Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

18Analyserade produkter

26Tillbringade timmar

15Utvärderade artiklar

78Användarrecensioner

Alla har inte råd med en miljövänlig elbil, men de har säkert råd med en elektrisk gräsklippare. Jämfört med bensingräsklippare är elektriska gräsklippare inte bara mer miljövänliga, de är också oftast lättare och superlätta att använda.

För att hjälpa dig att hitta rätt gräsklippare för dig och din gräsmatta har vi jämfört olika maskiner i vårt test av elektriska gräsklippare 2023 och listat våra favoriter.

Vi förklarar hur dyrt det är med el för en elektrisk gräsklippare och vad skillnaderna är mellan en cylindergräsklippare och en roterande gräsklippare. Vi berättar också varför du kan råka illa ut om du klipper gräsmattan på en söndag eller efter kl. 20.00.
De viktigaste fakta i korthet

 • Elektriska gräsklippare hjälper dig att hålla en välskött gräsmatta och är lättare och billigare än bensingräsklippare.
 • En grundläggande skillnad görs mellan roterande gräsklippare och cylindergräsklippare. Särskilt i Tyskland finns det huvudsakligen roterande gräsklippare.
 • Sickle Mowers är enkla att använda och idealiska för små trädgårdar. De används också ofta för att underhålla gräsmattor.

Elektrisk Gräsklippare test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en elektrisk gräsklippare

Vilka är fördelarna med en elektrisk gräsklippare jämfört med en bensingräsklippare?

Elektriska gräsklippare drivs av elnätet via en kabel. Jämfört med bensingräsklippare, som teoretiskt sett drivs som en bil, har de en miljövänlig drivning, men också generellt sett mindre kraft.

I allmänhet är elektriska gräsklippare lämpliga för mindre områden (upp till 500 kvadratmeter), medan bensingräsklippare vanligtvis rekommenderas för större områden. Det finns dock även dyrare elektriska gräsklippare som är byggda speciellt för större gräsmattor.

Elektrisk gräsklippare Bensingräsklippare
Strömkälla Extern via elnätet Intern via tank
Effektnivå Svag Stark
Storlek/vikt 5-30 kg Från 30 kg
Ljudstyrka Upp till 90 dB 92-96 dB

Vid användning finns det därför också relativt starka avgaser och du måste tanka bränsle regelbundet, vilket gör det lite svårt att använda den. I allmänhet är detta också mycket mer skadligt för miljön än en elektrisk gräsklippare som drivs enbart med elektricitet.

Eftersom du inte är bunden till en extern strömkälla med en bensinmotor kan du klippa stora ytor med en bensinmotor utan att behöva en besvärlig förlängningskabel.

Och motoreffekten hos en sådan gräsklippare ger dig också mer. En bensinmotor har mindre problem med vått gräs, medan en elektrisk gräsklippare förmodligen inte ger optimala resultat under sådana omständigheter. Det är därför lättare att arbeta på stora och svåra områden med en bensinklippare.

Med en manuell startmotor dras bensinmotorn mot ett motstånd för att starta, ungefär som i en bil med växelspak. Detta skapar ofta problem i hanteringen, särskilt för nykomlingar. Och en "nedkörning" av motorn kan också hända dig då och då. Detta är ett hanteringsproblem som inte finns med elektriska gräsklippare.

Bensinmotorn bullrar ganska mycket, medan ljudet från en elmotor också kan vara irriterande, men vanligtvis inte alls lika högt.

Bullerskyddsrapporten från ministeriet för klimatskydd, miljö, jordbruk, naturskydd och konsumentskydd i delstaten Nordrhein-Westfalen anger en ljudnivå på upp till 90 decibel för elektriska gräsklippare och mellan 92 och 96 decibel för bensinmotorer, beroende på klippbredd. Vid första anblicken kan det inte verka mycket, men 10 decibel innebär en ungefärlig fördubbling av bullernivån.

Vid problematiska tider på dagen är det bättre att be grannarna om lov, även om du använder en elektrisk gräsklippare. Mer om den rättsliga situationen när det gäller klipptider finns i vårt avsnitt.

