Senast uppdaterad: augusti 26, 2021

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Dammsugarpåsar finns i alla tyska hushåll, kontor, företag osv. Smuts, djurhår, husdamm och gatudamm kan avlägsnas på nolltid och hamnar i den lilla vardagshjälpen. Men med tiden känns väskan och behöver bytas ut. Valet av dammsugarpåsar är stort och kan ibland leda till huvudvärk.

Det finns en lämplig påse för varje dammsugare! I vår guide har vi jämfört olika modeller och listat de avgörande köpkriterierna. Vi vill hjälpa dig att köpa din nästa dammsugarpåse och göra det så enkelt som möjligt för dig.
Sammanfattning

 • Hoover-påsar finns i olika material och storlekar. De är gjorda av fleece, papper och återanvändbara påsar. När det gäller storleken bör du vara uppmärksam på tillverkarens specifikationer.
 • Hoover-påsar finns som original från tillverkaren och från tredjepartstillverkare. Bra kvalitet innebär inte alltid ett högt pris. Billigare väskor är ofta lika bra som de dyra originalen.
 • Hoover-påsar är lätta att sätta in och ta bort. Fyllda dammsugarpåsar hör hemma i restavfallet! Det finns inga undantag.

Dammsugarpåsar test: våra val

Dammsugarpåsar finns i många olika storlekar, former och material. I följande avsnitt visar vi dig våra favoriter.

Köp- och betygskriterier

för dammsugarpåsar
Det finns ett stort antal lämpliga påsar för varje dammsugare. Tillverkare, modell och typ av dammsugare är avgörande för att du ska kunna göra rätt val.

För att göra det lättare för dig att köpa din nästa dammsugarpåse har vi tagit fram några kriterier som du kan jämföra påsarna med varandra. Du bör vara uppmärksam på följande köpkriterier:

Nedan hittar du en mer detaljerad förklaring av kriterierna.

Material

Det finns stora skillnader när det gäller material. Dammsugarpåsar finns till exempel i papper, fleece eller tvättbara material. Icke-vävda påsar är särskilt högkvalitativa och vanligtvis mycket robusta. De består vanligen av upp till fem särskilda fleece-lager. Tack vare den ökade filtreringen stannar de finaste dammpartiklarna säkert i påsen. Särskilt för allergiker är dessa dammsugarpåsar ett optimalt val.

Dammsugarpåsar av papper är miljövänliga och oftast billigare än de av fleece. De består vanligtvis av 1-4 lager. De tvättbara återanvändbara påsarna har en särskilt lång livslängd. Efter tömning kan de helt enkelt återanvändas.

Kapacitet

Kapaciteten beskriver hur mycket damm påsen kan rymma innan den behöver bytas ut. Ju större dammsugarpåsen är, desto längre tid tar det att fylla den helt.

Alla storlekar passar inte alla dammsugare! Det finns många olika storlekar på marknaden. Påsens kapacitet anges i liter.

Passform, färg och vikt

Du kan använda måtten för att ta reda på om en påse passar din dammsugare. Du hittar mått på din apparat i bruksanvisningen eller på nätet. Många dammsugare har också ett typnummer som du hittar på apparaten. Eftersom måtten varierar mycket bör du alltid ta hänsyn till detta innan du köper.

Dammsugarpåsar finns huvudsakligen i vitt, grått eller brunt. Vikten beror på materialet. Dessa aspekter är dock ganska sekundära när man köper rätt väska.

Livslängd

Dammsugarväskans livslängd beror på flera faktorer och kan variera kraftigt. Å ena sidan är kapaciteten viktig. Ju större påsen är, desto längre tid tar det att fylla på och byta ut den. Väskans material kan också vara avgörande. Hoover-påsar av fleece är vanligtvis mer robusta och håller längre.

Tvättbara påsar är återanvändbara. Efter tömning kan de helt enkelt återanvändas och har därmed den längsta livslängden.

Guide: Vanliga frågor om dammsugarpåsar besvarade i detalj

I följande frågor går vi in på de viktigaste punkterna om dammsugarpåsar och besvarar dem kortfattat.

Vilken dammsäck är rätt?

Alla dammsugarpåsar passar inte till alla dammsugare! När du väljer väska bör du vara uppmärksam på tillverkare, modell och typ av dammsugare.

Du hittar rätt storlek för dammsugaren i bruksanvisningen eller på Internet. Alla andra aspekter, såsom färg och kapacitet, kan väljas individuellt.

Vilka typer av dammsugarpåsar finns det?

