Senast uppdaterad: september 24, 2021

Välkommen till vårt stora fruktplockartest 2023. Här presenterar vi alla de fruktplockare som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa fruktplockaren för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en fruktplockare.
Sammanfattning

i ett nötskal

 • En fruktplockare hjälper dig att skörda olika typer av frukt i trädgården på ett mindre besvärligt och tidsbesparande sätt.
 • allmänhet skiljer man mellan fruktplockare som består av en kombination av enskilda komponenter och så kallade kombisyste
 • Beroende på vilka och hur många olika sorters frukter du vill skörda finns det olika för- och nackdelar.
 • När du köper en fruktplockare bör du vara uppmärksam på kvaliteten på de enskilda delarn
 • Materialet och utförandet av kronan på tänderna spelar en särskilt viktig roll.

Fruktplockare test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en fruktplockare

Vem är en fruktplockare

till för? Har du en trädgård och kan inte hinna med att plocka frukt under skördetiden? Är det väldigt besvärligt och tar för lång tid för dig att plocka frukt med en stege? En fruktplockare är idealisk för att lösa detta problem. Med hjälp av ett handtag som kan justeras i längd kan du enkelt nå frukten som ska skördas även i högre delar av trädet.

Fruktplockare är idealiska för att nå och skörda frukt på stora höjder. (Bildkälla: pixabay.com / Hans)

Hur fungerar en fruktplockare?

En fruktplockare fungerar som en förlängd arm som hjälper dig att nå och skörda frukt som vuxit högt upp. Fruktplockaren består av ett handtag eller en förlängningsbar teleskopstång som du bör välja beroende på höjden på dina fruktträd. Stången har en uppsamlingspåse med en tandad ring. Ringen omsluter frukten som ska skördas, som hålls på plats av pressen. Så snart du har tagit tag i det och separerat det från trädet faller det ner i uppsamlingspåsen på teleskophandtaget.

Vilken typ av frukt vill jag skörda med fruktplockaren?

Om du är intresserad av att köpa en fruktplockare är det viktigt att först fundera på vilka frukter du vill skörda med den och om de är olika stora. Detta har betydelse för valet av ring med prong.

Med en fruktplockare kan du plocka inte bara äpplen utan många olika sorters frukt. (Bildkälla: pixabay.com / lumix2004)

Det är också klokt att mäta höjden på vilken du vill plocka frukt. Tänk därför noga igenom vilka träd du vill skörda och hur långt handtag du vill ha på din fruktplockare.

Om du vill växla mellan olika höjder rekommenderas ett teleskophandtag, eftersom du kan justera höjden så att den passar trädet

Vilken storlek/vikt ska jag köpa en fruktplockare?

Storleken på teleskopstången, uppsamlingspåsen och den tandade ringen beror på vilken frukt du vill skörda och på vilken höjd den är placerad.

När du väljer vikt ska du se till att du kan hålla fruktplockaren bra och att du inte väljer ett för tungt material. Tänk på att frukten som hamnar i insamlingspåsen kommer att öka vikten.

Hur mycket

Kostar en fruktplockare?

Priserna varierar också beroende på vilken typ av fruktplockare det rör sig om.

Typ Pris
Fångstkassar ca. 8-30€
Teleskopiskt handtag ca. 20-50€
Kombisystem ca. 7-80€

Vilka är alternativen till en fruktplockare?

I stället för en fruktplockare kan du använda följande alternativ för att få din frukt.

 • Använd en stege Den här metoden är bäst om det bara finns några få träd i trädgården. Det bästa sättet att skörda frukt med en stege är att placera stegen nära trädstammen. Plocka frukt från marken
 • Ett annat alternativ är att plocka upp de fallna frukterna från gräsmattan i trädgården så fort de faller.

Beslut: Vilka typer av fruktplockare finns det och vilken är rätt för dig?

Om du är intresserad av att köpa en fruktplockare finns det två olika alternativ du kan välja mellan

 • Ett kombisystem
 • En enskild fruktplockare

Köpförfarandet, användningen och de olika enskilda komponenterna i en fruktplockare har olika fördelar och nackdelar. Beroende på vad du vill använda fruktplockaren till bör du bestämma vilken typ du vill ha den. I nästa avsnitt vill vi ge dig några tips inför ditt beslut.

Vilka är egenskaperna hos ett kombisystem för fruktplockare och vilka är dess för- och nackdelar?

Om du vill ha alla enskilda komponenter i en prefabricerad kombination rekommenderar vi att du köper ett kombisystem. Ett sådant system innehåller redan en kombination av en teleskopstång, en tandad ring och en uppsamlingspåse.

Fördelar
 • Billig
 • Lätt att köpa
 • De enskilda delarna är anpassade till varandra
Nackdelar
 • Alla kombinationer kan inte kompletteras individuellt
 • Bristande variationsmöjligheter
 • Eventuella kvalitetsskillnader i de enskilda delarna

Vad kännetecknar en individuell kombination av en fruktplockare och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Om du vill skörda olika typer av frukt är det klokt att köpa en fruktplockare som du kan anpassa till de olika frukttyperna. Innan du köper bör du därför titta närmare på vilka enskilda komponenter du behöver för vilken typ av frukt.