Sammanfattningsvis är en elektrisk gräsklippare i allmänhet lämplig för stadsbor eftersom den är tystare och mer miljövänlig. För större grönområden och gräsmattor, som ofta är fallet i byar, ger en bensinklippare mer motoreffekt och enkel klippning.

Om du föredrar en gräsklippare utan kabel och direkt strömanslutning kan du också nämna den sladdlösa gräsklipparen som ett tredje alternativ till gräsklippare.

Elektriska gräsklippare är i allmänhet tysta, billiga och lätta. Bensingräsklippare har å andra sidan mer kraft, men de är högre ljudnivå, dyrare, tyngre och mer ansträngande.

Vad exakt gör en mulcher?

Många onlinebutiker anger om gräsklipparen har en mulcherfunktion eller mulchingfunktion. Ibland annonseras och säljs sådana gräsklippare specifikt som mulchinggräsklippare, sällan även som återvinningsgräsklippare.

Den grundläggande principen för en mulcher är att återvinna det klippta gräset som gödningsmedel. Gräsklippet hackas upp med ett annat roterande blad. Detta hackade gräsklipp rinner sedan tillbaka in i slingorna. Detta fungerar som ett naturligt gödningsmedel eftersom grönskan får naturliga näringsämnen genom jorden.

Mulchgräsklippare ger därför återvinning av näringsämnen i marken. Dessutom behövs ingen extra gödning. Sådana gräsklippare är dock generellt sett dyrare. För att använda en mulchgräsklippare effektivt måste du också klippa gräsmattan mycket regelbundet.

Beslut: Vilka typer av elektriska gräsklippare finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan två olika typer av elektriska gräsklippare

 • Sickle slåttermaskin
 • Cylindergräsklippare

Med båda typerna är skärprocessen något annorlunda, vilket ger individuella för- och nackdelar i varje enskilt fall.

Beroende på hur din gräsmatta ser ut och hur du vill att den ska se ut är det värt att överväga båda alternativen. I det följande kommer vi att presentera båda typerna.

Sichelmäher-Betrieb

Här ser du en roterande gräsklippare. Den är i drift och kan lätt kontrolleras. En roterande gräsklippare är en elektronisk gräsklippare. Den stora mängden klippt gräs tyder på att gräsmattan tidigare var hög, vilket inte är något problem för sicklegräsklipparen. (Bildkälla: 123rf.com / noonie)

Hur fungerar en roterande gräsklippare och vilka är dess för- och nackdelar?

Den speciella fördelen med en sickle-klippare är att den med sin machete-liknande klippstil klipper lätt och kraftigt även genom högt gräs. Det gör det lätt att hantera. Särskilt nybörjare och hobbyträdgårdsmästare är i goda händer här.

Gräsklippare som har en sickelklippfunktion är standard i tyska trädgårdar. Tack vare den enkla klipptekniken är de inte bara lätta att använda utan också lätta att underhålla. De har i allmänhet inga problem om du bara klipper gräsmattan oregelbundet.

Fördelar
 • Effektivt även på högt gräs
 • Ett brett utbud av modeller
 • Det är relativt enkelt att slipa om bladet
Nackdelar
 • Ojämnt snitt
 • Grässtråna fransar sig när bladet inte är skarpt
 • Något otympligt

Bladet på en roterande gräsklippare är, föga förvånande, baserat på principen om en lie. Sicklebladet sitter under klipparen och roterar horisontellt, som en propeller. Det roterande bladet klipper sedan gräset på den inställda höjden. Principen är som att klippa gräset med en machete.

Den horisontella klippningen gör att gräsets höjd knappast spelar någon roll under normala omständigheter. Så länge bladet kan klippa gräset klipps gräsmattan. Därför är det särskilt bra för dig om du låter gräset växa i några dagar eller veckor.

Sickle-klippare är en riktig klassiker i tyska trädgårdar. Den enkla och effektiva klippmetoden och användningen är särskilt lämplig för hobbyträdgårdsmästare och stadsbor.

