Senast uppdaterad: september 9, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

34Analyserade produkter

35Tillbringade timmar

46Utvärderade artiklar

121Användarrecensioner

En vinkelslip är ett omfattande verktyg för både gör-det-självare och professionella hantverkare, som gör det möjligt att arbeta med en mängd olika material: metall, betong, trä eller keramik. En av de mest kända tillverkarna av detta verktyg är det tyska företaget Bosch med sin division Bosch Power Tools.

I vårt test av Bosch-vinkelslip 2023 vill vi presentera detta verktyg mer ingående. Vi ger dig viktig information och kriterier som du bör tänka på innan du köper. Med hjälp av vår testartikel bör du kunna hitta rätt Bosch-vinkelslip för dig.
Sammanfattning

 • Bosch vinkelslipmaskiner används för att bearbeta metaller och andra material och passar både för gör-det-själv-entusiaster och proffs.
 • Bosch vinkelslipmaskiner imponerar alltid med sitt professionella utförande och sin användarvänliga hantering, även i de tuffaste tillämpningar.
 • Innan du köper en Bosch-vinkelslip bör du inte bara ta hänsyn till effekt och maximal skivdiameter, utan även till funktioner och tillbehör.

Bosch Vinkelslip Test: Våra Val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en Bosch-vinkelslip

Innan du köper en Bosch-vinkelslip bör du skaffa dig lite bakgrundsinformation. Vi har förberett denna information tydligt för dig i följande punkter.

Vad skiljer Bosch vinkelslipmaskiner från andra tillverkare?

Bosch och dess division Bosch Power Tools är kända för att tillverka handhållna maskiner av hög kvalitet. Detta gäller även vinkelslipmaskiner från Bosch, som alltid imponerar med sitt professionella utförande och sin användarvänliga hantering, vilket gör arbetsprocesserna mycket enklare.

Vinkelslipmaskiner från Bosch för bearbetning av metaller eller andra material, t.ex. sten eller kakel, står för maximal prestanda. De är övertygande även i de tuffaste tillämpningarna, t.ex. vid ytslipning eller skärning av ett stort antal material, och är lätta att använda.

Bosch-verktyg är lämpliga för hantverkare och proffs samt för gör-det-självare.

Hantverkare använder huvudsakligen vinkelslipmaskiner från Bosch inom den professionella sektorn på byggarbetsplatser eller i fabriken. Men gör-det-självare kan också använda verktygen hemma eller i sina egna verkstäder.

Finns det reservdelar och tillbehör till Bosch vinkelslipmaskiner?

Bosch erbjuder ett brett utbud av reservdelar och tillbehör till din vinkelslip. Du kan hitta rätt reservdelar för ditt verktyg på Bosch och deras avtalspartners officiella webbplatser samt i många byggvaruhus. Detta garanterar en högre livskvalitet för din vinkelslip.

Bosch Winkelschleifer-1

För vinkelslipmaskiner från Bosch finns det inte bara de rätta slip- och skärskivorna, utan även många andra reservdelar som kolborstar, batterier eller laddare.
(Bildkälla: Unsplash / Markus Spiske)

Använd onlinesökningen på Boschs webbplats för att snabbt hitta rätt originalreservdelar till din vinkelslip. Du kan också köpa tillbehör för säkerhet på jobbet på detta sätt. Om du är osäker på vilken del som passar din maskin rekommenderar vi dock att du söker råd i en byggvaruaffär.

Vilka alternativ finns det till Bosch vinkelslipmaskiner?

Förutom Bosch finns det många andra tillverkare som Metabo, Makita, Einhell och Flex. Eftersom en vinkelslip är avsedd för särskilda behov behöver den dock inte nödvändigtvis vara rätt verktyg för dina specifika behov.

Förutom vinkelslipmaskiner finns det många andra slipverktyg, t.ex. borstslipmaskiner, svängmaskiner och multislipmaskiner. Bosch erbjuder också olika alternativ till en vinkelslip i sitt sortiment, som vi vill presentera kortfattat i följande tabell.

Typ Beskrivning
Polermaskiner Polermaskinerna från Bosch ger de bästa poleringsresultaten på alla ytor, från metall till torr sten. Det ergonomiska handtaget och den låga vikten garanterar ett bekvämt arbete.
Raka slipmaskiner De raka slipmaskinerna från Bosch ger exakta resultat och kan användas på många olika sätt, t.ex. för att jämna tillskurna kanter eller svetsa sömmar. De praktiska verktygen är särskilt fördelaktiga för svåråtkomliga områden.
Dubbelslipmaskiner Dubbelslipmaskinerna från Bosch imponerar med sin robusta och kraftfulla funktion. Induktionsmotorn med låg ljudnivå och låga vibrationer garanterar en lång livslängd.