Det finns tre olika typer på marknaden: papperspåsar, fleecepåsar och tvättbara påsar. Nedan hittar du alla för- och nackdelar som hjälper dig att fatta ett beslut vid köpet:

Fördelar Nackdelar
papperspåsar
 • miljövänlig
 • hög densitet
 • billigt
 • enkelt bortskaffande och byte
 • Kräver ofta ändringar
 • Kan bara användas en gång
 • kan riva
fleeceväskor
 • hög filtrering
 • Rivmotstånd
 • hög kvalitet
 • enkelt bortskaffande och byte
 • dyrt
 • Regelbundet utbyte nödvändigt
tvättbara påsar
 • återanvändbar
 • miljövänlig
 • lämplig för tvättmaskiner
 • kostnadsbesparing
 • komplicerad tömning
 • Sugminskning

Beslutet om vilken dammsugarpåse som är rätt för dig är mycket individuellt. Det beror på användningsändamålet och dina egna preferenser.

Vad kostar en dammsugarpåse?

Dammsugarpåsar kan vara dyra beroende på kvalitet och tillverkare. En av de faktorer som kan avgöra priset är det material som används. Material av hög kvalitet återspeglas i priset. Hoover-påsar kan vara tillverkade av fleece, enkel- eller flerskiktspapper eller tyg.

Företagen rekommenderar att du använder de ursprungliga påsarna. De är dock betydligt dyrare än andra märken. Stiftung Warentest testade flera väskor och kom fram till att de billigare varianterna ofta är lika bra som originalet.

Prisintervall Tillgängliga produkter
Lågpris (6 - 15 €) Dammsugarpåsar från egna märken som Rossmann eller DM
Högt pris (15 - 20 €) Högkvalitativa produkter från tillverkaren eller från välkända märken

Tvättbara dammsugarpåsar har till exempel ett högre pris, men behöver bara köpas en gång.

När är en dammsugarpåse full?

Moderna dammsugarmodeller har vanligtvis en indikator som visar när påsen är full. Med äldre modeller är det lämpligt att titta in då och då för att se om påsen redan är full. I båda fallen är den långsamt minskande sugkraften ett typiskt tecken på en full påse.

staubsaugerbeutel-test

Om sugkraften svänger är det lämpligt att kontrollera om dammsugarpåsen eventuellt redan är full. (Fotokälla: Lukas ter Poorten / unsplash)

I genomsnitt bör en dammsugarpåse bytas ut senast sex veckor efter användning. Anledningen till detta är att den smuts och de matrester som samlas i dammsugarpåsen kan bilda kvalster, virus, bakterier och andra mikroorganismer. Detta är inte bara ohygieniskt, utan leder också till att det bildas en stark lukt.

Litet tips: Med en liten mängd tvättmedel i dammsugarpåsen, speciella deodorantstickor eller doftstickor kan du inte bara förebygga obehagliga lukter utan också ge en fräsch doft i hela huset.

Hur byter jag dammsugarpåse?

Det går snabbt och enkelt att byta påse. Nedan hittar du en kortfattad guide om hur du byter dammsugarens påse.

 1. Se till att dammsugaren är avstängd och bortkopplad från elnätet.
 2. Öppna locket - det kan vara på olika ställen beroende på modell. I de flesta fall ligger den dock ovanpå apparaten.
 3. Ta nu bort hygienfiltret, om det finns ett.
 4. Ta bort påsen - beroende på modell stängs påsen automatiskt så att inget mer damm kommer ut.
 5. Släng eller töm (om det rör sig om återanvändbara påsar) dammsugarpåsen i restavfallet.
 6. Nu kan du rengöra apparatens insida vid behov - till exempel motorfiltret.
 7. Efter rengöringen kan du sätta in en ny påse - se till att den är ordentligt monterad.
 8. Sätt tillbaka locket på rätt sätt och stäng det.
 9. Nu är dammsugaren redo att användas igen!

Eftersom vissa dammsugare är byggda på olika sätt är det alltid värt att ta en titt på bruksanvisningen.

Var kastar jag en dammsugarpåse?

En smutsig, full och icke återanvändbar dammsugarpåse ska alltid kastas i restavfallet! Det spelar ingen roll vilket material väskan är gjord av. Den smuts som samlas in i vardagen är inte biologiskt nedbrytbar och bör därför varken hamna i den gula soptunnan eller i den organiska soptunnan.

Samma sak gäller för en tömd dammsugarpåse, eftersom den aldrig blir tillräckligt ren efter användning. Innehållet i återanvändbara dammsugarpåsar hör också hemma i restavfallet.

Slutsats

När du köper din nästa dammsugarpåse bör du vara särskilt uppmärksam på påsäckens material och lämplighet. Beroende på vilka aspekter du värdesätter kan du välja mellan papperspåsar, fleecepåsar och tvättbara påsar. Oavsett material bör du byta påse senast efter sex veckor och alltid slänga den i restavfallet.

Kom ihåg: Alla påsar passar inte till alla dammsugare! För att vara säker på vilken påse som är rätt för dig bör du känna till din dammsugares mått eller typnummer. Samtidigt betyder dyrt inte att det är bättre. Billigare produkter är ofta lika bra som originalen.

Bildkälla: Michal Jarmoluk / pixabay

Recensioner