Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

43Analyserade produkter

40Tillbringade timmar

47Utvärderade artiklar

137Användarrecensioner

Doften av nybakat bröd är unik och hembakat bröd smakar särskilt gott. För att förenkla bakningsprocessen och få en perfekt slutprodukt är en brödmaskin idealisk. Dessa brödmaskiner är särskilt praktiska inte bara för professionella bagare utan även för nybörjare. I följande test av brödbakmaskiner 2023 får du reda på allt som är användbart och viktigt när det gäller att baka bröd och vilken brödbakmaskin som är bäst lämpad för dina behov.

När du köper en brödmaskin är de olika programmen, kapaciteten och knådningsmekanismen avgörande faktorer för att du ska kunna köpa en brödmaskin. När du väl har bestämt dig för en maskin kan du verkligen börja prova och baka, och fantasin har inga gränser.
Sammanfattning

 • En brödmaskin - även kallad brödbakmaskin - är en riktig berikning för ditt kök om du gillar att baka ditt eget bröd och dessutom vill spara tid och elektricitet.
 • Med en bra brödmaskin kan du inte bara baka bröd, utan också knåda andra degar, göra kakor, sylt och ibland till och med yoghurt.
 • Innan du bestämmer dig för en viss modell bör du ta hänsyn till antalet och typen av valbara program, kapaciteten och knådningsmekanismen.

Brödmaskin test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en brödmaskin

I vår guide hittar du allt du behöver veta för att fatta ett bra köpbeslut. Här kan du läsa om hur en brödmaskin kan göra ditt liv enklare, vilka minimikrav den bör uppfylla och vilka extrafunktioner som finns tillgängliga.

Vi har också sammanställt information om priser och andra viktiga kriterier som du bör ta hänsyn till när du gör ditt val.

Varför en brödmaskin?

En brödmaskin, även förkortad "BBA" i hobbybagerikretsar, kan spara mycket arbete när du bakar bröd och även göra poäng i några andra sammanhang

 • Du slipper knåda degen, vilket kan vara ganska ansträngande, särskilt när det gäller tunga bröddegar, t.ex. deg för fullkornsbröd
 • Du kan göra andra saker medan brödbakmaskinen gör allting åt dig - du behöver bara lägga i ingredienserna. Maskinen tar hand om resten: knådning, vila och bakning.
 • Du behöver inte oroa dig för att brödet ska brinna i ugnen.
 • Färskt bröd när du vill, utan att gå till bageriet eller snabbköpet? Ja! Allt du behöver göra är att förprogrammera din brödmaskin och sova med sinnesro.
 • "En för alla": Om du inte bara gillar att baka bröd, utan också kakor, göra din egen sylt eller marmelad och göra din egen yoghurt, kan vissa modeller ge dig en "allroundmaskin" hemma och du behöver inga ytterligare apparater.
 • I ordets rätta bemärkelse "en ren sak": du behöver bara rengöra de enskilda delarna i din helautomatiska brödmaskin eller lägga dem i diskmaskinen. Arbetsytor och andra köksredskap hålls rena.
 • En brödmaskin är också ett verkligt alternativ till en konventionell matberedare, eftersom den inte bara kan blanda och knåda, utan också baka.
 • Även på sommaren håller du dig sval när du bakar bröd: Till skillnad från bakning i ugnen blir köket inte en bastu när du bakar med brödbakmaskinen, eftersom värmen som uppstår under bakningen inte sprids i hela rummet.
 • Även om en brödmaskin går mycket längre än en ugn, förbrukar den vanligtvis mycket mindre el.
 • Om du lider av allergier eller intoleranser, eller om du av någon annan anledning är särskilt angelägen om att veta exakt vilka ingredienser som ingår i ditt bröd, föredrar du förmodligen hembakt bröd framför en limpa från snabbköpet eller bageriet.

Självklart har bakning med en brödmaskin också några nackdelar jämfört med bakning i en vanlig hushållsugn. För att du ska få en fullständig bild vill vi inte beröva dig följande punkter

 • En brödmaskin är inte alls lika krispig som en ugn.
 • Medan du med de flesta brödmaskiner måste baka enskilda bröd efter varandra och låta maskinen svalna under tiden, kan du också baka två bröd samtidigt i ugnen.
 • När det gäller formen på dina bakverk har du inga eller mycket begränsade möjligheter med brödmaskiner, men när du bakar i en vanlig ugn kan du låta fantasin flöda fritt.