Fördelar
 • Frihet i valet av enskilda komponenter
 • individuell komplettering med olika komponenter
 • anpassning till olika fruktsorter
Nackdelar
 • Besvärligt inköp
 • enskilda komponenter kan vara dyrare än Combi-systemet
 • svårigheter att komplettera fruktplockaren

Om du vill montera din fruktplockare själv, är det därför lämpligt att välja följande enskilda komponenter beroende på ditt individuella syfte:

  • Skarvad
  • ring

Storleken på påsen för frukten beror på storleken på frukten du skördar och hur ofta du vill tömma påsen. Längden på handtaget beror på höjden på den frukt du vill skörda. Om du vill skörda på olika höjder är det lämpligt att köpa ett teleskophandtag, eftersom det kan justeras individuellt till alla höjder.

Köpkriterier: Detta är de faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera en fruktplockare

Nu ska vi visa dig vilka kriterier du kan använda för att välja mellan de många möjliga fruktplockarna. Dessa aspekter, som hjälper dig att skilja mellan olika typer av fruktplockare, är följande:

 • Handtag
 • Skärring
 • Fångstpåse
 • Vikt
 • Justerbara leder

Handtag

När du väljer handtag finns det två olika alternativ: antingen väljer du ett handtag med fast längd eller ett teleskopiskt handtag. Fördelen med enkla handtag är att trämodeller ofta är billigare än justerbara handtag. Innan du köper bör du dock noga överväga om du vill skörda på olika höjder i din trädgård. I det här fallet kommer teleskophandtaget att göra ditt arbete mycket enklare. Om frukterna som ska skördas huvudsakligen är på samma höjd kan du också välja ett trähandtag. Den är robust, men längden kan inte justeras.

Tandring

Därefter kan du bestämma vilken diameter tandringen på din plockare ska ha. Med den här ringen kan du ta tag i och skörda frukten så att den faller direkt i plockarens fångstpåse. Om du vill plocka frukt i olika storlekar är det lämpligt att köpa olika ringar. Det är också viktigt att vara uppmärksam på materialet i ringens stång. Med tandade ringar av metall kan du lättare skilja frukten från trädet. Det finns dock även fruktplockare av hög kvalitet med plasttänder.

Fångstpåse

När du väljer en fångstpåse är materialet och fästet på fruktplockarens handtag de viktigaste faktorerna. Fångstpåsar som kan fästas på kronan med högkvalitativa clips är i de flesta fall mer stabila. Det innebär att de kan bära mer vikt och att du inte behöver tömma fångstpåsen lika snabbt som med modeller av sämre kvalitet.

Vikt

De olika modellerna av fruktplockare varierar mycket i vikt beroende på materialet. Vikten spelar en stor roll för hur länge fruktplockaren kan hållas i handen under skörden utan alltför stor ansträngning. Viktskillnader finns främst i fruktplockarnas handtag. De kan vara tillverkade av trä, aluminium eller plast.

Justerbara leder

För att fruktplockaren ska kunna användas individuellt är det bra om det finns justerbara leder på fångstpåsen för frukten. Du kan justera dem efter höjd och vinkel. Med dessa inställningsmöjligheter kan du och dina vänner och familj anpassa fruktplockaren till deras individuella storlek.

Fakta om fruktplockare

Hur använder jag en fruktplockare?

Beroende på modell är det bäst att använda fruktplockaren när du står på gräsmattan under den struktur som ska skördas. Härifrån sträcker du ut fruktplockaren i din hand till den frukt du vill skörda. Ta tag i dem med fruktplockarens tandring. Med metalltänder av högre kvalitet kan du skära frukten i stället för att bara slita av den från trädet. I billigare varianter måste du dra av frukten.

När du gör detta ska du se till att ryckningen inte leder till att fler frukter faller från trädet som du kanske inte vill skörda

Skydda andra och dig själv när du använder fruktplockaren!

Se till att det inte finns andra människor under trädet när du plockar frukt. Rörelser under plockningen kan leda till att mer frukt faller från trädet som inte hamnar i din fångstpåse. Det är

därför viktigt att du ser till att ingen annan kan träffas av fallande frukt

. Var också försiktig om du måste använda en stege för att nå en högre frukt. I det här fallet är det bäst att placera stegen direkt mot trädstammen så att den inte svajar.

Hur planerar jag en fruktträdgård?

Innan du kan skörda frukten i din trädgård med en fruktplockare måste du först plantera din fruktträdgård.

Hur beskär jag mina fruktträd på rätt sätt?

Att underhålla en fruktträdgård är en arbetsintensiv uppgift. Men resultatet blir desto mer produktivt och tillfredsställande om träden tas om hand på rätt sätt.

Recensioner