Senast uppdaterad: september 14, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

13Analyserade produkter

29Tillbringade timmar

16Utvärderade artiklar

89Användarrecensioner

Vill du bygga en damm i din trädgård? Eller har du redan en damm och vill förbättra vattenkvaliteten? Då bör du ta reda på mer om dammfilter. Ett dammfilter håller dammen ren och klar. Många dammägare kan inte föreställa sig att de kan underhålla sin damm utan filter. Men vilka typer finns det? Och hur känner du igen ett bra dammfilter?

I vårt dammfiltertest 2023 presenterar vi de bästa och senaste modellerna från olika kategorier. Vi ger dig också viktig information om hur de fungerar och användbara tips. Oavsett om du behöver ett tryckfilter, genomströmningsfilter, undervattensfilter, pärlfilter, trumfilter eller fiberfilter hittar du hos oss de bästa dammfiltren på marknaden.




Sammanfattning

  • I ett dammfilter används en pump för att transportera vattnet från dammen till en behållare med olika typer av filtermedia. Där filtreras föroreningar bort på ett biologiskt och mekaniskt sätt.
  • Filtret säkerställer att siktdjupet och vattenkvaliteten i dammen förbättras. Detta gör den till en visuellt tilltalande och hälsosam livsmiljö för fiskar och växter.
  • De vanligaste typerna av filter är genomströmningsfilter, tryckfilter och undervattensfilter. För att uppnå ett optimalt resultat bör systemet vara anpassat till vattenförekomstens tillstånd.

Dammfilter test: Våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper ett dammfilter

Hur fungerar ett dammfilter och vilka material finns det?

När du anlägger en damm vill du förmodligen också att vattnet ska vara klart och fritt från alger och att det ska vara en hälsosam livsmiljö för en eventuell fiskpopulation.

Medan naturligt förekommande vattendrag så småningom når jämvikt måste du göra något åt din trädgårdsdamm - särskilt en fiskdamm - genom att installera ett filter för dammunderhåll.

Ett filtersystem för vattenförekomster består vanligtvis av en uppströmspump och ett filterhus, ofta uppdelat i två eller tre kamrar.

Pumpen placeras strax ovanför dammens botten och ansluts till filtret på dammkanten med en slang. Det pumpade vattnet rinner genom flera lager av filtermaterial i filtertunnan och efter att ha renats i slutet rinner det tillbaka till dammen.

I ett flerkammarfilter samlas först grövre smutspartiklar och sedan finare suspenderade partiklar in. I det sista steget filtreras lösta föroreningar biologiskt av bakterier.

Det finns flera alternativ för det material som du kan använda i ditt filter. Ordningen av materialen är vanligtvis viktig. De måste alla bytas ut eller tvättas regelbundet för att bibehålla filtrets prestanda. Bland annat följande material används ofta

  • Filterborstar: som första filtersteg för grovt skräp
  • Filtermattor: filtrerar mekaniskt och biologiskt, ganska dyrt
  • Japanska mattor: består av plasttrådar, ganska grovporiga
  • Filterkuber: billiga, för biologisk filtrering, ger ett stort område för bakterier att bosätta sig på
  • Aktivt kol: ofta i form av pellets, som sista filtersteg, binder gifter som nitrit eller ammoniak

Materialen skiljer sig åt genom sin finporighet, som uttrycks i PPI. Du kanske känner till detta som "pixel per tum", men här betyder det "porer per tum", dvs. det anger hur många porer det finns i ett intervall på 2,54 cm. Ju högre PPI-värde, desto färre smutspartiklar kan strömma igenom. Grovporiga material är dock lättare att rengöra.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att installera ett filter i dammen?

Ett filter är inte nödvändigt för alla dammar. Följande för- och nackdelar hjälper dig att avgöra om köpet är värt att göra för dig.

Fördelar med ett dammfilter

  • Klart vatten: Olika föroreningar som alger, metaboliska produkter från fiskar och externa ämnen som t.ex. löv avlägsnas från dammen.
  • Miljön skyddas eftersom inga kemiska rengöringsmedel används, utan endast mekaniska och biologiska processer används för rengöring.
  • Vissa enheter kan användas för att driva vattendrag, vattenfall eller fontäner.
  • Vissa filtermaterial tar bort gifter som är skadliga för fiskar.

