Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

9Analyserade produkter

24Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

86Användarrecensioner

Alla gräsklippare är inte likadana. Oavsett om de drivs av mänsklig kraft, elektricitet eller ett uppladdningsbart batteri, skiljer sig Gardena gräsklippare också åt i fråga om funktioner och kravprofiler. Det är viktigt att i förväg veta vilka krav du har på gräsklipparen och hur din trädgård ser ut.

För trädgårdsälskarna bland oss är det av stor betydelse vilken gräsklippare som används för att skydda gräset och växterna från skador och för att få trädgården att se vackrare ut.

Med vårt stora test av Gardena gräsklippare 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt gräsklippare för din trädgård och dina behov. Vi har listat de viktigaste köpkriterierna och presenterat de aktuella bästsäljarna.

Detta ska göra ditt beslut om rätt gräsklippare så enkelt som möjligt. Vi har också listat och svarat på de vanligaste frågorna om gräsklippare från Gardena så att du får full information.
Sammanfattning

  • Alla gräsklippare från Gardena har en sak gemensamt: jämfört med andra tillverkare övertygar de framför allt genom innovation, prestanda och komfort. Ett måste för alla trädgårdsälskare och hobbyträdgårdsmästare. Men även nybörjare som ser gräsklippning som en börda gör klokt i att använda Gardena gräsklippare för att göra gräsklippningen så trevlig som möjligt.
  • I vår tid finns det en mängd olika tillverkare och produkter, vilket innebär att gräsklippare kan skilja sig åt i grunden. Vi har presenterat de tre typerna av gräsklippare från Gardena för att hjälpa dig att hitta den som passar dig och din trädgård.
  • Gardenas gräsklippare drivs av el eller uppladdningsbara batterier och erbjuder därför miljövänlig och tyst gräsklippning, vilket är särskilt lämpligt i tätbefolkade områden.

Gardena Gräsklippare test: våra val

Kriterier för köp och utvärdering av Gardena gräsklippare

Gardena gräsklippare finns i många olika modeller. De enskilda produktvarianterna kan särskiljas enligt följande kriterier:

I följande punkter förklaras vad som är viktigt i de enskilda kriterierna.

Typ av drivning

När du köper en gräsklippare från Gardena bör du först tänka på vilken typ av drivning klipparen ska ha. Till skillnad från konventionella bensingräsklippare från andra leverantörer erbjuder Gardena två mer miljövänliga och tystare gräsklippningsvarianter: en vanlig elektrisk gräsklippare för eluttag eller en batteridriven gräsklippare.

Till skillnad från bensingräsklippare är den största fördelen med båda varianterna att de är underhållsfria, vilket innebär att varken olja eller bensin behöver fyllas på, och det finns heller inget luftfilter att byta ut.

En batteridriven gräsklippare har flera fördelar jämfört med en elektrisk gräsklippare.

Fördelen med en vanlig elektrisk gräsklippare för uttag är att den kan tas i bruk direkt när den är ansluten till ett uttag, utan påfyllning eller laddning.

Denna variant är okomplicerad och mycket miljövänlig. Dessutom är elektriska gräsklippare mycket lättare och kraftfullare än sina batteridrivna syskon.

Endast elgräsklipparens räckvidd begränsas av elkabelns längd och beror på var nästa eluttag är placerat. Det kan vara besvärligt att bära elkabeln, särskilt i slingrande trädgårdar med många träd.

Med en batteridriven gräsklippare löper du inte risken att råka köra över strömkabeln och eventuellt skada den. Det gör det ännu enklare för dig att klippa än med en elektrisk gräsklippare. Å andra sidan har du nackdelen att du ständigt måste kontrollera hur laddat batteriet är och kanske inte kan klippa direkt.

Motoreffekt

En annan viktig aspekt när du väljer en gräsklippare från Gardena är motorns eller batteriets effekt. I princip gäller följande för båda typerna: ju mer effekt, desto större prestanda kan uppnås. Med mer kraft kan gräsklipparen dessutom klara högre gräs och ojämna ytor utan problem.

