Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

17Analyserade produkter

27Tillbringade timmar

19Utvärderade artiklar

63Användarrecensioner

I dag, särskilt i och med den nya tekniken och hemmakontoret, har det blivit allt vanligare att man sitter vid en dator vid ett skrivbord. Detta kan leda till problem med hållningen, som ofta försummas på grund av ett alltför hektiskt och upptaget liv. För att eliminera ryggproblem och smärta är den bekvämaste lösningen att köpa en praktisk ergonomisk stol.

En ergonomisk stol eller pall möjliggör en korrekt positionering av ryggraden, från huvudet till benen, eftersom den kan anpassas perfekt till användarens kroppsform. Om du känner till konsekvenserna av en stillasittande livsstil, men inte har tid att läsa om och jämföra alla ergonomiska stolsmodeller på marknaden, är vår guide för dig.
Sammanfattning

  • Ergonomiska stolar gör det lättare att sitta ordentligt vid ett skrivbord, oavsett om du arbetar hemifrån, syr eller spelar datorspel.
  • Till skillnad från vanliga skrivbords- eller kontorsstolar är ergonomiska stolar justerbara inte bara i höjdled utan även i sitsens, ryggstödets och nackstödets vinkel.
  • Det finns många olika typer av ergonomiska stolar. De mest populära är: Ergonomiska kontorsstolar, ergonomiska knästolar och bollformade stolar.

Ergonomisk stol: våra val

Kriterier för köp och utvärdering av ergonomiska stolar

När du har bestämt dig för att köpa en ergonomisk stol till din arbetsplats i stället för en vanlig stol finns det några faktorer som du bör ta hänsyn till när du gör ditt val. Här är de viktigaste av dem:

Nedan går vi in på de enskilda köpkriterierna och visar vad du bör leta efter i den perfekta ergonomiska stolen för ditt dagliga arbete.

Gungfunktion

Ryggstödet är en viktig del av en ergonomisk stol. Dess funktion är att stödja ryggraden. Den ska alltid vila på ryggstödet när du sitter på en traditionellt utformad stol. Ryggstödets bredd bör variera mellan 30 och 58 cm för en stol (utom för ergonomiska stolar för barn, där måtten är mindre). Om du sitter framför en skärm hela dagen vid ditt skrivbord kan en ergonomisk stol ha en gungande funktion.

En gungande mekanism uppmuntrar till rörelse för att förebygga ryggsmärta och spänningar. Du kan anpassa ryggstödets mottryck individuellt till din egen vikt. De bästa ergonomiska stolarna är utrustade med en knapp bakom ryggstödet som reglerar stolens lutning. På så sätt stöds kroppens naturliga behov av rörelse.

Justerbarhet av armstöd

Armstöd är förmodligen en av de minst använda delarna av en ergonomisk stol. Det är dock bra att din ergonomiska stol ändå har dem. Under dagen kan det hända att du måste prata i telefon länge, och därför bör du ta tillfället i akt att slappna av lite i kroppen.

Kort sagt kan du använda armstöden för att ändra din hållning och inte alltid och enbart flytta belastningen till dina axlar och handleder. Kom ihåg: de bästa produkterna är inte bara utrustade med armstöd, utan ger dig också möjlighet att justera höjden på denna del av stolen.

På så sätt kan du vara säker på att du inte får några problem med kompatibiliteten och att du hittar den mest bekväma positionen för dig.

Sätets justerbarhet

Det är viktigt att även justera sätets lutning på din ergonomiska stol. Sätet bör vinklas mer nedåt så att kroppen kan avlasta benen och fötterna snarare än ländryggen, som redan är hårt belastad. När det gäller sitsens bredd och djup är det viktigt att stolen garanterar att du har tillräckligt med utrymme när du sitter.

Om det inte finns några speciella situationer (t.ex. svår övervikt) är det bra om stolens bredd varierar mellan 43 och 50 cm. Djupet bör snarare vara sådant att du kan luta dina axlar optimalt mot ryggstödet. Dessutom ska knäna vara minst 5 cm från stolens kant.

Förekomst av ett nackstöd

När du går till affären för att välja din nya ergonomiska stol ska du vara uppmärksam på om det finns stödkuddar. Det kan antingen vara kuddar för nacke och hals eller för ländmuskulaturen och svanskotan. En bra stol har ett vadderat nackstöd. På så sätt kan du slappna av ordentligt i huvudet och därmed i hela ryggraden.

Detta är viktigt för att bibehålla en korrekt hållning när du sitter. De bästa ergonomiska stolarna är också utrustade med ländryggstöd, som är placerade i ryggstödets nedre del i nivå med ländmuskulaturen. I de flesta fall är dessa stöd avtagbara.