Men eftersom sikten behöver ett relativt stort skydd så att du inte råkar skada dig själv, är den i allmänhet lite otymplig att stuva undan. Beroende på situationen kan det hjälpa att justera det infällbara handtaget, som finns på vissa modeller och som förenklar hanteringen.

Det faktum att gräset bara klipps underlättar i de flesta fall hanteringen. Denna något grova klippning kan dock under vissa omständigheter leda till sjukdomar i gräsmattan, och det finns flera sådana. I de flesta fall är det dock inte gräsklipparens fel, utan ett oskarpt och slitet blad.

Det oskarpa bladet gör att grässtråna fransar sig mer, vilket gör dem känsliga för olika svampar och andra sjukdomar. För att undvika detta bör du slipa din kniv då och då. Du kan vanligtvis få detta gjort i de flesta järnaffärer eller hos låssmeder. Om du är intresserad av teknik kan du också göra slipningen själv.

Hur klipper en cylindergräsklippare gräset och vilka är dess för- och nackdelar?

Klippningen av en cylindergräsklippare fungerar som en sax. Detta ger en klar och fin gräsmatta, som du är van vid till exempel fotbollsplaner och tennisplaner.

Du har säkert sett de klassiska ränderna på en fotbollsplan eller tennisbana. Dessa är främst resultatet av att använda en gräsklippare med rullfunktion, som vi kommer att presentera för dig här. Varför en fotbollsplan ser ut som om den har målade ränder hittar du här.

Medan en roterande gräsklippare endast klipper med ett blad, har en cylindergräsklippare två blad. Skärningen sker mellan det roterande rullbladet, som av vissa tillverkare kallas skärcylinder, och ett ytterligare nedre blad.

Eftersom gräset inte bara klipps av, utan först pressas jämnt i en fyrkant, blir resultatet en extremt jämn klippning på greenen. Du kan föreställa dig precisionen i snittet som om bladet hade klippts med en sax.

Klippningen är endast effektiv om gräsmattan är relativt torr och jämn. Om gräset är fuktigt blir maskinen igensatt, och om gräsmattan är ojämn blir klippningen också ojämn och ojämn. Den komplicerade utformningen och konstruktionen gör det också svårt att slipa om knivarna.

Fördelar
 • Jämnt utseende på gräsmattan
 • Ren klippning av knivarna
 • Kan ofta användas utan elektricitet
Nackdelar
 • Endast torrt och jämnt gräs
 • Problem med högt gräs
 • Det är något komplicerat att efterslipa

Generellt sett ser gräs som klipps av en gräsklippare med rullsystem ut som om det klipps med saxar. Eftersom gräset klipps klart och fint på bladet minskar gräsmattans känslighet för eventuella svampangrepp. Detta beror på att de känsliga snitten i din grönska minimeras.

Klippsystemet gör det svårt att klippa högre gräs, eftersom rullbladet kan bli igentäppt och gräset inte längre greppar ordentligt. Särskilt om du låter gräsmattan växa högre kan du få problem med att klippa den. Men du kommer att bli belönad med en jämn och ren gräsmatta.

Ett annat plus är att många elektriska cylindergräsklippare även kan klippa gräsmattan utan elektricitet. Detta gör dock klippningen mycket mer ansträngande.

Hullinggräsklippare ger en fin och exakt gräsmatta. Det är den rätta elektriska gräsklipparen för personer som vill ha det typiska sportiga randiga utseendet. I allmänhet är det lite svårare att använda den.

Inköpskriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera elektriska

gräsklippare
I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera elektriska gräsklippare. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss apparat är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Rekommenderad gräsmatta
 • Effekt
 • Klippbredd
 • Klipphöjd
 • Volym av fångstkorgar
 • Vikt
 • Produktmått
 • Kabellängd
 • Volym

I följande punkter kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Rekommenderad gräsmatta

De flesta tillverkare anger en storlek för vilken gräsmatta en elektrisk gräsklippare är bäst lämpad för. Denna information bör vara till stor hjälp, särskilt för nybörjare inom gräsklippning. I allmänhet varierar denna information mellan 100 och 1000 kvm för elektriska gräsklippare.

