Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

17Analyserade produkter

26Tillbringade timmar

11Utvärderade artiklar

85Användarrecensioner

Ett fantastiskt och enkelt sätt att vattna trädgården jämnt är att använda en droppslang. Särskilt unga och känsliga växter kan vattnas optimalt med hjälp av en droppslang. Droppslangar är mycket anpassningsbara och lämpar sig för många olika växter och jordar.

Med vårt stora test av droppslangar 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bästa droppslangen för dig och din trädgård. Vi har jämfört olika droppslangar och valt ut den bästa för dig. Du kan också läsa de viktigaste köpkriterierna för att hitta din droppslang.
Sammanfattning

 • En droppslang är en vattenslang som kan användas för att ge vatten till grönområden och rabatter. Droppslangarna har många små hål genom vilka vattnet kommer ut i droppar.
 • Droppslangar är särskilt lämpliga för växter som behöver kontinuerlig och jämn vattning eller är särskilt känsliga. Särskilt små växter i växthus gillar att vattnas med droppslangar.
 • Innan du väljer din droppslang bör du veta vilken längd du behöver och vilket material du föredrar. Med vår artikel vill vi hjälpa dig att fatta detta beslut.

Droppslang test: våra val

Droppslang: köp- och utvärderingskriterier

Droppslangar är ett bra sätt att vattna rabatterna eller gräsmattan jämnt. För att du ska veta vad du ska tänka på när du köper en droppslang har vi listat de viktigaste köpkriterierna här.

Vi vill nu berätta exakt vilka de viktigaste egenskaperna för respektive kriterium är

Total längd

Droppslangar finns i olika längder, beroende på dina behov. De kortaste droppslangarna finns i längder från sju till 15 meter. Längre slangar kan vara upp till 50 eller till och med 100 meter långa.

Om en slang är för lång kan den enkelt förkortas.

Beroende på tillverkare kan slangar också anslutas, vilket gör att du kan nå en längd på 100 meter eller mer.

Den bör dock inte vara mycket längre, så att trädgården fortfarande kan vattnas optimalt när vattentrycket är lågt.

För att veta vilken längd du behöver för din trädgård kan du använda följande tumregel. Kvadratmetern av det område som ska bevattnas motsvarar längden på den slang du behöver i meter. Om du vill vattna en yta på 50 kvadratmeter behöver du alltså en slang på cirka 50 meter.

Material

Droppslangar finns i både plast och gummi. Båda har olika egenskaper.

Droppslangar av plast är billigare, lättare och mer flexibla. Du bör dock fortfarande fästa dem på marken med slanghållare, eftersom de snabbt återgår till sin ursprungliga form jämfört med gummislangar.

Däremot är gummislangar något dyrare än plastslangar. Å andra sidan håller gummislangarna sin form bättre. De är också mycket robusta, mindre känsliga för skador och därför mer hållbara.

Utrustning

Om du behöver ett bevattningssystem som anpassar sig till trädgårdens speciella förhållanden är det bra om andra komponenter ingår i köpet av droppslangen utöver bevattningsslangen.

Hörnkopplingar gör det lättare att lägga slangen runt en husvägg.

Många säljare erbjuder ett paket med en slang och olika anslutningsdelar. Det finns t.ex. T-kontakter som gör att du kan ansluta tre slangar till varandra och hörnkontakter som gör att du kan koppla ihop två slangar i en rät vinkel.

Dessa kontakter är vattentäta och mycket stabila. De gör det möjligt att ansluta slangar till varandra även över ett hörn.

Vattenmängd

Det är viktigt att veta hur mycket vatten din droppslang levererar. Å ena sidan är det viktigt eftersom vissa växter är mycket känsliga och inte gillar för mycket eller för lite vatten.

Å andra sidan bör du känna till vattenmängden för att veta hur stor din förbrukning är. På så sätt får du en överblick över kostnaderna för ditt bevattningssystem och slipper bli skrämd när den årliga räkningen kommer.

