Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

14Analyserade produkter

16Tillbringade timmar

2Utvärderade artiklar

71Användarrecensioner

Induktionshällar från Bosch passar in i alla kök tack vare sin estetiska design och innovativa teknik. Med sina många funktioner ger Bosch användarna en matlagningsupplevelse och förenklar vardagen i köket.

Du kan välja mellan ugnsstyrda och självförsörjande kokplattor. De spisstyrda kokplattorna ansluts direkt till spisen, medan de självförsörjande kokplattorna kan installeras flexibelt i köket.

Med vårt test av Bosch induktionshällar 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt häll för dig och ditt projekt. Vi har jämfört ugnsstyrda och självförsörjande kokplattor och listat respektive fördelar och nackdelar för att underlätta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • Induktionshällar från Bosch imponerar med innovativ teknik och ett stort antal funktioner. Syftet är att optimera tillagningsprocessen. Du sparar alltså tid vid tillagning och stekning, men matlagningsresultatet förblir detsamma.
 • Bosch erbjuder självförsörjande och spisstyrda induktionshällar. Självförsörjande kokplattor kan installeras flexibelt i köket och ger därmed större designfrihet. Spishällar som styrs av ugnen är anslutna till ugnen och måste installeras ovanför den.
 • Induktionshällar från Bosch finns i olika storlekar och erbjuder därför rätt alternativ för alla köksstorlekar. Bosch induktionshällar är dessutom utrustade med olika tilläggsfunktioner - beroende på vad du behöver.

Bosch induktionshäll test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en induktionshäll från Bosch

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos induktionshällar från Bosch?

Bosch grundades 1886 och tillverkar industriteknik, hushålls- och byggnadsteknik, elverktyg och hushållsapparater.
Induktionshällar från Bosch minskar avsevärt den tid som du måste vänta när du lagar mat och du sparar dessutom energi

Induktionshällen är en innovativ hushållsapparat från Bosch. Den gör det möjligt för användaren att laga mat och baka utan ansträngning och på ett effektivt sätt. Induktionsteknik sparar också mycket tid jämfört med konventionella hällar, eftersom köksredskapen värms upp snabbare.

För att kunna laga mat på en induktionshäll från Bosch behöver du lämpliga köksredskap, som ofta är tillverkade av en järnlegering. Det är det enda sättet som induktionstekniken fungerar på.

Ytan blir bara varm när kokkärlet rör vid plattan, vilket ger maximal säkerhet. Du kan se exakt hur Bosch induktionsteknik fungerar i följande video:

Hur mycket kostar induktionshällar från Bosch?

Prisklassen för induktionshällar från Bosch varierar beroende på storlek och tilläggsfunktioner. Det finns också induktionshällar med integrerade fläktkåpor, vilket återspeglas i priset.

Induktionshällar från Bosch tenderar att ligga i det övre prissegmentet när man tittar på marknaden för induktionshällar.

Kokare och fristående induktionshällar från Bosch finns tillgängliga från 1 000 euro. Medan de spisstyrda spisarna kostar högst 1 400 euro är fristående induktionshällar från Bosch betydligt dyrare, 2 800 euro.

Typ av induktionshäll Pris (utan nedklassade produkter)
Induktionshäll för spishäll Ca 1 000 - 1 400 euro
Självförsörjande induktionshäll Ca 1 000 - 2 800 euro

Vilka är Bosch-alternativen till en induktionshäll?

Förutom induktionshällar erbjuder Bosch även el- och gashällar. Som namnet antyder drivs elektriska kokplattor av elektricitet. Beroende på hur stark strömmen är överförs mindre eller mer värme.

Bosch erbjuder elektriska kokplattor med många olika funktioner. Prismässigt är de lägre än Bosch induktionshällar.

Bosch Induktionskochfeld-1

Gaskokplattor är mycket populära inom restaurangbranschen. Maten kan stekas direkt på gaslågorna.
(Bildkälla: unsplash/itfeelslikefilm)

Bosch-gaskokplattor är gasdrivna. Den här typen finns ofta i cateringanläggningar eftersom maten värms upp mycket snabbt, precis som induktionshällar. Dessutom används gaslågan ofta för att steka och steka mat direkt.

Den negativa sidan är risken för brännskador från den öppna elden, som Bosch motverkar med exakt flamkontroll. Precis som elektriska kokplattor är gaskokplattor billigare än induktionshällar.