Den rekommenderade ytan för en elektrisk gräsklippare är resultatet av en blandning av effekt, klippbredd och andra faktorer, som vi presenterar i det här avsnittet. Den här informationen är en grov vägledning om vilken gräsklippare som passar dig.

Power

Elektriska gräsklippare drivs av det vanliga elnätet. Därför anges effekten i watt. Denna effekt är i allmänhet mellan 1000 och 1800 W. Elgräsklippare som är lämpliga för mindre områden har vanligtvis en betydligt lägre motoreffekt än elgräsklippare som är byggda för större områden.

Watt beskriver energiförbrukningen per tidsperiod. Beroende på effekten kan en elektrisk gräsklippare överbelasta sig själv på större ytor och under längre tidsperioder. Med en högre effekt är det i allmänhet lättare att klippa problematiska gräsarter, t.ex. högre gräsarter. En stor del av energiförbrukningen hos elektriska gräsklippare utgörs av drivningen och driften av bladet.

Den angivna motoreffekten är den högsta effekt som en elektrisk gräsklippare kan använda. Elektriska gräsklippare har dock endast den högsta effektförbrukningen under de svåraste förhållandena. Du kan därför förvänta dig lägre energiförbrukning.

Eftersom elektriska cylindergräsklippare huvudsakligen skjuts av den som klipper, och inte i första hand av motorn som en roterande gräsklippare, kräver de betydligt mindre kraft per gång, men är därför också mer ansträngande. Den effekt som förbrukas av elektriska haspelgräsklippare är mellan 400 W och 1200 W, beroende på modell.

Klippbredd

Klippbredd är den yta som gräsklipparen klipper vid en viss tidpunkt. Med andra ord, diametern på skärbladet. Ju större bladet är, desto mer kan du klippa snabbare. Mindre klippbredder gör det å andra sidan ibland lättare att klippa ojämna vinklar och områden.

Det finns många olika klippbredder. De varierar avsevärt beroende på tillverkare och modell. De vanligaste bredderna för elektriska gräsklippare är 30 cm, 32 cm, 38 cm, 40 cm, 42 cm, 43 cm, 45 cm, 46 cm eller 48 cm. Gräsklippare med en klippbredd på över 50 cm är vanligtvis bensingräsklippare.

I allmänhet rekommenderas elektriska gräsklippare med en klippbredd på cirka 30 cm för trädgårdar på cirka 150-200 kvadratmeter, och beroende på utrustning rekommenderar tillverkarna gräsklippare med en klippbredd på cirka 40 cm för områden på 500-800 kvadratmeter.

Generellt sett behöver en 33 cm gräsklippare 25 % mer tid för samma yta än en 43 cm gräsklippare. Så om du vill spara extra tid kan du välja en stor klippbredd. Om din trädgård har många slingrande områden är det värt att överväga en mindre klippbredd.

Klipphöjd

Klipphöjden är den höjd på vilken gräset klipps ovanför marken. På de flesta elektriska gräsklippare kan detta justeras i flera steg, från 3 till 6.

I allmänhet räcker det med endast en klipphöjd för plana gräsmattor. Fler klippbredder ger dig dock fler alternativ för hur du klipper din gräsmatta.

För de flesta hobbyträdgårdsmästare är klipphöjden inte viktig. Men om du har en exakt uppfattning om den önskade gräshöjden eller om du vill ha variationer i gräshöjden bör du titta närmare på denna specifikation.

I allmänhet är klipphöjden 12 mm vid den lägsta punkten och 80 mm vid den högsta punkten. Vilken höjd du föredrar är naturligtvis upp till dig. Detta beror på om du vill ha lågt gräs, som på tennis- eller fotbollsplaner, eller högt gräs.

Uppsamlingskorgar

En uppsamlingskorg är utformad för att samla upp det klippta gräset direkt från gräsklipparen. Det innebär att du inte behöver samla in klippen separat, utan de samlas direkt i en låda för bortskaffande.

