Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

24Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Cykelstolar för barn gör det möjligt att ta med sig barnen inte bara i vardagen utan även på längre cykelturer. Oavsett om det rör sig om bak- eller framsätet kan cykelsäten monteras på alla standardramar och de kan också enkelt stuvas undan när de inte längre behövs. Med justerbara individuella komponenter växer barnstolarna med sina passagerare och låter dem sitta eller till och med sova bekvämt och säkert i dem.

Med vårt stora test av cykelbarnstolar 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt modell bland de många barnstolarna. Vi har jämfört olika främre och bakre barnstolar. För att göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt har vi här listat för- och nackdelar.
Sammanfattning

 • Man skiljer mellan två typer av barnstolar. I en främre bilbarnstol sitter barnet mellan föraren och styret, i en bakre bilbarnstol sitter barnet bakom föraren.
 • I Tyskland är det tillåtet att transportera barn upp till 7 års ålder. Från en vikt på 15 kg måste barnet sitta i en bakre barnstol.
 • Cykelstolar för barn ska växa med passagerarna och garantera säkerhet och komfort. Det är viktigt med höj- och sänkbara individuella komponenter och ett säkert selsystem.

Cykelstol För Barn test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för cykelstolar för barn

Vi vill visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många cykelstolar för barn och hitta rätt modell för dig och din avkomma.

Kriterierna som du kan använda för att jämföra cykelstolar för barn är följande:

I följande punkter förklaras vad som är viktigt i kriterierna.

Säkerhetsbältesystem

Precis som för bilbarnstolar skiljer man mellan ett 3-punkts- och ett 5-punkts-säkerhetssystem. Båda systemen uppfyller de lagstadgade säkerhetsnormerna, men ett 5-punktssystem rekommenderas särskilt för små och mycket små barn för att förhindra att de glider ut.

Bältets spänne är vanligtvis utformat så att det är okomplicerat för vuxna men omöjligt för barn att öppna. Magnetiska spännen rekommenderas eftersom den magnetiska effekten gör det lättare att stänga dem.

Anpassningsbarhet

För att säkerställa att barnstolen kan växa med passageraren bör du se till att de enskilda komponenterna är höjdjusterbara.

Axelremmarnas position bör också kunna justeras i höjdled.

Fotstöd, fotspännen och huvudstöd ska helst kunna justeras efter barnets storlek.

Ryggstödet bör också kunna ställas in i olika vinklar så att ditt barn kan sova bekvämt. Se till att det finns ett utrymme för cykelhjälmen.

Ekskydd

Ett ekskydd förhindrar att kläder, skosnören eller till och med barnens fötter fastnar i ekrarna. Högkvalitativa barnstolar har redan ett integrerat ekolod som en del av barnstolen.

Sätespolstring

För att se till att ditt barn har det bekvämt under längre resor bör du se till att sätet är vadderat. Alla säten är inte stoppade och antalet stoppningar och deras tjocklek kan variera kraftigt.

Helst är sittdynorna tillverkade av ett material som andas och kan tas av och tvättas. Ventilationsslitsar i sätet hjälper också luften att cirkulera i varmt väder.

Reflektorer

För att säkerställa att du är säker på vägen även i mörker eller dåligt väder bör du se till att barnstolen är utrustad med reflektorer.

Den tyska vägtrafiklagen kräver inte detta, men extra reflexer på baksätet bidrar avsevärt till din och ditt barns säkerhet. Om inga reflektorer ingår i leveransen är det värt att montera några själv.

Montering

Barnstolar monteras antingen baktill ovanför bagagehållaren (bakre barnstol) eller framtill mellan föraren och styret (främre barnstol). Barnstolar från de flesta tillverkare kan monteras på alla standardramar. Om du har en mountainbike eller en holländsk cykel bör du dock kontrollera i förväg om sätet du vill ha passar din cykel.

Främre barnstolar monteras antingen på toppröret eller på styrröret.

Barnstolar i baksätet monteras på sätesröret via en adapter eller ibland på bagagehållaren.

Om du planerar att montera barnstolen på olika cyklar är det värt att investera i ett snabbfäste för att göra bytet snabbt och enkelt.

Beslut: Vilka typer av cykelstolar finns det för barn och vilken är rätt för dig?

