Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

12Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

10Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Välkommen till Monederosmart. Här presenterar vi alla brandsäkra kassaskåp som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa brandsäkra kassaskåpet för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa ett brandsäkert kassaskåp.
Sammanfattning

 • Med brandsäkra kassaskåp kan du förvara dina värdesaker på olika sätt. Det är viktigt att du tittar på produktens skyddsklasser och VdS-certifiering.
 • I princip skiljer man mellan möbel-, vägg- och golvskåp, där de tre varianterna finns i olika storlekar och prisklasser. Pansarskåp eller dokumentskåp ger ett utökat skydd, men de är dyrare att köpa och försäkra.
 • Innan du köper ett paket ska du se till att du vet vilken skyddsklass du behöver och att du har tillräckligt med volym för att förvara dina värdesaker på ett säkert sätt. Låset på ditt brandsäkra kassaskåp ska vara antingen mekaniskt eller elektroniskt. Tänk på hur du vill låsa in dina värdesaker.

Brandskyddsskåp test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett brandsäkert kassaskåp

För vem är ett brandsäkert kassaskåp lämpligt?

Ett brandsäkert kassaskåp är i princip lämpligt för alla. De många fördelarna gör det här säkerhetsfacket till ett av de mest populära kassaskåpen du kan köpa just nu.

Eftersom kassaskåp ofta väger mycket kan det vara svårt att välja och placera dem. För personer som inte har mycket kraft i armarna kan det vara mycket ansträngande att öppna de tunga ståldörrarna. Att göra rätt val beror på många faktorer. Vi kommer att titta närmare på detta på den här sidan.

Eldfasta kassaskåp är lämpliga för alla i dag, de är prisvärda och finns i alla möjliga storlekar. (Källa: pixabay.com / Reimund Bertrams)

Det är intressant vad du vill skydda och vad du vill skydda den mot, eftersom detta är viktigare för köpbeslutet än vissa andra aspekter.

Varför behöver jag ett kassaskåp?

Du behöver ett kassaskåp för att skydda dina värdesaker, dokument och minnen. Å ena sidan är det säkert mot oönskade gäster i ditt hem. Men också mot oförutsedda påverkan som brand eller vatten.

Det finns olika sätt att göra ditt hem inbrottssäkert, med fönstergaller, källargrindar, larmsystem etc., men när man väl har lyckats ta sig in börjar sökandet efter pengar, värdefulla arvegods eller elektriska apparater.

Vissa kassaskåp är fortfarande mycket populära även om de börjar bli gamla, till och med kassaskåpet på bilden. En del gamla modeller används som dekoration eftersom de inte längre fungerar eller eftersom låsmekanismen är skadad.

Kom ihåg att du också vill förvara värdesaker i husvagnen på campingen eller på båten, eftersom du inte alltid är där och andra kan få tillgång till dem.

I den digitala tidsåldern är datamedier, hårddiskar, USB-minnen och bärbara datorer också i fokus för tjuvar, så det är viktigt att skydda informationen från mer än bara hackare.

De kassaskrin som vi alla har hemma är ofta inte tillräckligt stora eller erbjuder inte rätt skydd, enkla kassaskrin kan inte bara tas bort snabbt, de har också ett mycket lågt motstånd mot inbrottsförsök.

Olika storlekar och typer erbjuder ett brett utbud av möjligheter att skydda dina värdesaker.

Vad kan jag skydda med mitt kassaskåp?

Ställ dig själv frågan "Vad exakt vill jag skydda?" Detta beror inte bara på storleken utan också på säkerhetsnivån. Många hushåll uppgraderar nu till ett möbelskåp som inte tar mycket plats och har ett bekvämt elektroniskt kombinationslås för att förvara smycken, USB-minnen eller pengar.

Värdeskåp är en extern lösning för att skydda dina värdesaker. Men numera kan du förvara dem säkert och bekvämt hemma i ditt brandsäkra kassaskåp. (Bildkälla: unsplash.com /Tim-Evans)

De brandsäkra värdeskydden i stål används ofta för:

 • Mapp
 • viktiga dokument
 • Pass
 • Pengar
 • Smycken
 • USB-minnen
 • Bärbara datorer och surfplattor
 • Hårddiskar och databärare
 • Memorabilia
 • Vapen

Följaktligen behövs större brandsäkra kassaskåp för dokument eller bärbara datorer, men detta återspeglas också i kassaskåpets storlek och vikt. När det gäller brandsäkra kassaskåp för väggmontering måste man först kontrollera att underlaget har tillräcklig bärförmåga.