För vanliga elektriska gräsklippare anges effekten i watt. För Gardena-modeller varierar detta från 1200 till 1800 watt. Klippbredden, storleken och vikten spelar också en avgörande roll för kraften. Gräsklipparen behöver trots allt en viss grundkraft för att göra några framsteg alls.

Med en klippbredd på 30-33 centimeter bör det finnas en effekt på minst 1000 watt. Om klippbredden är 40 centimeter eller mer bör gräsklipparen definitivt ha 1500 watt effekt.

De elektriska gräsklipparna från Gardena har tagit till sig dessa principer och övertygar med mycket kraft och motsvarande klippbredd.

De batteridrivna gräsklipparna anger batteriets effekt i volt. Dessutom anges batterikapaciteten i amperetimmar (Ah), vilket anger hur mycket laddning som flödar genom en ledare under en timme. Gardena-modellerna är antingen 18 volt vid 2,6 Ah eller 40 volt vid 4 Ah.

Så du kan välja mellan batteritider på 60-65 minuter och lita på att batteriet fungerar jämnt och att det finns en indikator för laddningsnivån.

Men köp inte bara den mest kraftfulla gräsklipparen, eftersom priset på dessa modeller ofta ligger långt över de andra modellerna. Tänk på storleken på det område du vill klippa, om det finns några ojämnheter eller liknande och vilken effekt du behöver. På så sätt spenderar du inte pengar i onödan på ström som du inte behöver.

Kapacitet på uppsamlingspåsen

Alla som någonsin har klippt gräsmattan vet varför storleken på uppsamlingspåsen är ett avgörande kriterium när man köper en gräsklippare: Tänk dig att du klipper gräsmattan igen efter lång tid och måste stanna och tömma uppsamlingspåsen var tredje minut eftersom gräset är lite längre och uppsamlingspåsen bara har en kapacitet på 10 liter.

En fyllnadsnivåindikator på uppsamlingspåsen kan spara långa promenader när du tömmer den.

Detta scenario kan vara riktigt nervöst och är verkligen inte trevligt för dig. För att undvika detta och göra gräsklippningen till ett nöje snarare än en plåga, se till att du har en tillräckligt stor gräsfångare.

Beroende på hur stor din trädgård är, varierar Gardenas gräsklippare från 30 till 50 liter. Det finns även två modeller utan fångstväska. Du sparar den tid som du annars skulle behöva för att tömma den, men du måste klippa oftare och gräset blir kvar i trädgården.

Det ska vara lätt att ta bort och byta ut korgarna.

Komfort

Som med alla andra nyttigheter får man inte glömma bort komforten. Redan handtaget på gräsklipparen kan ge ganska mycket komfort. Gardena lägger stor vikt vid komfort när det gäller handtaget på gräsklipparen och utrustar alla modeller med ett uppåtvänt handtag med bekväma element i mjukplast som har ergonomiskt formade spakar och okomplicerad höjdjustering.

Du bör också vara uppmärksam på styrskenan. Eftersom alla människor är olika långa bör handtaget också vara individuellt justerbart för en bekväm och behaglig gräsklippning.

Leta därför efter ett justerbart styr som kan vara i olika storlekar. Annars bör du leta efter en gräsklippare som passar din storlek. För att spara extra utrymme vid förvaring eller transport bör styret vara hopfällbart.

Med så kallade gräskammar kan du klippa nära kanten på väggar och rabatter.

Gräskammarna hjälper till att dra in grässtråna i grässtråna. Det innebär att du inte har några problem med att klippa gräsmattans kanter och att du får ett rent snitt över hela området. Vissa gräsklippare från Gardena har den här funktionen integrerad, men inte alla modeller. Du bör därför överväga om denna funktion är användbar för dig.

Men batteridrivna gräsklippare kan också vara praktiska för vissa människor om man inte behöver oroa sig för elkabeln när man klipper gräsmattan.

Dessutom kan du köpa gräsklippare med hjuldrift, vilket gör det mycket lättare att flytta enheten. Denna funktion erbjuds dock vanligtvis endast av Gardena för större och tyngre modeller.

