Senast uppdaterad: september 6, 2021

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Golvlampor blir alltmer populära i dag. De finns i många hushåll, antingen som inredningsdetaljer eller som en enkel ljuskälla. De ser snygga ut och ger ett behagligt ljus för att titta på TV eller läsa. Ofta placeras de bara för att skapa atmosfär eller som dekoration.

Att köpa rätt golvlampa är ibland en riktig utmaning: Valet är stort och det finns många beslutskriterier att ta hänsyn till. Med vårt golvlampstest 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den perfekta golvlampan för ditt hem.
Sammanfattning

  • Golvlampan är per definition inget annat än en armatur som består av en fot med ett högt stativ och en lampskärm.
  • En vacker golvlampa lyser inte bara upp ett rum utan ger det också en lämplig atmosfär och en trevlig atmosfär. Med rätt golvlampa kan rummen belysas på lämpligt sätt för arbete eller för avkopplande läsning. Beroende på smak finns det många olika mönster, storlekar, modeller och färger.
  • Modernare golvlampor kan lätt dämpas för att skapa olika stämningar. Dessutom minskar ljusregleringen av armaturen energiförbrukningen.

Golvlampa test: våra val

Golvlampor: köp- och bedömningskriterier

Med hjälp av följande kriterier vill vi visa hur du kan jämföra och bedöma olika golvlampor. Vi hoppas att detta gör det lättare för dig att hitta rätt golvlampa för dig så att du blir nöjd med din golvlampa. Sammanfattningsvis kan man säga följande:

Nedan förklarar vi vad som är viktigt för de enskilda kriterierna.

Typ av golvlampa

Det finns tre typer av golvlampor: klassiska golvlampor, båglampor och uplighters.

Skillnaden ligger i deras form men också i deras funktion. Klassiska golvlampor har en fot, en lång, rak ram och en skärm, t.ex. av tyg, metall eller glas. De skapar vackra ljusöar och används för att ge rummet ett trevligt, berikande inslag. Många hotell använder den här typen av golvlampor för att skapa inbjudande områden. Det fungerar även hemma! Bågformade lampor skiljer sig främst åt genom sin böjda ram.

Underredet placeras under soffan, ramen kröker sig runt ryggstödet och ljuset kommer uppifrån. Mycket bekväm för läsning. Med taklyktor faller ljuset inte åt sidan och nedåt, utan uppåt mot taket. Med ett mörkt tak händer inte mycket.

Med ett ljust tak reflekteras ljuset och sprids försiktigt i rummet. Detta är faktiskt inte tillräckligt trevligt för att läsa. Designerna av taklyktan tänkte precis likadant och har därför byggt in ytterligare en ljuskälla: en läslampa på en flexibel läsarm. Det ger mycket komfort!

Material / Storlek

Golvlampor väljs vanligtvis för att matcha inredningen: Personliga preferenser spelar en stor roll i valet och det finns inga gränser för detta val. För speciella krav är en designergolvlampa precis vad du behöver. Golvlampor ska också ha ett övertygande utseende, dvs. material och storlek ska passa in i rumskonceptet. Det finns vissa skillnader i valet av material för en ny golvlampa.

Billiga golvlampor är ofta tillverkade av plast. Dyra golvlampor är däremot tillverkade av mässing, nickel eller metall och är mer hållbara. Men se upp: inte bara lampans material är viktigt, utan även materialet i golvlampans lampskärmar. Enkla golvlampor har lampskärmar av papper eller tyg.

Lampskärmarna finns också i olika färger. För uplighters används ofta frostat glas i stället. De olika modellerna från tillverkarna har också olika storlekar.

De flesta golvlampor är 1,6 m höga. Men det finns också några som bara är en meter höga. Du måste själv avgöra vilken höjd som är rätt för dig.

Golvlampans storlek beror också på det tillgängliga utrymmet: Du måste komma ihåg att ju högre lampans armatur hänger, desto större är lampans ljusradie. Små golvlampor på cirka en meters höjd ger alltså en mindre ljuscirkel än högre lampor.