Fångkorgar, som av vissa tillverkare även kallas fångstlådor, ingår som standard i nästan alla elektriska gräsklippare. Fångstvolymen är oftast mellan 20 och 50 liter. Några gräsklippare under 200 euro har ingen uppsamlingslåda alls, och vissa rullgräsklippare har ingen uppsamlingslåda alls.

Om du inte har en uppsamlingspåse måste du vanligtvis plocka upp klippet efter klippningen. Detta kan vara mycket tidskrävande, särskilt för större gräsmattor. Så om din gräsmatta inte är så liten är det bäst att leta efter en uppsamlingslåda när du köper.

Mulchgräsklippare behöver förresten ingen uppsamlingslåda eftersom de omvandlar det klippta gräset till gödningsmedel. Gräsklippare kan dock ha en uppsamlingsbox och en mulchingfunktion samtidigt. Som regel bör du använda antingen mulchfunktionen eller uppsamlingslådan, men inte båda samtidigt.

Om du väljer en gräsklippare utan uppsamlingslåda är detta inget stort problem. Extra korgar kan köpas för 20-50 euro.

Vikt

En elektrisk gräsklippare väger vanligtvis mellan 5 och 30 kg.

Särskilt om du måste gå upp och ner i trappor för att förvara gräsklipparen är det värt att uppmärksamma denna information. Det är bäst att veta var du vill förvara gräsklipparen innan du köper den och hur tung den ska vara om du måste bära den.

En mycket tung elgräsklippare kan också orsaka problem i en liten hylla, men många elgräsklippare kan vanligtvis förvaras på hyllor. Men om du bara vill skjuta in gräsklipparen i ett trädgårdsskjul är vikten naturligtvis irrelevant.

Produktmått

Produktmåtten är de mått som tillverkaren anger för en elektrisk gräsklippare.

Precis som med vikten är det bra om du i förväg vet var du vill förvara din elektriska gräsklippare. Den förväntade lagringsplatsen för din elektriska gräsklippare kan vara en av de viktigaste beslutsfaktorerna när du letar efter den perfekta elektriska gräsklipparen.

Särskilt om du inte har så mycket utrymme kan du fokusera på mindre utrustning. Om förvaringsutrymmet inte är ett problem för dig är den här punkten inte viktig för dig.

Kabellängd

Elektriska gräsklippare behöver en strömkabel för att fungera. Beroende på avståndet från gräsmattan till en strömkälla kan kabelns längd spela en avgörande roll. Det kan bland annat hända att du råkar köra över elkabeln eller att kabeln inte når alla delar av gräsmattan.

Risken för att kabeln hamnar under gräsmaskinen kan minskas, men inte elimineras, genom att använda en automatisk kabelupprullning. Därför bör du alltid vara uppmärksam på elkabeln på din elektriska gräsklippare.

De flesta billiga gräsklippare och gräsklippare i mellanklass har ingen sladd, utan endast en kontakt för en förlängningssladd. Så du måste köpa en extra förlängningssladd. Detta kan lätt kosta 10-50 euro extra.

Du behöver en extra förlängningssladd för att använda de flesta elektriska gräsklippare. Se till att den är väl synlig och lämplig för utomhusbruk. Det är lätt att köra över en sådan kabel.

Volym

De mest högljudda elektriska gräsklipparna ger upp till 90 decibel. Elgräsklippare kan dock ofta vara mycket tystare.

90 decibel kan jämföras med volymen på en huvudväg på 10 meters avstånd. Kontinuerlig exponering för ljud på den här nivån kan vara skadlig, men normalt trädgårdsarbete i sig självt orsakar inga permanenta hörselskador. Men även med de tystaste elektriska gräsklipparna bör du vara uppmärksam på dina grannar.

Tyvärr anges volymen inte av alla tillverkare, och det är teoretiskt möjligt att den angivna volymen avser den högsta möjliga volymen eller den genomsnittliga volymen.