Vilka är fördelarna med en brödmaskin jämfört med att baka bröd i ugnen?

En brödmaskin har flera fördelar. I de följande avsnitten kommer vi att lista och förklara alla dessa fördelar.

Med en brödmaskin kan du spara tid.

Den första punkten är därför tidsbesparingen. En brödmaskin kan spara mycket tid eftersom du bara behöver lägga ingredienserna i den. Nu kan du välja ett program och så börjar brödbakmaskinen baka ditt bröd. Du behöver inte längre knåda degen, eftersom maskinen gör det åt dig.

När degen är klar börjar brödbakmaskinen automatiskt baka brödet. Efter lite tid kan du njuta av ditt nybakade bröd. Det sparar värdefull tid och du kan ägna dig åt viktigare saker.

Fördelar Förklaring
Tidsbesparing Bakmaskinen tar hand om nästan alla funktioner åt dig. Det enda du behöver göra är att lägga i ingredienserna och maskinen blandar och bakar ditt bröd på nolltid.
Personliga inställningar Med maskinen kan du lägga i ingredienserna kvällen innan och med några få inställningar har du brödet färskt och färdigt att äta vid önskad tidpunkt.
Ditt eget bröd Det finns inga begränsningar här. Du bestämmer själv vad du vill ha i ditt bröd och vilka ingredienser du vill lägga till.

En annan fördel är att du kan ställa in din brödmaskin så att du lägger i de önskade ingredienserna på kvällen och har varmt, färskt bröd på bordet nästa morgon.

Detta görs genom olika program som du kan välja så att du har färskt bröd på bordet vid önskad tidpunkt. Detta är perfekt för gäster eller fester, eftersom de kan bli positivt överraskade av det varma brödet.

Dessutom kan brödet alltid bakas på det sätt du vill ha det. Vem har inte upplevt det när bagaren inte har ditt favoritbröd?

Det är ett minne blott, för nu kan du baka ditt eget bröd - precis som du vill ha det. Du kan lägga till sultaniner eller till och med fikon för att skapa många olika typer av bröd.

Naturligtvis finns det också olika färdiga brödblandningar som lätt kan fyllas i maskinen.

Sammanfattningsvis kan man säga att de som älskar att äta bröd kommer att få valuta för sina pengar här. Olika recept och låga förberedelsekostnader gör det möjligt att baka bra bröd.

Hur mycket el förbrukar en brödmaskin?

Elförbrukningen för en brödmaskin är relativt låg. För bröd upp till 750 gram är det 0,4 KwH. Det innebär att du bara betalar cirka 10 cent i elkostnad per bröd. Detta innebär att elförbrukningen inte spelar någon större roll, eftersom ugnarna förbrukar mycket mer och köpt bröd kostar tre gånger så mycket som hembakat bröd.

Vilka funktioner har en automatisk bakmaskin?

En automatisk bakmaskin har olika funktioner. Å ena sidan kan den med hjälp av olika program uppnå exakt rätt knådnings-/baktid, och å andra sidan kan du ställa in när du vill ha färdigt bröd och på så sätt ha möjlighet att njuta av färskt bröd på morgonen.

Specialprogram ger dig exakt kontroll över tillagningsprocessen.

Med olika program kan din brödmaskin alltid bestämma rätt gräddningslängd och knådningstid, så att du alltid får ett perfekt bröd. Brännskador eller mjuk deg hör till det förflutna.

En timer gör ditt liv enklare. Du kan koncentrera dig på annat och ändå njuta av ett gott bröd på kvällen.

Vilka ingredienser behöver jag?

Du bestämmer själv vilka ingredienser du behöver. Vill du baka en pizzadeg, en sultanflätning eller ett vanligt bondbröd? Det finns inga gränser för din fantasi. Detta innebär också att ingredienserna varierar.

I princip behöver du mjöl, jäst och vatten/mjölk.
Om detta är för mycket arbete för dig kan du också köpa färdiga bakmixer som du bara behöver fylla i maskinen.

Vad är visningselementen?

Displayelementen varierar mellan alla maskiner. Vissa displayelement finns dock på alla automater.

Det är logiskt att av-/på-knappen finns på alla maskiner.

På många maskiner finns det också en programknapp. Den skiljer sig dock i sin funktion och erbjuder olika program i brödmaskinerna.