Energieffektivitetsklass / Effektförbrukning

Det finns en ökande trend mot energisnåla lampor. Därför har nästan alla golvlampor numera en energieffektivitetsklass. Precis som för andra elektriska apparater anses A++ vara mycket energieffektivt för golvlampor, medan C indikerar högre energiförbrukning. Det är bäst att inte använda glödlampor med din golvlampa! De förbrukar mycket el. LED-lampor ger däremot ett mysigt ljus, en bra färgåtergivning och rätt ljusstyrka. Och de förbrukar 90 % mindre energi! Om du har en golvlampa med socklar kan du byta ut de gamla glödlamporna mot LED-lampor.

Dimmbarhet

Dimmfunktionen kan inte bara spara elkostnader utan också garantera belysning efter tid på dygnet. För kunder som föredrar justerbar ljusintensitet och kontrollerbar energiförbrukning är den dimbara versionen av golvlampan den perfekta lösningen. Numera är många LED-golvlampor också utrustade med fast installerade dimmers, så det finns helt enkelt inget behov av att göra ett val när det gäller ljusstyrka. Du kan få det mörkare eller ljusare, som du vill och så ofta du vill.

Max watt

Wattantalet bestämmer hur mycket energi lampan producerar när den är aktiv. Normalt är effekten mellan 40 och 120 watt. I princip får glödlampans effekt inte vara större än lampans effekt. För att bestämma glödlampans maximala wattförbrukning måste man ta hänsyn till hur många watt golvlampan faktiskt klarar av. Du får inte överskrida den maximala effekt som anges av tillverkaren, annars finns det risk för brand.

Golvlampor: Vanliga frågor och svar

Här nedan tar vi upp de viktigaste frågorna om golvlampor. Vi har sammanställt några frågor för dig och kommer att besvara dem inom kort. Därefter har du all viktig information om golvlampor.

Vem passar en golvlampa till?

Belysning spelar en mycket viktig roll för att dekorera ett hem. Vi kan till och med säga att det är en av de viktigaste faktorerna.

Den gör det möjligt för oss att leka med ljuset, med dess intensitet och även med dess färg. Ett element som underlättar skapandet av varma miljöer i hemmet är golvlampan. Den placeras direkt på golvet och står upprätt utan andra stöd.

Det råder ingen tvekan om att golvlampan bidrar till att skapa en unik och speciell atmosfär i hemmet. Dessutom kan den användas enbart för att belysa vissa rum eller ha en dekorativ funktion. Därför är det viktigt att lampan är i harmoni med de andra elementen i huset.

Stehlampe -1

Rätt golvlampa kan förvandla varje rum till en mysig oas av välbefinnande.
(Bildkälla: Francesca Tosolini / unsplash)

En av de viktigaste aspekterna när du köper en golvlampa är hur den ska användas. Det vill säga om vi vill använda den för att belysa ett helt rum som huvudbelysningspunkt eller ett specifikt område.

Detta avgör sedan vilken intensitet vi vill ge rummet, om du behöver en justerbar arm eller en annan ljuspunkt, samt ekologiska/ekonomiska aspekter. Beroende på val och placering kan vi leka med ljuset så att rummet verkar mindre eller större. En annan sak att tänka på är färgen på väggar, tak och golv.

Mörka färger behöver fler ljuspunkter för att uppnå samma ljusstyrka som en ljus färg. Ljusstyrkan bör anpassas till rumstypen, eftersom rummen är avsedda för helt olika aktiviteter, t.ex. att läsa, titta på TV, äta, sova eller arbeta.

Därför bör sovrum, vardagsrum och arbetsrum belysas på olika sätt. Golvlampan hjälper oss, utöver sin belysningsfunktion, att särskilja de olika miljöerna i huset och skapa en speciell atmosfär.

Vilka är de olika typerna av golvlampor?

En fot och en lampskärm: det är allt du behöver för en golvlampa. Vackra ljuskällor kan enkelt installeras där du behöver lite mer ljus. Golvlampor med lampskärmar ger atmosfäriskt ljus i alla rum eller lyser upp hela rum som takarmaturer. Dimbara strålkastare styr ljuset kontinuerligt och anpassar det till personliga behov. Det stora urvalet av golvlampor gör dem mycket mångsidiga.