Om du vill skaffa en cykelbarnstol finns det två typer att välja mellan:

Typ Fördelar Nackdelar
Barnstol fram Sittplatsen framför föraren ger barnet en bra sikt och föraren kan se barnet.
Föraren kan bära en ryggsäck och använda bagagehållaren.
Barnstolar fram är I följande avsnitt vill vi underlätta ditt beslut.
Barnstol Fram

Barnstol fram

Barnets sittplats framför föraren ger inte bara barnet bättre sikt utan också bättre kommunikation mellan barn och förare. En stor fördel med ett främre barnsäte är att bagagehållaren kan användas som vanligt och att föraren kan bära en ryggsäck.

När barnet sitter mellan styret och föraren ändras knappt cykelns tyngdpunkt och körupplevelsen är nästan densamma som utan barnstol.

Fördelar
 • Barnet kan se framåt
 • Föraren har barnet i sikte
 • God kommunikation med barnet
 • Föraren kan bära ryggsäck
 • Bärare kan användas
 • Knappt någon förändring av tyngdpunkten
Nackdelar
 • Viktgräns 15 kg
 • Barnet är utsatt för väder och vind
 • Barnets sovställning är obekväm på grund av det korta ryggstödet
 • Barnets skydd är dåligt vid fall
 • Ovanlig sittställning för föraren
 • Svår styrning

Barnsäten i framsätet får endast användas för barn upp till 15 kg och det är därför inte möjligt att transportera större barn. Barnets placering framför föraren innebär inte bara att det är utsatt för väder och vind, utan också att det är något sämre skyddat vid fall än om det sitter bakåt.

Eftersom ryggstödet på en främre barnstol vanligtvis är relativt lågt, faller barnets huvud vanligtvis framåt när det sover, vilket är obekvämt i längden. Dessutom måste föraren se över barnet och sitter vanligtvis lite bredare på benen. Särskilt små personer bör vara medvetna om detta.

Bakre Barnstol

Bakre barnstol

Med en bakre barnstol är det möjligt att transportera barn som väger upp till 22 kg, sällan 25 kg. Barnet är bättre skyddat mot väder och vind och vid fall bakom föraren.

Det höga ryggstödet på den bakre bilbarnstolen gör att barnet kan sova bekvämt i sätet, särskilt om ryggstödet kan lutas bakåt. En bakre barnstol är också bra för förarens sittställning.

Fördelar
 • Transport av större och tyngre barn är möjlig
 • Bättre skydd för barnet vid fall
 • Barnet är skyddat från vind och väder
 • Bekväm sovställning för barnet tack vare det höga ryggstödet
 • Normal sittställning för föraren
Nackdelar
 • Ingen användning av bagagehållaren möjlig
 • Bärande av ryggsäck endast möjligt i begränsad omfattning
 • Ryttaren kan inte stiga upp och ner bakifrån
 • Fladdrande av cykelramen

Med en bakre barnstol kan bagagehållaren inte användas och bärande av en ryggsäck är också endast möjligt i begränsad omfattning.

Särskilt vid upp- och nedstigning måste du tänka på att du inte kan svänga upp benet över ryggen som vanligt. När du åker med en bakre barnstol kan ramen också fladdra, vilket kan bli akustiskt störande i längden.

Guide: Vanliga frågor om barncykelstolar besvarade i detalj

Om du vill köpa en barncykelstol har du säkert några frågor som du vill ha svar på först. I vår guide om stora cykelsäten för barn har vi valt ut de viktigaste och vanligaste frågorna från kunderna och besvarat dem tydligt. Vår guide ska hjälpa dig att hitta den lämpligaste cykelstolen för barn på marknaden.

Vem är en cykelbarnstol lämplig för?

En cykelbarnstol passar alla som reser mycket med cykel och vill ta med sig sitt barn innan det själv kan cykla. Observera att i Tyskland måste du vara minst 16 år gammal för att ta med ett barn på cykeln.

Fahrradsitz Kinder-1

Cykelstolar för barn gör det möjligt att åka på cykelturer tillsammans redan innan barnet självt kan cykla.
(Bildkälla: Alyssa Stevenson / unsplash)

En cykelbarnstol är en bra lösning, särskilt för personer som inte har någon bil, bor i staden eller helt enkelt vill ha med sig sina barn på en avslappnad cykeltur.

Från när och hur länge får barn åka i en cykelstol?

Förutsättningen för att ta med ett barn i en cykelstol är att barnet kan sitta stabilt själv. Detta är vanligtvis fallet mellan den nionde och tolfte månaden.

Enligt tysk lag får barn upp till sju år transporteras i en lämplig cykelstol.