De flesta apparater har också en knapp för att välja vikt.

I allmänhet är det inte möjligt att göra några exakta uttalanden här. Vissa funktioner finns dock i de olika apparaterna.

Hur fungerar det egentligen att baka med en brödmaskin?

Att förbereda brödet i brödmaskinen är nästan en barnlek och omfattar följande steg

 • Du placerar bakformen i apparatens hölje
 • Välj program
 • Fyll på med rumvarma ingredienser: flytande ingredienser först, jäst alltid sist för jästdegsbröd; om du startar bakningsprocessen med en tidsfördröjning ska ingredienserna vara kalla, särskilt färsk jäst
 • Din maskin blandar ingredienserna och knådar degen
 • Därefter följer en viloperiod så att degen kan jäsa
 • Brödet bakas i maskinen
 • Om det är nödvändigt och möjligt håller maskinen brödet varmt
 • Ta ut formen eller insatsen, låt brödet svalna lite, ta bort degkrokarna om det behövs och njut av ditt nybakade bröd

Vad kan jag göra för att brödskorpan ska bli krispigare i brödmaskinen?

Skorpan blir förmodligen inte lika krispig i brödmaskinen som i ugnen. Så om du inte har köpt en av de sällsynta som också har en konvektionsfunktion för att brödet ska brynas bättre, kan du prova något av följande tips:

 • Använd funktionen "ren bakning" eller "ombakning" i din brödmaskin och avsluta bakningen så snart du är nöjd med brynningen
 • Om din brödmaskin har ett fönster kan du täcka det med aluminiumfolie före gräddningen
 • Öppna inte locket under gräddningen, eftersom det kan påverka brynningen
 • Tillsätt lite socker i degen eller pensla degen med en blandning av en äggula och en tesked grädde efter sista knådningsfasen men före gräddningen
 • Se till att du har valt rätt brynningsgrad. Många maskiner är som standard inställda på den lägsta nivån. Ställ in den på en högre nivå
 • Ta ut brödet ur maskinen omedelbart efter gräddningen och låt det svalna i luften. Annars bildas kondens i behållaren, vilket mjukar upp skorpan

Vad är det bästa sättet att ta bort degkrokarna?

Om din brödmaskin inte har vikbara knådblad kan du försöka smörja in degkrokarna ordentligt innan du börjar använda apparaten.

Använd inte en kniv för att ta bort krokarna. Du kan skada den non-stick-beläggningen, som då kan hamna på eller i dina bakverk. Använd istället en så kallad degkrokborttagare.

Om den inte fanns med i leveransen kan du också beställa den på nätet.

Vilka välkända tillverkare av brödbakmaskiner finns det?

Det finns många tillverkare av brödbakmaskiner. Vi har därför listat de tre viktigaste i följande punkter.

WMF

WMF är känt för sina olika hushållsartiklar. Tack vare deras mångåriga erfarenhet kan de erbjuda mycket god kvalitet till ett relativt lågt pris. WMF:s produktsortiment innehåller allt som kökshjärtat behöver.

Här hittar du allt från bestick till köksredskap och prydnadsföremål. En brödmaskin från WMF erbjuder alltså hög kvalitet och mycket bra prestanda.

Morphy Richards

Morphy Richards är en tillverkare av hushållsapparater som erbjuder alla apparater du behöver. Här hittar du allt från brödrostar till dammsugare och köksmaskiner. Morphy Richards är särskilt övertygande på grund av sin innovativa styrning och design.

Unold

Unold är en tillverkare av elektriska apparater som erbjuder ett brett utbud av produkter. Det låga priset är det viktigaste försäljningsargumentet här. Trots det låga priset är kvaliteten hög. Denna brödmaskin kan därför också rekommenderas.

Vilka är alternativen till en brödmaskin?

Alternativen till en brödmaskin är relativt uppenbara. Ett alternativ är att använda ugnen för att baka bröd.

Dessutom måste du knåda degen själv. Trots allt detta är detta ett enkelt alternativ som sparar utrymme för en brödmaskin. Om du har en Thermomix kan du också baka bröd i den.

Pizza kan också göras i en brödmaskin. Men du kan också använda en klassisk pizzaugn.

Om allt detta är för mycket för dig kan du alltid gå till närmaste bageri och köpa bröd där.