Hur och var installerar jag mitt kassaskåp själv?

Förutom ett noggrant urval och frågan "Hur får jag hem kassaskåpet?" måste frågan "Hur installerar jag mitt kassaskåp själv?" besvaras.

Att placera ett brandsäkert möbelskåp eller minisafe i skåpet eller vid behov skruva fast det på möbelns bakre vägg är en sak, men att förankra ett kassaskåp i väggen eller golvet är en helt annan sak. Vi har därför valt ut den här videon för att hjälpa dig att få en uppfattning om hur kassaskåp kan repareras.

Vi är medvetna om att det finns många anledningar till varför ett brandsäkert kassaskåp är nödvändigt och att väggmontering av ett brandsäkert kassaskåp kan vara dyrt, men mycket viktigt för att skydda dina värdesaker.

Små kassaskåp som placeras i en möbel och skruvas fast i murverket ska monteras enligt anvisningarna med säkerhetsskruvar och säkerhetsdymlingar. Väggskåpet måste vara professionellt inmurat enligt tillverkarens anvisningar.

Golv- eller golvskåp bör förankras i golvet med en egenvikt på mindre än 1 000 kg för att säkerställa optimalt skydd.

Hur tungt är ett brandsäkert kassaskåp?

Ett brandsäkert kassaskåp ska vara stabilt och därmed skyddat mot inbrott och yttre påverkan. Mindre kassaskåp väger relativt lite och kan användas för väggmontering. Mycket små kassaskåp som väger 3 kg är dock mycket lätta och kan stjälas av tjuvar för att öppnas senare, de har vanligtvis låga skyddsklasser.

Medium-skåp väger cirka 20 kg och är därför inte lätta att stjäla. De är också intressanta när det gäller volym för dokument eller större värdesaker. Beroende på vad du vill skydda i ditt brandsäkra kassaskåp bör du överväga storlek, vikt och placering av ditt nya kassaskåp i hemmet.

Leveransen av ett brandsäkert kassaskåp bör planeras, eftersom transporten är mycket svår på grund av kassaskåpets vikt och flera personer kan behövas. Innan du köper ett brandsäkert kassaskåp bör du fundera på var det ska placeras och hur det ska komma dit.

Större brandsäkra kassaskåp från ca 57 kg är mycket stabila, men det är svårt att bära dem hem själv, särskilt i trappor. När du köper en produkt bör du därför vara uppmärksam på vilka leveransalternativ som erbjuds.

Förutom den högre skyddsklassen och vikten har de större brandsäkra kassaskåpen en motsvarande volym för att kunna förvara mappar eller bärbara datorer på ett säkert sätt.

Tabellen visar exempel på mått och vikt för ett kassaskåp.

Typ Storlek Vikt
Möbelsafe 23 x 17 x 17 cm 3.06 Kg
Vägg- eller möbelsafe 35 x 40 x 40 cm 16.5 Kg
Vägg- eller möbelsafe 50 x 35 x 34,5 cm 19 kg
Golvskåp 33,5 x 46 x 45,2 cm 28 kg
Golvskåp 49 x 47,2 x 60,5 cm 56,6 kg

Andra mått och vikter är möjliga - tabellen är endast vägledande.

Vilket skydd ger ett brandsäkert kassaskåp?

Kassaskåp med certifierat brandskydd utvecklar sina styrkor när viktiga dokument ska skyddas vid en brand. Enligt deras utformning, de material som används och förslutningarna är innehållet skyddat under en testad tidsperiod.

Och inte bara mot brand, utan även mot brandgaser, värmeutveckling och släckvatten. Att hämta dokumenten är ofta besvärligt, ibland omöjligt, och du skyddar dig optimalt med ett brandsäkert kassaskåp.

Var uppmärksam på hur länge ett kassaskåp är brandsäkert, eftersom det kan variera mycket och är mycket viktigt när du köper.

