Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

40Analyserade produkter

16Tillbringade timmar

34Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Musikupplevelser även utan eluttag. Bluetooth-högtalare med radio är ett enkelt sätt att överföra din musik eller dina favoritradiostationer från din mobiltelefon till högtalaren. Så du kan undvika kablar och styra din musikupplevelse från din smartphone, var du än befinner dig.

Med vårt stora test av Bluetooth-högtalare med radio 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bästa Bluetooth-högtalaren för dig. Vi visar dig de olika typerna av högtalare, vad du ska tänka på när du köper dem och vilka för- och nackdelar de olika köpkriterierna har. På så sätt vill vi göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt.
Sammanfattning

 • Med kompakta Bluetooth-högtalare är du mobil och kan lyssna på din favoritmusik eller radio var du än är. Det finns inga gränser för priserna och kvaliteten på Bluetooth-högtalare.
 • Bluetooth-högtalare finns i olika storlekar och utföranden med eller utan extra funktioner. Man skiljer mellan mini, utomhus och stationära Bluetooth-högtalare.
 • Att bestämma vilken Bluetooth-högtalare som är bäst för dig beror mycket på kriterier som ljudkvalitet, batteritid, Bluetooth-version, avsedd användning och storlek.

Bluetooth Högtalare Med Radio Test: Våra Val

Bluetooth-högtalare är numera mycket väl representerade på marknaden och finns i alla typer. De skiljer sig dock åt i viktiga kriterier, vilket innebär att alla högtalare inte nödvändigtvis ger musikglädje. I följande avsnitt har vi valt ut de bästa Bluetooth-högtalarna med radio som uppfyller dina personliga behov.

Bluetooth-högtalare med radio: köp- och bedömningskriterier

Nedan visar vi vilka aspekter du bör ta hänsyn till för att hitta en lämplig modell som uppfyller dina behov.

Följande kriterier spelar en viktig roll innan du fattar ditt köpbeslut:

Det går inte att göra ett allmänt uttalande om vilken Bluetooth-högtalare som är lämplig. I de följande avsnitten förklarar vi de viktigaste köpkriterierna närmare.

Ljudåtergivning

Varje högtalare har sin egen design och prestanda. Därför låter de alla lite olika. Vissa Bluetooth-enheter har lägre ljudvolym eller inte tillräckligt med bas. Vissa högtalare är helt enkelt för tysta för sin omgivning, och en Bluetooth-högtalare måste först och främst vara övertygande när det gäller ljudkvalitet. En högtalare är ju inte automatiskt en högtalare av hög kvalitet.

Kvaliteten beror på storleken, den inbyggda tekniken och andra funktioner.

Tumregeln är att ju kompaktare och smalare högtalaren är byggd, desto tunnare blir ljudet. Det är därför viktigt att testa högtalaren noggrant innan du köper den. Det subjektiva intrycket när man lyssnar på musik spelar en stor roll. Olika musikgenrer eller talåtergivning kräver också differentiering.

Den så kallade överföringsstandarden spelar också en viktig roll för ljudkvaliteten. Codecs, eller algoritmer, komprimerar de överförda signalerna. För högkvalitativ ljudåtergivning stöds vanligtvis motsvarande codecs, t.ex. AAC eller aptX. Codecs ger bättre ljudöverföring. Sådan information finns på förpackningen.

Batteritid

Bluetooth-högtalare har ett integrerat batteri. För mobil användning är en stabil batteritid mycket viktig, annars är köpet inte värt det. Batteritiden varierar beroende på modell. Vissa modeller har en drifttid på knappt 10 timmar, andra kan spela musik i upp till 24 timmar. Som en grov vägledning kan de flesta högtalare spela musik i mellan 10 och 15 timmar.

Litet tips: Se till att högtalaren har en LED-indikator för batterinivån, så att du omedelbart kan se när batterinivån är låg.

Förutom högtalarens beräknade kapacitet spelar volymen en avgörande roll när det gäller batteritid och påverkar uthålligheten. Det betyder att ju högre du skruvar upp volymen, desto snabbare kommer batteriet att ge upp. Exakt hur volymen påverkar batteritiden för en enskild högtalare varierar från modell till modell. Den maximala batteritid som anges är vanligtvis ett riktmärke vid konstant halvvolym. Specifikationerna är därför mer en grov vägledning.

