Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

14Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Husvagnstältet är husvagnens väderskyddade hotellrum utomhus. I det mobila vardagsrummet kan man enkelt förvara vardagliga saker och det finns tillräckligt med plats för gästerna. Det oberoende läget är särskilt tilltalande för familjer. Var du än parkerar din husvagn är det lätt att sätta upp och ta ner förtältet igen.

Med vårt test av förtält för husvagnar 2023 kan du få en överblick över den stora utbudsdjungeln och samtidigt få värdefulla tips om hur du köper ett förtält. För att hjälpa dig i köpbeslutsprocessen har vi jämfört markiser med och utan stolpar. I den här artikeln hittar du de viktigaste fördelarna och nackdelarna. Vi vill hjälpa dig att hitta en markis som passar perfekt för dina behov.
Sammanfattning

 • Ett förtält för husvagn kan fästas på husvagnen och utökar boytan när du campar. Markisen är regn- och vindtålig och finns i olika storlekar och prisklasser.
 • Det finns olika typer av markiser. Man skiljer på de som har stolpar och de som har luftkanaler.
 • Husvagnstältet är inte bara lämpligt för vanliga och permanenta campare, utan även för större grupper och familjer. Eftersom det bara tar några minuter att sätta upp en markis är den också lämplig för campingnybörjare.

Förtält Husvagn test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för vagnsmarkiser

Nedan följer en översikt över olika aspekter av vagnsmarkiser. Det hjälper dig att hitta rätt bland de många olika produkterna och underlättar ditt köpbeslut

Du kan använda dessa kriterier för att jämföra förtält för husvagnar med varandra:

I följande punkter förklarar vi kriterierna och vad som är viktigt när du jämför produkter.

Storlek/omkrets

Storleken på husvagnstältet avgör hur många personer som kan få plats och hur mycket fritidsartiklar som kan förvaras. Detta gör den till en individuell parameter vars roll du bör känna till innan du köper den.

Markisens storlek bestäms av husvagnens omkrets. Detta mått är längden från marken till husvagnens vänstra ytterkant, längs den övre kanten och över den högra ytterkanten tillbaka till marken. Det beror på husvagnstillverkare, modell och form.

Du hittar vanligtvis information om omkretsmåttet i fordonets registreringsbevis. Du kan dock också ta reda på husvagnens omkretsmått på egen hand. Du kan läsa om hur du mäter i avsnittet om vägledning.

Det finns ingen standardstorlekstabell för markiser som tar hänsyn till omkretsen. De flesta tillverkare har därför sina egna storlekar. De börjar vanligtvis med storlek 8 och slutar med 23.

För att bestämma den optimala markisstorleken måste du känna till din husvagns omkrets.

Väderbeständighet

Markisen utsätts för olika väderförhållanden utan skydd och måste klara av dem. Idealiskt sett skapar en husvagnsmarkis ett utrymme där det är säkert att vistas, oavsett väder.

Väderbeständighet är ett viktigt kriterium vid köp av en husvagnstältning och omfattar följande delaspekter

 1. Regntålighet: Hur vattentät en markis är beror på dess vattenpelare. Den anger hur mycket vatten materialet tål innan det rinner igenom. Ett paraply anses t.ex. vara vattentätt om vattenpelaren är 800 mm. Markiser är vanligtvis belagda, vilket innebär att den genomsnittliga vattenpelaren är 2 000 mm. Detta värde är tillräckligt för europeiska breddgrader. Om du planerar en längre semester bör du se till att ha en vattenpelare på minst 3 000 mm. Förutom vattenpelaren är (dubbla) täckta dragkedjor och tejpade sömmar ett måste om du vill att din markis ska vara regntät.
 2. Vindmotstånd: De flesta markiser ger tillräckligt vindmotstånd genom att de spänns fast med långa pinnar i marken. Om du har särskilda stormband är markisen dessutom säkrad. Använd kundrecensioner som vägledning och var inte rädd för att kontakta tillverkaren. Försiktighet rekommenderas vid starkare vindar. Mycket få markiser på den tyska marknaden är storm- och hagelskyddade. Skarpkantade hagelstenar kan skada tyget och göra det läckande. Vi rekommenderar därför en kort materialkontroll efter varje storm.
 3. Snöskydd: Vanliga markiser är inte vintertäta och därför inte snösäkra. Kylan och snöns tyngd kan skada materialet, göra att spännlinorna blir sköra och att dragkedjorna fryser fast. Tält för hela säsongen finns tillgängliga för vinter- och långtidsboende. De har en speciell impregnering, stålstänger, ett speciellt yttermaterial, ett tjockare tak och färre öppningsmöjligheter för att kunna användas även under extrema förhållanden. En riktlinje: Från en temperatur på -25 grader Celsius bör du avstå från att använda en markis.

