Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

42Analyserade produkter

33Tillbringade timmar

30Utvärderade artiklar

143Användarrecensioner

Halstabletter är ett beprövat läkemedel mot halsont, hosta, sväljningssvårigheter och inflammation i munnen och halsen. Halstabletter innehåller olika aktiva ingredienser som kan hjälpa till att lindra smärtan. Halstabletterna hjälper dig att komma bättre genom dagen, stimulerar kroppens självläkningsprocess och fuktar slemhinnorna, där de aktiva ingredienserna kan utvecklas och bekämpa bakteriella patogener.

Med vår guide för halstabletter vill vi hjälpa dig att hitta rätt halstablett. Vi har jämfört lokalbedövande tabletter för halsen med antiseptiska medel (bakteriedödande medel) för halsen och antibiotika (mot bakterier) för halsen och funnit skillnaderna. Vi vill hjälpa dig att bestämma vad du ska köpa så att du kan köpa de rätta halstabletterna som är bäst för dig.
Sammanfattning

 • Halstabletter är smärtstillande medel som används för att behandla inflammation i munnen och halsen. Sväljningssvårigheter är också ett av de obehagliga symtomen i samband med förkylning.
 • Särskild försiktighet måste iakttas när det gäller barn och gravida kvinnor, eftersom halstabletter inte verkar farliga vid första anblicken, men de kan få konsekvenser för deras hälsa.
 • Det finns tabletter med lokalbedövning i halsen samt antiseptiska och antibiotiska tabletter i halsen. De senare är effektivare mot bakterier än mot virus. Många halstabletter är fuktgivande och kan skydda slemhinnan.

Halstabletter test: våra val

Guide: Frågor som du bör ta ställning till innan du köper halstabletter

Vad gör halstabletter?

Halstabletter är ett läkemedel som du kan använda om du har ont i halsen, är hes eller om munnen och halsen (t.ex. svalgets slemhinna) är inflammerade. Halsont kan också åtföljas av smärtsam eller obekväm sväljning. I de flesta fall orsakas halsont av virus, men det finns också fall som orsakas av bakterier.

Throat-tabletter lindrar munnen och halsen.

I dessa fall bör du ta halstabletter för att lindra symptomen och främja läkning. Du kanske är sångare eller använder din röst så mycket i vardagen att din hals känns irriterad och kliande Kall eller torr luft kan torka ut slemhinnorna. Halstabletter kan vara ett bra sätt att motverka detta.

Hur fungerar halstabletter?

Halstabletter används för att rensa luftvägarna, lösa upp slem och lindra smärta. De har också en antiseptisk (bakteriedödande) och antiinflammatorisk effekt. Dessutom kan halstabletter söva det drabbade området i munnen och halsen och ge snabb lindring.

Halstabletten-1

Te är hälsosamt vid förkylning och inflammationer eftersom det främjar läkningsprocessen.
(Bildkälla: unsplash.com / Kelly Sikkema

Slemhinnorna fuktas och gör det mycket lättare att tala och svälja. På så sätt kan halstabletter hjälpa dig att på ett naturligt sätt klara av vardagen bättre, eftersom symptomen avtar och i bästa fall till och med försvinner.

Vilka halstabletter hjälper?

Det finns ett antal halstabletter från olika tillverkare som kan hjälpa till med ovanstående symtom. Många har olika smaker, så du kan välja den smak du vill ha.

Halstabletter kan hjälpa till att lindra symtomen eller fukta slemhinnorna, men de är inte ett läkemedel för att snabbt bota inflammationen. Att dricka mycket vatten är mycket viktigt för att stödja självläkning.

Vilka halstabletter för barn?

Det finns särskilda Junior-halstabletter för barn, som är lämpliga för barn från 2 år, men oftast från 6 år, om de kan suga halstabletter på ett kontrollerat sätt. Vissa är till och med lämpliga först från 12 års ålder.

För att göra halstabletterna mer behagliga finns de i olika smaker (även för vuxna) som passar bäst för barn. Dessutom finns Junior Throat Lozenges även utan socker.

