och volym än högtalare som är inbyggda i smartphones/surfplattor/notebooks
Nackdelar
 • Kan inte uppnå ljudkvaliteten hos kabelanslutna högtalare
 • Uppladdningsbart batteri: begränsad användningstid och regelbunden laddning
 • Bluetooth-anslutningen kostar energi
 • Var uppmärksam på möjliga källor till störningar (t.ex.: armerade betongväggar).T.ex. armerade betongväggar)

För en trevlig ljudupplevelse under en grillfest utomhus eller under en avkopplande läspaus i soffan i vardagsrummet är Bluetooth-högtalare ändå ett mer än tillfredsställande alternativ.

Är Bluetooth-högtalare olika för hemmet och på språng?

Bluetooth-högtalare kan grovt delas in i två kategorier: De som är avsedda för mobil användning och de som du bara vill ha och kan använda hemma. Beroende på vad du i slutändan vill använda dina Bluetooth-högtalare till bör du vara uppmärksam på följande funktioner:

UTANFÖR INOMFÖR
Lång batteritid Klart och balanserat ljud, fyllig bas
Kompakt storlek och låg vikt Strömförsörjning: USB-kabel eller nätadapter
Lång Bluetooth-signalräckvidd Trådlöst på/av via sändare
Lämplig för utomhusbruk skydd mot vattenstänk, smutsavvisande, hållbar

De flesta Bluetooth-högtalare har förstås andra användbara funktioner, t.ex. en radiofunktion, en AUX-anslutning eller en laddningsfunktion för din smartphone. Dessa är dock frivilliga och beror på dina personliga preferenser.

Naturligtvis kan mindre och därmed mobila Bluetooth-högtalare också användas mellan dina fyra väggar. Så om du inte uttryckligen letar efter stationära högtalare rekommenderar vi att du alltid använder mobila utomhusmodeller.

Vilka är alternativen till Bluetooth-högtalare?

Om du vill lyssna på musik med ett bra ljudsystem men inte vill investera i ett nytt Bluetooth-högtalarsystem har du tre alternativ

 • Kabeldragna högtalare
 • Högtalare med dockningsstation
 • Eftermontering av högtalare med en Bluetooth-adapter för ljud

Det första alternativet låter logiskt, men det har också en avgörande fördel för audiofiler: trådbundna ljudlådor återger alltid ljudet i bättre kvalitet än det trådlösa alternativet.

Högtalare med inbyggd dockningsstation är främst avsedda för användning i hemmet. Som namnet antyder används de för att docka smartphones (eller, mer sällan, surfplattor) och liknar därför konventionella kabelanslutna ljudboxar.

De har fördelen att din mobiltelefon laddas samtidigt som den spelas, så du behöver inte oroa dig för batteritiden.

Detta innebär dock också att du inte kan vara flexibel, eftersom dessa högtalare är begränsade i sin bärbarhet. Det finns också det olyckliga problemet att inte alla smartphones har samma anslutningsmöjligheter, vilket är anledningen till att du ibland måste köpa dockningsadaptrar.

Om du redan har ett ljudsystem hemma som du inte alls vill ersätta eller komplettera har du möjlighet att uppgradera dina högtalare med en Bluetooth-mottagaradapter för ljud.

Beslut: Vilka typer av Bluetooth-högtalare finns det och vilken är rätt för dig?

Bluetooth-högtalare kan delas in i följande typer

 • Mini Bluetooth-högtalare
 • Bluetooth-högtalare för utomhusbruk
 • Bluetooth-högtalare för hemmet

Bluetooth-högtalare finns i många olika utföranden, storlekar och prisklasser samt med många olika funktioner. Med så många små skillnader är det lättast att klassificera modellerna utifrån deras idealiska användningsområde.

Om du vill välja den bästa trådlösa högtalaren för dig bör du fundera på var du främst kommer att använda den innan du köper den.

Nedan presenterar vi tre grundtyper för att ge dig en överblick över de olika produktfunktionerna och för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

Vad är mini Bluetooth-högtalare och vilka är deras för- och nackdelar?