Alla dessa Bosch-alternativ till en vinkelslip har vissa fördelar som man inte kan bortse från. Trots detta verkar en Bosch vinkelslip vara en utmärkt lösning för både gör-det-självare och professionella hantverkare på grund av dess prestanda och användningsmöjligheter.

Beslut: Vilka typer av Bosch-vinkelslipmaskiner finns det och vilken är rätt för mig?

Om du vill köpa en vinkelslip från Bosch kan du välja mellan tre produktgrupper. Dessa är

 • Bosch vinkelslipmaskiner med en skivstorlek på upp till 125 mm
 • Bosch vinkelslipmaskiner med en skivstorlek på upp till 230 mm
 • Bosch vinkelslip med batteri

I följande beskrivningar förklarar vi skillnaderna mellan dem och deras för- och nackdelar.

Vad kännetecknar en Bosch-vinkelslip med en hjulstorlek på upp till 125 mm och vilka är dess för- och nackdelar?

Den stora fördelen med en Bosch vinkelslip med en skivstorlek på upp till 125 mm är att den är lätt att använda. Dessa apparater är vanligtvis inte särskilt tunga och kompakt byggda. Det innebär att de är lätta att använda även med en hand och kan användas på många olika sätt.

Mångsidigheten hos dessa mindre vinkelslipmaskiner är en annan fördel. Tack vare den kompakta konstruktionen och den låga vikten kan dessa vinkelslipmaskiner även användas i trånga utrymmen, vilket händer ofta, särskilt på trånga byggarbetsplatser.

Fördelar
 • Lätt att använda
 • mångsidig användning
 • lågt inköpspris
Nackdelar
 • Lägre effekt
 • lågt skärdjup
 • ofta utan mjukstart

Sist men inte minst är det lägre inköpspriset ett ytterligare plus som talar för att köpa en sådan vinkelslip. Handhållna maskiner av den här storleken finns tillgängliga från Bosch till ett måttligt ingångspris och kräver därför ingen stor investering.

Vad kännetecknar en Bosch-vinkelslip med en skivstorlek på upp till 230 mm och vilka är dess för- och nackdelar?

Den stora fördelen med en Bosch vinkelslip med en skivstorlek på upp till 230 mm är den höga prestandan och kraften hos dessa verktyg. Tack vare den kraftfulla motorn och den mycket robusta konstruktionen kan dessa maskiner överföra sin höga effekt mycket väl och kan därför användas för mycket krävande uppgifter.

Dessutom är det en fördel att du kan uppnå ett stort skärdjup med den stora slip- eller skärskivan på upp till 230 mm. Den höga kraften hos dessa Bosch-verktyg innebär att du också kan göra djupa snitt och till exempel skära genom betongplattor relativt enkelt.

Fördelar
 • Hög prestanda och kraft
 • Högt skärdjup
 • Ofta med mjukstart
Nackdelar
 • Otymplig användning
 • Tung egenvikt
 • Högt inköpspris

Slutligen är den mjuka starten som ofta är integrerad i dessa vinkelslipmaskiner en ytterligare fördel. En mjukstart gör det möjligt att reglera maskinens effekt vid starten. Detta förhindrar en ryckig start och skador på grund av rekyl kan undvikas.

Vad kännetecknar en Bosch vinkelslip med batteri och vilka är dess för- och nackdelar?

Den stora fördelen med en Bosch-vinkelslip med uppladdningsbart batteri, liksom med de mindre modellerna med nätkabel, är att de är lätta att använda. Även om dessa verktyg är något tyngre på grund av det integrerade batteriet är de fortfarande behändiga och kan användas med en hand.

Den praktiska designen återspeglas också i den höga flexibiliteten hos dessa vinkelslipmaskiner. Tack vare den sladdlösa konstruktionen är de här verktygen utmärkta för flexibla användningsområden. De kan därför också användas relativt enkelt på t.ex. byggnadsställningar.

Fördelar
 • Användarvänlighet
 • Hög flexibilitet
 • Mångsidiga batterier
Nackdelar
 • Högre vikt på grund av batteriet
 • Fördröjning av arbetet på grund av laddningsprocessen
 • Högre inköpspris

Slutligen är strömförsörjningen från själva batteriet en ytterligare fördel. De uppladdningsbara batterierna kan inte bara bytas snabbt, utan även ersättas helt och hållet om de repareras. Bosch uppladdningsbara batterier kan också bytas ut mellan olika enheter och kan därför användas för olika handhållna maskiner.

Inköpskriterier: Med hjälp av dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera Bosch-vinkelslipmaskiner

Vinkelslipmaskiner

från Bosch finns i många olika modeller. De enskilda produktvarianterna kan särskiljas enligt följande kriterier:

I följande punkter förklaras vad som är viktigt i de enskilda kriterierna.

Effekt

Ett viktigt kriterium innan du köper en ny vinkelslip från Bosch är kraften hos den aktuella enheten. Förutom watt för energiförbrukning och effekt måste du också ta hänsyn till verktygets hastighet. Effektvärdena beror dock också på maskinens storlek.