Som en allmän regel gäller att ju större område som ska bevattnas, desto högre bör vattentrycket vara. För en längd på mer än 50 meter bör ett tryck på 1,5-2 bar säkerställas så att droppslangen kan fungera väl.

Det finns dock även droppslangar som fungerar utan tryck. Dessa kan även anslutas till en regntunna. Man måste dock se till att regntunnan är högre än det område som ska vattnas.

Tack vare lutningen rinner vattnet genom slangen och kan vattna gräsmattan eller rabatten. Vid behov kan trycket också skapas med hjälp av en pump.

Hur länge du använder din droppslang beror på markförhållandena och hur mycket vatten dina växter behöver. Lerjordar lagrar vatten bättre och behöver därför inte vattnas lika ofta som till exempel sandjordar.

Droppslangar: Vanliga frågor och svar

Om du funderar på att köpa en droppslang till din trädgård har du förmodligen många obesvarade frågor om droppslangar. I följande avsnitt vill vi besvara de vanligaste frågorna.

Vad är en droppslang?

En droppslang är en vattenslang som kan användas för att ge vatten till grönområden och rabatter. Droppslangarna har många små hål genom vilka vattnet kommer ut i droppar.

Tropfschlauch

En droppslang kan enkelt anslutas till en vattenkran. (Bildkälla: Harry Grout / Unsplash)

Droppslangar kan installeras ovan jord eller under jord, beroende på önskemål och estetik. De kan anslutas till olika vattenkällor. Det finns droppslangar som kan anslutas till vattenkranar och andra som kan anslutas till regntunnor.

Droppslangar är mycket vatteneffektiva eftersom de bara släpper ut en liten mängd vatten.

Vad använder jag en droppslang till?

Droppslangar är särskilt lämpliga för bevattning av rader och rabatter. Vid radbevattning läggs droppslangarna direkt intill växterna och förser dem med vatten på ett målinriktat sätt. Direktkontakt med växterna bör undvikas för att inte skada dem.

Droppslangar för bevattning av växternas kanter är vettiga eftersom de förhindrar att väggar och trottoarer får för mycket vatten eller blir smutsiga, eftersom droppslangar, till skillnad från sprinklers, låter vattnet rinna ut droppe för droppe och på ett mer målinriktat sätt.

Vi vill nu förklara hur meningsfullt det är att använda en droppslang på en grönyta.

 • Häckar och buskar: Under särskilt varma sommardagar behöver alla växter mer vatten, även häckar och buskar. Med en sprinkler är det dock svårt för vattnet att nå rötterna i en särskilt tät häck. Att lägga en droppslang direkt vid rötterna på din häck eller buske är mycket vettigt och säkerställer att vattnet når dit det behövs.
 • Trädgårdsbevattning: Droppslangar är ett utmärkt sätt att säkerställa en jämn och konsekvent bevattning av trädgården. Du behöver inte ständigt vänta på regn eller springa runt i trädgården med en vattenkanna. Droppslangar är därför både mer praktiska och bekväma för dig och mer konsekventa och hälsosammare för känsliga plantor.
 • Rabatter: Varje blomma har olika vattenbehov. Om växterna dessutom planteras i en sluttning är vissa bevattningssystem redan omöjliga att använda. En droppslang är därför väl lämpad, eftersom en exakt och säker vattentillförsel direkt till växtrötterna kan garanteras och därmed kan även krävande växter få optimal vattenförsörjning.
 • Balkongplantering: Under varma dagar torkar jorden på balkongplantor ut särskilt snabbt. För att undvika detta kan balkongplanteringarna också utrustas med en droppslang. Om du dessutom har en timer som reglerar när växterna ska vattnas behöver du knappt oroa dig för dina balkongväxter alls. I stället kan du bara njuta av dem.
 • Växthus: Grönsaker i växthus har ofta särskilda krav. Växterna, som vanligtvis är mycket unga, är mycket känsliga och kan skadas av vatten från ovan. Med hjälp av en droppslang kan detta förhindras och de små grönsaksplantorna kan få vatten direkt vid roten.
 • Gräsmattor: Droppslangar är mindre lämpliga för gräsmattor. Här är en cirkulär sprinkler eller en sprinkler med sprinkler bättre lämpad för bevattning av ett stort område.

