Senast uppdaterad: september 24, 2021

Välkommen till vårt stora test av dammsugare för djurhår 2023. Här presenterar vi alla dammsugare för djurhår som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa dammsugaren för djurhår.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en dammsugare för djurhår.
Sammanfattning

 • Dammsugare för djurhår har speciella munstycken och borstar som fångar upp alla hårstrån. Därför är de vanligtvis kraftfullare än vanliga dammsugare.
 • Särskilda allergi- och hygienfilter eliminerar obehagliga lukter. Allergiker har nytta av filter som endast släpper ut en liten mängd damm när dammbehållaren töms.
 • Det finns även robotdammsugare som är lämpliga för att dammsuga djurhår. De kan ofta styras digitalt och sparar enormt mycket tid.

Dammsugare djurhår test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en dammsugare för djurhår

Vad kännpetecknar en

dammsugare för djurhår?
Dammsugare för djurhår är vanligtvis mycket kraftfulla och har kraftigare munstycken eller borstar än vanliga dammsugare. Tack vare den starka sugkraften garanterar de att alla djurhår, t.ex. från hundar och katter, sugs upp. Till och med de minsta hårstråna tas upp.

Hundar och katter är de mest populära husdjuren i Tyskland. Våra håriga vänner lämnar dock sina spår i vissa hushåll. (Bildkälla: pixabay.com/ StockSnap)

I övrigt skiljer sig dammsugare för djurhår inte mycket från vanliga dammsugare och kan användas precis som dessa. Visuellt sett är det ingen skillnad och dammsugare för djurhår kan vanligtvis användas på mattor, klädsel och hårda golv.

Var kan man köpa dammsugare för djurhår?

Du kan köpa dammsugare för djurhår överallt där du kan köpa vanliga dammsugare. Om du vill ha professionell rådgivning kan du gå till en elbutik. Stormarknader och discounters erbjuder särskilt bra erbjudanden på kampanjdagar.

Naturligtvis kan du också beställa din dammsugare för djurhår på Internet. Det finns flera nätbutiker som erbjuder dessa dammsugare och levererar dem hem till dig.

Hur mycket kostar en dammsugare för djurhår?

Det finns ett brett prisintervall för dammsugare för djurhår, eftersom priserna varierar beroende på antalet tillbehör, effekt och andra extrafunktioner, t.ex. automatisk golvdetektering.

Produkt Prisintervall
Sladdansluten dammsugare för djurhår 60€ till 260€
Sladdlös dammsugare för djurhår 100€ till 300€
Robotdammsugare för djurhår 150€ till 500€

Vilka alternativ finns det till dammsugare för djurhår?

Som ett alternativ till dammsugare för djurhår kan du naturligtvis också använda en vanlig dammsugare, som dock vanligtvis har sämre prestanda och inte dammsuger alla djurhår på ett tillförlitligt sätt.

De speciella borstarna förhindrar att djurhår fastnar och fastnar. Dessutom har dammsugare för djurhår ofta särskilda filter för allergiker eller hygienfilter. Detta neutraliserar också lukten så att inga obehagliga lukter sprids.

Annars kan du också använda en vanlig våtmopp eller en kvast för hårda golv. Även här tas hårstrån upp av elektrostatisk laddning, men inte lika noggrant som med en dammsugare för djurhår.

Om du har en matta kan du inte klara dig utan dammsugare.

Beslut: Vilka typer av dammsugare för djurhår finns det och vilken är rätt för dig

Det finns olika typer av dammsugare för djurhår som du måste skilja på. För att hjälpa dig att bestämma dig har vi listat och sammanfattat fördelarna och nackdelarna med följande:

 • Sladdanslutna dammsugare för djurhår
 • Sladdlösa dammsugare för djurhår
 • Robotdammsugare för djurhår

Beroende på vilka kriterier som är viktiga för dig när det gäller din dammsugare kommer du att föredra en annan typ. Följande avsnitt är avsett att hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Vilka egenskaper har en sladdansluten dammsugare för djurhår och vilka är dess för- och nackdelar?

Sladdanslutna dammsugare måste anslutas till elnätet och är därför kopplade till ett vägguttag. Beroende på kabelns längd har dammsugarna olika radie och kabeln måste flyttas oftare och dras hela tiden. För de flesta människor gäller därför att ju längre elkabel desto bekvämare och enklare är dammsugningen. Eftersom kabeln kan rullas upp behöver du inte alltid ha hela kabelns längd på golvet.