Klippbredd/klipphöjd

Den perfekta storleken på gräsklipparen beror på hur stor gräsmattan är. Ju större klippbredd gräsklipparen har, desto större, tyngre, otympligare och dyrare blir den. Å andra sidan går klippningen mycket snabbare med en bredare gräsklippare än med en tunnare gräsklippare.

Det är därför klokt att väga in hur stor klippbredd gräsklipparen verkligen bör ha. Som en riktlinje bör gräsklipparen väljas så att det område som ska klippas täcks på ungefär en halv till en hel timme. Gardena erbjuder klippbredder från 30 till 42 centimeter.

Justeringen av klipphöjden är en egenskap som ofta går obemärkt förbi, men som är mycket viktig, särskilt för växterna och gräsmattan. Om gräsväxterna klipps tillbaka för mycket främjas utvecklingen av sjukdomar och svampangrepp, så klipp aldrig tillbaka mer än hälften av grässtråna.

En central inställning av klipphöjden är det enklaste alternativet för att anpassa sig till de ibland varierande längderna. Ett något mer besvärligt alternativ är att justera klipphöjden separat på gräsklipparens främre och bakre axlar.

Ännu mer besvärligt är det att justera varje enskilt hjul med hjälp av en spak. Här har Gardena integrerat en central klipphöjdsjustering på de flesta modellerna, men det finns även modeller utan central justering.

Maximal arealkapacitet

I beskrivningen av gräsklipparen finns alltid information om den maximala arealkapacitet som gräsklipparen är avsedd för. Innan du köper en gräsklippare bör du därför få en uppfattning om hur stort området du vill klippa är. Gardena-modellerna har en yta på mellan 250 och 500 kvadratmeter.

Det är meningslöst att köpa en billigare gräsklippare som är avsedd för en yta på högst 250 kvadratmeter om din yta är 500 kvadratmeter. Å andra sidan är det inte heller meningsfullt att köpa en stor gräsklippare med stor maximal kapacitet om din trädgård inte är särskilt stor.

Eftersom stor yta alltid går hand i hand med vikt, vilket framför allt återspeglas i priset.

Därför gäller samma sak som för den prestanda som beskrivs ovan: spring inte bara ut och köp gräsklipparen med störst kapacitet, annars spenderar du pengar i onödan på prestanda som du inte behöver

.

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en gräsklippare från Gardena

Vi vill använda följande frågor i vår guide för att besvara de viktigaste frågorna om gräsklippare från Gardena. Vi har valt ut frågorna för dig och besvarat dem kortfattat. På så sätt får du optimal och omfattande information om Gardena gräsklippare och känner till de viktigaste fakta.

Vad skiljer Gardena gräsklippare från andra tillverkare?

Gardena gräsklippare erbjuder en komplett slutprodukt som gör gräsklippningen enkel och behaglig. De integrerade gräskammarna gör det enkelt att klippa runt väggar och kantstenar.

Särskilt när det gäller batteriet har Gardena skapat innovationer som lovar mycket kraft, problemfri gräsuppsamling och lång livslängd. Dessutom är det en barnlek att klippa gräset med de speciellt härdade bladen.

Med rätt utrustning och rätt teknik kan enkla ängar klippas till fantastiskt vackra grönområden (Bildkälla: Remi Müller / unsplash)

Höjdjusteringen och handtaget har anpassats och utformats för att vara bekväma och lätta att använda. Komforten stöds av den höjdjusterbara kopplingen på handtaget. Detta gör det enkelt för dig att skjuta Gardena gräsklipparen genom trädgården. Klippbredden och den låga vikten är idealiska för små och medelstora gräsmattor på upp till 500 kvadratmeter.

Det uppladdningsbara batterisystemet ger dig också den stora fördelen att du kan använda flera trädgårdsredskap med bara ett batteri. Detta intelligenta system finns endast hos ett fåtal tillverkare.

Det hela kompletteras av den smarta Gardena-appen, som ger dig exakt information om batteriets laddningsstatus och drifttid samt om eventuell överhettning. Appen varnar dig också för kyla, vilket leder till en längre batteritid totalt sett.

Vilka typer av gräsklippare erbjuder Gardena?

