Senast uppdaterad: augusti 31, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Vem har inte upplevt det? Du skär dig när du rakar dig och din hud är alldeles röd och kliar obehagligt. Eller om du vill trimma skägget och få det i form. Om du är trött på att köpa nya blad till din vågräknare är en elektrisk rakhyvel precis vad du behöver. Med en elektrisk rakhyvel behöver du inte köpa fler rakblad och du undviker skador när du rakar dig. Vårt test av elektriska rakhyvlar 2023 hjälper dig att hitta rätt rakhyvel för dig. Behöver du en folierad eller roterande rakhyvel? Eller för användning under armhålorna? Eller vill du ge skägget konturer och trimma det? Vi har sammanfattat den viktigaste informationen om elektriska rakapparater för dig.
De

Sammanfattning

 • Användning av elektriska rakhyvlar: Elektriska rakhyvlar kan omvandlas till olika tillbehör. Det innebär att du ofta har en rakapparat och trimmer i ett och kan arbeta med flera delar av kroppen samtidigt.
 • Varianter av elektriska rakapparater: I princip skiljer man mellan folie- och roterande rakapparater, där båda varianterna finns i olika storlekar och prisklasser.
 • Skillnad mot vågräknare: Jämfört med vågräknare är det mindre risk för skador med elektriska rakapparater eftersom bladet inte vilar direkt på huden. Eftersom du inte behöver köpa nya blad regelbundet är elektriska rakhyvlar billigare än vågräknare i längden.

Elektrisk rakhyvel test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för elektriska

rakapparater I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och bedöma elektriska rakapparater. Det gör det lättare för dig att avgöra om en viss elektrisk rakapparat är lämplig för dig eller inte. Sammanfattningsvis kan man säga följande:

I följande punkter förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Användningsområde

I princip finns det olika användningsområden för rakapparater. Beroende på vilka hårstrån som ska avlägsnas eller trimmas är olika apparater lämpliga. Vissa rakapparater är endast lämpliga för ansiktet, medan andra är utformade för att ta bort kroppsbehåring i duschen. Därför är det viktigt att veta vad jag behöver en elektrisk rakapparat till. Vissa apparater är flexibla genom avtagbara och utbytbara tillbehör. Detta innebär att vissa rakapparater också kan omvandlas till trimmer.

Elektriska rakapparater finns i många olika storlekar och former, vilket påverkar hur apparaten hanterar rakningen. Små och lätta apparater är till exempel bättre för att styla skägget exakt, medan större rakapparater kan hantera större ytor på en gång.

Under varje hårstrå finns en bit hud, så det är viktigt att rakapparater är så skonsamma mot huden som möjligt. Tyvärr är hudirritation fortfarande ett stort problem för många män. Känslig hud lider ofta av rodnad eller klåda efter rakning.

Folie- och roterande

rakhyvlar I allmänhet kan man skilja mellan två olika typer av rakhyvlar: Folier och roterande rakhyvlar. Skillnaden är lätt att se. Folier rakhyvlar är utrustade med ett rektangulärt (ofta böjt) rakhuvud. Roterande rakapparater, å andra sidan, har vanligtvis tre runda rakdelar som är placerade i en triangelform. När du fattar ditt beslut på grundval av tillverkaren är beslutet om vilken typ av rakhyvel du väljer ofta redan förutbestämt. Phillips har till exempel använt roterande rakhuvuden sedan 1939, medan Braun och Panasonic endast erbjuder rakapparater med folie. Det går inte att generellt säga att en variant är bättre än en annan. Det beror på användningsområdet och kvaliteten på respektive enhet. Barrtbärare med känslig hud har ofta bättre förutsättningar för att använda folierad rakhyvel. Män som föredrar en fullständig rakning kommer att gilla roterande rakapparater mer, eftersom de är mer noggranna på svåråtkomliga områden som hals och haka.

Noggrannhet

Rakningens noggrannhet är ett annat köpkriterium. Förutom apparaten beror resultatet också på hudtyp, hårtyp och regelbundenhet. Målet är att den dagliga rakningen inte ska sluta i ett kval.

Det bästa resultatet är en smidig hud utan irritation.

För bästa resultat rekommenderas att du rakar dig före tvätt. Efter duschen kan huden svullna upp, vilket gör det svårare att raka sig. Det är också viktigt att komma ihåg att när du byter metod kan det ta upp till en månad innan huden vänjer sig vid den nya metoden, så döm inte för snabbt om en apparat.

