Senast uppdaterad: september 12, 2021

Vår metod

27Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

110Användarrecensioner

Häxnötsväxten är en växt som finns både i Nordamerika och i Asien. På grund av sina helande egenskaper har trollhassel använts i många medicinska produkter och vårdprodukter i många årtionden.

I vårt stora test av trollhassel 2023 presenterar vi olika trollhasselprodukter och visar dig hur du hittar den lämpligaste trollhasselprodukten för dig utifrån våra inköps- och bedömningskriterier.

Dessutom har vi valt ut bakgrundsinformation om trollhassel och svarat på de viktigaste frågorna i vår rådgivningssektion.
Sammanfattning

 • Häxnötsplantan har redan använts i många årtionden i medicinska produkter och vårdprodukter på grund av dess helande aktiva ingredienser. De har en antiinflammatorisk, blodstillande och klådlindrande effekt.
 • På grund av de tanniner, flavanoider och eteriska oljor som den innehåller kan trollhassel användas för att behandla olika sjukdomar. Det handlar bland annat om hudsjukdomar, hemorrojder, åderbråck och inflammationer i matsmältningskanalen.
 • Häxnöt finns i form av te, salvor, krämer och även som ansiktsvatten. Varje administreringsform lämpar sig för olika syften.

Hamamelis test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för häxhasselprodukter

I följande avsnitt vill vi presentera köp- och bedömningskriterier som du kan använda för att jämföra de olika häxhasselprodukterna med varandra. Kriterierna är bland annat:

Genom att göra rätt val för dig kan du spara pengar och se till att du inte ger din kropp något som den inte behöver. Därför ska du alltid se till att produkterna är av hög kvalitet och vid behov be om att få se tillverkarens certifikat.

Administrationsform

Vare sig det gäller te, kräm, salva eller kapslar finns trollhassel i många olika former och varianter. Du bör i förväg bekanta dig med de olika formernas olika effekter så att du kan hitta rätt produkt för dig.

Doseringsformen påverkar inte bara priset utan också produktens syfte. Om du behöver trollhassel för klåda och hudsjukdomar rekommenderar vi en salva.

Dosering

Koncentrationen av trollhassel kan variera beroende på tillverkaren och produktens storlek. Innan du köper produkten bör du fråga din läkare eller apotekspersonal om den rekommenderade dosen för att hitta den lämpligaste produkten för dig.

Framför allt kan högkvalitativa produkter med en högre koncentration av trollhassel leda till ett högre pris.

Förpackningsstorlek

Produktens storlek varierar också beroende på tillverkare och doseringsform. När du väljer en produkt bör du också komma ihåg att produkter som krämer och salvor inte bör ligga kvar länge. Så om du inte planerar att använda krämen så ofta rekommenderar vi de mindre tuberna.

Tabletter av trollhassel finns också i olika storlekar. Ju fler tabletter, desto dyrare är produkten. Om du aldrig har tagit trollhasseltabletter tidigare rekommenderar vi att du tar den minsta förpackningen så att du kan vänta och se om du tål den.

Andra ingredienser

Många produkter innehåller andra ingredienser än trollhassel, till exempel rosextrakt eller tea tree-olja. På så sätt vill tillverkarna ge dig en effektiv produkt som är effektiv mot många problem.

Se till att produkten du väljer har få och endast naturliga ingredienser.

På så sätt kan du vara säker på att du bara ger din kropp naturliga ingredienser och därmed gör något bra för den. Det är bäst att tänka på vilka ingredienser som är nödvändiga för dig innan du köper och sedan välja rätt produkt utifrån dessa kriterier.

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper produkter med trollhassel

För att ge dig omfattande information om trollhassels effektivitet och för att ge dig en förståelse för det aktuella vetenskapliga läget har vi sammanfattat all viktig information i följande avsnitt.

Vad är trollhassel och hur fungerar det?