Visste du att induktionshällar kombinerar fördelarna med gas- och elhällar? Precis som gasolköket förbrukar det särskilt lite el och gör det möjligt att tillaga maten särskilt snabbt. Det finns dock ingen risk för förbränning i en öppen eld och den kan jämföras med elspisen när det gäller säkerhet.

Hur kan du avhjälpa ett fel på en induktionshäll från Bosch?

Det är inte ovanligt att elektroniska apparater fungerar dåligt. Nu ska vi se vad du kan göra om din induktionshäll från Bosch inte vill göra vad du säger åt den att göra.

 1. E blinkar på alla displayer och en signal ljuder: Om bokstaven E syns på alla displayer kan inställningsområdet vara mycket smutsigt eller ett föremål ligga på det. Rengör i så fall inställningsområdet noggrant eller ta bort föremålet så att E försvinner och driftsområdet fortsätter att fungera normalt.
 2. Hällen har stängts av: Om spisen stängs av utan att du gör något medvetet, kan du ha rört vid den av misstag. Detta kan ibland hända med touch-kontroller. Slå på huvudströmbrytaren igen och du kan fortsätta laga mat.
 3. När du slår på spisen löser du ut din nätsäkring: Se till att strömförbrukningen för alla påslagna apparater inte överstiger maxvärdet för din hushållsanslutning. Om så är fallet ska du ta bort apparaten från elnätet.
 4. När du sätter en kastrull på spisen blinkar indikatorn: Kontrollera om dina kokkärl verkligen är elektromagnetiska, eftersom detta är en förutsättning för att du ska kunna använda en induktionshäll från Bosch. Om du använder rätt kokkärl kan du kontrollera om kokkärlet är för varmt och vid behov låta det svalna.

Vissa andra fel kan uppstå om du inte använder Bosch induktionshäll på rätt sätt. Bruksanvisningen för Bosch induktionshällar innehåller detaljerade instruktioner för nästan alla fel.

Beslut: Vilka typer av induktionshällar från Bosch finns det och vilken är rätt för mig?

Det finns två olika typer av induktionshällar från Bosch:

 • Induktionshäll med spis med kontrollerad spis
 • Autonom induktionshäll

Båda typerna kan köpas i olika storlekar och med olika tilläggsfunktioner. Nu ska vi se vilken typ av induktionshäll som är lämplig för dig och vilka för- och nackdelar den har.

Vilka egenskaper har en induktionshäll med ugnsstyrning från Bosch och vilka är fördelarna?

Bosch kokplattor som styrs av en spis eller är baserade på en spis installeras direkt i kombination med spisen. Den klassiska inbyggda kokplattan har kontrollpanelen på apparatens framsida.

Detta minskar designfriheten, eftersom de måste anslutas via spisen eller ugnen och inte har någon egen nätanslutning. De styrs via kontrollpanelen på spishällen och bildar en enhet med spishällen och ugnen.

Därför erbjuds hällen vanligtvis tillsammans med spis och ugn som en spisuppsättning. Detta innebär att inköpskostnaderna ofta är lägre och gör den här typen av kokplattor från Bosch mycket attraktiva.

Om det bara är kokplattan som behöver bytas ut erbjuder Bosch inbyggda induktionshällar med ugnsstyrning. Det innebär att defekta eller föråldrade kokplattor kan bytas ut utan att man behöver byta ut spisen eller ugnen.

Fördelar
 • Billig
 • Ingen extra nätanslutning krävs
Nackdelar
 • Minskad designfrihet
 • Synlig kontrollpanel

Vad kännetecknar en fristående induktionshäll från Bosch och vilka är fördelarna?

Bosch självförsörjande induktionshällar från Bosch är utrustade med touchkontroller. På så sätt kan matlagningszonerna styras och användas oberoende av spisen eller ugnen.

Bosch Induktionskochfeld-2

Självförsörjande kokplattor kan installeras i köket oberoende av ugnen.
(Bildkälla: pixabay/DokaRyan)

Eftersom kokplattorna inte behöver kombineras med en spis behöver de en egen nätanslutning. Det innebär att de kan installeras flexibelt på lämplig plats, vilket ger större frihet i utformningen.

Den fristående induktionshällen från Bosch kan installeras t.ex. klassiskt ovanför ugnen eller förskjutet i rummet. Detta gör det möjligt att integrera ugnen i ett skåp på ett sätt som är skonsamt för ryggen.