Det idealiska materialet för en markis är temperaturbeständigt, rivbeständigt, vattenavvisande och elastiskt. Tänk dock på att den maximala stabiliteten hos husvagnstältet endast kan uppnås med en perfekt konstruktion och ett noggrant underhåll. Om spännlinorna är lösa, stängerna har lossnat eller om en stor mängd luft har kommit ut, är markisen mindre väderbeständig.

Uppblåsbarhet

Det finns olika typer av markiser. Vissa är uppblåsbara och får sin form och stabilitet genom luftkanaler, andra hålls på plats av en stång.

Den uppblåsbara versionen har inga stänger och kräver inte att de enskilda stängerna kopplas ihop, vilket är fallet med tält.

Uppsättningen av markiser med luftkanaler sker med hjälp av en pump och är därför särskilt enkel.

Typ Särskilda egenskaper
Markis med luftkanaler Enkel att sätta upp, liten förpackning, låg vikt
Markis med stänger Stabilitet oberoende av tygets skick, ersättningsstänger kan köpas till en låg kostnad

På så sätt undviker du en obehaglig överraskning vid ankomsten. Vilken version du väljer beror på dina personliga preferenser. Vind- och väderbeständigheten beror inte på hur uppblåsbar markisen är.

Utrustning

Utrustningen bidrar inte till husvagnstältets grundläggande funktionalitet och är därför ett mjukt inköpskriterium. Men eftersom kunderna blir alltmer krävande när det gäller komfort har vissa tillverkare anpassat sin utrustning i enlighet med detta, och vi vill också ge dig tips om användbara verktyg innan du köper.

I princip kan du utrusta din markis (eller få den utrustad) som du vill. Du kan bland annat justera följande

 • Dragkedjor: inte täckta alls, enkel eller dubbel täckt
 • Antal ventilationsinsatser
 • Förekomst av flugskärmar
 • Takets form
 • Takmaterial: fastare tak är mer snösäkra
 • Färger
 • Installation av Bay window

På vissa tillverkares webbplatser kan du konfigurera din markis individuellt och utrusta den enligt dina önskemål. Förslagen är särskilt lämpliga för nybörjare inom camping. På så sätt glömmer du inte något viktigt och blir inte irriterad i slutet av arbetet över att du glömde bort något.

Beslut: Vilka typer av förtält för husvagnar finns det och vilket är rätt för mig?

När du köper ett förtält för husvagn finns det två typer av produkter du kan välja mellan:

Typ Fördelar Nackdelar
Markis med stolpar Hög stabilitet, låg inköpskostnad Lättvikt, snabb att sätta upp
Markis med luftslang Den ena får sin stabilitet från metallstänger, den andra från luftkanaler. Båda typerna av produkter har för- och nackdelar. Vilken typ av produkt du föredrar beror på resans syfte, önskad komfort och dina personliga preferenser. I följande avsnitt ger vi dig mer information om de olika typerna för att hjälpa dig att bestämma dig.
Markis Med Stolpar

Markis med stolpar

I en markis med stolpar består grundstommen av metallstänger. Stolparna är antingen tillverkade av stål, aluminium eller kol och ger markisen dess form. De finns i olika tjocklekar (25-28 mm) och är lätta att sätta ihop och ta isär igen.

Enligt instruktionerna kombineras de olika stolparna och förs genom de matchande tygöglorna. Detta upprepas tills markisens grundform är på plats. Det kan vara nödvändigt att klippa det omgivande tyget tills det är spänt.

Fördelar
 • hög stabilitet
 • billig
 • reservdelar finns tillgängliga
Nackdelar
 • längre tid att sätta upp
 • kan skada husvagnar i stormar
 • hög vikt

För att sätta upp den här typen av markis krävs en säker instinkt och det kan ta flera minuter, beroende på färdighet. Det rekommenderas därför att två personer sätter upp markisen.