Fördelar
 • ingen begränsad batteritid
 • enklare att använda, mindre ansträngning
 • ofta kraftfullare
Nackdelar
 • bunden till ett eluttag med en kabel
 • risk för att snubbla
 • mindre aktionsradie
 • tyngre

Eftersom dammsugare med sladd inte har något batteri är de ofta kraftfullare och har ingen begränsning i drifttid. När det gäller vikten har en sladdansluten dammsugare den fördelen att du kan dra den bakom dig och därför inte har några problem om den är lite tyngre.

Vad kännetecknar en sladdlös dammsugare för djurhår och vilka är dess för- och nackdelar?

Sladdlösa dammsugare eller batteridrivna dammsugare är inte begränsade av en kabel, vilket kan vara en fördel när du dammsuger trappor eller bilar, till exempel. Detta innebär att arbetsradien är större och att dammsugaren kan komma överallt.

När det gäller sladdlösa dammsugare måste man dock ta hänsyn till batteritiden. Sladdlösa dammsugare har olika batteritider och laddningstider. Du bör se till att batteritiden är tillräcklig och att dammsugaren återförs till laddningsstationen efter användning.

Fördelar
 • stor räckvidd
 • inget eluttag krävs
 • mer manövrerbar, större rörelsefrihet
Nackdelar
 • eventuellt kort batteritid
 • dyrare
 • mer ansträngning krävs

Sladdlösa dammsugare lämpar sig främst för etappdammsugare som endast dammsuger enskilda rum och inte en hel lägenhet åt gången. Numera finns det dock redan sladdlösa dammsugare för djurhår som kan dammsuga i till exempel en timme. Det finns också sladdlösa dammsugare som laddar ur sig själva när de inte används, så om du vill undvika detta bör du se till att det är ett batteri med Li-ion-teknik.

Med en sladdlös dammsugare ligger vikten på botten, men den måste flyttas hela tiden. Detta kräver skicklighet och styrka från tid till annan. Ju lättare den sladdlösa dammsugaren är, desto lättare är det att dammsuga.

Vad kännetecknar en robotdammsugare för djurhår och vilka är dess för- och nackdelar?

Robotdammsugare dammsuger praktiskt taget av sig själva. Detta är en enorm tidsbesparing, eftersom robotdammsugaren dammsuger även när du inte är hemma. Många enheter kan nu programmeras via app eller röststyrning och ett exakt städschema kan ställas in.

När rengöringen är klar eller när strömmen är låg återvänder roboten automatiskt till sin laddningsstation. Här måste du se till att batteriladdningen är tillräcklig för att dammsuga hela rummet eller lägenheten.

Fördelar
 • enorm tidsbesparing
 • programmerbar
 • platt, kommer under skåp och sittmöbler
 • platsbesparande
 • tyst
 • ofta styrning via app eller röststyrning möjlig
Nackdelar
 • olämplig för höghaltiga mattor
 • svårigheter med hinder
 • olämplig för annat, t.ex. trappor eller bilar

Eftersom de flesta robotdammsugare är ganska platta, kan de komma under nästan alla möbler. Du bör dock se till att det inte finns några föremål, t.ex. barnleksaker, som blockerar roboten. Vissa modeller har ett system för att upptäcka hinder. Du bör också hålla kablarna borta från golvet, eftersom robotdammsugaren kan fastna i dem. Dessutom är höga mattkanter och mattor med hög lugg olämpliga för de flesta modellerna.

Robotdammsugare är vanligtvis lättare och tystare än vanliga dammsugare och är därför lätta att hantera och, tack vare sin ringa storlek, lätta att förvara och platsbesparande.

Köpkriterier: Detta är de faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera dammsugare för djurhår

I de följande punkterna behandlas olika kriterier som du kan skilja ut och ta hänsyn till i det stora utbudet av dammsugare för djurhår.

Följande punkter kan du använda för att skilja mellan dammsugare för djurhår:

 • Borstar/munstycken
 • Väska
 • Filter
 • Energiförbrukning
 • Volym
 • Golvanpassning

Nedan har vi sammanfattat vad som är viktigt för varje kriterium för att göra ditt beslut lättare.

Borstar/munstycken

Det finns i princip två olika borstar för dammsugare för djurhår. Den ena är turboborsten och den andra är elborsten.

Elborstar har vanligtvis mer kraft eftersom de drivs av en motor. De garanterar att smuts avlägsnas ännu mer noggrant och kan även djuprengöra stoppade möbler.

Turboborsten drivs av luftflödet och har roterande borstvalsar som tar bort även envis smuts och djupt liggande djurhår

Förutom borstar finns det även munstycken, t.ex. munstycket för hårda golv, som vanligtvis används för att försiktigt rengöra hårda golv som kakel, laminat och parkett.

Långa spaltmunstycken gör det lättare att dammsuga i hörn och på svåråtkomliga ställen. De är också utmärkta för att dammsuga upp djurhår i spalterna på möbler, t.ex. soffor.