Redan indianerna kände till trollhasselplantan för dess helande egenskaper. Växten växer som en buske i de östra delarna av Nordamerika, men vissa arter av trollhassel växer också enbart i Asien. (1)

hamamelis-test1

Häxörtsplantan innehåller många tanniner som har både antiinflammatoriska och hemostatiska effekter. (Bildkälla: Laura Ockel / Unsplash)

Häxhäxan börjar blomma på vintern, vilket är ovanligt för växter. Medan alla andra växter fortfarande befinner sig i djup dvala börjar trollhasseln blomma redan i januari eller februari, vilket är anledningen till att den kallas "trollhasseln". (2)

Den läkande effekten av trollhassel kan spåras tillbaka till två huvudingredienser(3):

 • Tanniner
 • Eteriska oljor
 • Flavonoider

De aktiva ämnena som utvinns ur trollhassel har en sammandragande, hemostatisk och antiinflammatorisk effekt. (4)

Beroende på hur barken eller bladen från trollhasselplantan bearbetas är de lämpliga för olika sjukdomar och problem. Hammarbastellokalen kan hjälpa vid följande besvär:

Vid hudsjukdomar och skador

Eftersom de aktiva substanserna i hammarbastellokalen har en sammandragande effekt drar slemhinnorna och huden ihop sig. Detta gör det svårare för bakterier att tränga in i huden. Häxnöt kan hjälpa dig vid följande hudsjukdomar:

 • Neurodermitis
 • torr hud
 • Akne
 • Analeksem
 • Inflammation i munnen, tandköttet och halsen

Eftersom trollhasselväxten också har antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter kan svampar och bakterier föröka sig mindre lätt. Detta främjar läkningsprocessen av irriterad eller redan inflammerad hud. (5, 6)

Eftersom det är en rent växtbaserad produkt är trollhassel också särskilt lämplig som ett alternativ till preparat som innehåller svagt kortison. (7)

För hemorrojder

Den sammandragande effekten av trollhassel gör denna växt särskilt lämplig för behandling av inflammerade och smärtsamma hemorrojder.

På grund av de tanniner den innehåller har trollhassel en antiinflammatorisk effekt och lindrar därmed klåda, sveda och lätt blödning. (8, 9)

Observera att trollhassel endast lämpar sig för behandling av hemorrojder av grad I och II. Dessa besvär omfattar brännande, klåda och lätt blödning.

Salvor av trollhassel är särskilt lämpliga för detta ändamål och finns på alla apotek, apotek och i alla webbutiker.

För inflammationer i matsmältningskanalen

Häxnöt kan också hjälpa vid inflammationer i matsmältningskanalen och diarré. Te av torkade blad av trollhassel är särskilt lämpligt för detta. Du kan köpa den färdigförpackad eller göra den själv. Om problemen kvarstår efter några dagar rekommenderar vi att du går till en läkare.

För åderbråck

Eftersom trollhassel innehåller flavanoider, tanniner och eteriska oljor, stärker trollhassel venernas väggar. Detta gör det lättare för blodet att transporteras. (10) Om du lider av värkande ben, svullna fötter eller åderbråck rekommenderar vi att du använder trollhassel.

Dessa symtom orsakas vanligtvis av blodstockning i venerna. Med hjälp av trollhassel kan dessa lindras och det tillhörande obehaget lindras. (8)

När och för vem är det bra att ta trollhassel?

På grund av sina olika positiva egenskaper och sin goda tolerans är trollhassel lämplig för alla som lider av hudproblem, magbesvär eller hemorrojder. Med sina antiinflammatoriska och sammandragande aktiva ingredienser stöder trollhassel kroppens naturliga läkningsprocess.

hamamelis-test

Produkter med trollhassel är också lämpliga för barn på grund av deras höga tolerans. (Bildkälla: congerdesign / Pixabay)

Eftersom det är en ren växtprodukt är trollhassel även idealisk för barn. Om du vill använda trollhassel under graviditet eller amning rekommenderar vi att du diskuterar behandlingen med din läkare i förväg.

Vilka delar av trollhasselplantan används?

Barken, kvistarna och bladen från trollhasselväxten används främst för att de innehåller antiinflammatoriska ämnen. De samlas vanligtvis in från vilda platser. Efter insamlingen finns det två olika metoder för att bearbeta beståndsdelarna i trollhasselplantan

 1. Ångdestillation: Denna process filtrerar inte bort tanninerna, utan producerar endast eteriska oljor
 2. Extraktion med alkohol: Här riktas tanninerna i trollhasselplantan in. Dessa har en särskilt antiinflammatorisk effekt och främjar läkningsprocessen. Alkohol är nödvändigt för att få fram dessa ämnen, eftersom de bara kan extraheras i detta lösningsmedel.

Beroende på om man vill göra te, salva eller ansiktsvatten av trollhasseln används den ena eller andra processen. Innan du köper en produkt bör du därför förstå dess syfte, så att du ger din kropp exakt vad den behöver.

Hur mycket kostar produkter med trollhassel?

