Senast uppdaterad: augusti 26, 2021

Vår metod

15Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

7Utvärderade artiklar

80Användarrecensioner

Idag använder många företag och även konsumenter i allt större utsträckning fönsterfilmer för att skydda sin integritet. En aspekt som skiljer fönsterfilmer från andra skyddsåtgärder är att de är billiga samtidigt som de har samma effekt. Möjligheten att själv applicera dem utan större ansträngning gör det också attraktivt att använda fönsterfilmer.

Det finns numera ett stort antal olika typer av fönsterfilmer på marknaden och många användningsområden för dem. Förutom rullgardiner, gardiner och textilt solskydd är dessa filmer ytterligare ett alternativ för att skydda fönstren. I följande artikel jämförs flera modeller med varandra och de viktigaste punkterna tas fram.
Sammanfattning

  • Till skillnad från andra skyddsåtgärder är fönsterfilmer billigare, har samma effekt och är ibland lättare att installera
  • Priserna på fönsterfilmer varierar beroende på deras storlek och deras

Fönsterfilmer test: våra val

Vi har listat våra produktfavoriter nedan. Syftet är att underlätta ditt köpbeslut, ge dig en översikt över produkterna på marknaden och hjälpa dig att hitta rätt fönsterfilm för dig:

Köp- och utvärderingskriterier för fönsterfilmer

För att hjälpa dig att välja rätt fönsterfilm har vi nedan utarbetat några köpkriterier som kan vara relevanta för ditt köpbeslut. På så sätt vill vi göra det lättare för dig att välja rätt fönsterfilm för ditt hem.

Kriterier som du kan använda för att jämföra olika fönsterfilmer är följande:

När det gäller måtten

på den fönsterfilm du vill köpa är det viktigt att du inte väljer för små produkter. Det kan vara farligt att använda en för liten fönsterfilm för ett för stort fönster, så det kan vara klokt att välja större dimensioner.

Särskilt när du applicerar fönsterfilm för första gången är det mycket troligt att du gör misstag. I det fallet är det mycket fördelaktigt med ett överdimensionerat material. Dessutom kan filmen enkelt anpassas till det egna fönstret med en kniv.

När det gäller solskyddsfilmer är det mycket viktigt att täcka hela fönstret med filmen. Delvis täckande av fönstret kan leda till glasbrott och spänningar i fönstret. Detta gäller inte för andra typer, t.ex. frostat glasfilm.

Design

Om du bestämmer dig för att använda en fönsterfilm av estetiska skäl är dekorativa filmer mycket lämpliga. Dessa finns nu i en mängd olika typer, från matt till färgad fönsterfilm och dekorativa motiv.

Den vanligaste färgen för dekorativa filmer är vit. De är vanligtvis antingen matta, genomskinliga eller speglade. Det är också möjligt att beställa personliga filmer och få dem skräddarsydda.

Monteringsalternativ

Det finns två typer av fönsterfilmer: de med självhäftande och självhäftande filmer. För fönsterfilmer med lim finns det en extra film som avlägsnas före applicering. Därefter sprayas filmen med vatten och rengöringsmedel och fästs sedan på fönstret. För att undvika luftbubblor måste filmen jämnas ut.

Häftfilmer kan appliceras utan lim. Filmen fäster på glaset genom krafterna mellan filmens molekyler och ytan. Man måste se till att ytan som ska täckas är helt fri från damm och smuts.

Ljus- och strålningsförhållanden

Beroende på vilken typ av fönsterfilm som används är ljus- och strålningsförhållandena också relevanta. Med sekretessfilmer är till exempel utsikten till utsidan helt fri, medan utsikten till insidan är förhindrad. Skillnaden i ljusstyrka är dock knappast annorlunda när man tittar utåt. Beroende på tjockleken på sekretessfilmen kan fönstret nästan se genomskinligt ut med filmen.

Det finns olika grader av ljusgenomsläpplighet för solskyddsfilmer. De flesta är dock helt genomskinliga och påverkar inte ljustransmissionen. De ger UV-skydd och skyddar till exempel möbler från att blekna. Moderna solskyddsfilmer ger dock inget skydd för privatlivet.

Rengöring

Vid rengöring av fönsterfilmer är det viktigt att använda rengöringsmedel utan lösningsmedel. Till exempel kan slipande rengöringsmedel, rengöringsbensin eller kantiga verktyg lämna märken på filmen.