Nackdelar med dammfilter

  • I de flesta fall måste en kabel läggas för de elektroniska delarna.
  • Driftskostnader uppstår på grund av elförbrukningen. Dessa kan förväntas variera beroende på filtersystemet.
  • Det kan uppstå buller i trädgården.
  • Underhåll: Filtermediet måste bytas ut eller tvättas regelbundet.

Teich

Ett dammfilter hjälper dig att hålla vattnet i din trädgårdsdamm rent, utan kemikalier. Dammfiltret kräver dock elektricitet och regelbundet underhåll.

Vad är ett UV-dammfilter eller en UV-C-enhet och behöver du det för din damm?

UV-dammfilter kallas i vardagligt tal för alla filter till vilka en UV-C-enhet eller UV-lampa är ansluten. UV och UV-C används synonymt i detta sammanhang. Man talar också om UV-förfilter, (för)klarare eller ljusfilter.

UV-C står för ultraviolett ljus, särskilt med en våglängd på cirka 100 nm till 280 nm. De flesta UV-lampor använder strålning i intervallet 200nm-300nm.

Vilka är fördelarna med att använda UV-strålning i trädgårdsdammen?

Särskilt om din damm får mycket solljus bildas alger och flytalger med tiden och grumlar vattnet. Dammen kommer då inte längre att se klar ut, utan grönaktig. Eftersom flytande alger är svåra att bekämpa med vanliga filter är det värt att köpa ett UV-förfilter.

Den UV-strålning som lampan avger förstör algerna genom att angripa deras yta och få dem att klumpa ihop sig. På så sätt kan algerna fångas upp mycket bättre av det efterföljande mekaniska filtret.

Dessutom dödar strålningen bakterier och patogener som bakterier och virus. Till skillnad från kemiska medel (t.ex. AlgenStopp) kan ingen resistens utvecklas mot UV-strålning, så effektiviteten minskar inte. Förutom den optiska reningen förbättrar lampan också vattenkvaliteten för fiskar.

Hur används en UV-C-anordning?

UV-C-enheter integreras i ett filterpumpsystem utanför dammen. De installeras vanligtvis direkt i filtret så att vattnet först bestrålas och sedan rinner genom de övriga filterstegen. Därför kallas de också för UV-förfilter. Det är viktigt att välja rätt ljusstyrka för dammens storlek, läge och fiskbestånd för att uppnå bästa resultat.

Efter en livslängd på högst 7000-10 000 drifttimmar (vilket motsvarar ungefär ett års användning) måste lampan bytas ut. På hösten och vintern kan UV-C-enheten tas bort: Vid svala temperaturer kan alger och bakterier växa dåligt.

Teichfilter

Pumpar och en UV-C-enhet i tidigare led kräver energi, beroende på deras effekt. Se därför till att du väljer rätt utrustning för dina behov för att undvika höga elräkningar. (Foto: Jastro / pixabay.com)

Vad bör du veta om rengöring och underhåll?

Om dammfiltret fungerar bra kommer de suspenderade ämnen, smutspartiklar, alger osv. som det kammar ut ur vattnet att gradvis täppa till porerna. Dessutom förökar sig de filterbakterier som har lagt sig på filtermaterialet.

Allt detta skadar filtrets genomsläpplighet och effektivitet. Så för att den ska fungera med full effektivitet måste du underhålla den regelbundet. Regeln är att större filtersystem behöver rengöras mer sällan.

För att rengöra filtret ska du först stänga av pumpen för att stoppa vattenflödet. Öppna sedan höljet, ta bort filtermattorna och tvätta dem noggrant med kallt vatten. Det bästa sättet att göra detta är att använda en trädgårdsslang. Det är lämpligt att skölja och vrida dem flera gånger.

Det är viktigt att inte använda varmt vatten eller tvättmedel för att inte förstöra de bakteriekulturer som lever i mattorna. Filtret bör därför aldrig tvättas helt.

Du bör inte heller rengöra den mer än två gånger under säsongen för att inte äventyra den biologiska balansen i den. Till underhållet av dammfiltret hör också en professionell och snabb vinterförvaring för att undvika frostskador på systemet och pumpen.

Du kan naturligtvis också använda en dammsugare för rengöring. Med den här apparaten, som fungerar som en dammsugare, kan du ta bort lera och alger från dammbottnen.

Teichfilter

För att rengöra ett dammfilter måste pumpen stängas av och huset öppnas. Ta sedan bort filtermattorna och skölj dem med kallt vatten.