Halstabletten-2

Barn blir snabbare sjuka än vuxna. Därför krävs särskild försiktighet, eftersom barnen själva inte kan bedöma sjukdomens svårighetsgrad.
(Bildkälla: unsplash.com / Aditya Romansa)

När det gäller barn måste man dock vara försiktig, oavsett om det rör sig om en lindrig halsont, scharlakansfeber eller halsfluss. Var särskilt uppmärksam om du märker att ditt barn har förhöjd temperatur, undviker mat och kontrollera om det finns utslag på huden eller tungan.

Vilka halstabletter kan jag ta under graviditeten?

Om du är gravid eller ammar ska du inte ta fram någon halstablett utan att rådgöra med din läkare eller kontrollera ingredienserna. De aktiva ingredienserna i vissa halstabletter kan vara skadliga för det ofödda barnet. Var också försiktig med örtpreparat.

Om du fortfarande vill ta halstabletter under graviditeten rekommenderar vi Isla Moos halstabletter eller Emser Pastillen halstabletter. Du bör dock se till att du diskuterar köpet med din läkare eller apotekare innan du tar halstabletterna.

Vilka halstabletter är lämpliga för diabetiker?

Är du diabetiker och undrar om det finns halstabletter som är lämpliga för dig?

Svaret på det är ja. Nästan alla halstabletter är numera sockerfria och passar perfekt för diabetiker.

Vilka halstabletter är veganska?

Som vegan vill du om möjligt ta veganska halstabletter. Därför rekommenderar vi att du kontaktar tillverkaren eller säljaren och får information så att du kan vara 100 % säker på att halstabletterna också är veganska.

Vad är hållbarhetstiden för halstabletter?

Halstabletterna har en hållbarhetstid tills datumet går ut. I allmänhet bör de ha en hållbarhetstid på 2-3 år.

Vad är ett alternativ till halstabletter?

Om du inte tycker om halstabletter finns det halssprayer eller halssköljningar som kan hjälpa dig. Du kan också använda paracetamol eller ibuprofen. Du bör hålla slemhinnorna i halsen fuktiga genom att dricka mycket vatten och ibland mycket te för att motverka en torr hals.

Vilka typer av halstabletter finns det och vilka passar dig?

Vilka egenskaper har lokalbedövande halstabletter och vilka är deras för- och nackdelar?

Lokalbedövningstabletter för halsen lindrar smärtan, men bara under en kort tid.

Du bör vara försiktig när du tar dem, eftersom de kan ge biverkningar som allergi.

Fördelar
 • Desinfektionsmedel
 • Smärtlindrande medel
Nackdelar
 • Kan orsaka allergi

Vad kännetecknar antiseptiska (bakteriedödande) halstabletter och vilka är deras för- och nackdelar?

Antiseptiska halstabletter verkar inte på djupare vävnadslager utan endast på ytan och kan inte ge lika bra hjälp eftersom de inte kan bekämpa infektionen. De är dock nyttiga för bakterier. Detta beror på att en infektion bygger på att den består av virus.

Fördelar
 • Hjälper vid bakterieinfektioner i munnen och halsen
 • Antiinflammatoriskt
Nackdelar
 • Fungerar inte vid en infektion

Vad är egenskaperna hos antibiotiska (antibakteriella) halstabletter och vilka är deras för- och nackdelar?

Antibiotiska halstabletter är antibiotika som inte hjälper mot infektioner eftersom de inte fungerar på virus. De hjälper dock till att bekämpa bakterier så att de inte förökar sig ytterligare och hjälper till att bekämpa de bakterier som finns i munnen och halsen.

Fördelar
 • Antiinflammatoriskt
 • Hjälper till att bekämpa bakterier
Nackdelar
 • Fungerar inte på virus

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera halstabletter

I det följande kommer vi att visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många olika halstabletter som finns.

Kriterierna som du kan använda för att jämföra halstabletter är:

I följande punkter förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Smärtstillande

Alla halstabletter är smärtlindrande eftersom deras primära mål är att lindra inflammationen eller smärtan i det drabbade området och göra det lättare att svälja.