Du kan enkelt ta med dig de ultramobila mini-Bluetooth-högtalarna vart du än går. Oavsett om du reser, är i parken eller på tunnelbanan har du dem alltid nära till hands. Anslut dem bara till din smartphone så kan du njuta av ett fantastiskt ljud när som helst.

Minihögtalare får till och med plats i fickan.

Det finns många olika modeller. Vissa av dessa små Bluetooth-högtalare passar i fickan eller i handbagaget, andra kan fästas i bältet eller på cykeln. Dessa ofta ganska billiga modeller kännetecknas framför allt av sin låga vikt och kompakta konstruktion.

Den lilla storleken kan dock vara till nackdel för ljudkvaliteten och volymen. Som en allmän regel behöver ljudet utrymme för att utvecklas fullt ut.

Det bästa är att prova en modell eller ta reda på om den uppfyller dina krav. Med Bluetooth-högtalare kan du definitivt överträffa kvaliteten på mobiltelefonshögtalare.

Fördelar
 • Lättviktiga
 • Praktiska
 • Ofta billiga
Nackdelar
 • Vanligtvis lägre ljudkvalitet och volym
 • Beroende på batteri eller uppladdningsbart batteri

Bärbara Bluetooth-högtalare drivs antingen av uppladdningsbara batterier eller batterier, varav de senare är dyrare i längden. Vissa modeller kan även användas som en powerbank och du kan använda dem för att ladda smartphones eller liknande enheter med USB-anslutning när du är på språng.

Vad är Bluetooth-högtalare för utomhusbruk och vilka är deras för- och nackdelar?

Vill du använda dina Bluetooth-högtalare ofta utomhus, t.ex. på campingresor, trädgårdsfester eller strandfester? Då bör du leta efter enheter med en robust konstruktion. Dessa är ofta tyngre och mer otympliga än ultramobila enheter. Å andra sidan är de stabila och stöttåliga.

Dessutom är utomhushögtalare ofta skyddade från damm och vatten. Vissa enheter är helt vattentäta, medan andra bara skyddar mot stänk eller lätt regn. Därför bör du titta på IPX-skyddsklassen. Detta anger graden av vattenskydd - ju högre siffra, desto bättre.

Fördelar
 • Robust
 • Vatten- och dammsäker
 • Längre batteritid
 • Ofta ganska kraftfull och lämplig för många personer
Nackdelar
 • Vanligtvis tyngre
 • Kraftfullare modeller är större

En viss volym är nödvändig för att överrösta bakgrundsljud och för att flera personer ska kunna delta i musiken. I regel erbjuder portabla jukeboxar detta endast om de inte är för små.

Denna högre prestanda ökar också energibehovet. Batteridrivna utomhushögtalare har därför lång drifttid så att musikglädjen inte tar slut i förtid. Du kan förlänga drifttiden med en powerbank. Alternativt kan högtalarna drivas av batterier.

En annan form av rörlighet erbjuds av mycket speciella modeller för användning i bilen. De kan anslutas till cigarettändaren, fungerar som handsfree-apparater och har ofta en integrerad radio som ersättning för bilradion.

Vad är Bluetooth-högtalare för hemmet och vilka är deras för- och nackdelar?

Du kanske vill använda Bluetooth-högtalare främst i vardagsrummet, sovrummet eller köket. Du kan naturligtvis använda vilken modell som helst för detta ändamål. Det är dock värt att vara uppmärksam på produktens egenskaper för detta användningsområde.

Om du främst vill använda den stationärt rekommenderas större Bluetooth-högtalare med inbyggda förstärkare. De kan vara något tyngre. Sådana högtalare kan fylla ett helt rum med voluminösa och högkvalitativa ljud.

Du kan också installera ett hifi-ljudsystem, t.ex. med flera golvhögtalare, som ger dig ett högklassigt ljud med bra bas. För särskilt utsökta ljudsystem måste du naturligtvis betala lite mer.