Beslut: Vilka typer av brödmaskiner finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan tre olika typer av brödmaskiner

 • Brödmaskin utan degkrok
 • Brödmaskin med utdragbara degkrokar
 • Brödmaskin med 2 degkrokar

Slutresultatet är något annorlunda för alla dessa typer, och alla har sina egna för- och nackdelar.

Beroende på hur du föredrar att njuta av ditt bröd och vad du värdesätter mest, är en annan typ av brödmaskin bäst lämpad för dig. I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av brödmaskin som är bäst för dig.

I detta syfte kommer vi att presentera alla de ovannämnda typerna av brödbakmaskiner och tydligt redogöra för fördelarna och nackdelarna med dem.

Hur fungerar en brödmaskin utan degkrok och vilka är dess för- och nackdelar?

Den speciella fördelen med en brödmaskin utan degkrok är att den inte skapar några hål i brödet. Degkroken fastnar inte i bröddegen under bakningen, så det blir inget hål i brödet.

Med dessa något dyrare maskiner kan man lätt göra vackra bröd som inte bara övertygar med sin smak utan också med sitt perfekta utseende.

Fördelar
 • Inget hål i brödet
 • Lätt att använda
 • Lätt att rengöra
 • Vackrare slutresultat
Nackdelar
 • Apparater är oftast dyrare
 • Överskådligt sortiment

En brödmaskin behöver naturligtvis degkrokar som blandar och knådar degen tillräckligt innan bakningen börjar. Det avgörande ögonblicket är i slutet av knådningen.

Degkrokarna fälls bort automatiskt av maskinen. För att göra detta går maskinen i backläge och flyttar försiktigt ut krokarna ur degen under denna process.

När degen är utkastad fälls degkroken helt enkelt undan och gräddningsprocessen tar sin början. När degkroken ändå är i formen finns det en liten fördjupning på brödets undersida.

Detta kan dock bara ses med ett nära öga och försämrar inte det färdiga brödets utseende.

Hur görs bröd i en brödmaskin med utdragbara degkrokar och vilka är dess för- och nackdelar?

Brödet bakas med degkrokar, precis som alla andra typer av brödbakmaskiner. Den största skillnaden är dock att denna billiga version erbjuder möjligheten att ta bort krokarna manuellt före gräddningen. Det resulterar i att det inte finns något hål i det färdiga brödet.

Det finns maskiner med en eller två degkrokar som antingen kan fällas ner eller vara helt infällda. Detta förhindrar att de fastnar i brödet under bakningen.

En stor fördel med detta är att inga märken från degkroken finns kvar på eller i brödet. Förutsättningen för detta är att degkrokarna tas bort för hand efter att degen har knådats, så att bakningen kan påbörjas utan degkrokar.

Fördelar
 • Inget hål i brödet
 • Billigt
 • Stort urval
 • Lätt att använda
Nackdelar
 • Utsökt rengöring
 • Manuellt avlägsnande av degkroken
 • Ständig närvaro

Den viktigaste funktionen för den här typen av brödbakmaskin är alltså pausfunktionen. När degen har blandats och knådats signalerar maskinen och du kan ta bort degkroken manuellt och baka brödet färdigt utan krok.

En nackdel är att du måste vara närvarande under processen för att fånga rätt ögonblick. Att baka bröd utan övervakning under natten är därför tyvärr omöjligt.

Den här varianten ger ett vackert bröd utan hål, men det kan bli lite rörigt när man tar bort blandningskrokarna. Tips: Smörj degkrokarna med lite olja innan du knådar, så glider krokarna lättare ur degen efteråt.

Hur fungerar en brödmaskin med 2 degkrokar och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Brödmaskiner med 2 degkrokar är särskilt lämpliga för tunga degar, t.ex. blandningar med hög andel fullkornsmjöl. Dessa billiga maskiner är utformade för högt motstånd och kan verkligen vända på degen.

De två krokarna är fast förankrade, vilket också lämnar ett hål i det färdiga brödet med den här varianten och kan göra rengöringen lite mer besvärlig.

Fördelar
 • Beredning av tunga degar
 • Lätt att använda
 • Mycket rimligt pris
 • Hög knådningskapacitet
Nackdelar
 • Hål i brödet
 • Tidskrävande rengöring

Tack vare den höga effektiviteten hos två degkrokar kan vissa av dessa automatiska brödbakmaskiner till och med tillverka till sylt, kak-, pizza- eller pastadegar. Vissa maskiner med två degkrokar har till och med två olika former av krokar som kan användas individuellt beroende på typ av bröd.