Priset på trollhassel varierar beroende på produktens storlek och tillverkare. Doseringsformen spelar också en stor roll. Te av trollhassel är billigare än kapslar, men de måste köpas oftare än kapslar. I allmänhet kan du räkna med ett prisintervall på 5-25 euro.

Doseringsform Prisklass
Trollhasselte 10 till 16 euro
Trollhasselkräm 5 till 29 euro
Hamamelis salva 10 till 25 euro
Hamamelis tabletter 6 till 23 euro
Hamamelis rengöringsvatten 3 till 26 euro

Som du kan se beror priset främst på produktens form. Innan du köper en viss produkt, se till att den är lämplig för ditt ändamål.

Vilka typer av produkter med trollhassel finns det?

I följande avsnitt vill vi visa dig de olika typerna av häxhasselprodukter. I princip kan du köpa följande produkter med trollhassel:

Te med trollhassel

Te med trollhassel är särskilt lämpligt vid magproblem. På grund av tanninerna i växten har teet en lugnande effekt på mage och tarmar och har en förstoppande effekt på tröga tarmar. Eftersom teet innehåller krossade blad är det lätt och okomplicerat att dosera.

Du kan antingen köpa färdigförpackat te eller göra det själv med hjälp av häxhäxblad. Du kan söta ditt te med honung, eftersom trollhassel är lite bitter av naturen.

hamamelis-test

Du kan köpa färdigförpackat te av trollhassel eller göra ditt eget med hjälp av bladen. Häll bara kokande vatten över bladen och låt dem ligga i blöt en kort stund. (Bildkälla: ivabalk / Pixabay)

Vissa produkter innehåller dock inte bara rena trollhasselblad utan även andra aromer eller konserveringsmedel. Vi rekommenderar därför att du letar efter en ekologisk stämpel när du köper. På så sätt kan du vara säker på att teet är gjort uteslutande av häxörtblad.

Om du köper färdigförpackat te får du krossade, torkade blad från trollhasselplantan. Dessa är vanligtvis utan filterpåsar, varför du bör ha en filterinsats eller tomma tepåsar hemma för att tillreda teet. Det gör dock att du kan dosera teets intensitet individuellt. Precis som du vill ha det.

Fördelar
 • kan doseras individuellt
 • billigare än andra former av intag
 • finns även som ekologiskt te
Nackdelar
 • måste köpas oftare
 • teinsats nödvändig

Häxhasselkrämer/salvor

Häxhassel kan även köpas som salva eller kräm.

Detta rekommenderas särskilt vid röd hud eller klåda. De fungerar snabbt och är rena växtprodukter. Beroende på tillverkare kan du köpa salvor och krämer av trollhassel i olika storlekar.

Tack vare trollhassel är salvor och krämer utmärkta för hudirritationer och hemorrojder:

När du köper trollhasselkrämer bör du vara särskilt uppmärksam på de andra ingredienserna. De kan orsaka hudirritation eller torka ut huden.

Fördelar
 • långvarig
 • finns i olika storlekar
 • finns även utan artificiella doft- och konserveringsämnen
Nackdelar
 • även små förpackningar är dyra
 • vissa innehåller alkohol

Witch Hazel Facial Toner

Rengöringstoner med witch hazel är särskilt lämplig för dem som har torr hud. Häxhäxan återfuktar huden. Dessutom finns trollhassel redan i schampo och har också en fuktgivande funktion. Om du kämpar med torr hud rekommenderar vi att du använder rengöringsvatten med trollhassel.

Använd tonern två gånger om dagen.

Det är bäst att använda en bomullspad för att applicera tonern. Med hjälp av trollhassel kommer tonern inte bara att lugna din hud, utan även återfukta den samtidigt.

Vissa produkter innehåller också alkohol. Om du har torr hud rekommenderar vi att du väljer ett ansiktsvatten utan alkohol, eftersom det torkar ut huden.

Fördelar
 • Friskar upp och vitaliserar huden
 • återfuktar
 • optimerar hudens utseende
Nackdelar
 • Innehåller vanligtvis alkohol
 • jämförelsevis dyrare
 • måste köpas oftare

Häxhasseltabletter

Om du letar efter häxhassel att ta, men inte har tid att dricka tre koppar te om dagen, är häxhassel i tablettform precis vad du behöver. Eftersom du bara behöver svälja en tablett har den ingen smak och kan tas på några sekunder.

hamamelis-test

Häxört i tablettform är lämplig för dem som inte gillar den bittra smaken. Eftersom du bara sväljer tabletterna är de smaklösa. (Bildkälla: jarmoluk / Pixabay)

Vissa produkter innehåller andra växtbaserade ingredienser än trollhassel, så du behöver inte köpa dem separat och behöver inte fler tabletter. Därför rekommenderar vi att du tittar på ingredienserna i produkten när du köper den, så att du kan hitta den mest lämpliga produkten för dig.