Oavsett vilket område du vill vattna är droppslangen ofta det bästa valet.

Droppslangar kan användas universellt och lämpar sig för många olika förhållanden.

Vilka typer

av droppslangar finns det?
När det gäller typen av droppslangar skiljer man mellan droppslangar med droppbevattning eller sprutbevattning. Sprutslangarna regnar en mycket fin stråle över plantorna. Vid droppbevattning släpper slangen ut vattnet i form av droppar.

Typ Fördelar Nackdelar
Droppslang med droppbevattning lämplig för särskilt små och känsliga plantor, fuktar bara jorden, vattnet sipprar ner till rötterna, lämpar sig bra på trånga och svåråtkomliga platser kan vara olämplig för större växter eftersom de inte får tillräckligt med vatten
Droppslang med sprutbevattning lämplig för halvhöga växter och häckar, bra för smala och svåråtkomliga ställen, vattnet når rötter och blad använd inte i starkt solljus eftersom bladen kan brännas

Vilka är fördelarna med en droppslang?

Droppslangar är ett särskilt skonsamt sätt att vattna trädgården. De är särskilt lämpliga för känsliga växter, eftersom vattnet endast kommer ut ur slangen i droppar eller i en fin stråle. Detta innebär att inga delar av växten kan skadas.

Droppslangar är mycket vattenbesparande.

Vattnet sipprar direkt ner i jorden och når rötterna. Vattnet hamnar precis där det behövs och kan inte avdunsta lika snabbt i förväg som om det hade hamnat på växtens blad.

Droppslangar kan också läggas på särskilt smala bäddar eller på gräsmattestråk. Detta förhindrar att vatten hamnar på stigarna och gör dem leriga.

Vilka andra tillbehör behöver jag för en droppslang?

Beroende på tillverkare levereras enskilda delar med en droppslang. De vanligaste tillbehören är T-kopplingar och hörnkopplingar för att du ska kunna lägga din slang optimalt. Många säljare tillhandahåller också små krokar, ankare eller markspikar för att fästa droppslangen optimalt på marken och förhindra att slangen glider.

Specialtillbehör är tryckreducerare och timers.

Tryckreducerare är särskilt bra om ditt rör har ett mycket högt vattentryck. Tryckreduceraren är ansluten till kranen och ser till att inget för högt tryck kan byggas upp i droppslangen.

Timers kan anslutas till exempelvis en pump och vattna växterna även när du som trädgårdsägare inte är hemma.

Slangar som beskrivs som "trycklösa" kan anslutas till en regntunna. Detta kräver dock en höjdskillnad mellan regntunnan och sängen, vilket inte alltid kan garanteras. En pump kan hjälpa till genom att transportera vattnet från tunnan till bäddarna.

Om du använder en pump rekommenderar många tillverkare också ett vattenfilter eller ett filter för att förhindra att slangen täpps till.

Hur lägger jag en droppslang?

Det är lättare att installera en droppslang än att installera ett fast bevattningssystem. Du kan lägga slangen helt själv utan någon större hjälp. Du kan lägga droppslangarna på tre olika sätt: direkt på marken, under jord eller något upphöjt.

Den upphöjda varianten är meningsfull om de växter som ska vattnas ska fuktas uppifrån. Du kan använda stora stenar eller galler för att fästa slangarna.