Om stängerna – särskilt aluminiumstängerna – deformeras på grund av felaktig användning eller kraftiga vindbyar kan du enkelt köpa ersättningsstänger på nätet. Reservdelar finns i olika storlekar och från de mest populära tillverkarna till rimliga priser.

Markisen med stolpar är till en början mer komplicerad att sätta upp, men på det hela taget är den robust och slitstark. Stolparna ökar markisens vikt med 10-45 kg beroende på material. När du väl har bestämt dig för ett husvagnstält med stänger kommer du förmodligen att kunna använda det i flera år utan att tveka.

Markis Med Luftslang

Markis med luftslang

Till skillnad från husvagnsmarkiser med stolpar bestäms grundformen inte av metallstänger. I ytterkanterna finns luftkanaler och kamrar som fylls upp när markisen blåser upp sig.

Den här typen av produkt innehåller inga metall eller glasfiberstänger som kan skada husvagnen i starka vindar. Eftersom det inte finns några stolpar som kan välta eller bli överkörda minskar risken för skador samtidigt som markisen blir mer familjevänlig.

Fördelar
 • Lättvikt
 • liten förpackningsstorlek
 • snabb att sätta upp
 • hållbar, lägre skaderisk
Nackdelar
 • Regelbunden kontroll nödvändig
 • förlorar luft
 • ingen pump, ingen markis

Även om uppblåsbara luftbarriärer ofta är inrymda i ett dubbelväggigt och robust höljesystem, kan materialskador inte uteslutas. Särskilt efter långa perioder av förvaring och kontinuerlig användning bör du regelbundet kontrollera markisen för att se om den har små hål eller sprickor.

Om du upptäcker större repor, bucklor eller liknande under kvalitetskontrollen kan du lappa dessa områden som en försiktighetsåtgärd. En cykelreparationsutrustning lämpar sig till exempel för detta ändamål

Markisen med luftkanaler är beroende av att det finns en pump. Om den glöms bort hemma eller går sönder på vägen kan markisen varken pumpas upp eller fyllas på.

Lufttältet behöver inga stolpar alls. På grund av de resurser som sparas vid tillverkningen är lufttältet mer hållbart. Om du fokuserar på enkel montering, mindre bagage och hållbarhet, och om du är beredd att lägga mer tid på att underhålla ditt förtält, är luftrörstältet rätt val för dig.

Guide: Vanliga frågor om förtält för husvagnar besvaras utförligt

Om du funderar på att skaffa ett förtält till din husvagn, har du säkert en del frågor. I vår markisguide klargör vi de viktigaste och vanligaste frågorna från kunderna. Följande avsnitt ska hjälpa dig att förstå vad en markis är och vad du ska tänka på. På så sätt får du all bakgrundsinformation och kan hitta det perfekta förtältet för din husvagn.

Vad är ett (husvagns-) förtält?

En markis är ett extra utrymme på ett befintligt fordon som kan monteras och demonteras. Den kan fästas på en husbil, skåpbil, husvagn, buss eller bil eller vara helt fristående.

Markisen kännetecknas av en grundstomme, som antingen är försedd med en ram eller med luftkanaler. Taket och sidoväggarna är vanligtvis tillverkade av ett syntetiskt material som akryl eller PVC.

Vorzelt für den Wohnwagen-1

Markiser kan monteras och demonteras på ett flexibelt sätt. De ger också möjlighet till individuell utformning och användning av utrymmet. Ingen campingresa bör vara utan en markis.
(Bildkälla: Chris Holder / Unsplash)

Det extra utrymmet kan användas enligt individuella önskemål: Vare sig det handlar om en vinterträdgård, matsal, kök, vardagsrum eller meditationsrum - det finns inga gränser för din kreativitet.

Hur stor ska min husvagnsmarkis vara?

Precis som husvagnen finns markisen i olika storlekar. Markisens storlek beror på husvagnens omkrets. Nedan kan du läsa om hur du kan ta reda på och mäta detta.

Noggrannhet lönar sig! Om förtältet är för stort eller för litet kan det inte monteras på husvagnen och kommer att läcka.

Vorzelt für den Wohnwagen-2

I närbild kan du se två gasflaskor som är placerade under bakrutan. Du återfår ditt öga för detaljer när du campar.
(Bildkälla: Isaac Moore / Unsplash)

Det finns ingen standardstorlekstabell för markiser av något slag. Storlekarna varierar från tillverkare till tillverkare. Om du är osäker på vilken storlek som är bäst för din markis kan du fråga en expert i en specialbutik om råd. Han eller hon kan förklara alla skillnader och besvara dina frågor i detalj.