Fördelar
 • Hög ljudkvalitet
 • Ger ljud för många personer eller ett helt rum
 • Kan praktiskt taget drivas via ett eluttag
Nackdelar
 • Inte särskilt rörliga på grund av storleken
 • Ofta olämpliga för utomhusbruk (t.ex. i regn) eller för badrummet
 • Kan endast ställas upp i närheten av ett eluttag när de drivs via ett eluttag
 • Särskilt högkvalitativa lösningar har ett högt pris

Bluetooth-högtalare kan försörjas med ström för hemmabruk praktiskt taget via ett eluttag. För att göra detta måste de placeras nära ett eluttag. Många modeller för hemmabruk är fortfarande lätt att transportera och kan därför användas i flera rum.

Soundbars är eleganta Bluetooth-högtalare.

När du köper kan du också se till att högtalarna matchar din inredning och passar perfekt in i rummet. En Bluetooth-soundbar passar vanligtvis under TV:n på ett platsbesparande och elegant sätt. Det finns också vägg- och takhögtalare, men de är då fast installerade.

Om du vill använda högtalarna i badrummet behöver du separata produktegenskaper även för detta. Sådana modeller är vanligtvis mindre och, liksom många utomhusversioner, vattentäta. Vissa har även en sugkopp för montering i duschen.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera Bluetooth-högtalare

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera Bluetooth-högtalare. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss apparat är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Bluetooth-version
 • Utbud
 • Storlek och vikt
 • Batteriets livslängd
 • Skydd mot stänk
 • Stereo parning
 • Socialt läge (flerpar)
 • Ytterligare funktioner

I följande punkter kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Bluetooth-version

I allmänhet är det alltid lämpligt att välja den senaste Bluetooth-standarden. För närvarande är det Bluetooth 4.x. Denna version kännetecknas av ett lågenergikoncept och en förbättrad säkerhetsstandard.

Visste du att Bluetooth 1.0-versionen kom ut på marknaden 1999?

Sedan 1980-talet har mycket gjorts för att minimera kabelnätet. Version 5.0 har varit tillgänglig sedan januari 2019.

Bluetooth 4.0 är dock inte alltid bakåtkompatibelt med tidigare versioner! Därför bör du vara uppmärksam på om tillverkaren uttryckligen lovar bakåtkompatibilitet eller om förpackningen anger att produkten är Smart Ready.

Det är också möjligt att köpa en Bluetooth-adapter med version 3.0 utan problem. Men även äldre versioner bör du inte använda.

Bluetooth 5.0 antogs av SIG 2016. Den nya versionen ska bland annat fyrdubbla räckvidden och fördubbla datahastigheten.

Räckvidd

Hur långt Bluetooth-signalen ska nå beror förstås på den avsedda användningen och den närmaste omgivningen.

Hur stor är din lägenhet och hur långt ifrån varandra kommer de enheter du vill koppla ihop att vara? Har du armerade betongväggar i närheten som kan minska Bluetooth-anslutningens räckvidd?

Erfarenheten visar att en Bluetooth-högtalare med en räckvidd på cirka tio meter är tillräcklig för daglig användning.

Det är dock numera standard för Bluetooth-högtalare att ha mycket större avstånd. Även i de lägre prisklasserna finns det bra modeller med signalräckvidder på 20-30 meter.

Storlek och vikt

Ju större resonanskammare, desto mer voluminöst ljud. Men den gamla högtalarregeln är inte längre helt sann när det gäller Bluetooth-högtalare, eftersom nya faktorer som rörlighet och utomhusförmåga spelar en allt viktigare roll.

Samtidigt finns det många mer lätthanterliga modeller som också ger ett fantastiskt ljud. Därför beror de optimala måtten på en Bluetooth-högtalare mer på din avsedda användning och budget.

Innan du köper en enhet bör du fundera på om du planerar att ta med dig enheten ofta.

Om du planerar att ta med dig din Bluetooth-högtalare ofta bör den helst inte väga mer än 800 g och inte vara större än 18 cm på den längsta sidan.

Om du letar efter ett Bluetooth-ljudsystem för hemmet beror storleken naturligtvis på det tillgängliga utrymmet.

Batteritid

Bluetooth-ljudsystem har vanligtvis ett uppladdningsbart batteri så att de alltid är bärbara. Naturligtvis har detta batteri en begränsad livslängd och måste laddas regelbundet. Beroende på modell är detta möjligt antingen med en USB-kabelanslutning eller med en likströmsanslutning till elnätet.