Brandskydd mätt i tid

 • 30 minuter
 • 60 minuter
 • 120 minuter

Efter denna tid kan inredningen värmas upp så mycket att föremålen inuti påverkas. När det gäller vattenskyddade kassaskåp är det ofta inte tillåtet att skruva, eftersom vatten då kan tränga in i kassaskåpet.

Skyddsklassen är viktig, eftersom den visar hur säkra dina värdesaker är i kassaskåpet mot yttre påverkan. Kvalitet är det viktigaste när du köper ett kassaskåp. (Bildkälla: unsplash.com / Tim-Mossholder)

Byggnadstyperna för kassaskåp definieras i olika klasser

 • Skåp med enkelväggigt stålskåp klass A
 • Stålskåp med flera väggar, klass B
 • Värdeförvaringsskåp, pansarskåp Säkerhetsnivå C

Värdefulla kassaskåp och bepansrade kassaskåp har en högre skyddsklass. För hushållsbruk köps ofta klass B, eftersom den är tillräcklig.

Kassaskåp i VdS-klasserna 2 och 3 har ett starkare inbrottsskydd och kan stå emot inbrottsförsök mycket längre.

Vilka alternativ finns det till brandsäkra kassaskåp?

Kassaskåp kan tillverkas av många olika material och skyddsklasser. Varje modell har sina egna för- och nackdelar. I följande avsnitt ger vi dig en kort översikt över alternativen till de testade brandsäkra kassaskåpen.

Enklare alternativ för att säkra värdesaker är t.ex

 • Kassaskrin för pengar och mindre värdesaker.
 • Brandskyddade dokumentskåp är endast att betrakta som ett extra brandskydd.
 • Skåp i bankerna bör övervägas som ett externt alternativ.

Kassaskåp som värms upp snabbt bör också förses med brandsäkra dokumentfickor för att ge ytterligare skydd.

Mer avancerat skydd än brandsäkra kassaskåp för hemmet som omfattas av detta test är:

 • Stål safe A och B; nya klassificeringar S1, S2
 • Säker C1 och C 2; nya klassificeringar 0, 1, 2 och 3
 • Säker D1 (D10), D2 (D20), E10; nya klassificeringar 4,5,6

De kan utrustas med brandskydd på upp till 120 minuter. Dessa speciella kassaskåp har en egenvikt på upp till 2,5 ton.

Varje kassaskåp har vissa fördelar som man inte kan bortse från. Trots detta verkar det brandsäkra kassaskåpet vara överlägset de andra kassaskåpen i många avseenden. Inte utan anledning blir de ett alltmer populärt skydd för värdesaker.

Beslut: Vilka typer av brandsäkra kassaskåp finns det och vilket är rätt för dig?

Om du vill skaffa ett kassaskåp kan du välja mellan två alternativ. Den största skillnaden mellan brandsäkra kassaskåp för hemmet är förutom skyddsklassen även de olika installationsalternativen.

 • Enväggigt brandsäkert kassaskåp klass A
 • Flerväggigt brandsäkert kassaskåp klass B

Beroende på vad du föredrar och vad du vill använda det brandsäkra kassaskåpet till är det olika typer som passar dig. I följande avsnitt vill vi underlätta ditt beslut genom att presentera respektive för- och nackdelar.

Vad kännetecknar ett brandsäkert kassaskåp med enkelvägg av klass A och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Den stora fördelen med ett brandsäkert kassaskåp med enkelvägg är helt klart priset och vikten. Skyddsklass A ger ett lätt inbrottsskydd, vilket innebär att värdesakerna skyddas, men att kassaskåpets motståndskraft inte är särskilt hög eller varar länge.

Inredningen har en tendens att värmas upp på grund av det enkelväggiga höljet. Om du vill skydda dina värdesaker från stöld är detta kassaskåp tillräckligt. Denna skyddsklass används ofta för mindre möbelskåp eller väggskåp.

Fördelarna med detta kassaskåp är tydligare om du vet vad du vill skydda dig mot.

Fördelar
 • Låg vikt
 • mindre storlek
 • lämplig för husvagnar eller båtar
 • väggmontering möjlig
Nackdelar
 • Endast lätt inbrottsskydd
 • lägre brandskydd
 • stöld möjlig
 • svårt att försäkra innehållet

Möbel- eller väggskåp är ofta utrustade med justerbara hyllor och elektroniska kombinationslås. Alternativt finns det även brandsäkra möbelskåp med fingeravläsningsmoduler. De små stålskåpen är bra för att förvara pengar, smycken eller USB-minnen, eller för din husvagn om den inte är bebodd för tillfället.