Bag

Dammsugare med påsar är ofta billigare, men de behöver alltid nya dammsugarpåsar, vilket ger upphov till avfall och kostar mer med åren. Särskilt som ägare av husdjur måste du oftast dammsuga oftare ändå, och därför är en modell utan påse förmodligen bättre i längden ur prissynpunkt.

Särskilt allergiker bör dock överväga att köpa en dammsugare med påse, eftersom dammoln skapas när man tömmer en dammsugare utan påse, vilket gör det svårt för personer som är känsliga för damm.

I det följande har vi kort och koncist sammanställt alla fördelar och nackdelar.

För- och nackdelar med en dammsugare utan påse:

Fördelar
 • lätt att tömma, mindre avfall, inga kostnader för dammsugarpåsar, obehagliga lukter orsakade av djurhår kan avlägsnas snabbare genom att helt enkelt tömma påsen utan att den är full. ännu inte full
Nackdelar
 • högre ljudnivå
 • ofta dyrare att köpa
 • damm som uppstår vid tömning

För- och nackdelar med dammsugare med påse:

Fördelar
 • nästan dammfri tömning
 • tystare
 • billigare att köpa
Nackdelar
 • behov av att köpa påsar = mer avfall
 • luktutveckling på grund av djurhår i påsen som ännu inte är full

Om du behöver mer information om ämnet kan du titta på följande video:

Filter

Ett allergifilter är särskilt användbart med dammsugare utan påsar. De flesta nytillverkade dammsugare för djurhår har allergi- eller hygienfilter. De ser till att damm filtreras bättre och att obehagliga lukter neutraliseras. Vanligtvis används så kallade HEPA-filter.

Energiförbrukning

Hur kraftfull dammsugaren är beror inte bara på wattantalet. Egenskaperna hos sugslangen, munstyckena och luftvägarna spelar också en roll. Därför är det inte nödvändigtvis avgörande att ange effekten i watt.

Sedan EU-beslutet får endast dammsugare med en maximal effekt på 900 watt säljas från och med 2017. Detta innebär att tillverkarna har varit tvungna att optimera sina apparater när det gäller prestanda och sugkraft.

En så kallad energieffektivitetsklass anges på varje dammsugare för djurhår. Värdet visar hur effektiv dammsugaren är i förhållande till den energi som krävs. Värdena sträcker sig från A till G. A betyder mycket effektiv och G betyder inte alls effektiv.

Volym

Volymen på en dammsugare för djurhår varierar beroende på modell. Generellt sett är enheter med en ljudnivå på mindre än 65 dB(A) bland de tystaste. En ljudvolym på 80-85 dB(A) kan redan vara farlig för hörseln.

En volym på cirka 80 dB är som buller från en trafikerad gata. (Bildkälla: S. Hermann & F. Richter / pixabay.com)

Golvets lämplighet

I princip kan man skilja mellan två olika städklasser. Det finns en klass för rengöring av hårda golv och en klass för mattrengöring. Dessa är i sin tur indelade i kategorierna A till G, som bedömer sugförmågan. A står för den högsta nivån och G för den lägsta.

Beroende på vilka golv du har hemma kan du välja en dammsugare för djurhår för effektiv rengöring av hårda golv eller mattgolv.

Robotdammsugare dammsuger helt själva och kör runt i rummet tills det är rent. Det sparar inte bara tid för människan, utan är också skonsamt för ryggen. (Bildkälla: Knowon vn / Unsplash)

Många dammsugarborstar och munstycken kan dock bytas ut från hårda golv till mattor och vice versa, eller så finns det utbytbara borstar. Om båda versionerna inte ingår kan de vanligtvis beställas separat.

Fakta som är värda att veta om dammsugare för djurhår

Hur rengör jag filtret på min dammsugare för djurhår?

Du bör rengöra dammsugarens filter med jämna mellanrum för att inte försämra prestandan. Det är bäst att rengöra filtret med ljummet vatten. Om du har en andra dammsugare till hands kan du också helt enkelt dammsuga filtret.

Det finns olika sätt att ta bort djurhår, somPetmeisters redaktion har listat här. (Källa: www.petmeister.de)

Var kan jag få tag på reservdelar till min dammsugare för djurhår?

Beroende på dammsugarens märke kan du vanligtvis beställa reservdelar online eller åtminstone kontakta tillverkaren. Du kan också ibland ta med reservdelar direkt till en specialbutik eller beställa dem.

Kan jag köpa speciella borstar för djurhår till min vanliga dammsugare?

De flesta tillverkare låter dig köpa extra borstar och munstycken som är kompatibla med dammsugaren. Eftermontering är därför möjlig utan problem och behöver inte nödvändigtvis vara dyrt.

Recensioner