Trots hålet i brödet har kvaliteten inte försämrats på något sätt. Bristen på en brödmaskin med två degkrokar är därför mer visuell än smaklig.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera brödbakmaskiner

Den brödbakmaskin du väljer i slutändan bör inte bara bero på priset. Det finns många andra aspekter som du bör ta hänsyn till när du gör ditt val

 • Antal och typ av valbara program/brynningsnivåer
 • Kapacitet
 • Knådningsenhet / degkrok
 • Prestanda och energiförbrukning
 • Leveransomfattning/tillbehör
 • Extras / reservdelar
 • Vikt / storlek
 • Volym

Du kan läsa mer om de funktioner som anges nedan och som är relevanta för ditt slutliga köpbeslut.

Antal valbara program/brynningsnivåer

Varje brödmaskin ska kunna göra en sak: Bakar bröd. Men alla bröd är inte lika, som du vet, och olika bröddegar kräver olika hantering.

För att du inte ska vara begränsad till en typ av bröd när du bakar bröd hemma har olika brödbakmaskiner 8-19 (beroende på pris och tillverkare) förinstallerade program. Med dessa program kan du skapa de rätta förutsättningarna för ditt önskade bröd med en knapptryckning.

Genom att välja program tar maskinen själv hand om den optimala tiden för knådning, vila och gräddning. Utöver de förinställda programmen kan du i de flesta maskiner även spara ett eller två egna program (vanligtvis beroende på priset).

Vilka alternativ kan du välja mellan? Normalt finns det separata program för blandbröd, fullkornsbröd och vitt bröd, för dinkel- och rågbröd samt för kakor och jästdegar.

Ett separat program för glutenfritt bröd är numera standard även i många billiga modeller, och du kan till och med tillreda sylt och marmelad med hjälp av en något billigare brödmaskin.

Vissa brödmaskiner har extrafunktioner, t.ex. ett program för glutenfria produkter. Denna funktion kan vara till stor hjälp för allergiker.

Nästan alla maskiner, oavsett pris, har ett bakprogram. Å ena sidan kan du använda den här funktionen för att baka en deg som du inte har förberett i maskinen, och å andra sidan kan du använda funktionen för att baka om ditt bröd för att ge det en starkare skorpa.

För att ge dig en bättre överblick har vi kortfattat listat de viktigaste bakprogrammen och deras specialfunktioner:

Program Specialfunktioner
Grund- eller normalprogram Standardiserat program för brödbakning. Särskilt lämplig för vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och rågmjöl
Vitt bröd program för bakning av bröd av vetemjöl. Extra långt program på cirka 3 timmar för en krispig konsistens
Fullkornsbröd program för bakning av fullkornsbröd.Förlängd jäsningsprocess så att kornen också mjuknar optimalt
Snabbprogram program för snabba bakprocesser på cirka en timme. Utelämnar vissa knådnings- och jäsningsfaser
Ultra-fast program för ultrasnabba bakningsprocesser på mindre än en timme. Utelämna ytterligare faser. Rekommendation: Fyll formen med ljummet vatten
Glutenfri program för glutenfri deg. Degen behöver bara jäsa 1 gång i stället för 2-3 gånger. Baktiden förlängs så att brödet får en fluffig smula
Individuellt program program som du själv kan skapa. Programmerbar enligt personliga önskemål. Särskilt idealisk för celiakier
Deg program speciellt för att göra degen.
Flera knådnings- och jäsningsfaser

Andra tillgängliga program är:

 • Franskbröd: program med förlängd jäsningstid för extra krispig skorpa och luftig och fluffig krumma.
 • Cake: program för att tillaga fluffiga och snabba kakor. Knådning, jäsning och gräddning ingår.
 • Söta bröd: Särskilt, snabbt program för att göra söta bröd eller söta jästdegar.
 • Pastadeg: Extra program för pastadeg.
 • Pizzadeg: Extra program för pizzadeg.
 • Bake only: Program som är speciellt avsett för bakning. Det är också möjligt att förbereda en redan färdig deg.
 • Återgrädda: Program för en andra gräddning om brödet inte lyckades i första försöket.
 • Sylt eller marmelad: Program för framställning av sylt eller marmelad. Rekommendation: Köp en andra bakform för syltprogrammen.
 • Yoghurt: Program för tillverkning av yoghurt. Alternativ till en yoghurtmaskin. Det krävs en särskild behållare.
 • Ris och risotto: Extra program för att göra ris och risotto. Finns inte på alla apparater.