Innan du köper ett kassaskåp bör du dock tänka på volymen och på att du kanske får fler värdesaker med åren och då kan behöva köpa ett nytt kassaskåp.

Vilka egenskaper har ett brandsäkert kassaskåp med flera väggar av klass B och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Ett flerväggigt brandsäkert kassaskåp av klass B är mycket mer motståndskraftigt mot yttre påverkan än ett klass A, vilket ökar skyddet för dina värdesaker.

Dessa brandsäkra kassaskåp är också fyllda med isolerande betong och har ett elektroniskt kombinationslås som dörrsäkerhet. De har vanligtvis större volym än kassaskåp med en vägg, vilket innebär att du kan förvara större föremål i kassaskåpet, t.ex. A4-dokument eller mappar, om det behövs.

Fördelar
 • Högre inbrottsskydd
 • Större volym
 • Lämplig för vägg- och golvmontering
 • Högre brandskyddsklass
Nackdelar
 • Tung vikt
 • Högre pris
 • Inte att dölja öppet synligt

Här får dina värdesaker skydd mot släckvatten, brandrök och brand, din myntsamling kan förvaras här på ett säkert sätt, liksom din kamera och dina värdepapper.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera brandsäkra kassaskåp

I det följande kommer vi att visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många möjliga brandsäkra kassaskåpen.

Kriterierna du kan använda för att jämföra brandsäkra kassaskåp är bland annat

 • Skyddsklass
 • Tillämpningsområde
 • Volym
 • Monteringsform
 • Låsningsmekanism

Skyddsklass

Beroende på det brandsäkra kassaskåpets utformning är det viktigt vilken skyddsklass som har tilldelats. Skyddsklasserna A till E10 anger hur motståndskraftigt kassaskåpet är mot angrepp utifrån.

För hushållsbruk köper vi vanligen enkelväggiga eller flerväggiga stålskåp med skyddsklass A eller B. Det innebär att kassaskåpet är antingen helt eller delvis inbrottssäkert.

Skåp och kassaskåp har skyddsklasserna C1-E10.

Fråga ditt försäkringsbolag hur du kan försäkra innehållet i ditt brandsäkra kassaskåp.

Användningsområde

Vi har redan listat vad du kan förvara i ditt brandsäkra kassaskåp och du vet bäst vad du vill skydda mot vatten, brand och inbrott.

Du bör överväga var du vill använda ditt brandsäkra kassaskåp för privata ändamål. Husbilar eller båtar är ett alternativ, men hemma bör du överväga att placera den på en plats där du bekvämt kan förvara dina värdesaker.

Populärt i sovrum som möbelskåp, på kontor eller i tvättstugor som golvskåp.

Volym

Du bör tänka på volymen eller måtten i förväg när du har funderat på vad du vill förvara i ditt brandsäkra kassaskåp.

Miniskåp har mindre mått och lägre vikt. De lämpar sig därför bäst för mycket små värdesaker. I möbelskåp kan du redan förvara dokument. I golvskåp kan du förvara vissa mappar och större föremål.

Typ volym
Mini-safe till möbel-safe 6,6-9 liter
Vägg- och möbel-safe 10-19 liter
(vägg-) och golv-safe 20-29 liter
Golv-safe från 30 liter

När ditt hushåll växer och antalet värdesaker ökar kanske du vill köpa ett större kassaskåp så att du inte behöver köpa ett nytt om några år.

Monteringsform

De små, brandsäkra miniskåpen är vanligtvis mycket lätta (ca 6 kg) och är därför portabla och behöver inte fästas. Små kassaskåp eller möbelkassaskåp placeras inuti en möbel, vanligtvis garderober, och skruvas fast i murverket. Väggskåp bör muras in i väggen.

Korrekt väggmontering enligt tillverkarens anvisningar är mycket viktigt för att säkerställa att kassaskåpet är optimalt skyddat. Säkerhetsskruvar och pluggar bör användas i enlighet med detta (Bildkälla: unsplash.com / Gabriel Wasylko)

Golvkassaskåp eller stående kassaskåp som väger upp till 1 000 kg bör också förankras i golvet för att få ett optimalt skydd.

