Senast uppdaterad: september 21, 2021

Vår metod

18Analyserade produkter

37Tillbringade timmar

8Utvärderade artiklar

127Användarrecensioner

HDMI-kablar används ofta idag. Oavsett om du vill ansluta en ny mottagare eller en hemmabio-projektor ansluts alla dessa enheter vanligtvis via en HDMI-kabel. Utbudet på marknaden är stort och priserna varierar kraftigt. Beslutet är inte ens så enkelt för lekmän. I vårt stora HDMI-kabeltest 2023 får du reda på allt du behöver veta innan du köper en HDMI-kabel. Vi förklarar för dig vilka kriterier du bör vara uppmärksam på för att undvika dåliga köp. I vår artikel hittar du också information om de olika typerna, fördelar och nackdelar och mycket mer.
Sammanfattning

 • HDMI-kablar är standardtillbehör för många elektroniska multimedieapparater. Du kan köpa HDMI-kablar i olika längder och kvalitetsklasser. De viktigaste kännetecknen som du bör titta på när du köper är priset, längden, bearbetningskvaliteten och kontakttypen.
 • HDMI-kablar är vanligtvis lätt tillgängliga eftersom de säljs i stora mängder på nätet.
 • Du bör vara försiktig så att du inte blandar ihop de olika kontakttyperna A, B, C, D och E.

HDMI-Kabel test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en HDMI-kabel

Om du är intresserad av att köpa en HDMI-kabel bör du först ställa dig själv mer allmänna frågor om kablar. Vi har sammanställt och besvarat de viktigaste frågorna i det här avsnittet.

Hur fungerar en HDMI-kabel och vad används den till?

HDMI är helt enkelt den moderna standarden för anslutning av de idag populära video- och ljudenheterna och har ersatt de historiskt sett äldre kontakterna som komposit och S-Video i den tekniska utvecklingens anda. Kablarna överför digitala video- och ljuddata med hjälp av så kallad TMDS-teknik. Detta innebär att två versioner av samma dataström alltid skickas via olika ledningar, vilket i sin tur innebär att överföringsfel kan elimineras effektivt.

Nahaufnahme Ende eines HDMI-Kabels

HDMI-kablar kan köpas i specialbutiker, elbutiker, byggvaruhus och ibland till och med i stormarknader. Naturligtvis kan du också hitta dem på nätet. För att bedöma kvaliteten på utförandet bör du titta på övergången från kontaktens ände till kabelnätet. (Foto: PIX1861 / pixabay.com)
HDMI-kablar är lätta att ansluta.

Dessutom går det särskilt snabbt och enkelt att ansluta enheter, eftersom du inte längre behöver krångla med färgkodade kablar eller flera kontakter. Du kan till exempel överföra bilden från din bärbara dator till en skärm och spela upp videor från din bärbara dator med ljud från skärmen.

Vilka alternativ finns det till HDMI-kablar?

Din bärbara dator eller TV kanske inte har någon HDMI-anslutning. I de flesta fall finns det adaptrar som gör att du kan ansluta din HDMI-kabel utan en riktig HDMI-anslutning. Du har också möjlighet att prova Wireless HD, vilket är en trådlös överföring som annars skulle kräva en HDMI-kabel. Det enda problemet med detta är att den trådlösa överföringen avbryts relativt snabbt, så det finns inga hinder mellan sändaren och mottagaren. I videon förklaras också vilka anslutningar som finns tillgängliga och hur du kan överföra bild och ljud.

Vilka enheter kan anslutas med HDMI-kablar?

I princip finns det inga tekniska hinder för alla enheter med HDMI-funktionalitet. De flesta TV-apparater som finns tillgängliga har en HDMI-anslutning. Även mottagare utrustas allt oftare med en sådan anslutning. Moderna datorer och bärbara datorer har ofta en eller flera HDMI-ingångar och -utgångar, precis som hemmabiosystem. Dessutom erbjuder många av de populära spelkonsolerna som Xbox 360, Playstation 3 och 4, Wii Us och Xbox Ones HDMI-stöd.
Visste du att 2014 anses vara ett milstolpeår inom utveckling? Som en ny milstolpe i utvecklingen av HDMI kunde det japanska elektronikföretaget Panasonic i april 2014 presentera DMP-BDT700, världens första blurayspelare med HDMI 2.0 och 4Kp60-upplösning i original. Detta var första gången som överföringen av data för 4K-upplösning till en ultrahögupplöst TV eller bildskärm förverkligades med HDMI 2.0-gränssnittet.