Fördelar
 • smaklös
 • finns även som lagerförpackning
 • lång hållbarhet
Nackdelar
 • ingen individuell dosering möjlig
 • måste sväljas helt
 • den dyraste doseringsformen

Hur ska trollhassel doseras?

Dosen av trollhassel kan variera helt beroende på produkt och tillverkare. I princip rekommenderar vi följande dosering:

Doseringsform Dosering
Te Två till tre koppar om dagen
Grädde / salva Applicera två gånger om dagen, helst morgon och kväll
Tabletter Ta två gånger om dagen, morgon och kväll
Toner Applicera en eller två gånger om dagen

Om du är osäker kan du fråga din läkare eller apotekare eller läsa bipacksedeln för din produkt.

Vilka är alternativen till trollhassel?

Om trollhassel inte passar dig finns det också många andra växter som också sägs ha positiva egenskaper för människokroppen. Här listar vi ett alternativ för varje administrationsform.

Alternativ Egenskaper
Grönt te Har också en lugnande effekt på mage och tarmar (11)
Nässelsalva Har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter (12)
Rose ansikts tonic Saktar ner hudens åldringsprocess, lämplig för torr hud på grund av dess pH-neutraliserande egenskaper (13)

Vad ska jag tänka på när jag använder trollhassel?

Även om det inte finns några kända interaktioner med andra läkemedel eller biverkningar kan trollhassel orsaka en allergisk reaktion hos vissa personer. Vi rekommenderar därför att du rådgör med din läkare eller apotekare innan du använder en trollhasselprodukt.

Detta gäller särskilt för barn eller under graviditet och amning.

hamamelis-test

Även om trollhasselväxten inte har några kända biverkningar kan den orsaka irriterad mage om den konsumeras i för stor mängd. (Bildkälla: sshreet / Pixabay)

Dessutom kan överdriven konsumtion orsaka magirritation och i de sällsynta fallen leverskador. Om du har en känslig mage bör du vara försiktig med trollhassel och bara ta väldigt lite.

Bildkälla: 123rf / billyshimo

Referenser (13)

1. Xie L, Yi TS, Li R, Li DZ, Wen J. Evolution and biogeographic diversification of the witch-hazel genus (Hamamelis L., Hamamelidaceae) in the Northern Hemisphere. Mol Phylogenet Evol. 2010;56(2):675-689. doi:10.1016/j.ympev.2010.02.018
Källa

2. Anderson GJ, Hill JD. Many to flower, few to fruit: the reproductive biology of Hamamelis virginiana (Hamamelidaceae). Am J Bot. 2002;89(1):67-78. doi:10.3732/ajb.89.1.67
Källa

3. Longo R, Mazzoldi G. Determinazione delle sostanze tanniche nella droga e negli estratti di Hamamelis virginiana L [Determination of tannic substances in the drug and extracts of Hamamelis virginiana L]. Boll Chim Farm. 1966;105(3):241-244
Källa

4. Korting HC, Schäfer-Korting M, Hart H, Laux P, Schmid M. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Influence of vehicle and dose. Eur J Clin Pharmacol. 1993;44(4):315-318. doi:10.1007/BF00316465
Källa

5. Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology. 1998;196(3):316-322. doi:10.1159/000017904
Källa

6. Colantonio S, Rivers JK. Botanicals With Dermatologic Properties Derived From First Nations Healing: Part 2-Plants and Algae. J Cutan Med Surg. 2017;21(4):299-307. doi:10.1177/1203475416683390
Källa

7. Wolff HH, Kieser M. Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study. Eur J Pediatr. 2007;166(9):943-948. doi:10.1007/s00431-006-0363-1
Källa

8. MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001;6(2):126-140.
Källa

9. Medikamentöse Behandlung des Hämorrhoidallesidens. Geprüfte Behandlungserfolge mit einer hamamelishaltigen Hämorrhoidalsalbe. Ergebnisse des Expertengespräch. 30.8. 1991 in Dresden [Drug therapy of hemorrhoids. Proven results of therapy with a hamamelis containing hemorrhoid ointment. Results of a meeting of experts. Dresden, 30 August 1991]. Fortschr Med Suppl. 1991;116:1-11.
Källa