Om du vill köpa en gräsklippare från Gardena kan du välja mellan tre modeller. Gardena erbjuder följande typer av produkter:

Typ Fördelar Nackdelar
Elektrisk gräsklippare underhållsfri, tyst, miljövänlig, lätt att sätta upp elkabel måste medföras, räckvidden begränsas av elkabeln, beroende på närmaste uttag
Hullinggräsklippare mycket lättmanövrerad, låg vikt, liten och därför platsbesparande, ingen motor och därför tyst ingen fångstkorg eller bara mycket liten, ingen drivning, gräset ligger kvar
Gräsklippningsrobot robot tar över gräsklippningen, enkel rengöring, klipper i alla väder, enkel styrning via app inte lämplig för alla områden, regelbundna uppdateringar, annars kan fel uppstå, dyrt

Elgräsklippare

Vi har redan gått in mer i detalj på elgräsklipparen i köpkriterierna, men här är de viktigaste uppgifterna i korthet. Den elektriska gräsklipparen finns i två versioner: den vanliga med en strömkabel till uttaget och den batteridrivna brodern.

Båda versionerna är mycket mer miljövänliga än bensindrivna gräsklippare. Dessutom är elektriska gräsklippare mycket tystare och passar därför också bra för tätbefolkade platser och radhus, eftersom grannarna knappast störs av klippningen.

Gräsklipparna är också underhållsfria, vilket innebär att du inte behöver byta bensin, olja eller luftfilter. Det är bara att sätta in strömkabeln i uttaget och ansluta den till gräsklipparen - och så kan du börja klippa.

Tyvärr kan strömkabeln också vara besvärlig och du riskerar att klippa över kabeln och skada den eller orsaka en kortslutning. Dessutom kan du snubbla över den eller den kan fastna någonstans och kontakten dras ut.

Detta kan lätt hända, särskilt i områden med många träd. Det är här som en batteridriven gräsklippare kan vara mer meningsfull.

Tyvärr begränsas räckvidden för elektriska gräsklippare utan batteri av längden på elkabeln. För att använda modellen krävs dessutom att det finns ett lämpligt eluttag i närheten.

Men batteritiden hos den andra modellen begränsar också gräsklippningen, nämligen genom att den används under en längre tid. Beroende på modell är detta mellan 60 och 65 minuter för Gardena-modeller.

Hullinggräsklippare

Jämfört med de andra gräsklipparna är de betydligt mindre och därför mycket utrymmesbesparande när de ska stuvas undan. Tack vare den låga vikten och passformen är cylindergräsklipparen lättmanövrerad och enkel att använda. Utan motor drivs cylindergräsklipparen av din kraft och är därför nästan ljudlös.

Gardenas cylindergräsklippare är särskilt lämpliga för små trädgårdar med liten gräsmatta.

Men som redan nämnts är den här versionen inte lämplig för större områden, eftersom det kan bli en riktig uthållighetsövning för dig när du kör cylindergräsklipparen med mänsklig kraft. Även om den är lätt och inte samlar upp gräs kan det ta en evighet att klippa stora områden.

Detta leder oss till nästa nackdel: ingen fångstlåda. Du behöver inte tömma den och bär mindre vikt, men gräset stannar på gräsmattan och ruttnar. Om du värdesätter en välskött trädgård är det här alternativet inget för dig.

Gräsklippningsrobotar

Gräsklippningsrobotar ersätter helt och hållet behovet av att du klipper gräsmattan. De är en riktig revolution och tar över hela området, inklusive alla gräskanter och hörn. På så sätt slipper du allt arbete och framför allt den tid som du annars skulle ha behövt för att klippa gräsmattan. Nästa tydliga fördel med robotgräsklipparen passar också in i temat att spara tid: rengöring.

Du kan helt enkelt spola av roboten med trädgårdsslangen och behöver inte skrapa insidan med en spatel eller liknande. Dessutom måste du programmera roboten en gång innan du startar den och kan sedan styra den varje gång från soffan eller på språng via appen.

Tyvärr är den största nackdelen med dessa små superhjältar priset. Tyvärr återspeglas den tid och kraft som sparas tydligt i priset; Gardena erbjuder dessa modeller för mellan 800 och över 2 000 euro. Det kan också vara så att gräsmattan ligger på en sluttning och att lutningen är för brant för roboten. Mycket ojämna ytor är inte heller särskilt lämpliga för den här gräsklipparen.