Antibakteriella

Antibakteriella halstabletter är antiseptiska medel och hjälper inte vid förkylning orsakad av virus. De hjälper dock till att bekämpa bakterier och lindra smärta. De bedömer lätt det drabbade området och bidrar till att främja läkning.

Antiinflammatoriskt

När du har en inflammation vill du ha snabb lindring, och halstabletter kan hämma inflammationen så att den inte utvecklas. De flesta halstabletter är antiinflammatoriska.

Åldersrekommendation

När du köper halstabletter bör du vara uppmärksam på vilka halstabletter som är bäst lämpade för dig. Om du letar efter halstabletter till ditt barn bör du se till att de är lämpliga för barn över 6 år. Det finns också Dorithricin-halstabletter som kan tas från 2 års ålder och många från 12 års ålder. Observera alltid tillverkarens åldersrekommendation eller läkarens rekommendation.

Smak

För att halstabletter inte ska bli en tortyr finns de i olika smaker. Du kan välja mellan smakerna apelsin, vilda bär, citron, jordgubbar, lakrits, citron och körsbär.

Sockerfri

Många tycker inte om när halstabletter innehåller socker. Sockerfria halstabletter är hälsosammare och smakar lika bra som halstabletter med sockertillsats. Särskilt om du är diabetiker eller bara vill minska på sockret i ditt liv, är sockerfria halstabletter bäst för detta.

Fakta som är värda att veta om halstabletter

För många halstabletter - vad ska man göra?

Du kan ta upp till 2 tabletter var 2-3:e timme. Detta innebär att du kan ta upp till 9 gånger per dag 2 halstabletter, vilket skulle innebära 18 halstabletter per dag.

Dessutom bör du inte bara ta halstabletter, utan också te och honung, propolis, homeopatiska gurglor som Salviathymol N Madaus-droppar eller potatiskompresser.

Hur går halsbalsam och alkohol ihop?

Du har säkert någon gång i ditt liv frågat dig hur läkemedel och alkohol går ihop. Men hur är det med halstabletter och alkohol?

Halstabletten-3

Mediciner av alla slag bör aldrig tas tillsammans med alkohol, eftersom det är skadligt och kan få konsekvenser för hälsan.
(Bildkälla: unsplash.com / Thomas Kinto)

Kan du ta båda? Generellt sett bör du inte ta läkemedel samtidigt som du dricker alkohol, eftersom det kan leda till biverkningar och hälsokonsekvenser. Om du tar ibuprofen rekommenderar vi att du inte blandar alkohol med det.

Ibuprofen angriper magsäcken och kan i kombination med alkohol till och med orsaka magblödning. Läkemedel som innehåller antibiotika kan till och med skada levern när de blandas med alkohol. Paracetamol kan till och med orsaka leversvikt.

När munnen och svalget är inflammerade är det i allmänhet inte lämpligt att dricka alkohol. Immunförsvaret försvagas ännu mer och självläkningen försenas.

Det finns inga kända interaktioner när man tar halstabletter och alkohol samtidigt. Alkoholkonsumtion rekommenderas dock inte av de skäl som nämns ovan.

Allergi vid användning av halstablettlösning?

Om du drabbas av allergier när du tar halstabletter ska du omedelbart kontakta din familjeläkare, hudläkare eller allergolog. Läkaren kommer då att försöka hitta den utlösande faktorn för allergin och erbjuda dig en alternativ lösning eller rekommendera andra halstabletter.

Man märker inte nödvändigtvis en allergi direkt. Den kan också uppträda timmar, dagar eller veckor senare. Den vanligaste allergireaktionen sker på huden. Den vanligaste allergiska reaktionen är på huden, där obehagliga kliande utslag och rodnad brukar uppstå. Ibland kan en allergi också visa sig i andnings- eller cirkulationsproblem.

Slutsats: Så snart du märker att något är fel bör du kontakta en läkare som du litar på så snart som möjligt och klargöra alla vidare åtgärder med honom eller henne.

Bildkälla: Samborskyi/ 123rf.com

Recensioner