Fördelar
 • Inte synliga touchkontroller
 • Stor designfrihet
Nackdelar
 • Dyrare
 • Ytterligare nätanslutning krävs

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera induktionshällar från Bosch

Tilläggsfunktioner

Bosch erbjuder ett stort antal tilläggsfunktioner som optimerar induktionshällen. Standardfunktioner som PerfectCook eller stekfunktionen PerfectFry, som kontinuerligt reglerar temperaturen under stekning och tillagning och justerar den efter behov, är integrerade i alla induktionshällar från Bosch.

Vi visar dig nu vilka ytterligare funktioner från Bosch som är relevanta för ditt köpbeslut:

 • Bosch matlagningsassistent
 • Bosch FlexInduction-zon
 • Integrerad spisfläkt

Bosch Cooking Assistant

Bosch Cooking Assistant-funktionen underlättar vardagen i köket och gör det möjligt för även nybörjare att bli duktiga på att laga mat. Den här funktionen visar den optimala effektnivån och den idealiska tillagningstiden för en mängd olika rätter.

Sensorer mäter temperaturen i grytan eller pannan under hela tillagningsprocessen. På så sätt säkerställs att maten varken överhettas eller överkokas. Följande tabell visar vilka funktioner som Bosch matlagningsassistent gör åt dig:

Matlagningshjälpsfunktion Temperaturnivå Temperaturnivån är också lämplig för
Uppvärmning/varmhållning 1 (mycket låg, 70 ºC) Tillredning och reducering av såser, ångkokning av grönsaker och stekning av mat med extra jungfruolivolja, smör eller margarin.
Matlagning 2 (låg, 90 ºC) Stekning av mat med extra jungfruolja, smör eller margarin, t.ex. omelett
Matlagning 3 (låg-medel, 100 ºC) Stekning av fisk och tjock mat, t.ex. köttbullar och korvar.
Tillagning i tryckkokare 4 (medelhög, 120 ºC) Stekning av biffar, genomstekt, panerade frysta produkter, tunn stekt mat som schnitzel, kotletter och grönsaker.
Stekning och fritering i en kastrull med mycket olja 5 (hög, 170 ºC) Stekning av mat vid höga temperaturer, t.ex. stekar som är sällsynta (blodiga) eller medium, potatispannkakor och stekt potatis, fritering.

FlexInduktionszonen

Bosch erbjuder FlexInduktionszonen för sina induktionshällar. Det innebär att du kan använda spisen med till exempel fyra kokzoner separat eller kombinera dem till två stora kontinuerliga zoner.

Med FlexInduction-zonerna kan du använda ytterligare utrymme där du kan placera dina köksredskap på ett flexibelt sätt, oavsett form eller storlek. Det innebär att du kan använda överdimensionerade kastruller och stekpannor etc. på Bosch induktionshäll.

Den flexibla användningen av induktionszonerna fungerar när funktionen FlexInduction är aktiverad. När den är aktiverad kombineras de fyra matlagningszonerna och endast det område som täcks av kokkärlet värms upp. I följande video kan du se exakt hur FlexInduction-funktionen fungerar:

Integrerad fläktkåpa

Induktionshällar från Bosch med integrerad fläktkåpa ger mer flexibilitet i utformningen och användningen av köket. Fläkten är inbyggd direkt i spishällen och suger ut ånga och lukt direkt från källan.

Så att köket alltid är fräscht och luktar rent. Bosch-fläktkåpan är monterad i mitten av spishällen och har en långsträckt form. Den stigande matlagningsångan sugs av nedåt och stiger inte uppåt som med klassiska fläktkåpor.

Den här induktionshällen från Bosch är förstås lite dyrare eftersom du inte behöver köpa en fläktkåpa. Men om du redan har en induktionshäll med integrerad fläktkåpa från Bosch är det inte meningsfullt.

Storlek

Bosch erbjuder induktionshällar i olika storlekar. Tänk på storleksförhållandet i ditt kök och fundera på hur mycket utrymme du behöver på spisen och hur många grytor du vill ha. Bosch erbjuder följande storlekar:

 • 30 cm
 • 60 cm
 • 70 cm
 • 80 cm
 • 90 cm

Om ditt kök är litet rekommenderar vi också en mindre kokplatta så att du fortfarande har tillräckligt med arbetsyta. För stora kök är det bra med en stor kokplatta med många kokzoner.

Bildkälla: Khambubpha/ 123rf.com

Recensioner