Golvlampor kan integreras i alla rum, oavsett om de är moderna eller klassiska purister.

[table_alias_1] När vi tittar på tabellen ser vi att listan över fördelar är mycket längre än listan över nackdelar. Detta talar naturligtvis för golvlampor! Man kan verkligen säga att man har ett överflöd av valmöjligheter: det finns rätt golvlampa för varje smak och behov.

Vilka alternativ finns det till en golvlampa?

Det är inte lätt att välja rätt lampa för ditt eget hem. Vilken typ av belysning passar bra i vilket rum? Vilken typ av lampa skapar den önskade atmosfären? Hittills har vi behandlat ämnet "golvlampor", men...finns det möjligen ett alternativ till golvlampor? Naturligtvis, och dessa alternativ kallas: vägglampor och taklampor

  • Väggarmaturer monteras på väggen med en direkt strömanslutning eller en kontakt för uttaget och avger indirekt ljus. De flesta väggarmaturer har antingen ljuskäglan riktad nedåt (downlights) eller uppåt (uplights), eller så finns det kombinationer av båda varianterna. De lämpar sig för mysig belysning, särskilt i sovrummet eller vardagsrummet. Jämfört med takarmaturer är väggarmaturer dock oftast inte tillräckligt ljusstarka för att lysa upp ett mörkt rum helt och hållet och är därför inte lämpliga för badrummet.
  • Taklampor monteras i taket och ansluts direkt. De kan manövreras via en strömbrytare i väggen. Dessa lampor placeras vanligtvis i mitten av taket som huvudljuskälla så att ljuset kan fördelas jämnt i rummet. Takarmaturer drar ofta till sig uppmärksamhet: de bör därför samordnas med rummets inredning. Jämfört med väggarmaturer ger takarmaturer en större ljusradie och kan användas i rum som behöver ljusa, t.ex. badrummet. Taklampor finns i olika versioner. Beroende på användningsområde och smak kan du välja till exempel skenor, spotlights, hängande lampor eller ljuskronor.

Stehlampe -2

Taklampor är den viktigaste ljuskällan. Placerade i mitten av taket sprider de ljuset jämnt i hela rummet. Med väggarmaturer är de det perfekta alternativet till standardlampan.
(Bildkälla: fran hogan / unsplash

Hur gör jag mig av med en golvlampa?

Om du har köpt en ny golvlampa uppstår frågan: vad ska du göra med den gamla? Tyvärr kan det inte bara slängas i hushållsavfallet, eftersom det finns särskilda bestämmelser för elavfall. Vissa lampor innehåller också giftiga ämnen som förorenar miljön. Därför bör du se till att inte slänga allt i hushållsavfallet, utan verkligen tänka dig för. För att göra dig av med en gammal golvlampa, gå till insamlingsstället för grovavfall. Du kan boka en tid med personalen för grovavfall för att hämta lampan, eller så kan du åka direkt till en soptipp. Om du köper en ny golvlampa i en specialbutik måste återförsäljaren ta tillbaka och göra sig av med din gamla golvlampa. Det kan hända att den gamla lampan fortfarande fungerar och inte är trasig. I så fall kan du sälja den i second hand-butiker, på loppmarknader eller i online-börser. Du kan också donera golvlampan. Biståndsorganisationer tar till exempel gärna emot möbler i gott skick och elektriska apparater som fungerar bra.

Slutsats

Det kan vara svårt att köpa en golvlampa. För att kunna sortera ut de olika former, modeller och material som finns tillgängliga för dig lite i förväg är det klokt att ställa några frågor till dig själv. Det är viktigt att förstå varför du behöver en golvlampa. Är det bara en dekoration eller är det tänkt att vara en viktig ljuspunkt i ett rum? Och i vilket rum ska den placeras? Så snart dessa till synes enkla - men inte självklara - frågor har besvarats kan sökandet efter den perfekta golvlampan börja. Och mycket snabbt skapas den mysigaste stämningen och den perfekta atmosfären i ditt hem. Bildkälla: skdesign/ 123rf.com

Recensioner