Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Gräsklippare från Bosch utmärker sig genom sin kvalitet och mångsidighet. Bosch erbjuder endast gräsklippare som drivs med batteri eller kabel i stället för den vanliga bensinen. Gräsklippning är möjlig med manuella gräsklippare, robotgräsklippare och vanliga gräsklippare.

I det här testet av Bosch gräsklippare 2023 jämför vi olika typer av gräsklippare från Bosch för att hjälpa dig att göra ditt köp. Olika modeller jämförs som är gjorda för olika förhållanden. Bosch erbjuder ett brett utbud av gräsklippare beroende på trädgårdens storlek, funktion och strömförsörjning.

Sammanfattning

 • Bosch gräsklippare finns som manuella gräsklippare, robotar eller vanliga gräsklippare. Alla dessa modeller arbetar för hand eller med elektricitet, vilket skiljer Bosch från andra märken.
 • Det som utmärker Bosch gräsklippare är deras kvalitet. Bosch erbjuder inte bara en garanti på 2-3 år, utan även en reservdelsbutik och en reparationsservice.
 • Bosch gräsklippare finns tillgängliga för privatpersoner, familjer och stora områden. Uppmärksamma klippbredden och, för sladdlösa gräsklippare, den rekommenderade gräsytan.

Bosch Gräsklippare test: våra val

Köp- och utvärderingskriterier för Bosch gräsklippare

Bosch gräsklippare finns i många olika modeller. De enskilda produktvarianterna kan särskiljas på grundval av följande kriterier

I följande punkter förklaras vad som är viktigt i de enskilda kriterierna.

Ansträngning

Ett av de viktigaste urvalskriterierna är i vilken utsträckning du vill sköta gräsklipparen själv. Ansträngningen och ansträngningen är störst med manuella gräsklippare, eftersom du inte har någon elektrisk kniv utan måste skjuta gräsklipparen själv och därmed vrida den.

Du måste också skjuta vanliga gräsklippare själv, men dessa har ett elektriskt drivet skärblad som klipper gräset och transporterar det till en uppsamlingshink genom att vrida det.

Beroende på gräsklipparens vikt kan detta också vara lite ansträngande, men Boschs specialdesignade handtag ger hög arbetskomfort. Enrobotgräsklippare är lättast att använda eftersom den arbetar helt självständigt. Gräsklipparen är smart nog att dra in och ladda sig själv när batterinivån är låg och annars klipper den trädgården på de inställda tiderna.

På detta sätt lämnar den den klippta gräsmattan, ungefär som en handgräsklippare.

Gräsklippare

Om du väljer en Bosch gräsklippare med uppladdningsbart batteri måste du vara uppmärksam på batteriets kapacitet. Räckvidden och därmed den möjliga ytan av gräsmattan som ska klippas skiljer sig åt beroende på modell.

Om du bor i ett hus eller en lägenhet med en liten trädgård räcker det med en modell med en liten yta på 100-200 m².

Om gräsmattan ska klippas för ett hyreshus, hotell eller liknande stora komplex är det dock lämpligt att köpa en gräsklippare som täcker ett stort område.

Om du väljer en gräsklippare med kabelströmförsörjning behöver du inte vara uppmärksam på dessa uppgifter. Avståndet till närmaste uttag och därmed kabelns längd bör dock beaktas för att säkerställa att alla hörn kan klippas.

Uppsamlingsskopans storlek

Uppsamlingsskopans storlek går nästan hand i hand med den klippbara gräsmattan. För att samla upp den klippta gräsmattan finns det korgar på 30-50 liter.

Om trädgården är större är det lämpligt att välja en större uppsamlingskorg. Detta gör att korgen behöver tömmas mindre ofta och att gräsklippningen blir effektivare.

Om du bara vill mulcha gräsmattan och inte behöver en uppsamlingslåda är både billiga handgräsklippare och robotgräsklippare ett alternativ.

Volym

Gräsklipparens volym påverkar hur länge den kan klippa. Detta borde inte vara något problem för de flesta användare. Denna punkt bör dock beaktas om du måste arbeta länge på dagarna och lördagar.