Dessutom kan den inledande programmeringen och de regelbundna uppdateringarna vara mycket överväldigande och komplicerade för någon som inte är så förtrogen med sådana IT-stödda enheter.

Hur tillförlitligt är det inbyggda batteriet i Gardenas gräsklippare?

Gardena lovar långa batteritider på över en timme och den senaste tekniken av högsta kvalitet. Batteriet sägs också ha en lång livslängd med konstant prestanda och ingen minneseffekt vid laddning.

Från undersökta vittnesmål kan vi se att vissa kunder kan bekräfta dessa egenskaper hos enheterna och är mycket nöjda med batterierna och enheterna.

Gardena lägger också stor vikt vid säkerheten. Batterierna laddas ur jämnt och har ett inbyggt överbelastningsskydd och skydd mot djup urladdning.

Batteriet kan laddas snabbt och du behöver inte oroa dig för att batteriet laddas ur under förvaring. För att besvara frågan om batteriets laddningsstatus har Gardena installerat en LED-display som ger exakt information om batteriets laddningsstatus.

Elektriska gräsklippare är miljövänliga och tysta. Dessutom erbjuder dessa modeller mycket komfort och förstklassiga klippresultat. (Bildkälla: Andres Simon / Unsplash)

Gardena annonserar framför allt att de är pionjärer och ständigt utvecklar sina batterisystem. Det uppladdningsbara batterisystemet är en verklig fördel för dig, eftersom du kan använda en hel serie verktyg med ett enda batteri och på så sätt utföra flera trädgårdsarbeten. Som nämnts ovan kan du också beställa Gardena-verktyg utan batteri och spara pengar.

Det enda du måste tänka på är att verktygen passar in i verktygssystemet, dvs. att de behöver samma kraft och kapacitet i batteriet. Gardena gör det enkelt för dig: du kan välja mellan två olika system, nämligen 18 volts Li-Ion-systemet eller 40 volts Li-Ion-systemet.

Dessa batterier är en tillförlitlig och högt utvecklad teknik som gör dig oberoende av el eller bränsle. De är också ett hållbart och miljövänligt alternativ till andra drivna trädgårdsredskap.

Vilka är alternativen till Gardena gräsklippare?

Marknaden för gräsklippare är översvämmad av en mängd tillverkare som, liksom Gardena, också tillverkar många elektriska gräsklippare, haspelgräsklippare och robotgräsklippare. För att hjälpa dig att hitta rätt i detta hav av leverantörer och produkter vill jag erbjuda dig två alternativ inom området elektriska gräsklippare och två alternativ till elektriska gräsklippare. Jag vill börja med alternativen till elektriska gräsklippare.

Bensindrivna gräsklippare

Detta alternativ till elektriska gräsklippare har framför allt en fördel: mer kraft. Bensindrivna gräsklippare har mer kraft på grund av bränslet och kan klippa mycket längre och större områden än sina elektriska motsvarigheter. Dessutom är dessa gräsklippare bättre lämpade för ojämna ytor och högt eller fuktigt gräs.

Räckvidden är också mycket lång och beror endast på tankens storlek, medan elgräsklipparna har en viss risk eller begränsning av räckvidden på grund av elkabeln. Klippbredden på gräsklippare är ofta större, vilket gör att större gräsmattor kan klippas snabbare än med elektriska gräsklippare.

Nackdelen med denna variant är den miljöförstöring som orsakas av bränslet. Dessutom är bensindrivna gräsklippare betydligt högre än elgräsklippare, upp till 95 decibel. Förutom dessa två punkter är underhållet av bensingräsklippare också en tydlig nackdel.

Bränsle och olja måste fyllas på hela tiden, luftfilter och tändstift måste bytas ut och monteras. Denna drift och detta underhåll är dyrare och mer tidskrävande än vad som är fallet med elektriska gräsklippare.