Beslut: Vilka typer av dammfilter finns det och vilket är rätt för dig?

Det finns olika typer av filter för dammar, som kan särskiljas på grundval av flera kriterier. Vilket filter du behöver beror på vilken typ av damm du har eller vill bygga.

Det finns bland annat olika filtersystem som kan vara intressanta för dig beroende på storlek (vanligtvis angivet i liter vatten), användning (är det en prydnadsdamm eller en simdamm), form/läge (finns det en sluttning eller en bäck) och fiskbestånd.

Här vill vi presentera några former av tekniska filtersystem

  • Tryckfilter
  • Filter med kontinuerligt flöde
  • Undervattensfilter

Förutom dessa vanliga typer av filter finns det även mindre vanliga filter, till exempel följande

  • Filter med pärlor
  • Trumma, fiberdukfilter

Hur fungerar ett tryckfilter och vilken typ av damm är det lämpligt för?

Om du har en liten eller medelstor damm kan ett tryckfilter vara lämpligt för dig. Dessa kompletta system är mycket kompakta och har kraftfulla pumpar för att bygga upp ett högt vattentryck. Detta gör dem idealiska för att mata bäckar, fontäner och vattenfall utan att behöva använda ytterligare utrustning.

Om du vill skapa en damm med en sluttning eller en fontän är tryckfiltret idealiskt. En dammpump transporterar vattnet till filtret där det renas. Därifrån går det mot gravitationen uppåt i en slang och via en bäck eller liknande tillbaka till dammbassängen.

Fördelar
  • Även lämplig för små dammar
  • Kan driva bäckar och vattenfall
  • Kan grävas ner under vattennivån
Nackdelar
  • Inte automatiserad
  • Filtermaterialet måste tvättas

På grund av det höga trycket i systemet är det också möjligt att gräva ner huset nästan helt i marken och dölja det diskret med lock. Det är inget problem om filtret ligger lite längre bort.

Helmut LamprechtExperte für Gartenplanung
"Dammfilter och dammpump måste passa ihop. Det lönar sig att exakt fastställa dina filterkrav. Det är bäst att få råd från en bra specialiserad återförsäljare, vars erfarenhet skonar dina nerver och besparar dig många (åter)resor."

Vad är ett kontinuerligt flödesfilter och var används det?

Filter med kontinuerligt flöde är ett populärt och allmänt använt system som har visat sitt värde för många trädgårdsdammar. De är förmodligen den största gruppen av dammfilter på grund av deras användarvänlighet och höga prestanda.

De är mångsidiga och lämpar sig för alla dammar och för dammar med fiskar. En annan fördel är att filter med kontinuerligt flöde (med undantag för dammpumparna) inte kräver elektricitet och därför är energisnåla och mindre känsliga för fel.

Fördelar
  • Lämplig för alla dammstorlekar
  • Mycket användarvänlig
  • Energibesparande
Nackdelar
  • Inte automatiserad
  • Ganska olämplig vid höjdskillnader

Till skillnad från tryckfiltret kan vattnet dock inte övervinna höjdskillnader här (utan en extra pump). Brooks kan därför inte användas utan vidare. Om anordningen används ovanför vattennivån vid dammens kant, matar en pump vattnet in i filtret, varifrån det rinner tillbaka till bassängen efter rengöring.

Filterhuset kan också installeras dolt under vattenytan så att ingen pump behöver användas. Detta system kallas då för en gravitationsmodell eller gravitationsmodell.

Var kan ett undervattensfilter användas?

Som namnet antyder arbetar undervattensfilter (till skillnad från alla andra system som presenteras här och som placeras i kanten av dammen) på botten av dammen i mitten. Allt du behöver göra för att installera det är att placera filtret i dammen och ansluta det till elnätet. Undervattensfilter tillhör gruppen mekaniska rengöringssystem.

Fördelar
  • Liten och platsbesparande
  • Dold i dammen
  • Integrerat vattenspel
Nackdelar
  • Inte automatiserad
  • Endast för mycket små dammar

Eftersom den här typen av filter har en ganska låg flödeshastighet kan den endast användas i små dammar med en volym på högst 5000 liter. Den lämpar sig bäst för små prydnadsdammar med inga eller få fiskar och kan vanligtvis driva ett vattenspel samtidigt via vattenutloppet.

Unterwasserfilter

Undervattensfilter placeras på botten av dammen i mitten. Den är lämplig för små prydnadsdammar.