Utrustning

Bluetooth-högtalare är logiskt sett alltid utrustade med en Bluetooth-funktion, men det finns också skillnader här. Konceptet har funnits sedan 1999, och sedan dess har nya versioner utvecklats om och om igen. Version 4.0 är energibesparande, ansluts snabbt och har god överföring. Den här versionen är dock från 2009 och är redan något äldre.

Se till att du köper en högtalare med Bluetooth 4.0 eller högre.

I version 4.2 läggs stor vikt vid lägre energiförbrukning. Överföringshastigheten mellan enheterna har dock ökat och stabiliserats. Många arbetar med en något anpassad version, 4.X.

Den senaste Bluetooth-versionen är 5.0. Med 2 Mbyte/s är överföringshastigheten dubbelt så hög som i föregångaren, överföringskapaciteten åtta gånger större och räckvidden fyra gånger större (upp till 200 meter utanför rum).

Funktioner hänvisar naturligtvis också till andra funktioner som högtalarmodeller erbjuder. De flesta Bluetooth-högtalare har också en AUX-ingång för ljudkablar för att ansluta sändaren och mottagaren direkt. En del av enheterna har också WLAN- eller USB-anslutningar.

Storlek/vikt

Beroende på vad du tänker göra med högtalaren spelar storlek och vikt en roll. Om du reser mycket och alltid vill ha högtalaren i fickan är en Bluetooth-högtalare som är så lätt och kompakt som möjligt ett bra val.

Du bör dock vara medveten om att du kanske måste göra avkall på ljudkvaliteten. De minsta enheterna väger mindre än 500 gram. Standard Bluetooth-högtalare väger cirka ett kilo, medan stora golvhögtalare kan väga över 3 kilo.

En mycket lätt högtalare har inte tillräckligt med kapacitet för att ha genomarbetad teknik av hög kvalitet. Från cirka 600 gram blir högtalarna av högre kvalitet. Det är dock viktigt att komma ihåg att mått och vikt alltid hör ihop.

Kompaktmodeller ger vanligtvis bara ljud vid rumsvolym. Om högtalaren ska användas som en soundbar för att förstärka ljudet från TV:n spelar vikten en mindre roll. Vikten är dock en indikation på den inbyggda tekniken.

Bluetooth-högtalare med radio: Vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna om Bluetooth-högtalare med radio. Vi har samlat all relevant information på ett ställe för att ge dig en bra överblick över de viktigaste aspekterna av Bluetooth-högtalare och för att ge dig alla viktiga detaljer.

Vad är en Bluetooth-högtalare?

Faktum är att högtalarna på små mobila enheter som mobiltelefoner tyvärr är för små för att ge en bra musikupplevelse.

Bluetooth utvecklades på 1990-talet för att förenkla dataöverföring via radio över relativt korta avstånd. Standarden utvecklas kontinuerligt. En Bluetooth-högtalare är i princip en ljudomvandlare som omvandlar elektriska signaler till akustiska signaler.

bluetooth-lautsprecher-mit-radio-test

Bluetooth-högtalare från JBL är bland de mest populära. Pris-prestandaförhållandet är mycket bra. (Bildkälla: Habid Dadkhah / unsplash)

Bluetooth-enheterna kännetecknas av att de sänder över korta avstånd, så de fungerar inte som telefonsamtal över hela världen. Det är alltså mobila högtalare som kan ta emot och spela upp ljudsignaler trådlöst tack vare Bluetooth-teknik. Omfattningen beror på miljön. I en fri atmosfär kan sändningen överstiga 25 meter. Om du är hemma och måste överföra data genom väggar minskar räckvidden vanligtvis till cirka 10 meter.

Bluetooth-tekniken är nu inbyggd i de flesta smarttelefoner och möjliggör kompatibilitet med nästan alla andra Bluetooth-enheter, oavsett tillverkare. Din smartphone kan därför överföra musiken på din mobiltelefon direkt till Bluetooth-högtalaren eller spela upp radion via musiktjänster. Du behöver bara en app för att styra allt.