Tropfschlauch

Särskilt små grönsaksplantor gynnas av att vattnas försiktigt med en droppslang. (Bildkälla: Noble Brahma / Unsplash)

Vissa droppslangar kan förläggas under jord, under barkmull eller till och med under en ogräsduk. Du bör dock kontrollera tillverkarens anvisningar för att se om slangarna är lämpliga för underjordisk installation.

Det enklaste sättet att lägga slangarna är direkt på marken. I detta fall vattnas jorden och rötterna först och främst. Vi vill nu förklara för dig i en kort instruktion hur du bäst lägger en droppslang på marken.

 1. Mätning: Mät det område som ska vattnas och beräkna längden på den droppslang som behövs. (Tumregel: Kvadratmeterantalet på det område som ska bevattnas är lika med längden på den slang du behöver i meter)
 2. Rekord: Det bästa är att ta ett papper och rita upp hur slangen ska gå.
 3. Lägg långa längder: Det är klokt att lägga slangen i långa längder. På så sätt kan du nå många växter samtidigt, du sparar slang och behöver använda färre anslutningsdelar.
 4. U-formad läggning: Alternativt kan du lägga slangen i en U-form eller använda hörnkopplingar eller T-kopplingar för att lägga den runt växter eller hinder.
 5. Avstånd: Avståndet mellan de enskilda remsorna bör vara minst 30 cm för att undvika dubbel vattning och därmed översvämning.
 6. Fastställande: Slangen kan behöva fästas i marken med hjälp av ankare eller markspikar för att behålla den önskade formen.

Om du lägger slangen under eller ovan jord beror på markförhållandena och vilken typ av växter som ska vattnas.

Hur kan jag rengöra en droppslang?

De flesta droppslangar är självrengörande. Du behöver inte längre uppmärksamma dem. Slangar ovan jord ska sköljas noggrant en gång innan de tas ner för vintern. Detta förhindrar att små föroreningar sedimenterar.

Om din droppslang är förkalkad kan du helt enkelt tillsätta lite citronsyra i slangen.

Citronsyran ska få verka en kort stund och slangen ska sedan sköljas noggrant. Citronsyra är säkert. Den används även av ekologiska gårdar och hushåll för att avkalka kaffemaskiner och vattenkokare.

Kontrollera alltid tillverkarens anvisningar för att se om slangen kan lämnas utomhus, om den behöver förvaras särskilt eller om den ska rengöras på ett särskilt sätt.

Vilka är alternativen till droppslangar?

De vanligaste alternativen till droppslangar är pärlslangar och sprinkler. Båda är lämpligare för andra ytor.

Alternativ Beskrivning
Pärlbandsslang Pärlbandsslangar skiljer sig inte särskilt mycket från droppslangar. Slangen i pärlslangen består dock av en porös vägg. På så sätt kan vattnet spridas genom slangen. Med en pärlslang kan bäddarna förses med vätska på ett optimalt sätt.
Sprinkler Sprinkler sprider vattnet över en större yta och lämpar sig särskilt bra för ängar eller särskilt stora bäddar. Vattnet sprutas från ett munstycke som roterar i en cirkel.

Perlslangar skiljer sig inte mycket från droppslangar. Perlslangen består dock av en porös vägg.

Detta gör att vattnet kan diffundera genom slangen.Med en perlslang kan bäddarna förses med vätska på bästa sätt.

Slutsats

Om du vill vattna din trädgård särskilt skonsamt och samtidigt med liten ansträngning är en droppslang perfekt lämpad för dina behov.

Droppslangar är mycket anpassningsbara och skadar inte särskilt små växter. Med en riktad avgivning av vatten ovanför eller under marknivån kommer vattnet exakt dit det ska, till roten.

Nu vet du vad du ska tänka på när du väljer rätt droppslang och är perfekt rustad för att hitta rätt droppslang för dig. Inget står i vägen för din gröna och blommande trädgård.

Bildkälla: Strogalev / 123rf

Recensioner