Senast uppdaterad: september 13, 2021

Vår metod

19Analyserade produkter

56Tillbringade timmar

24Utvärderade artiklar

123Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora fiskestolstest 2023. Här presenterar vi alla fiskestolar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa fiskestolen för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa en fiskestol.
Sammanfattning

 • En fiskestol är en bra följeslagare när du väntar länge på stranden. De flesta modeller är därför utrustade med stora fötter för att förhindra att de sjunker ner i marken.
 • När du väljer en lämplig stol kan du välja mellan fiskestolar för fiske, fiskepallar för camping, pallar för loppmarknaden och sittplatser för trädgården.
 • Framför allt ska en fiskestol vara lätt och bärbar så att du enkelt kan ta med dig stolen på fisketuren.

Fiskestol test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en fiskestol

Om du vill köpa en fiskestol kan du hitta den stol du behöver för dessa ändamål på fiskemarknaden

 • Fiskepall för fiske vid sjön eller floden
 • Fiskepall för camping i skogen
 • Pall för loppmarknaden
 • Sittplats i trädgården

Var du än befinner dig kan du alltid ha god användning av en sådan här stol. Vare sig det är en vacker solig dag på loppmarknaden eller bara när du fiskar vid sjön. Du kan använda den här stolen i nästan alla syften och placera den var som helst.

Fiskepallen har vanligtvis också fyra lerfötter som hindrar den från att sjunka ner i den våta marken. Därför används den ofta också för fiske på stranden.

Mann sitzt im Angelstuhl

En fiskepall ger sportfiskare verklig komfort. När du fiskar kan du sätta dig bekvämt i fiskestolen och behöver inte fiska stående. (Foto: kzenon / 123RF.com)

Av vilket material är en fiskepall tillverkad?

Precis som för en karpstol är hela materialet vanligtvis tillverkat av 100 procent polyester. Fördelen med denna textil är att den är lätt att avlägsna vatten och torkar bra. Detta material framställs artificiellt, men det kan också bestå av olika komponenter.

Om du vill tvätta polyester är det en fördel om du först kontrollerar den maximala tvättemperaturen. Om du bara har små fläckar på stolen kan du använda ett enkelt diskmedel. Du kan också använda en fläckspray för lite djupare fläckar.

Hur mycket väger en fiskestol?

I genomsnitt väger en stol mellan fem och sex kilo. Stolen är tillverkad av en robust metallram, vilket gör den mycket robust och stabil.

Du måste också tänka på att du kan välja ett antal tillbehör, vilket också ändrar vikten. Fiskestolen har inte bara en bekvämare sits, utan också ett bra grepp i marken, vilket förhindrar att den sjunker ner i sjöns strand.

Fiskestolar kan ibland variera kraftigt i vikt. Tillbehören ökar vikten ytterligare. (Källa: 123rf.com / 42752016)

Beslut: Vilka typer av fiskestolar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan tre olika typer av fiskepallar

 • Karpstol
 • Fällbar stol
 • Tripod pall

Dessa tre typer skiljer sig från varandra främst genom sin form, typ av klädsel, storlek och vikt. Beroende på vart din nästa fisketur leder dig är en viss fiskestol bäst lämpad för dig.

Ju längre du stannar på en fiskeplats, desto bekvämare bör stolen vara. Om du behöver byta plats ofta är lättare utrustning att föredra.

I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att hitta rätt plats för din fiskeresa. Vi kommer att presentera de ovannämnda fiskestolarna mer i detalj och förklara deras för- och nackdelar.

Hur fungerar en karpstol och vilka är dess för- och nackdelar?

Karpstolen kallas "carp chair" på engelska. Också inom den tyskspråkiga fiskescenen brukar man använda termen karpstolar. Om du planerar att fiska på en plats under en längre tid är den här fiskestolen det perfekta valet för dig.

Den här fiskestolen kännetecknas av sin komfort och höga stabilitet. Det händer att karpstolar blir allt vanligare på festivaler och grillfester.

Ett speciellt kännetecken är lerfötterna. Det är små plattor som fästs på fötternas ändar. De ser till att du sitter stabilt och inte sjunker ner på mjukt underlag.

Fördelar
 • Extrem stabilitet
 • Högsta komfort
 • Många justeringsmöjligheter
Nackdelar
 • Pris
 • Högre vikt

Dessutom kan fötterna justeras i höjdled. Detta gör att du kan justera din fiskestol optimalt även på ojämnt underlag eller i små till medelstora backar. Du kan också justera ryggstödet med hjälp av skruvar. På så sätt kan du välja mellan en avslappnande och en sittande position.

En annan fördel med karpstolar är den extremt bra och tjocka stoppningen. Detta gör att du känner dig hemma i vardagsrummet när du fiskar och skyddar kroppen från vind och kyla. Överdraget är vanligtvis tillverkat av nylon, polyester eller neopren och är därför lätt att rengöra.

Det finns också karpstolar med mugghållare. Dessa finns dock som tillbehör och kan enkelt monteras på stolsramen.

Komfort och stabilitet är dock mindre bra eftersom karpstolar är relativt tunga och har ett större packmått än alternativen. Om du planerar att byta plats ofta när du fiskar bör du välja en lättare stol. Jämfört med en hopfällbar stol kan den vara dubbelt eller tredubbelt så dyr.

Hur fungerar en fällbar stol och vilka är dess för- och nackdelar?

Förutom karpstolar erbjuder vissa fiskemärken även billigare modeller som fiskestolar. Det är fällbara stolar eller klassiska campingstolar.

Dessa är särskilt lämpliga om du bara ska vara vid vattnet i några timmar och kanske behöver byta plats däremellan. Den hopfällbara stolen kan sättas upp på några sekunder. Din fiskestol är redo att användas med bara två eller tre steg.

Fördelar
 • Låg vikt
 • Pris
Nackdelar
 • Mindre stabil
 • Mindre bekväm

Jämfört med karpstolar är dessa stolar inte bara billigare utan också mycket lättare. Du kan alltså ta med dig utrustningen utan större ansträngning och gå flera hundra meter till din fiskeplats.

Fällbara stolar eller campingstolar är dock mindre stabila på lerig mark. Eftersom fötterna bara har en liten kontaktyta sjunker de ner snabbare i leran. Problem kan också uppstå på ojämna ytor, eftersom fötterna på dessa modeller inte kan justeras variabelt.

En annan nackdel är klädseln. Fällbara stolar och campingstolar är knappt stoppade alls och ger därför inget skydd mot kyla och vind. Om du planerar att fiska i flera timmar eller dagar på samma plats bör du välja en bekvämare karpstol.

Hur fungerar en trebensstol och vilka är dess för- och nackdelar?

Stativpallen är den mest minimalistiska formen av fiskestol. Det används när saker och ting måste göras snabbt. Den trebenta pallen är särskilt lämplig om du fiskar aktivt och måste byta fiskeplats ofta.

Fördelar
 • Mycket lätt
 • hög rörlighet
Nackdelar
 • Liten komfort

Med en vikt på upp till ett kilo är den mycket lätt. Den är också mycket lätt att montera, vilket gör den idealisk om du måste gå mycket. Prismässigt är den trebenta pallen den billigaste fiskestolen du kan köpa. Du kan till och med köpa en från en välkänd tillverkare för så lite som 15 euro.

Nackdelen med den här varianten är att du måste klara dig utan någon som helst komfort. Det finns inga ryggstöd eller armstöd. Att sitta länge kan bli en tortyr och till och med orsaka ryggproblem.

Recensioner