Vilka alternativ finns det till markiser för husvagnar?

Du behöver inte nödvändigtvis en markis för att tillbringa en avkopplande semester med dina nära och kära. Om du vill ha känslan av öppenhet och "sova under bar himmel" tillsammans med tryggheten att inte bli överraskad av en regnskur klockan halv fyra på morgonen kan du välja mellan olika alternativ. För att informera dig om det breda produktutbudet ger vi dig en kort översikt över möjliga alternativ till husvagnstältet.

Tyo Beskrivning
Markis Markisen används för att täcka husvagnen Markis.
Eftersom den inte har några sidoväggar förutom taket skyddar den mot direkt solljus, men inte mot vind och regn.

Paviljong Paviljongen är den perfekta följeslagaren till Paviljongen har samma mål. Den är ofta något större, så att en hel grupp människor kan få plats under den.

Tältet användes ursprungligen för att sova, men i rätt höjd och med rätt utrustning kan det bli ett mysigt vardagsrumsalternativ. Precis som med den fristående markisen kan du ställa upp tältet där du vill vara.

Detta kan vara mycket nära husvagnen eller några meter bort. Om du har en permanent plats för din husvagn under flera dagar kan du även ta med tältet till områden som ligger längre bort från din "bas".

Vorzelt für den Wohnwagen-3

Du kan se en paviljong, två tält och en bil framför en lägerlokal. Om du vill ha några dagar av lugn och ro är det en bra idé att sova i tältet på natten och njuta av den gemytliga stämningen i paviljongen med dina semesterkamrater under dagen.
(Bildkälla: Danielle Rice / Unsplash)

Hur får jag reda på omkretsen för min husvagnsmarkis?

Omkretsmåttet, även känt som avrullningslängden, är avgörande när du köper en markis. Utan denna storlek kan det hända att förtältet inte passar perfekt till husvagnen. Normalt hittar du måttet i husvagnens registreringsbevis. Eftersom detta inte alltid är fallet förklarar vi nedan hur du enkelt kan mäta omkretsmåttet själv.

Varning: Husvagnens höjd ändras med belastningen. Detta måste beaktas vid mätningen.
 1. Förberedelse: För att mäta omkretsen behöver du ett måttband eller ett icke sträckbart snöre med en vikt i ena änden. Om du är ensam kan du använda strängen. Om du har stöd kan du använda måttbandet.
 2. Förfarande: Placera sladden eller omkretsmåttet på golvet direkt under husvagnens bakre kant. Placera nu måttet över husvagnen. Gå sedan till den främre kanten vid husvagnens nos. Här sträcker du måttet eller snöret mot marken för att läsa av längden.
 3. Specialfunktioner: Har du en "aerodynamisk" husvagn med böjd front? Justera höjden och dra måttbandet över husvagnen tills avståndet mellan marken och måttet bara är 1,85 meter. Härifrån går du vertikalt mot marken och har ditt omkretsmått.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag sköter min husvagnsmarkis?

Det är viktigt att sköta markisen på rätt sätt och det påverkar produktens livslängd. Därför bör du ge din markis och dina tillbehör tillräcklig uppmärksamhet före och efter varje användning. I det här kapitlet får du veta vad du ska tänka på när du tar hand om din markis.

I de flesta fall består markisens material av polyesterväv som är belagd med PVC på båda sidor. Detta syntetiska material är tvättbart och rötbeständigt.

Du kan torka bort olika typer av smuts med en fuktig trasa

 • Regnremsor
 • Pollenrester
 • Grönt skydd
 • Rester från insekter
 • Trädharts

Låt markisen lufttorka ordentligt efteråt - vi vill packa in en ren och torr markis. När du inte använder markisen ska du ta ner den och förvara den på ett torrt och mörkt ställe.

Det finns särskilda rengöringsmedel för husvagnar och husbilar som du också kan använda på din markis och tillbehör. Det fungerar lika bra som trasan. Den tar inte bort grov smuts, t.ex. torkad lera nära marken.

Om du följer dessa skötselråd kan du njuta av din markis länge utan att behöva oroa dig för förvaringsskador, materialets porositet eller att färgen bleknar.

Bildkälla: welcomia/ 123rf.com

Recensioner