En manuell gräsklippare är tystast och mest flexibel. Bosch robotgräsklippare följer efter med ljudnivåer på cirka 63 decibel och ligger fortfarande under gränsen på 88 decibel. Vanliga gräsklippare är ofta högre än denna gräns och erbjuder därför begränsade arbetstider.

Klippbredd

I sällsynta fall är det klokt att vara uppmärksam på klipparens klippbredd. Om du har smala områden i trädgården där en stor gräsklippare inte skulle få plats, är endast en smal gräsklippare lämplig.

Även för bredare områden med en multipel av klippbredden är det lämpligt att välja en gräsklippare med denna klippbredd så att antalet körfält används effektivt.

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en gräsklippare från Bosch

Om du letar efter en pålitlig gräsklippare och vill veta mer om gräsklippare från Bosch kan du hitta svaren i följande guide. Även om du redan har en gräsklippare från Bosch kan vi hjälpa dig med eventuella problem här.

Vad skiljer Bosch gräsklippare från andra tillverkare?

Bosch gräsklippare är högkvalitativa och pålitliga gräsklippare med innovativa funktioner. Bosch erbjuder en treårig garanti på grund av den höga kvaliteten, har en reservdelsbutik och erbjuder reparationstjänster.

Gräsklippare från Bosch är uteslutande elektriska eller handdrivna och är därför särskilt miljövänliga.

De har också en gräskam som gör det möjligt att klippa gräskanter rent, särskilt längs väggar, och har en funktion för lövkontroll som strimlar och samlar upp löv som har lämnats kvar.

Vilka typer av gräsklippare erbjuder Bosch?

Bosch erbjuder både konventionella gräsklippare, robotgräsklippare och manuella gräsklippare. Robotgräsklippare skiljer sig från konventionella gräsklippare genom att de självständigt klipper en gräsmatta.

Bosch Rasenmäher
Bosch erbjuder också de okomplicerade robotgräsklipparna som självständigt klipper trädgården. (Bildkälla: Markus Distelrath / Pixabay)

Men de har inget sätt att samla in den klippta gräsmattan.

Denna utläggning av orötat organiskt material kallas mulching.

Handgräsklippare fungerar utan strömförsörjning eller batteri och manövreras för hand. Detta görs med hjälp av en effektiv saxklippningsprincip. Bosch erbjuder följande typer av produkter

 • Vanliga gräsklippare
 • Robotgräsklippare
 • Manuella gräsklippare

För att ge dig en översikt finns här en kort beskrivning och möjliga beslutskriterier för din idealiska gräsklippare.

Vanliga gräsklippare

Den vanliga Bosch gräsklipparen är en apparat som skjuts av en människa och drivs av en kabel eller ett batteri. Det här nätaggregatet skiljer sig från andra märkens nätaggregat.

Fördelar
 • Uppsamlingsbehållare
 • ingen laddningstid med sladdansluten version
 • miljövänlig

Nackdelar
 • Sladden kan vara i vägen
 • begränsad räckvidd med sladdansluten version

Dessa gräsklippare från Bosch finns i många olika modeller och storlekar. Detta gör den särskilt lämplig för personer med små trädgårdar och för stora fastigheter.

Dessutom är detta den enda gräsklipparen som fångar upp gräset direkt efter klippningen, så det finns ingen mulching.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare arbetar självständigt och behöver inte skjutas för hand.

Fördelar
 • säker tack vare stoppmekanismen
 • sparar arbetstid genom att vara självförsörjande
 • lämplig för allergiker
 • tystare än vanliga gräsklippare
 • stöldskydd

Nackdelar
 • ingen uppsamlingskorg
 • dyrare än konventionella gräsklippare

Bosch-modellerna är "smarta" och känner igen vilken tomt de ska klippa. Denna funktion och stöldskyddet gör det möjligt att lämna roboten ifred. Den återvänder också själv till laddningsstationen när batteriet är tomt.

Handgräsklippare

Handgräsklippare används utan batteri eller strömförsörjning och är uteslutande handdrivna. De skjuts framför kroppen.

Fördelar
 • nästan ljudlös
 • billig
 • miljövänlig
 • energibesparande

Nackdelar
 • ingen fångstkorg
 • investerad arbetstid och eget initiativ
 • lämpar sig bättre för små ytor

Den framåtriktade rörelsen får knivarna att rotera och därmed klippa gräsmattan. Eftersom de drivs utan elektricitet är de nästan ljudlösa och därmed bundna till de begränsande timmarna. Denna typ av gräsklippare har inte heller någon uppsamlingskorg.