10. Royer RJ, Schmidt CL. Intérêt de la pléthysmographie gazeuse pour l'appréciation des effets "veinotropes" des médicaments. Etude des effets des oligomères procyanidoliques [Evaluation of venotropic drugs by venous gas plethysmography. A study of procyanidolic oligomers (author's transl)]. Sem Hop. 1981;57(47-48):2009-2013.
Källa

11. Tachibana, H., Koga, K., Fujimura, Y. et al. A receptor for green tea polyphenol EGCG. Nat Struct Mol Biol 11, 380–381 (2004). https://doi.org/10.1038/nsmb743
Källa

12. Stinging Nettle. In: Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); December 3, 2018.
Källa

13. Filipović M, Gledović A, Lukić M, et al. Alp Rose stem cells, olive oil squalene and a natural alkyl polyglucoside emulsifier: Are they appropriate ingredients of skin moisturizers - in vivo efficacy on normal and sodium lauryl sulfate - irritated skin?. Vojnosanit Pregl. 2016;73(11):991-1002.
Källa

Wissenschaftliche Untersuchung
Xie L, Yi TS, Li R, Li DZ, Wen J. Evolution and biogeographic diversification of the witch-hazel genus (Hamamelis L., Hamamelidaceae) in the Northern Hemisphere. Mol Phylogenet Evol. 2010;56(2):675-689. doi:10.1016/j.ympev.2010.02.018
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
Anderson GJ, Hill JD. Many to flower, few to fruit: the reproductive biology of Hamamelis virginiana (Hamamelidaceae). Am J Bot. 2002;89(1):67-78. doi:10.3732/ajb.89.1.67
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
Longo R, Mazzoldi G. Determinazione delle sostanze tanniche nella droga e negli estratti di Hamamelis virginiana L [Determination of tannic substances in the drug and extracts of Hamamelis virginiana L]. Boll Chim Farm. 1966;105(3):241-244
Gå till källan
Klinische Studie
Korting HC, Schäfer-Korting M, Hart H, Laux P, Schmid M. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Influence of vehicle and dose. Eur J Clin Pharmacol. 1993;44(4):315-318. doi:10.1007/BF00316465
Gå till källan
Klinische Studie
Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology. 1998;196(3):316-322. doi:10.1159/000017904
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Colantonio S, Rivers JK. Botanicals With Dermatologic Properties Derived From First Nations Healing: Part 2-Plants and Algae. J Cutan Med Surg. 2017;21(4):299-307. doi:10.1177/1203475416683390
Gå till källan
Klinische Studie
Wolff HH, Kieser M. Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study. Eur J Pediatr. 2007;166(9):943-948. doi:10.1007/s00431-006-0363-1
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001;6(2):126-140.
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
Medikamentöse Behandlung des Hämorrhoidallesidens. Geprüfte Behandlungserfolge mit einer hamamelishaltigen Hämorrhoidalsalbe. Ergebnisse des Expertengespräch. 30.8. 1991 in Dresden [Drug therapy of hemorrhoids. Proven results of therapy with a hamamelis containing hemorrhoid ointment. Results of a meeting of experts. Dresden, 30 August 1991]. Fortschr Med Suppl. 1991;116:1-11.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Royer RJ, Schmidt CL. Intérêt de la pléthysmographie gazeuse pour l'appréciation des effets "veinotropes" des médicaments. Etude des effets des oligomères procyanidoliques [Evaluation of venotropic drugs by venous gas plethysmography. A study of procyanidolic oligomers (author's transl)]. Sem Hop. 1981;57(47-48):2009-2013.
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel
Tachibana, H., Koga, K., Fujimura, Y. et al. A receptor for green tea polyphenol EGCG. Nat Struct Mol Biol 11, 380–381 (2004). https://doi.org/10.1038/nsmb743
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Stinging Nettle. In: Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); December 3, 2018.
Gå till källan
Klinische Studie
Filipović M, Gledović A, Lukić M, et al. Alp Rose stem cells, olive oil squalene and a natural alkyl polyglucoside emulsifier: Are they appropriate ingredients of skin moisturizers - in vivo efficacy on normal and sodium lauryl sulfate - irritated skin?. Vojnosanit Pregl. 2016;73(11):991-1002.
Gå till källan
Recensioner