Många tillverkare av cykelbarnstolar anger 9 kg som nedre gräns. Den maximala gränsen är vanligtvis 22 kg, sällan 25 kg. Från och med en vikt på 15 kg får barn endast transporteras i en bakre barnstol.

Kan jag montera två cykelbarnstolar samtidigt - en fram och en bak?

Ja, detta är i allmänhet möjligt och tillåtet. I det här fallet är det särskilt viktigt att cykeln har en stabil ram och ett tippskydd. Breda däck bidrar också till stabilitet och säkerhet.

Det är dock mycket svårare att balansera och styra när två barnstolar är monterade och lastade än när endast en är monterad. Så om du inte är en erfaren cyklist bör du inte ta några risker.

Vilka är alternativen till en cykelstol för barn?

Om ditt barn ännu inte kan cykla eller inte är tillräckligt snabb på en löparcykel kan du transportera ditt barn på cykel. En cykelstol är inte det enda alternativet. I det följande visar vi för- och nackdelar med två alternativ.

Cykeltrailer

En cykeltrailer fästs antingen på cykelns nav eller ram med hjälp av en koppling och dras av cykeln.

Fördelar
 • Ger plats för upp till två barn
 • Transport av extra bagage möjlig
 • Skydd mot väder och vind
 • Barn kan sova
 • Särskilt lämplig för längre resor
Nackdelar
 • Dyrt
 • Manövrering och styrning kräver en viss tillvänjning
 • Körning på cykelvägen är inte alltid möjlig på grund av bredden
 • Kräver extra parkeringsplats
 • Kan överblickas av en bil

Lastcykel

På en lastcykel sitter barnen i en vagn som vanligtvis är placerad framför styret.

Fördelar
 • Erbjuder plats för upp till 4 barn oavsett ålder
 • Föraren har barnen i åtanke
 • Kan bära upp till 200 kg
 • Mycket säker
Nackdelar
 • Mycket dyrt
 • Hög egenvikt
 • Styrning och körning är ansträngande
 • Barnen är inte skyddade mot väder och vind
 • Behöver ytterligare tillbehör beroende på modell

Om du vill kunna ta med dig två eller fler barn på cykeln eller planerar att ta med dig extra bagage eller tunga laster, kan ett av alternativen vara intressant för dig.

Finns det en cykelbarnstol för mountainbikes?

Ja. I motsats till vad många tror är det också tillåtet och möjligt att ha en barnstol på en mountainbike. Eftersom mountainbikes inte har någon bagagehållare monteras vanligtvis en främre barnstol i det här fallet. I detta fall är det viktigt att sätet är av hög kvalitet och att installationen är stabil.

Även om en extra stång framför barnet är tänkt att garantera säkerhet och en stabil sits, rekommenderas det inte att ta med ett barn på en mountainbike. Om du planerar att cykla mountainbike i utförslöpning eller i terräng är det bättre att lämna barnet hemma.

Hur monterar jag en cykelstol för barn?

En bakre bilbarnstol monteras vanligtvis på sätesröret eller ramen, en främre bilbarnstol på styret eller tvärstången. När du köper en bilbarnstol ska du se till att fästet passar din rams tjocklek. Det kan uppstå problem, särskilt med holländska cyklar.

Kontrollera regelbundet att barnstolen är fäst vid bilen.

Montera barnstolen enligt instruktionerna och endast med det medföljande monteringsmaterialet. Detta är det enda sättet att garantera en säker passform.

Vissa tillverkare erbjuder snabbfästen som gör att du snabbt kan byta sadel mellan olika cyklar.

Vilka tillbehör rekommenderas för en cykelstol för barn?

Ett regnskydd rekommenderas absolut. Det finns enkla regnskydd som skyddar sätet mot regn och solljus när det inte används. Men det finns också regnponchos som täcker både barn och säte.

För att stå emot väder och vind rekommenderas ett regnskydd för barnstolen och dess lilla passagerare. Ett stabilt stativ är särskilt viktigt för cykelns stabilitet. Bipod-stativ är ett mycket bra val i det här fallet. Ett stativ med två ben kan också vara användbart.

Detta gör att du snabbt kan montera barnstolen på en annan cykel utan att behöva ta bort den monterade hållaren. En adapter som gör det möjligt att montera på olika ramtjocklekar finns också tillgänglig. För främre barnstolar är det bra med en stång som barnet kan vila på och en vindruta av plexiglas.

Bildkälla: Polc / 123rf.com

Recensioner