Finns det reservdelar och tillbehör till Bosch gräsklippare?

Bosch erbjuder en reservdelstjänst där originalreservdelar samt ersättningsbatterier och laddare enkelt kan köpas online. Dessa delar kan enkelt beställas online och levereras inom några dagar.

Om du föredrar att få din gräsklippare reparerad av proffs eller om du inte vet vad som är fel, kan du använda Bosch reparationstjänst och få din enhet reparerad inom några dagar. Frakt och returfrakt är gratis.

Med reparationstjänsten har du möjlighet att få gräsklipparen hämtad direkt från ditt hem.

Till vilket pris säljs gräsklippare från Bosch?

Manuella gräsklippare från Bosch finns från cirka 80 euro och är därför det billigaste alternativet. Vanliga gräsklippare är något dyrare. De börjar på cirka 100 euro och går upp till cirka 700 euro beroende på prestanda, funktioner och klippområde.

Bosch Rasenmäher
Manuella gräsklippare är de absolut billigaste gräsklipparmodellerna! (Bildkälla: Ulrike Mai / Pixabay)

Det kan vara värt att vänta på rabatter vid vissa tillfällen eller under vissa tider på året för att spara lite pengar på köpet av en gräsklippare.

Om du vill spara ännu mer pengar kan du alltid köpa en Bosch gräsklippare begagnad.

Vilka alternativ finns det till Bosch gräsklippare?

Om du vill titta på andra märken har vi valt ut ett alternativ från ett annat märke för varje typ av gräsklippare:

Fiskars manuell gräsklippare

Denna manuella gräsklippare är den enda rullgräsklipparen med fyra hjul och har därför särskilt god stabilitet. De höj- och sänkbara handtagen ger ökad arbetskomfort och är därmed ett bra alternativ till Bosch handgräsklippare.

Gardena robotgräsklippare Smart Sileno 19060-60

Denna robot är lämplig för både större och mindre områden och erbjuder därför även en robot som passar för privatpersoner, par eller familjer med små trädgårdar.

Den har också en av få displayer som kan visa den klippta volymen, klipphöjden och batteristatusen, även i solljus.

Grizzly EM 1130

Grizzly EM 1130 är en av de lättaste gräsklipparna på marknaden. Den har ett vikbart handtag som också fungerar som ett bärhandtag. Detta ger utmärkt bärkomfort. Den har också en turbomotor.

Men om du trots de nämnda fördelarna är benägen att välja en bensingräsklippare är dessa naturligtvis också ett alternativ till Bosch elgräsklippare.

Hur kan jag ställa in min Bosch gräsklippare korrekt för användning?

Gräsklippare har vanligtvis flera steg för att ställa in rätt klipphöjd. Antalet steg och de tillgängliga klipphöjderna varierar beroende på modell.

För att justera höjden finns det en spak på gräsklipparens framsida som kan ställas in på olika nivåer och som är lätt att använda.

Genom att justera spaken höjs eller sänks gräsklipparens huvud och knivarna har därmed olika klipphöjd.

Vilka höjder kan jag justera Bosch gräsklippare till?

Bosch gräsklippare kan ofta justeras till olika höjder med flera steg.

TypStegHöjd

vanlig gräsklippare
3 till 7 steg 20 till 80 mm

Handgräsklippare
steglös 12 till 40 mm

Robotgräsklippare
3 steg 30 till 50 mm

Hur rengör jag en gräsklippare från Bosch?

Det är viktigt att förvara gräsklipparen på ett torrt och dammfritt ställe när den inte används. Det rekommenderas att alla rörliga delar oljas och smörjs med tiden.

Koppla först bort gräsklipparens strömförsörjning och lägg gräsklipparen på sidan. Använd sedan en spatel eller ett liknande föremål för att ta bort de torkade gräsmattorna.

Varför startar inte min gräsklippare från Bosch och vad ska jag göra om den är trasig?

Den vanligaste orsaken till att en gräsklippare inte fungerar är att det saknas ström från batteriet eller kabeln. Detta bör kontrolleras särskilt under långa perioder av stående och vila.