Breadmakers med ett ännu större programutbud kan du också tillaga dina egna surdegsbröd, pizza- och pastadagar, och du kan också använda dem för att göra smörgåsbröd, kompott eller yoghurt.

Brödmaskiner med tre brynningsnivåer är vanliga idag. Så om detta är något som är särskilt viktigt för dig och du stöter på en maskin som ger dig mindre valmöjligheter, eller inga valmöjligheter alls, är det bättre att välja en annan.

I vissa dyrare maskiner kan du välja mellan fyra eller till och med fem solningsnivåer.

Kapacitet

Innan du köper en brödmaskin bör du fråga dig själv hur mycket bröd du vill baka: vill du göra stora bröd eller bara några små rullar? Vikten på brödet som du tar ut ur maskinen i slutet kan variera från 450 g till 1 800 g.

I vissa brödmaskiner kan du välja mellan olika förinställda brödvikter. Du kan till exempel bestämma innan du bakar om du vill att det färdiga brödet ska väga 450 g, 680 g eller 900 g.

Hos andra leverantörer måste du nöja dig med en enda fast brödstorlek. Utöver de redan nämnda är vanliga "viktklasser" 750 g, 1 000 g och 1 250 g.

Brotteige roh

Med brödbakmaskinen slipper du nästan alla steg, samtidigt som smaken är densamma. Den klassiska brödformen får du dock bara genom att baka det själv i ugnen. (Foto: mp1746 / pixabay.com)

I sällsynta fall kan du också ersätta den vanliga jäsnings- eller bakningsbehållaren med en brödrulleinsats. Den ingår antingen i vissa modeller eller kan köpas separat och ger dig möjlighet att baka sex små bakverk i stället för ett enda bröd.

Du vill baka två olika bröd samtidigt, t.ex. 900 g vardera, dvs. bröd med en totalvikt på 1800 g? Detta är också möjligt, men du bör inte förvänta dig detta av en "genomsnittlig" maskin, eftersom denna uppgift endast klaras av ett fåtal brödbakmaskiner.

Knådningsmekanism/knådningskrok

För att se till att bakmaskinen kan knåda degen ordentligt har den en så kallad knådningsmekanism med en eller två knådningskrokar. Men vad är skillnaden och är det relevant för dig?

Om din brödmaskin har en eller två degkrokar beror på den maximala kapaciteten. Maskiner som gör det möjligt att baka stora, tunga bröd har vanligtvis två degkrokar och en långsträckt bakform, medan maskiner med mindre kapacitet vanligtvis bara har en krok och en mer kubformad bakform.

Frisches Brot

Med en automatisk brödmaskin lyckas du garanterat med att baka bröd. Fyll först på vattnet och tillsätt sedan bakmixen. Resultatet är kanske inte lika bra som brödet från butiken, men du kan lägga till spannmål eller andra ingredienser som du vill. (Foto: fancycrave1 / pixabay.com)

Antalet degkrokar är alltså mer en fråga om hur stort du vill att ditt hembakade bröd ska vara. Typen av bröd spelar också en roll: erfarenheten visar att fullkornsbröd blir bättre i bakmaskiner med två degkrokar, eftersom de är gjorda av tunga degar. Sådana degar kan knådas mycket bättre med två krokar.

Om degkrokarna kan fällas ner eller inte är däremot en fråga om hur du vill att ditt bröd ska se ut. Eftersom degkrokarna är "inbakade" i degen i de flesta maskiner måste du dra ut dem ur det färdiga brödet själv efter gräddningen.

Det finns saker du kan göra för att göra denna ibland ganska krävande uppgift lite lättare, men du kommer inte att komma runt ett fula hål i ditt bröd med de flesta av dessa brödmaskiner.

Men om det är viktigt för dig att ditt bröd inte bara smakar gott utan också ser bra ut, rekommenderar vi en brödmaskin med vikbara degkrokar. När knådningen är klar fälls krokarna i maskinen helt enkelt uppåt, vilket gör att du slipper dra ut dem själv efteråt.