Fakta som är värda att veta om elektriska gräsklippare och trädgårdsskötsel

Är det möjligt att börja använda elektriska gräsklippare direkt efter att du har köpt dem?

Generellt sett måste du montera nästan alla gräsklippare först, vilket innebär att du skruvar på olika delar och sätter ihop dem. Detta tar vanligtvis mindre än 30 minuter för de flesta gräsklippare.

När får jag klippa i trädgården och när måste jag vara rädd för böter?

Att klippa gräsmattan vid fel tidpunkt på dagen kan under vissa omständigheter inte bara leda till ett gräl med grannen utan i värsta fall också till böter på upp till 5 000 euro enligt § 117 i lagen om förvaltningsbrott om det anses vara en allvarlig bullerstörning.

I allmänhet är det förbjudet att klippa hela dagen på söndagar och helgdagar. Detta gäller även före kl. 07.00 och efter kl. 20.00. Om alla grannar är överens får man dock klippa även vid andra tidpunkter.

Sådana frågor klargörs i förordningen om bullerskydd för utrustning och maskiner. Beroende på trädgårdsredskapens ljudnivå kan andra tider gälla. Det kan dock fortfarande finnas oberoende regler för specifika länder och kommuner.

Det kan också finnas vissa uppgifter i hyresavtalen som du måste följa när det gäller tider, t.ex. tystnad vid middagstid. Om det i allmänhet inte förekommer något buller alls finns det ingen tidsgräns.

Hur mycket koldioxidutsläpp orsakar en elektrisk gräsklippare?

En timmes gräsklippning med en 1000 W elektrisk gräsklippare orsakar cirka 0,6 kg koldioxidutsläpp. Med en 2000 W elektrisk gräsklippare dubbleras detta till 1,2 kg per effekt.

Dessa värden orsakas av avgaser från elproduktion. De är betydligt lägre än förbränningen av fossila bränslen i en bensingräsklippare. Om du använder grön el halveras de angivna värdena.

Kan jag slipa bladet på min elektriska gräsklippare själv?

I princip ja. För att ta bort bladet från gräsklipparen behöver du vanligtvis en skiftnyckel, en insexnyckel, en tångnyckel och en mjukhammar. Du behöver också en bra fil för att slipa.

Hur ser ränderna ut på fotbollsgräset?

Det klassiska och sportiga mönstret på en gräsmatta skapas av drivrullen på en rullgräsklippare. När den passerar över gräset trycker den det i samma riktning som en vals. Denna riktning är exakt motsatt när du kör fram och tillbaka.

När du tittar i färdriktningen ser gräsmattan blank och ljusare ut. Om man tittar på det gröna mot färdriktningen ser det mörkt ut. Det mörka utseendet beror på att du tittar in i gräsets skärkant, dvs. du ser mer stjälkyta.

När du tittar i färdriktningen ser du nästan bara toppen av grässtråna, vilket gör att det lilla området verkar ljust. Ljusa och mörka områden förändras därför också beroende på betraktningsläget.

Hur länge har gräsklippare funnits?

Den landskapsträdgård som växte fram på 1700-talet satte stora gräsmattor i fokus för de europeiska trädgårdarna. I dag är denna typ av landskapsträdgård mest känd som den engelska trädgården.

Den stora grönytan i dessa trädgårdar gjorde gräsklippning med den traditionella lieen dyrt, långsamt och tekniskt svårt. Ofta behövde man anställa flera personer för att klippa gräsmattorna med lie enbart i dessa anlagda trädgårdar. Alla kunde inte klippa med en lie.

När Edwin Beard Budding patenterade sin haspelgräsklippare 1830 dröjde det inte länge innan den användes i de nya engelska trädgårdarna i hela Europa.

På 1860/70-talen inleddes en storskalig industriell produktion av gräsklippare i England. Budding själv dog redan 1846, vid 50 års ålder. Hans uppfinning, som fortfarande är så inflytelserik i dag, hade bara sålts i några tusen exemplar vid den tidpunkten.

Bildkälla: pixabay.com / 5513214

Recensioner