Hur fungerar ett pärlfilter och till vilka dammar används det?

Ett pärlfilter är en speciell typ av tryckfilter. I kammaren finns en stor mängd små plastpärlor som kallas pärlor. Ett pärlfilter är rätt för dig om du vill ha en särskilt grundlig biologisk vattenrening, t.ex. för din koidamm eller simdamm.

Pärlorna erbjuder en särskilt stor yta på vilken filterbakterier kan slå sig ner och bilda en biofilm. Mycket fina smutspartiklar fastnar också på dem, vilket renar vattnet. Tack vare den ständiga rörelsen av pärlorna får bakterierna tillräckligt med syre och kan även avlägsna ammoniak och nitrit från vattnet.

Förutom denna biologiska filtrering har pärlorna även en mekanisk effekt: små föroreningar fastnar i de smala springorna och endast klart vatten kan strömma igenom. Men eftersom grövre föroreningar som löv snabbt kan täppa till filtret bör du installera ett förfilter. Ett silfilter är lämpligt för detta ändamål.

Fördelar
  • Mycket god biologisk filtrering
  • Lätt att rengöra
  • Kompakta modeller
Nackdelar
  • Inte automatiserad
  • Förfilter krävs

En fördel med pärlfiltret är att det är lätt att rengöra. Vanligtvis har enheten en inbyggd funktion som virvlar och sköljer pärlorna extra kraftigt, och de lossnade smutspartiklarna avlägsnas från filtret genom ett utlopp.

Vad är skillnaden mellan ett trumfilter och ett fleecefilter?

Den största skillnaden är det filtermedium som används. I trumfiltret rinner vattnet (pumpat eller i ett gravitationssystem) genom en trumma av rostfritt stål eller plast, varvid även mycket små smutspartiklar fastnar i porerna (som bara är några mikrometer stora). I ett fleecefilter filtreras vattnet i dammen genom en rulle av fleece eller papper.

Båda typerna av filter erbjuder endast mekanisk vattenrening och kräver därför vanligtvis ett ytterligare biologiskt steg för att bryta ned föroreningar som är lösta i vattnet. Båda möjliggör mycket finporig filtrering av suspenderade partiklar.

Fördelar
  • Automatiserade system
  • Mycket lågt underhåll
  • Nästan inga elkostnader
Nackdelar
  • Mycket dyrt att köpa
  • Trumfilter behöver en avloppsanslutning

Både trum- och fiberfilter är automatiserade system och därför relativt lågt underhåll. Båda systemen känner automatiskt av graden av förorening i filtret och startar självrengöring vid behov.

Trumfiltret kräver el eftersom trumman roterar elektroniskt för att spola ut skärmen. Våtrumsfiltret behöver ingen elektronik; det känner igen när det är dags att fortsätta vända på våtmarkerullen på grund av den ökade vattennivån i filtret.

Till skillnad från fiberfiltret bör trumfiltret också ha en avloppsanslutning för avloppsvattenavledning. Både trum- och fleecefilter är mycket dyra i inköp, men de erbjuder utmärkta, automatiserade filterprestanda med låga driftskostnader.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera dammfilter

Innan du väljer ett dammfilter för din planerade eller redan byggda damm bör du tänka på några saker. För att ge dig en översikt listar vi de viktigaste punkterna här.

I grund och botten är det följande faktorer som spelar roll i urvalsprocessen

  • Storlek på dammen
  • Utplantering av fisk
  • Typ av damm: naturlig, fisk, simdamm
  • Form av dammen
  • Krav på underhåll
  • Maximalt flöde
  • Budget
  • Energiförbrukning

I följande avsnitt förklarar vi exakt vad du bör tänka på när det gäller de enskilda kriterierna. Då blir det lättare för dig att välja rätt filter.

Dammstorlek

Den viktigaste beslutspunkten är definitivt storleken på dammen. Beroende på hur mycket vatten som finns i dammen måste filtret kunna cirkulera större eller mindre mängder vatten. Om filtret inte är tillräckligt starkt för din damm kommer det inte att kunna rena vattnet tillräckligt.

Dammarnas storlek är faktiskt en volym och uttrycks därför i kubikmeter (m³) eller liter (l). Här visar vi hur du snabbt och enkelt kan beräkna vilket filter du behöver. Tumregeln är: längd x bredd x djup x ½

Ett exempel: Din ovala damm är 5 m lång på den längsta punkten, 2 m bred på den bredaste punkten och 1 m djup på den djupaste punkten. 5 x 2 x 1 x ½ = 5 Dammens volym är alltså 5 m³. För att uttrycka detta i liter räknar du bara ut resultatet x 1000, så 5 x 1000 = 5000l.