Prestanda och energiförbrukning

Högre prestanda = högre energiförbrukning? Det är inte riktigt så enkelt. Den nominella effekten för hushålls- och köksapparater är vanligtvis den tillförda effekten eller den maximala effekten under drift och anges i watt. Detta kan dock skilja sig mycket från den faktiska energiförbrukningen.

Det finns till exempel (vanligtvis billigare) apparater med en effekt på 1200 W som endast använder 500 W under hela bakningsprocessen - en mycket positiv egenskap. Å andra sidan finns det också brödmaskiner med en maximal effekt på 600 W.

Vid en första anblick låter det här bra. Sådana brödmaskiner behöver dock denna kraft hela tiden. På lång sikt kan de därför leda till högre elkostnader.

Leveransomfattning/tillbehör

Det är inte bara brödbakmaskinerna som skiljer sig åt, utan även deras leveransomfattning och den utrustning som du kan köpa till dem.

I regel får du en avtagbar bakform, en eller två degkrokar beroende på modell och en mätbägare tillsammans med själva apparaten. I de flesta fall får du också ett mer eller mindre omfattande recepthäfte, som antingen ingår separat eller i bruksanvisningen.

Vissa maskiner utan vikbara degkrokar har också en så kallad degkrok eller knådbladslösare (även kallad krokspett eller helt enkelt krok).

Få brödbakmaskiner har mer än en bakplåt i inköpspriset; om du behöver en andra eller tredje bakplåt måste du köpa den separat. Vissa tillverkare erbjuder även andra bakningsinsatser, till exempel för baguetter eller rullar.

Vad som ingår i leveransen beror också på vilka funktioner din apparat är utrustad med. Vissa modeller med vägningsfunktion har en integrerad våg.

Å ena sidan är detta praktiskt eftersom du helt enkelt kan hälla rätt mängd ingredienser direkt i maskinen, men å andra sidan är det ytterligare en del som kan gå sönder.

I vissa modeller kan du lägga till ytterligare ingredienser, t.ex. sultanrussin eller nötter, i blandningen i ett senare skede av knådningsprocessen. De är därför utrustade med en automatisk ingrediensfördelare, som också levereras från början.

Andra tillbehör, t.ex. degskärare, måttskedar och bakborstar, kan också ingå.

Extras/ Reservdelar

Vill du att din brödmaskin ska göra mer än att bara baka bröd? Sedan kan du välja mellan ett antal ytterligare funktioner som påverkar funktionalitet och design.

Medan vissa bakmaskiner koncentrerar sig på det väsentliga, nämligen att baka brödet, erbjuder andra modeller mer lyx: Vill du baka ditt bröd på särskilt kort tid? Eller är det viktigt för dig att du kan pausa det pågående programmet? Inga problem alls.

Snabbbakprogram

Med snabbbakprogrammen förkortar maskinen knådnings- och gräddningstiden så att brödet blir färdigt snabbare.

Beroende på modell varierar varaktigheten mellan 60 och 120 minuter. Det återstår dock att se om en period på 2 timmar fortfarande kan kallas "snabbbakning".

Var beredd på att de bakresultat som uppnås med sådana "flash"-program ofta inte är särskilt tillfredsställande. Det kan hända att brödet inte är helt genomgräddat eller att ytan är extremt svampig.

Håller brödet varmt

Vi tycker däremot att funktionen för att hålla brödet varmt är mycket användbar, även om den inte alltid ingår i standardrepertoaren för en brödmaskin. Om du inte kan ta ut brödet ur ugnen omedelbart efter gräddningen förhindrar funktionen för att hålla brödet varmt att svalna när locket är stängt.

Detta har fördelen att det inte bildas kondens i formen och att brödskorpan inte blir mjukare. Den längsta tiden för att hålla brödet varmt är vanligtvis 60 minuter.

Timer-funktion

De flesta brödbakmaskiner - men inte alla - låter dig ställa in när brödet ska vara klart flera timmar i förväg. Du kan till exempel använda en timer för att ställa in bakningen på 13 eller till och med 15 timmar.

Det innebär att du bara behöver trycka på en knapp på kvällen och vaknar upp till doften av nybakat bröd på morgonen.

Skydd mot strömavbrott

I många apparater kan du skapa och spara dina egna bakprogram. Om det blir ett strömavbrott kan de program och inställningar som du har gjort raderas. För att förhindra detta erbjuder vissa tillverkare dig lyxen att ha en backup vid strömavbrott.