Varmt vatten och vanligt diskmedel räcker utmärkt för att rengöra fönsterfilmer. En viktig detalj är att mycket vatten måste användas för att avlägsna den lossnade smutsen. Annars fungerar smutspartiklarna som sandpapper och kan skada fönsterfilmen.

Beroende på hur smutsig filmen är måste detta pass upprepas, eftersom det inte är tillåtet att skrubba eller skrapa. Om rengöringen är för aggressiv kan små sprickor uppstå i filmen, vatten kan tränga in i dessa sprickor och lösa upp hela filmen.

Guide: Vanliga frågor om fönsterfilmer med detaljerade svar

Här vill vi besvara de vanligaste frågorna om fönsterfilmer för att ge dig en bättre förståelse och en allmän översikt av ämnet.

Vem är fönsterfilmer lämpliga för?

Om du vill skydda dig från omvärlden eller om du vill skydda dina hushållsartiklar från att blekna i förtid är fönsterfilm rätt val. Solskyddsfilmer ger dig också värme- och bländskydd så att värmeregleringen kan optimeras.

UV-strålar kan ibland få möbler att blekna i förtid, och därför kan fönsterfilmer vara användbara för mer hållbara möbler (Bildkälla: Ankita M / Unsplash)

De kan också vara mycket dekorativa och erbjuda inbrottsskydd. Fönsterfilmer kan användas både inomhus och utomhus. Eftersom de är lätta att installera är de vanligtvis mycket attraktiva. Man bör dock se till att filmen appliceras noggrant. De används inom många områden, t.ex. läkarmottagningar, kontor, simbassänger och till och med terapirum.

Vilka typer av fönsterfilmer finns det?

Sex av de viktigaste typerna av fönsterfilmer är följande:

  • Film för skydd av privatlivet
  • Dekorativ film
  • Solskyddsfilm
  • Säkerhetsfilm
  • Film mot vandalism
  • Film för skydd mot kyla

Säkerhetsfilmer skyddar integriteten genom att de är ogenomskinliga, medan dekorativa filmer används mer för dekorativa ändamål. De kan också anpassas, vilket gör dem lämpliga för olika företags lokaler.

Det finns även solskydd som reflekterar solens strålar och därmed ger UV-skydd. Detta kan förhindra att möbler och kläder bleknar. Säkerhetsfilmer med splitterskydd förhindrar inbrottstjuvar och minskar risken för skador.

En annan typ av fönsterfilm är kallskyddsfilm, som förhindrar att kyla kommer in i huset och minskar uppvärmningskostnaderna.

Hur mycket kostar fönsterfilmer?

Priset beror i hög grad på fönsterfilmens storlek, typ, skyddsfaktor, material och utseende. Ju högre funktionalitet, desto högre pris. Det är därför mycket svårt att ange ett totalpris.
Prisklass Tillgängliga produkter
Lågpris (20 - 40 €) Sekretessfilm för ett fönster på ca 100*100 cm, även splitterskyddsfilm för små fönster
Medelpris (40 - 80 €) Fönsterfilm för stora och gamla fönster, verktyg ingår vanligtvis i onlinebeställningar
Högpris (från 80 €) Inköp av fönsterfilmer av ett specialföretag

För att ta bort fönsterfilmen ska den antingen rengöras med glasrengöringsmedel eller sprayas med vatten. Det vore fördelaktigt att täcka filmen med en annan icke-klibbig film och låta vattnet tränga in under filmen. Om du känner dig bekväm med en kniv kan du också använda den för att skära några centimeter i filmen. Detta måste göras med omsorg.

I vilket fall som helst bör fukten stanna kvar på filmen i två till tre timmar. När limmet har lösts upp kan filmen avlägsnas från glasrutan. Du kan också använda en glasskrapa.

Slutsats

Fönsterfilmer kan användas för många ändamål. Några av dem är integritetsskydd, dekoration, solskydd och skydd mot kyla. Eftersom de är så enkla att installera kan vem som helst göra det själv. När du köper fönsterfilm är det viktigt att den helst köps i en större storlek så att filmen kan justeras perfekt efteråt.

Förutom dimensionerna är även utformningen, installationsmöjligheterna, ljus- och strålningsförhållandena och rengöringen viktiga. Vår forskning har visat att en genomsnittlig fönsterfilm kan köpas för så lite som 20 euro. Priset beror dock i hög grad på vilken storlek som krävs och vilken typ av fönsterfilm som används.

Bildkälla: Fabrizio Verrecchia/ Unsplash

Recensioner