Batteri

Beroende på vilket batteri som är installerat skiljer sig drifttiden och laddningstiden från rakapparat till rakapparat. Dessutom skiljer sig de enskilda laddarna för rakapparater åt. Medan vissa tillverkare inte ens har en strömförsörjningsenhet med i leveransen utan endast en USB-kabel, har vissa produkter tillverkarspecifika laddningsstationer. I regel är batteritiderna mellan 45 och ibland till och med 90 minuter. I de flesta fall räcker en batteriladdning för flera rakningssessioner. Laddningstiden är i genomsnitt en timme i de flesta fall. Många apparater har en snabbladdningsfunktion som gör att du kan raka dig efter bara tre minuter. För de av oss som har en tendens att vara lite glömsk kan den här funktionen vara mycket viktig.

Underhåll

Varje enhet behöver en viss mängd underhåll och skötsel, så frågan är hur mycket underhåll som krävs för varje enhet. Vid rakning hamnar hår och kroppsfett i rakhuvudet och måste avlägsnas igen efter rakning.

 • Som en allmän regel bör torra rakhyvlar rengöras efter varje användning.
 • Vattentäta rakhyvlar kan helt enkelt sköljas i varmt vatten.
 • Dessutom kan du ta bort eventuella hårrester med den medföljande borsten eller en tandborste.
 • För att säkerställa funktionen på lång sikt kan du smörja rakfilen eller det roterande huvudet med lite olja.

Vissa produkter har också ett självrengöringsprogram och det är lämpligt att använda detta. När det gäller premiumutrustning tar den rengöringsstation som medföljer utrustningen hand om detta.

Beslut: Vilka typer av elektriska rakapparater finns det och vilken är rätt för mig?

Folierrakare

I folierrakare rör sig ett block av blad under det rektangulära rakhuvudet. Folien fungerar som en sköld mellan bladet och huden i ansiktet. För bästa resultat rör sig folierad rakhyvel i raka drag över huden medan bladet rör sig i sidled. På så sätt avlägsnas endast hår i en riktning. Det går snabbt och enkelt att rengöra rakhyvlar med folie. Rakhuvudet kan snabbt separeras från resten av apparaten och rengöras i varmt vatten. Eventuella kvarvarande hårstrån kan sedan avlägsnas med den borste som vanligtvis medföljer.

Fördelar
 • Ofta med tillbehör
 • Enkel rengöring
 • Bättre för trimning
Nackdelar
 • Rakning endast möjlig i en riktning
 • Utan tillbehör endast jämn rakning möjlig

När det gäller att styla skägget är folie rakapparater endast konkurrenskraftiga om tillverkaren även har medföljande tillbehör. Dessutom är dessa modeller ofta bättre lämpade för trimning. I slutändan beror det dock på den specifika modellen.

Rotationsrasierer

Roterande

rakapparater Roterande rakapparater bygger, som namnet antyder, på en rotationsprincip. Här roterar de enskilda elementens blad samtidigt. Istället för en rakning i rakt läge rekommenderas en cirkulär rakning. På så sätt kan dessa apparater fånga hår från olika håll.

Fördelar
 • Rakning i cirkulära rörelser
 • Anpassar sig bättre till ansiktets form
 • Tre eller fler rakhuvuden istället för ett blad
Nackdelar
 • Ökad rengöringsinsats
 • Mindre lämplig för trimning

Designen gör att rakdelarna anpassar sig till ansiktet, vilket gör det lättare att raka områden som hakan och halsen. Eftersom det finns tre element att rengöra här är rengöringsarbetet något större, även om det är minimalt. I slutändan beror den faktiska ansträngningen på respektive modell och prisklass. Dessutom finns det rengöringsstationer för båda versionerna för att underlätta underhållet, och båda versionerna finns tillgängliga i vattentäta versioner.

[/su_accordion]

Guide: Vanliga frågor om elektriska rakapparater besvarade i detalj

Här hittar du information om de vanligaste frågorna om elektriska rakapparater.

För vem är en elektrisk rakapparat lämplig?

Många män rakar sig varje dag. Naturligtvis behöver du en rakhyvel, men vilken du använder är upp till dig.