Om du väljer en Bosch-vinkelslip med en skivstorlek på 125 mm bör energiförbrukningen vara minst 750 watt. För större maskiner med en skivstorlek på 230 mm bör detta värde vara minst 2 000 watt.

Tomgångshastigheten måste också beaktas i förhållande till skivstorleken. För små skivor bör detta vara minst 10 000 varv per minut. Med större vinkelslipmaskiner från Bosch räcker det också med cirka 6 000 varv. Hastigheten kommer att diskuteras mer ingående senare i detta avsnitt.

Strömförsörjning

Ett annat viktigt kriterium för att välja rätt Bosch-vinkelslip är strömförsörjningen till din handhållna maskin. I princip kan du välja mellan en enhet med nätdrift via en vanlig strömkabel och en sladdlös vinkelslip. Det finns dock även modeller som arbetar med tryckluft.

De mest populära modellerna från Bosch är fortfarande nätverksdrivna. Du kan enkelt utöka räckvidden med en förlängningskabel. Men verktyg med uppladdningsbara batterier blir också allt kraftfullare och kan användas mycket flexibelt och på många olika sätt, beroende på kraven.

Arbetssäkerhet

En annan aspekt att ta hänsyn till när du väljer en lämplig vinkelslip från Bosch är arbetssäkerheten. En viktig faktor här är maskinens vikt för att säkerställa ett bekvämt och mindre tröttande arbete.

Dessutom kan vinkelslipmaskiner från Bosch även erbjuda andra funktioner för arbetssäkerhet. Det finns t.ex. maskiner med vibrationsreglering för att minska vibrationer, med återstartsspärr eller med plasthölje och dammutsugning för skydd och renlighet på arbetsplatsen.

Bosch Winkelschleifer-2

Ett skydd skyddar dig från gnistor och annan nötning. Det är dock också tillrådligt att använda ett utsugningssystem för att minimera din exponering för damm.
(Bildkälla: Pixabay / Odwarific)

När det gäller stora och kraftfulla vinkelslipmaskiner från Bosch bör du också kontrollera om de är utrustade med mjukstart. Detta gör det lättare att slå på och starta maskinen och förhindrar ryckig start. På så sätt undviker du stötar och skador.

Hastighetskontroll

Som redan nämnts spelar hastigheten en viktig roll för en vinkelslip. För modeller med små skivor bör tomgångshastigheten vara minst 10 000 varv per minut, för större skivor räcker det med cirka 6 000 varv per minut.

Visste du att Bosch-eran av elverktyg började med en hårklippare?

Hårklipparen anses vara föregångare till slagborrmaskinen, vinkelslipen och den sladdlösa skruvmejseln hos Bosch. År 1928 kom den första hårklipparen ut på marknaden under namnet "Forfex". Maskinen byggdes och distribuerades av Bosch-dotterbolaget Eisemann och motorerna tillverkades av Bosch.

Det finns dock även vinkelslipmaskiner från Bosch där du kan ställa in hastigheten individuellt. Vissa av dessa apparater med hastighetsreglering har upp till sex hastighetsnivåer med olika varvtal per minut. På så sätt kan du anpassa hastigheten till dina individuella behov.

Skivstorlek

Som redan nämnts flera gånger är storleken på slip- eller skärskivan på en Bosch-vinkelslip ett viktigt kriterium för maskinens prestanda. Det beror på storleken på skivan hur mycket kraft motorn måste producera och hur hög hastigheten måste vara för att säkerställa ett korrekt arbete.

Det maximala skärdjupet för din Bosch-vinkelslip beror också på skivans storlek. Med en tallrik på 125 mm kan du skära 6-8 cm djupt. Beroende på dina krav måste skivstorleken därför vara en viktig aspekt när du väljer rätt Bosch-vinkelslip.

Set & tillbehör

Förutom de redan nämnda aspekterna kan det också vara avgörande för dig om din vinkelslip från Bosch erbjuds som en enskild enhet eller som ett komplett set med tillbehör. Om du vill köpa en vinkelslip för hemmabruk och för första gången kan det vara värt att köpa en komplett uppsättning.

Lämpliga tillbehör till din Bosch-vinkelslip kan göra ditt arbete mycket enklare.

Med kompletta uppsättningar från Bosch får du inte bara vinkelslipen utan även lämpliga skivor och tillbehör som gör arbetet enklare. Dessutom levereras dessa uppsättningar vanligtvis i en praktisk verktygslåda så att du kan förvara maskinen och tillbehören på ett snyggt sätt.

Andra tillbehör och material till din Bosch-vinkelslip kan inkludera en extraktionshuv för att minimera dammbildning. Men även små saker som ett extra handtag för snabb montering eller en justerbar skyddshuv kan göra ditt arbete mycket enklare.

Bildkälla: Tool Review/ flickr.com

Recensioner