Ridgräsklippare

Ridgräsklippare finns i princip också i båda varianterna: bensindrivna eller eldrivna. Ändå erbjuder denna variant en motsvarighet till en konventionell elektrisk gräsklippare. Elgräsklippare har nämligen en sak gemensamt: de åtföljs och styrs av människor till fots. Sådana modeller kallas också manuella gräsklippare.

Med åkgräsklippare sitter du, som namnet antyder, på gräsklipparen och kör den som en bil med bara en fram- och en backväxel. Dessa modeller är lämpliga för särskilt stora gräsmattor, t.ex. fotbollsplaner, skolplaner eller liknande.

Ett sådant köp är meningsfullt om du har en så stor trädgård och den inte är full av hinder som träd, häckar osv.

Åkgräsklippare är ett bekvämt och enkelt sätt att klippa stora gräsmattor. (Bildkälla: Ingo Doerrie / Unsplash)

Liksom bilar är dessa modeller dessutom relativt klumpiga och har större radier än en manuell gräsklippare. Mycket branta trädgårdar är inte heller särskilt lämpliga för åkgräsklippare, så se till att du vet hur din trädgård ser ut i förväg. Stora, någorlunda plana områden utan stora hinder är idealiska för en åkgräsklippare.

Nu vill vi presentera två alternativ till Gardenas elektriska gräsklippare:

Bosch gräsklippare

Märket Bosch har varit känt för pålitliga elektriska apparater i många årtionden. Detta gäller även för de elektriska gräsklipparna från Bosch. Dessa modeller har liknande egenskaper som modellerna från Gardena, med skillnaden att Bosch erbjuder klippbredder på upp till 46 centimeter och en kapacitet på 750 kvadratmeter, till exempel.

Bosch erbjuder därför en mängd olika gräsklippare, från mycket enkla till mer kraftfulla elektriska gräsklippare.

Prisintervallet för batteridrivna elektriska gräsklippare från Bosch ligger mellan 200 och cirka 650 euro. Versionen med strömkabeln i uttaget kan köpas för så lite som 100 euro, medan den dyraste modellen kostar cirka 300 euro.

Batterispänningen för elgräsklipparna är konstant 36 volt, vilket innebär att Bosch ger mycket kraft till gräsklipparna. De elektriska gräsklipparna har en effekt på mellan 1200 och 1900 watt. De övriga egenskaperna liknar dem för Gardena.

Makita gräsklippare

Alla hobbyhantverkare känner till varumärket Makita. De tillverkar de rätta verktygen och tillbehören för alla typer av arbete. Makita har också en mängd gräsklippare och erbjuder konkurrenskraftiga produkter.

När det gäller klippbredd ligger Makita klart i framkant och erbjuder bredder från 38 till 53 centimeter. Dessutom kan klipphöjden justeras från 20 till 100 millimeter. Detta gör det enkelt att klippa stora gräsmattor på kortast möjliga tid.

Alla batterier har en spänning på 2 x 18 volt, vilket ger 36 volt. Arealkapaciteten och storleken på uppsamlingspåsen är identiska med Gardena-modellerna.

En stor nackdel med dessa annars monstruösa och kraftfulla gräsklippare från Makita är vikten. Den lättaste gräsklipparen väger cirka 17 kg och den tyngsta knappt 47 kg.

Finns det reservdelar och tillbehör, t.ex. ett ersättningsblad, att tillgå?

Förvånansvärt ofta letar folk efter ersättningsblad till Gardena gräsklippare. Därför vill vi gärna svara på frågan om och hur snabbt man kan få tag på reservblad eller andra reservdelar.

Gardena har många användbara tillbehör. Alla reservdelar till Gardena gräsklippare är mycket lätta att köpa. Du kan köpa reservdelar antingen direkt från Gardena i webbutiken, i alla byggvaruhus eller i specialbutiker. Utbytesblad kostar mellan 18 och 30 euro, beroende på modell. De flesta reservdelar är mycket prisvärda. Endast batteriladdare eller nya batterier är inte billiga. En laddare kostar mellan 40 och 80 euro. Ett nytt batteri kostar mellan 160 och 180 euro. Men för det får du prestanda och kvalitet, plus en tvåårig garanti på dina nya delar. Fotokälla: Alexander Raths / 123rf

Recensioner