Guide: Vanliga frågor om ergonomiska stolar besvarade i detalj

I det följande får du en djupare inblick i ämnet ergonomiska stolar. Vi har valt ut och besvarat de vanligaste frågorna i ämnet.

Vem är en ergonomisk stol till för?

Att köpa en ergonomisk stol kan vara lika användbart som att spendera tid på gymmet med tråkiga övningar. Din frekventa, numera nästan kroniska ryggsmärta kan trots allt bero på att du sitter framför datorn i flera dagar i sträck på en stol som inte är konstruerad för att stödja din ryggrad.

När man talar om en ergonomisk stol menar man en typ av kontorsmöbel som anpassar sig till din kroppsform. Detta gör en ergonomisk stol till en idealisk produkt för personer som tillbringar många timmar om dagen vid ett skrivbord, oavsett om det är på kontoret eller hemmakontoret.

Många människor underskattar de negativa konsekvenserna som felaktigt sittande kan ha på hållning, leder och muskler. Inflammation i rygg, nacke och axlar kan vara farlig och leda till bestående hälsoskador om den inte behandlas i tid.

Ergonomischer Stuhl

Ergonomiska stolar bidrar till att skapa bekvämlighet på jobbet och samtidigt till en enhetlig och elegant kontorsdesign. (Bildkälla: Maxime/ Unsplash.com)

Det första sättet att undvika en sådan inflammation är att sitta ordentligt. Ryggen ska luta sig mot ett rörligt ryggstöd, nacken ska vara avslappnad och stödjas bakifrån. Benen ska vara avslappnade och balanserade med vikten framåt, knäna böjda i rät vinkel och båda fötterna med sulorna i golvet. Med rätt ergonomisk stol, rätt inställd, kan du göra just det.

Vilka är de olika typerna av ergonomiska stolar?

Det finns olika typer av ergonomiska stolar som gör att vi kan förbättra vår sittställning, öka komforten och minska stressen. Den första kategorin är vanliga kontorsstolar. När det gäller ergonomiska stolar är de justerbara i alla funktioner:

Ryggstödets och sätets lutning, nackstödets vinkel, stödbalkens höjd, armstödets höjd. Den näst mest populära kategorin är ergonomiska knäböjningsstolar utan ryggstöd. De är utrustade med en justerbar sits och särskilda knästöd. Kvaliteten hos dessa ergonomiska stolar utan ryggstöd ligger i avståndet och vinkeln mellan sätet och knäskydden.

Denna vinkel bestämmer sittställningen, som vanligtvis är framåtlutad på ena sidan, med avlastad vikt och rak rygg. Det finns också ergonomiska stolar i form av en boll. Det är inga riktiga stolar, utan medicinska bollar som är tillräckligt stora för att stödja en persons säte. Den här typen av ergonomisk stol bygger också på principen om naturlig rörelsestimulering och aktivt sittande.

Bollens studs håller de nedre extremiteterna aktiva genom att stimulera cirkulationen och minska stress och trötthet. Det är sant att spridningen av denna typ av sittplatser stöter på vissa svårigheter på grund av dess utseende. Den kan ibland vara olämplig för formella miljöer.

Hur hög bör min ergonomiska stol vara?

En bra ergonomisk kontorsstol ska vara lätt justerbar. När det gäller sitthöjden är ett intervall på 40-52 cm från golvet bra för de flesta. När det gäller sitsens lutning är ett intervall på minst 5 grader framåt och bakåt en bra utgångspunkt.

För ökad komfort är det viktigt att justera den ergonomiska stolens höjd i förhållande till din egen längd och arbetsytans höjd. Justera stolens höjd med spaken under sätet medan du sitter på stolen med rak rygg och böjda ben i rät vinkel. Logiskt sett är höjden olika för alla. Ett tips: armarna ska ligga avslappnade på bordet och bilda en rät vinkel.

Slutsats

När det gäller kontorsstolar handlar ergonomi om stolens förmåga att hjälpa användaren att bibehålla rätt hållning så länge som möjligt. På så sätt garanterar ergonomiska stolar användaren en behaglig känsla av komfort och välbefinnande och hindrar inte någon åtgärd som är användbar för att utföra sitt arbete.

Vikten av att utrusta arbetsplatsen med en ergonomisk stol bör inte underskattas. Rätt sittande kan förebygga skador på ryggraden och musklerna i nacke, axlar och nedre delen av ryggen. Det är därför lämpligt att köpa en ergonomisk stol för alla som sitter minst åtta timmar om dagen vid datorn.

Marknaden erbjuder ett brett utbud av produkter och gör det lätt att hitta rätt stol utan att behöva spendera mycket pengar.

Bildkälla: Laura Davidson / Unsplash

Recensioner