Välj därför ett filter som lämpar sig för minst 5000 l volym. För de flesta modeller anges detta nummer redan i titeln ("Pontec genomströmningsfilter MultiClear Set 5000"). Följande tabell ger dig en grov översikt över vilka filtertyper som vanligtvis rekommenderas för vilken dammstorlek

Typ dammarnas storlek
Undervattensfilter upp till 5 000 liter
Tryckfilter upp till 30 000 liter
Kontinuerligt filter upp till 150 000 liter
Pärlfilter, trumfilter, fleecefilter från 150 000 liter

Genomströmningsfilter Ju smutsigare vattnet är, desto effektivare måste filtret vara.

Ovan räknade vi ut att du för en 5 m³ damm behöver ett filter med 5000 l filtervolym. Denna siffra förändras dock med fiskutsättning. I allmänhet bör du multiplicera ditt resultat med 1,5 för ett fåtal små fiskar. Om du har många eller större fiskar multiplicerar du med 2.

Teich

I produktbeskrivningen står det oftast att filterkapaciteten för en fiskdamm är hälften så stor som för en naturlig damm. Filtervolymen måste därför vara dubbelt så stor. (Foto: derplani / pixabay.com)

Eftersom filterkapaciteten för en fiskdamm bara behöver vara hälften så stor som för en naturlig damm, bör du välja ett fiskbeståndsfilter, dvs. ett filter med en kapacitet på 10 000 liter, för en damm som är 5 x 2 x 1 meter.

Naturdamm, fiskdamm, simdamm

Som redan nämnts bestäms vilken typ av filter som behövs av typen av damm. Det finns mycket olika dammar, allt från små prydnadsbassänger och fiskdammar till stora simdammar.

Koidammar är också ett specialfall. Eftersom koi är en känslig och mycket stor fiskart krävs en större filtervolym än för andra fiskdammar. Att välja ett lämpligt filter är särskilt viktigt när man planerar en koiträdgård. När du läser produktbeskrivningen bör du därför se till att det anges att produkten är lämplig för koidammar.

Ett billigt undervattensfilter är ofta tillräckligt för en liten prydnadsbassäng. För simbassänger finns det till exempel sofistikerade system med växter som dekoration och samtidig filtrering. Du bör alltid få information om detta från en specialiserad återförsäljare.

Dammens form

Förutom storleken på dammen kan även formen på dammen förändra kraven på filtret. När du köper ett filter bör du särskilt tänka på om du vill ha en lutning i ditt dammsystem, t.ex. en bäck eller ett vattenfall. Dessutom kan inte alla typer av filter användas för olika former av vattenspel och fontäner.

Om du vill att vattnet ska pumpas uppåt i din damm, till exempel för att rinna tillbaka nerför en sluttning via en bäck, är ett tryckfilter bäst. På så sätt slipper du köpa och använda ytterligare pumpar.

Vattenelement förbättrar dammens utseende och ger syretillförsel. De kan placeras separat i dammen. Undervattensfilter med ett inbyggt munstycke för vattenspel är dock säkert mer praktiskt för små dammar.

Underhåll

Du bör också överväga hur mycket tid och ansträngning du är villig att lägga ner på att underhålla ditt filter. Efter idrifttagningen måste varje filter underhållas regelbundet. Vissa system är dock mycket lättare att underhålla än andra. Skillnaden i underhåll beror främst på det material som används inuti filtret.

I de flesta tryck- och flödesfilter som finns i handeln används olika typer av filtersvampar och mattor. Dessa blir igensatta med tiden och bör därför tas bort från filtret och tvättas några gånger per säsong för att återställa full prestanda.

I fleecefilter används en fleece- eller pappersrulle som filtermedium. Den kan enkelt bytas ut. Ett trumfilter rengör sig till och med automatiskt.

Om detta arbete är för tidskrävande eller smutsigt för dig bör du överväga att investera i ett halv- eller helautomatiskt system. Pärlfiltren har en inbyggd rengöringsfunktion som underlättar rengöringen.

Maximalt flöde

I beskrivningen av många dammfilter finns en uppgift med enheten liter per timme (l/h). Denna siffra avser filtrets så kallade maximala flödeshastighet och ligger vanligtvis mellan några hundra och några tusen liter.