Vem är en Bluetooth-högtalare med radio lämplig för?

Många människor letar ofta efter en Bluetooth-högtalare med radio. Detta är en särskilt bra idé om du till exempel letar efter en kompakt och oberoende ljudenhet för hemmet.

Bluetooth är ett trådlöst alternativ för en mer praktisk vardag.

Högtalarna är väl lämpade för personer som är på språng eller mycket på resande fot. Lyssna på musik på vägen, vid sjön, i trädgården eller parken. De erbjuder även en DJ för hemfester. Tack vare den trådlösa anslutningen överallt kan Bluetooth-enheterna också enkelt tas med på semestern. Till och med på en campingsemester mitt ute i ingenstans behöver du inte förlita dig på WLAN och kan fortfarande spela din semesterspellista.

Även om du tillbringar mycket tid hemma är Bluetooth-högtalarnas rörlighet perfekt för att transportera ljud från ett rum till ett annat.

Det är det perfekta tillägget för musikfantaster som redan har ett abonnemang för musikstreaming. Spellistor från strömmande appar som Spotify eller Amazon Music kan spelas upp i utmärkt kvalitet via Bluetooth-högtalarna utan större ansträngning. Ett separat dyrt stereosystem är inte längre nödvändigt.

Vilka typer av Bluetooth-högtalare finns det?

Bluetooth-högtalare finns i många olika storlekar och utföranden, med eller utan extra funktioner. Innan du köper en högtalare bör du fundera på vad du vill använda den till. Generellt sett kan Bluetooth-högtalare med radio delas in i tre kategorier:

Typ Fördelar Nackdelar
Mini Bluetooth-högtalare Mobil, lätt, liten och kompakt. Mycket prisvärt. Trådlös användning låg ljudkvalitet. Begränsad drifttid på grund av begränsad batteritid
Stationär Bluetooth-högtalare Hög ljudkvalitet, fler användningsmöjligheter (fester, stora områden etc.), inte beroende av batteritid Inte mobil, inte lämplig för utomhusbruk, bunden till eluttag, dyr
Bluetooth-högtalare för utomhusbruk Kompakt storlek, robust, lång räckvidd, vattentålig Lägre ljudkvalitet, lägre batteritid

Vilka är alternativen till Bluetooth-högtalare med radio?

Det finns numera många typer av Bluetooth-högtalare som enkelt kan kopplas ihop med en smartphone. Bluetooth-teknikens korta räckvidd är dock ett uteslutningskriterium för vissa. Här hittar du fler alternativ om en Bluetooth-högtalare inte passar dig.

Alternativ Beskrivning
WLAN-högtalare Högtalaren är ansluten till samma nätverk som musikkällan (t.ex. smartphone). Även om högtalarna också kan fungera trådlöst är de alltid beroende av en internetanslutning
USB-port Vissa högtalare har en USB-port som kan användas för att ansluta smarttelefonen. Det här alternativet är dock inte trådlöst och därför mycket platsberoende
Bluetooth-adapter Om du redan har ett fungerande ljudsystem av hög kvalitet hemma och inte vill ersätta det med en Bluetooth-högtalare kan du använda en Bluetooth-adapter

Hur kopplar jag ihop min Bluetooth-högtalare med radio med min enhet?

Om du vill överföra musik och radio från din smartphone eller andra enheter med Bluetooth-teknik till en högtalare måste du först para ihop enheterna. Det behövs ingen WLAN-anslutning för detta.

bluetooth-lautsprecher-mit-radio-test

Om Bluetooth-enheten hänger upp sig länge kan du också hålla Bluetooth-knappen intryckt för att återställa kopplingen. (Bildkälla: pixabay)

Här har vi sammanfattat de viktigaste stegen

 • Se till att Bluetooth-tekniken är aktiverad på t.ex. din smartphone.
 • Slå på Bluetooth-högtalaren och tryck på Bluetooth-knappen tills du hör en ljudsignal. Detta kallas parning.
 • Välj motsvarande högtalare i Bluetooth-inställningarna i din smartphone. Alla Bluetooth-enheter som finns i närheten visas på smartphone-skärmen.
 • Enheterna bör sedan anslutas automatiskt.