Låsmekanism

Låsmekanismen är mycket viktig när du ska bestämma dig för vilket kassaskåp du ska köpa, eftersom du kan välja mellan olika typer av kassaskåp

 • Dubbelbitslås
 • Mekaniska kombinationslås
 • Elektroniska kombinationslås
 • elektroniskt kombinationslås med mekaniskt alternativ för nödlåsning

Alla varianter har sina för- och nackdelar - vi ska först presentera dessa låsmekanismer.

Dubbelbitslås är utrustade med säkra nycklar som har en "bit" i toppen och botten för att öppna låset. Fördelen för dig är att det bara finns ett fåtal nycklar och därmed bara ett fåtal sätt att öppna det brandsäkra kassaskåpet. Förvara dem dock inte i skrivbordet eller i nattduksbordet, där inbrottstjuvar letar mycket intensivt efter nycklar till kassaskåp.

Mekaniska kombinationslås här är du oberoende av en mekanisk nyckel. Ofta erbjuds 3-4 skivlås med tre tvåsiffriga nummer eller fyra tvåsiffriga nummerpar som ska anges med hjälp av en inställningsskiva. Se till att du kan komma ihåg numret, men att alla inte kan gissa vilken kombination det är. Du måste se till att batteriet i den byts ut regelbundet för att undvika fel.

Det elektroniska kombinationslåset med mekaniskt nödlås är en specialvariant. En nyckel till ett dubbelbitslås gör det möjligt att öppna låset i en nödsituation om låselektroniken inte fungerar.

Se till att låset är VdS-certifierat och att det är av hög kvalitet mot manipulation och inbrott.

Fakta som är värda att veta om brandsäkra kassaskåp

Hur kan jag eftermontera mitt brandsäkra kassaskåp?

Du kan uppgradera låsmekanismen i ditt brandsäkra kassaskåp. Du bör dock kontrollera ditt befintliga brandsäkra kassaskåp för att se vilken typ av lås det har och om det kan bytas ut eller eftermonteras överhuvudtaget.

Ett exempel på detta är om du har ett mekaniskt lås med nyckel och nu vill ha ett elektroniskt kombinationslås, måste du se om du kan konvertera det och om det är värt besväret. Att eftermontera ett elektroniskt kombinationslås kan kosta upp till 250,00 euro, beroende på modell.

Är brandsäkra kassaskåp också motståndskraftiga mot mögel?

Brandsäkra kassaskåp har inte nödvändigtvis goda ventilationsmöjligheter. Därför uppstår den berättigade frågan om brandsäkra kassaskåp också är motståndskraftiga mot mögel.

Pengar eller dokument skulle till exempel påverkas av mögel. Det är ofta svårt eller till och med omöjligt att återskapa dokumenten, och därför är det viktigt att de skyddas i kassaskåpet.

Om ditt kassaskåp är placerat på en fuktig plats, t.ex. i en källare, är detta inte heller bra för låsmekanismen, särskilt inte för elektroniska låsmekanismer. Överväg därför om du kan placera ditt kassaskåp någon annanstans.

Ett enkelt alternativ är att köpa en avfuktare från ett byggvaruhus och placera den i kassaskåpet, men den måste bytas ut regelbundet.

Den optimala luftfuktigheten för hälsan är 50 % vid en rumstemperatur på 20 grader. Ju högre fukthalt luften har, desto bättre förutsättningar för mögel att etablera sig.

Kan jag bygga mitt eget brandsäkra kassaskåp?

Brandsäkra kassaskåp är ofta dyra och du kan överväga att bygga ett själv. Det finns några instruktioner på internet om hur man bygger ett kassaskåp. Men tänk på några saker. Om du bygger ditt eget kassaskåp omfattas du inte av hushållsförsäkringen om något händer. Du måste vara tillräckligt skicklig och naturligtvis måste du skaffa materialet själv för att bygga detta kassaskåp.

Du måste själv avgöra om detta står i proportion till ett brandsäkert kassaskåp som du kan köpa och som har ett motsvarande försäkringsskydd.

Bildkälla: flickr.com / Natascha Wheatland

Recensioner