Siffran anger hur mycket dammvatten som kan pumpas genom filtret per timme utan att det skadas. Detta är särskilt viktigt när du väljer vilken pump du vill använda med ditt filter.

Om pumpen är för stark kan dammfiltret till och med brista. Var därför noga med att anpassa pumpens flöde till filtrets maximala flöde.

Du kanske tror att en högre flödeshastighet är bättre eftersom mer vatten flyttas på kortare tid. Detta är dock inte helt sant: om vattnet rör sig för snabbt kommer det inte att stanna i filtret tillräckligt länge för att rengöras effektivt.

Budget

En annan viktig faktor är naturligtvis priset. Det är bara du som vet vad din budget är. Du hittar säkert ett lämpligt dammfilter i din prisklass.

Ett bra filter behöver inte nödvändigtvis vara dyrt! Till och med för en liten budget på mindre än 100 euro kan du få undervattensfilter för dammar på upp till ca 5 m³, som är kraftfulla och ofta till och med har ett integrerat vattenspel. Tryckfiltersatser och vissa modeller av genomströmningsfilter kostar inte mycket mer.

Du måste dock gräva lite djupare i fickan för att köpa (halv)automatiserade system. Trum- och fiberfilter samt pärlfilter är mycket dyra och kostar mellan ett och flera tusen euro, men de är lättare att använda och har en utmärkt filterprestanda.

Energiförbrukning

För att filtret ska fungera måste det naturligtvis vara anslutet till strömförsörjningen. Den största energiförbrukningen här är pumpen, som transporterar vattnet antingen från dammen till filtret eller från filtret tillbaka till dammen.

De flesta filter kräver ingen energi: vattnet rinner genom dem med hjälp av gravitationen eller pumpens tryck. Det automatiska rengöringssystemet i trumfiltret kräver däremot elektricitet.

Solpaneler är ett alternativ till att lägga en lång elkabel. Beroende på storlek kan de driva endast en liten pump (3-5 watt) eller en kraftfull pump och även UV-C-enheten (upp till 25 watt).

Med hjälp av ett uppladdningsbart batteri lagras den genererade energin, vilket gör det möjligt att använda filtret även utan solljus. Självklart fungerar solsystemet bäst på en plats med tillräckligt med solljus.

Fakta som är värda att veta om dammfilter

Hur kan du bygga ett dammfilter själv av en regntunna?

Beroende på dammens storlek kan man bygga ett dammfilter själv med hinkar, tunnor eller regntunnor, varvid det är bäst att välja en något större filtervolym. System med en till fyra regnbäddar har till exempel visat sig vara framgångsrika. Dessa är fyllda med filtermattor av olika finhet.

Faten byggs i trappsteg för optimal filtreringseffekt och syregenerering, vilket är lätt att göra med hjälp av förhöjningar av sten, lastpallar eller liknande. Som i alla flerkammarfilter pumpas vatten från dammen och leds genom filtermediet via slangar. Filtret bör om möjligt placeras i skuggan för att undvika algtillväxt.

Vad gör du med ditt filter på vintern?

Så snart vattentemperaturen sjunker under 10 °C på senhösten eller vintern blir filtersystemet ineffektivt eftersom bakterierna slutar att verka. Du bör därför vinterstämpla ditt filtersystem senast när det fryser permanent till nästa vår för att undvika frostskador.

För att göra detta, demontera filtret som vanligt för underhåll och rengör det noggrant igen; den här gången kan det rengöras fullständigt. Pumpen måste också avlägsnas från dammen, rengöras och underhållas enligt instruktionerna.

Filtret och mattorna ska förvaras på ett torrt ställe som är skyddat mot frost, men pumpen måste förvaras i en behållare med vatten. Det är bäst att hitta en plats för allting inomhus, till exempel i källaren.

Hur kan du dölja ditt filter?

För att se till att filtret inte stör omgivningen runt dammen finns det skydd från många tillverkare. De finns i olika storlekar och utföranden.

De är vanligtvis gjorda av plast och ser ut som stenar eller klippor så att de smälter väl in i växtligheten. Om ditt filtersystem är delvis inbäddat i marken är det också en bra idé att sätta ett fint skydd av trälameller över det. Dessutom är det alltid möjligt att dölja filtret lite bakom grönska.

Bildkälla: Pixabay.com / Couleur

Recensioner