För att du ska kunna njuta av din musik utomhus rekommenderar vi en batteritid på minst sex timmar. Men även här är mycket längre driftstider på upp till 15 timmar standard numera.

Tyvärr är Bluetooth-högtalare inte utformade för att hålla för evigt på grund av det inbyggda batteriet. Beroende på kvaliteten på enhetens batteri klarar det 1 000 till 2 500 laddningscykler innan batterikapaciteten minskar märkbart.

Alternativt finns det också många Bluetooth-högtalare som måste vara permanent anslutna till elnätet och som inte behöver något batteri. Dessa modeller lämpar sig därför bättre för permanent stationär användning.

Stänkskydd

Bluetooth-högtalare är praktiska följeslagare för utomhusbruk. Men de kan också bli blöta. Det spelar ingen roll om det beror på vädret, regn eller snö, eller helt enkelt på att bra musik inte får saknas på nästa grillfest. Om du letar efter en Bluetooth-högtalare att ta med dig, se till att den är stänkskyddad.

Bluetooth-högtalare är perfekta för när du är på språng. Eftersom det kan bli blött ute är högtalarna också stänk- eller vattentäta. (Bildkälla: pixabay.com / StockSnap)

Om du vill ta med högtalarna i vattnet på stranden eller för en avkopplande simtur är vattentäta versioner naturligtvis det bättre valet.

För att vara på den säkra sidan bör du kontrollera högtalarnas skyddsklass när du köper dem

 • Skyddsklassen IPX5 innebär att några vattenstänk inte skadar den.
 • IPX-klassificeringen innebär att enheten är skyddad mot tillfällig nedsänkning (en meter i 30 minuter).
 • Skyddsklassen IP67 intygar att inte bara tillfällig nedsänkning av Bluetooth-högtalaren inte är något problem. Damm är inte heller något problem - det märks på siffran 6.

Stereokoppling

Du kanske har märkt att traditionella ljudsystem alltid är utrustade med två högtalare. Detta för att uppnå stereoljud, dvs. ett rumsligt ljudintryck vid naturlig lyssning.

Den här stereoeffekten är också möjlig när du kopplar ihop två Bluetooth-högtalare och spelar upp musik från en sändare samtidigt. Denna funktion kallas stereoparning.

Bluetooth-högtalare med stereokoppling är därför mycket bättre lämpade för permanent stationär användning.

Socialt läge

Socialt läge är egentligen samma sak som multipairing. Det gör det möjligt att koppla ihop flera källanordningar utan att ständigt behöva koppla ihop dem på nytt. Kort sagt kommer Bluetooth-högtalaren ihåg de enheter som redan är anslutna till den.

Vi rekommenderar en Bluetooth-högtalare med en funktion för socialt läge om flera personer i ditt hushåll vill använda högtalarna med olika enheter.

Ytterligare funktioner

Eftersom Bluetooth-högtalare blir allt mer populära fokuserar tillverkarna nu allt oftare på ytterligare funktioner och trevliga gimmicks.

 • Radio: Särskilt om du vill ha lite bakgrundsmusik kan det vara en fördel om du helt enkelt kan sätta på radion. På så sätt får du också en regelbunden nyhetsuppdatering.
 • Hands-free-system: En Bluetooth-högtalare med hands-free-system är särskilt lämplig för bilförare. På så sätt kan du prata i telefon medan du kör relativt säkert. Kör ändå alltid försiktigt!
 • Lyseffekter: Ljuseffekter är också en trevlig extra bonus. De är särskilt imponerande om du mörkar rummet lite. Från romantik till fest - musik och ljus skapar rätt stämning.

Vissa modeller har användbara extrafunktioner som en integrerad radio, ett handsfree-system, NFC-stöd eller till och med ytterligare anslutningar (AUX-anslutning eller SD-kortplats). Snygga gimmicks som ljuseffekter eller ett större urval av färger kan också vara argument för att köpa.

Bildkälla: unsplash.com / @marksolarski

Recensioner