Om strömmen återställs inom en viss tidsperiod, vanligtvis 10-20 minuter, säkerställer denna säkerhetskopia att dina ändringar är sparade.

På så sätt slipper du ställa in allting på nytt enligt dina individuella önskemål.

Extras

Vi rekommenderar brödbakmaskiner i rostfritt stål om utseendet också är viktigt för dig. I motsats till modeller med plasthölje ser de här modellerna mycket snyggare ut.

Andra specialfunktioner som utmärker vissa brödbakmaskiner är en (upplyst) LCD-display, en lättmanövrerad soft-touch-panel och en ljuskälla i bakkammaren.

Du kan också välja mellan olika material för den non-stick-beläggning som används på bakbehållaren i maskinen. Beläggningen kan variera från "enkel" keramik, Bio-Lon keramik eller Quantanium?

Ytterligare extrafunktioner för brödmaskiner är till exempel en inomhusbelysning, ett visningsfönster eller val av individuella program.

Det är omöjligt att säga vilken beläggning som är bäst, men vi avråder från att använda teflon, PTFE eller PFOA, eftersom dessa misstänks vara skadliga för hälsan.

När det gäller teknisk utrustning är det alltid möjligt att en del går sönder, tappas bort eller går helt sönder. Ta därför reda på om tillverkaren av den valda modellen erbjuder reservdelar och tillverkargaranti innan du köper den.

De flesta leverantörer erbjuder en tvåårig garanti på din brödmaskin, men det är också möjligt med perioder på 3-5 år.

Komponenterna i en konventionell brödmaskin är vanligtvis höljet, bakkammaren, formen, locket, degkroken, kontrollpanelen och någon form av växel.

Du kan ta bort de flesta av dessa delar om de är skadade och ersätta dem med nya. Du kan vanligtvis få dem direkt från tillverkarens (online) butiker eller via försäljningsplattformar på internet.

När du köper en brödmaskin bör du kontrollera om den har en garanti. Den kan vara användbar vid behov.

Vikt/mått

Det finns inga riktiga "standardmått" för brödbakmaskiner heller, så storleken på apparaterna varierar. Tänk därför på var du ska placera din nya apparat och hur mycket utrymme den kan ta upp innan du köper den. På så sätt slipper du obehagliga överraskningar.

Om du vill ha en ganska liten modell är måtten 35 x 29 x 26 cm redan ett bra råd. Den största modellen som vi hittade mätte 40 x 38 x 51 cm.

Du bör också tänka på att apparatens form varierar: Vissa brödmaskiner är mycket breda och höga, men sticker inte ut särskilt långt i rummet, medan andra är mer kubformade.

Även bakmaskinernas taravikt varierar ganska mycket: från cirka 5 till cirka 9 kilo, allt är möjligt.

Volym

Detta är förmodligen inte ett viktigt kriterium, men bullret från en brödmaskin kan också vara en faktor som påverkar ditt beslut för eller emot en modell, till exempel om du är allmänt känslig för buller.

De tystaste apparaterna har en ljudnivå på cirka 53 dB både i genomsnitt och under snabbprogrammet, som vanligtvis är det mest högljudda programmet för brödbakning. De mest högljudda har en genomsnittlig ljudnivå på 73 dB, men kan ge upphov till buller på upp till 90 dB.

För att ge dig en referensram: Koncentrationströskeln är vanligen 40 dB, 55 dB motsvarar en radio- eller TV-apparat på rumsvolym, 70 dB motsvarar en normal dammsugare på 1 meters avstånd och 90 dB skapas av en pågående dieselmotor på 10 meters avstånd.

Om det är möjligt, låt dig demonstrera brödmaskinernas signaltoner i butiken innan du köper en brödmaskin. I vissa bakmaskiner är de extremt högljudda, genomträngande och kan inte påverkas, medan de i andra maskiner är tydligt hörbara, men volymen och eventuellt utgångstonen kan regleras.

Dunkle Brotlaibe

Om du trots de många fördelarna med en brödmaskin fortfarande föredrar traditionellt bröd kan du fortfarande köpa det hos din lokala bagare. I längden är en egen brödmaskin en investering som sparar pengar och resor. (Foto: teamLumondi / pixabay.com)

Bildkälla: Pixabay.com / Couleur

Recensioner