Medan vissa svär på den beprövade metoden med blad och skum, använder andra enbart elektriska rakhyvlar

. Å ena sidan är den största fördelen med elektriska rakhyvlar att du också kan använda dem för att följa konturerna väl och på så sätt också styla ett 3-dagarsskägg. Å andra sidan är risken att skära sig på grund av felaktiga rörelser mycket mindre och motsvarande blad behöver inte bytas ut lika ofta som med konventionella vågräknare. Om du vill att din rakapparat ska göra mer än att bara raka sig slät, bör du välja en elektrisk rakapparat. De många olika tillbehören gör att du kan använda flera olika funktioner. Är en elektrisk rakapparat

lämplig för ansikts- eller kroppsbehåring?

Både och! Det beror på den specifika modellen. Vissa elektriska rakapparater kan förvandlas till en kroppsklippare eller en trimmer för näshår och öronhår. Vissa apparater är utformade enbart för ansiktet, men det finns även elektriska rakapparater som är avsedda för kroppsbehåring. Dessa apparater kallas bodygroomers.

Elektrische Rasierer-1

Elektriska rakapparater finns i alla möjliga storlekar och former. Vissa kan till och med göra mer än bara raka sig.
(Bildkälla: Alexander Andrews /unsplash)

Många enheter har dessutom möjlighet att utöka sina funktioner med olika tillbehör. Det finns också särskilda rakapparater för kvinnor. I de flesta fall är det för armhålor, ben och/eller bikinilinjen.

Vilka är alternativen till en elektrisk rakapparat?

Förutom elektriska rakhyvlar finns det naturligtvis även konventionella vågräknare. Du kan också använda en rakhyvel. Laser kan användas för permanent hårborttagning.
Typ Beskrivning
Vågräknare Vågräknare är en beprövad och testad metod. Men blad måste köpas regelbundet, vilket ökar kostnaderna i längden. Dessutom är risken för skärsår större med vågräknare än med elektriska rakhyvlar.
Raka rakhyvlar Raka rakhyvlar går ännu längre tillbaka i tiden än vågräknare. Denna typ av rakning kräver särskild försiktighet. Därför tar denna metod oftast betydligt längre tid och risken för skärsår är ännu större än med vågräknare.
Vaxning Vaxning är en speciell typ av hårborttagning. Här rakar man inte bort håret utan tar bort det vid roten. Denna process tenderar att vara mycket smärtsam, men det tar längre tid för det borttagna håret att växa tillbaka än vid en vanlig rakning.
permanent hårborttagning Den senaste trenden är permanent hårborttagning med hjälp av laser. Här bör du vara medveten om att håret verkligen avlägsnas permanent - det växer inte tillbaka och det finns ingen återvändo.

Hur underhåller jag en elektrisk rakapparat på rätt sätt?

När du underhåller en elektrisk rakapparat är det viktigaste att rengöra den efter användning. Om rakhyveln har en rengöringsstation, använd den helt enkelt.

Om det inte finns någon rengöringsstation kan du enkelt rengöra rakhyveln manuellt

. Rengöringsstationer är utformade för att hålla rakhyveln ren och ladda den på egen hand.

 1. Stäng av: Koppla bort apparaten från elnätet eller stäng av den.
 2. Skölj: Om den är vattentät, skölj i varmt vatten.
 3. Rengör: Om detta inte räcker kan du tillsätta lite flytande tvål och skölja igen.
 4. Olja: Då och då kan du lägga en droppe olja på rakhuvudet för att säkerställa livslängden.

Rakhyvlar som underhålls på rätt sätt håller längre. Rakningens kvalitet bibehålls under en längre tid och risken för skador är minimal. Du bör dock byta ut rakfilmen efter 18-24 månader.

Hur oljar jag en elektrisk rakapparat?

Det är bäst att du oljar in din rakapparat efter att du har tvättat den. Se till att det mesta av vattnet från sköljningen redan har droppat av.

Elektrische Rasierer-2

Oavsett om du använder en elektrisk eller våt rakhyvel är det viktigt att ta väl hand om den.
(Bildkälla: Supply /unsplash)

För att vara säker kan du också skaka ut rakhyveln över diskbänken. Applicera sedan försiktigt lite olja på rakhyveln.

Bildkälla: lightfieldstudios/ 123rf.com

Recensioner