Det är också möjligt att knivarna är blockerade av för mycket gräsmatteskräp och inte kan rotera.

Om din gamla apparat är defekt kan du dock låta en Bosch-tjänst hämta den och på så sätt göra dig av med den utan kostnad. Din apparat kommer sedan att återvinnas tillsammans med batterierna och de användbara delarna kommer att återanvändas.

Hur vässar jag knivarna på min Bosch gräsklippare och hur ofta måste jag byta dem?

Ofta erbjuder specialiserade återförsäljare eller byggvaruhus tjänster för att slipa gräsklipparens blad och knivar. Det är inte tillrådligt att slipa knivar själv eftersom det kräver mycket skicklighet och lätt kan leda till skador.

I regel måste knivarna bytas ut var 1-3:e månad för att uppnå bästa möjliga klippresultat. Stjärnformade klippkors behöver bara bytas ut en gång om året.

Hur byter jag blad på en gräsklippare från Bosch?

Om du vill byta blad på en Bosch gräsklippare måste du stänga av gräsklipparen och koppla bort strömmen eller ta bort batteriet. Därefter måste du lägga gräsklipparen på sidan.

Vilken gräsmatta kan jag klippa med Bosch gräsklippare?

De gräsmattor som en gräsklippare från Bosch kan klippa varierar mycket beroende på gräsklipparens typ och modell. Längden på den klippta gräsmattan spelar oc kså en stor roll här. 

typ gräsmattans yta uppsamlingslådans volym
vanlig gräsklippare 150 till 850 m² 31 till 50 liter
robotgräsklippare 350 till 700 m² -

Hur säkrar jag min gräsklippare från Bosch mot stöld?

En manuell gräsklippare eller en vanlig gräsklippare stjäls vanligtvis inte från trädgården eftersom det krävs mänskligt arbete. I så fall är det lämpligt att förvara gräsklipparen i ett låsbart garage.

För att skydda robotgräsklipparen mot stöld har Bosch installerat en stöldskyddsanordning som garanterar att robotgräsklipparen kan lämnas ute utan att du behöver oroa dig.

Om robotgräsklipparen lyfts upp och läggs tillbaka på marken måste en kod anges. Om detta inte görs inom 30 sekunder utlöses ett larm och ägaren och eventuella grannar varnas.

När du lyfter roboten stannar knivarna automatiskt efter 2 sekunder.

Fram till vilken tid och i vilket väder kan jag klippa gräsmattan?

I Tyskland får gräsmattor klippas mellan kl. 07.00 och 20.00 måndagar till lördagar. Om gräsklipparen överskrider en ljudnivå på 88 decibel måste man dock iaktta en middagsvila och det är inte tillåtet att klippa tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Gräsklippning är förbjuden på söndagar och helgdagar!

Detta innebär att klipptiden för vanliga Bosch-gräsklippare är begränsad till måndagar till lördagar kl. 9-13 och kl. 15-17. Gräsklippningär möjlig utan problem även när gräsmattan är våt. Det är dock inte möjligt att mulcha med robotgräsklipparen efter regn.

Hur hög ljudnivå har en gräsklippare från Bosch?

En manuell gräsklippare är nästan ljudlös tack vare att den är motorfri och stör därför inte familjen eller grannarna.

Typ volym
Manuell gräsklippare nästan ljudlös
Robotgräsklippare 63 decibel
Vanlig gräsklippare 93 decibel

De vanliga gräsklipparna är de mest högljudda, med en ljudvolym på cirka 93 decibel, och kräver därför vissa tystnadstider.

Vilken garanti får jag från Bosch på min gräsklippare?

Den vanliga Bosch-garantin är två år. Under denna tid är din gräsklippare skyddad mot kvalitetsförluster och defekter.

MyBosch erbjuder dig också en förlängning av garantin till tre år om du registrerar dig för denna tjänst.

Hur kan jag göra mig av med min gräsklippare från Bosch?

Du kan låta Bosch hämta din gamla apparat och på så sätt göra dig av med den utan ansträngning. Din apparat kommer sedan att återvinnas tillsammans med batterierna och användbara delar kommer att återanvändas.

Bildkälla: Денис Старостин / 123rf

Recensioner