Efter den första parningen av de två enheterna ansluts de två aktiverade enheterna automatiskt så länge Bluetooth är aktiverat och du är i närheten. Detta innebär att du helst bara behöver utföra dessa steg första gången du använder enheten.

Hur placerar jag min Bluetooth-högtalare rätt i hemmet?

När du använder en Bluetooth-högtalare spelar placeringen i hemmet en viktig roll. Varje rum skärs och fylls på olika sätt. Här har vi samlat några tumregler för placering i hemmet

 • Högtalaren/högtalarna ska alltid stå öppet på ett så fritt område som möjligt och får inte täckas. Detta innebär att du om möjligt inte bara ska placera högtalaren på hyllan mellan böcker och andra föremål. En fri yta på skrivbordet skulle till exempel vara lämpligare. Följande gäller: Om högtalaren placeras närmare väggen produceras mer bas och mindre surroundljud. Ljudet är därför dämpat, men inte lika utbrett. Här beror det helt och hållet på dina preferenser. Du får den bästa blandningen av rumsljud och bas vid medelhöjd i rummet.
 • Ytan är också viktig att ta hänsyn till. På grund av vibrationerna måste ytan vara så stabil som möjligt. En fast fönsterbräda är till exempel väl lämpad för detta. En hängande hylla är däremot inte lika bra. Om du vill ägna särskild uppmärksamhet åt ljudet kan du "lossa" högtalaren från ytan. I det här fallet är högtalaren monterad med t.ex. gummifötter. Vissa enheter har redan sådana tillbehör när de köps.
 • Bluetooth-högtalarens orientering är också viktig. Det är bäst om högtalaren är orienterad mot framsidan och på så sätt ger ljudet till rummet framifrån. Många Bluetooth-högtalare har redan 360-graders musikutgång. I det här fallet fördelas musiken jämnt i alla riktningar och inte bara framifrån, som i ett vanligt stereosystem. Dessa enheter kan placeras mitt i rummet vid till exempel fester så att ljudet fördelas jämnt i hela rummet.
 • Om du har flera Bluetooth-högtalare som är parade med varandra finns det många fler placeringsalternativ. Återigen är detta helt upp till dina önskemål. Ett alternativ är att fördela högtalarna runt om i rummet så att ljudet kommer från flera håll. Om du är mer intresserad av ett kraftfullt stereoljud kan du också fördela alla högtalare på en sida. Viktigt: Hörn är mindre lämpliga, eftersom ljudvågorna reflekteras för starkt från väggarna där och surroundljudet går förlorat. Den är för bastung för många människor.

bluetooth-lautsprecher-mit-radio-test

Högtalare för flera rum är mycket populära eftersom du kan spela musik i alla rum samtidigt och på så sätt skapa dubbelt så bra ljud. (Bildkälla: pixabay)

Vårt professionella tips: Prova själv och se vad som låter bäst i din miljö.

Slutsats

Med en Bluetooth-högtalare kan du spela din favoritmusik och de bästa radiostationerna nästan var som helst. I motsats till många konventionella musiksystem kan du lyssna på musik var som helst i världen, oberoende av WLAN och delvis trådlöst, med bara några få steg. Det finns nu en lämplig modell för varje prisklass, varje musikälskare och varje designsmak.

Trådlösa, mobila Bluetooth-högtalare kan tas med praktiskt taget var som helst och kan spontant skapa en feststämning. Stationära Bluetooth-högtalare har många funktioner som gör livet ännu enklare, oavsett om det gäller handsfree-funktionen eller smart-home-styrning. När du har hittat den perfekta enheten för dig är du bara några steg från att streama och lyssna på radio. Före första användningen behöver du bara para ihop dina enheter, ställa in dem om det behövs, placera dem rätt och du är redo att börja! Därefter finns det inget som står i vägen för din musikupplevelse.

Bild: 123rf.com/ 133056608

Recensioner