Beslut: Vilka typer av HDMI-kablar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan du skilja mellan fem typer av HDMI-kablar:HDMI

 • Standard

HDMI

 • Standard med Ethernet

HDMI

 • Standard Automotive

HDMI

 • High Speed

HDMI

 • High Speed med Ethernet

På grund av de olika specifikationerna kan driftläget och användningsområdet skilja sig åt. Därför finns det för- och nackdelar med var och en av dessa kablar. Beroende på användningsområde, preferenser och budget är den ena eller andra HDMI-kabeln lämpligare. HDMI-versionerna 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.0, 2.0a och 2.1 erbjuder olika fördelar och funktioner för ägaren. Denna numrering leder dock till förvirring för många människor. För att undvika missförstånd kommer vi i följande avsnitt endast att hänvisa till de centrala egenskaperna hos kabeltyperna. I följande avsnitt förklarar vi kortfattat skillnaderna mellan de olika kabeltyperna så att du själv kan avgöra vilken kabel som är rätt för dig. Vi kommer också att beskriva egenskaperna hos de enskilda kabeltyperna mer i detalj och tydligt presentera de centrala fördelarna och nackdelarna.

Florian HolzbauerTechnik-Journalist
Aktiva HDMI-switchar av hög kvalitet överför bilden inklusive HDR och även i 4k-upplösning. Men om du inte behöver alla dessa funktioner och bara vill överföra en bild i Full HD-upplösning kan du också använda billiga, passiva modeller med gott samvete. (Källa: chip.de)

Hur fungerar en HDMI-standard och vilka är dess för- och nackdelar?

En kabel med beteckningen "HDMI Standard" har en datahastighet på minst 1,782 GBit/s. Det är en HDMI-kabel med en datahastighet på minst 1,782 GBit/s. Det är en HDMI-kabel med en typ A-kontakt och ett maximalt videobildförhållande på 1080i/60Hz. Kabeln kan inte återge bilder och videor i 3D Full HD och Deep Colour.

Fördelar
 • Relativt billig
 • Tillräcklig för enkel användning
Nackdelar
 • Ingen Full HD och Deep Color
 • Ingen 4K

Hur fungerar en HDMI-standard med Ethernet och vilka är dess för- och nackdelar?

En kabel med beteckningen "HDMI Standard with Ethernet" har en datahastighet på minst 1,782 GBit/s. Det är en HDMI-kabel med beteckningen "HDMI Standard with Ethernet". Det är en HDMI-kabel med en typ A-kontakt och ett maximalt videobildförhållande på 1080i/60Hz. Kabeln kan inte återge bilder och videor i 3D Full HD och Deep Colour.

Fördelar
 • Relativt billig
 • Tillräcklig för enkel användning
Nackdelar
 • Ingen Full HD och Deep Color
 • Ingen 4K

Hur fungerar en HDMI-standardbil och vilka är dess för- och nackdelar?

En kabel med beteckningen "HDMI Standard Automotive" har en datahastighet på minst 1,782 Gbps. Det är en HDMI-kabel med en typ E-kontakt och ett maximalt videobildförhållande på 1080i/60Hz. Kabeln kan inte återge bilder och videor i 3D Full HD och Deep Colour.

Fördelar
 • Relativt billigt
Nackdelar
 • Ingen Full HD och Deep Color
 • Ingen 4K

Hur fungerar HDMI High Speed och vilka är dess för- och nackdelar?

En kabel med beteckningen "HDMI High Speed" har en datahastighet på minst 8,16 Gbps. Det är en HDMI-kabel med en typ A, C (mini) eller D (micro) kontakt och ett maximalt videobildförhållande på 2160p/30Hz. Kabeln kan återge bilder och videor i 3D Full HD och Deep Colour.

Fördelar
 • Full HD och Deep Color
 • 4K
Nackdelar
 • Relativt dyrt

Hur fungerar HDMI High-Speed med Ethernet och vilka är dess för- och nackdelar?

En kabel med beteckningen "HDMI High Speed with Ethernet" har en datahastighet på minst 8,16 Gbps. Det är en HDMI-kabel med en typ A, C (mini) eller D (micro) kontakt och ett maximalt videobildförhållande på 2160p/30Hz. Kabeln kan återge bilder och videor i 3D Full HD och Deep Colour.

Fördelar
 • Full HD och Deep Color
 • 4K
Nackdelar
 • Relativt dyrt
 • Ethernet är inte nödvändigt

Köpkriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera HDMI-kablar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera HDMI-kablar. Detta gör det säkert lättare för dig att avgöra om en viss produkt är lämplig för dig eller inte. Sammanfattningsvis kan man säga följande:Pris

 • och längd
 • Kabelversion
 • Bearbetningskvalitet
 • Stickproppstyp

I följande stycken kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Pris och längd

Även om erfarenheten har visat att det första du tänker på när du tänker på HDMI-kablar är en billigare produkt, finns det stora prisskillnader. Prisskillnaderna förklaras främst av den valda längden i meter och kabelns kvalitet.

Kabelversion

Historiskt sett måste vissa versioner av kablar särskiljas från varandra på grund av den tekniska utvecklingen, vilket framgår av följande tabell.

Version;max. videoformat;ljudformat;kontakt 1.0;1920 × 1080p @ 60 Hz;8-kanals PCM, MPEG, Dolby Digital, DTS;Typ A 1.1;1920 × 1080p @ 60 Hz;DVD-Audio;Typ A, B 1.2;1920 × 1080p @ 60 Hz;SACD;Typ A, B 1.2a;1920 × 1080p @ 60 Hz;SACD;Typ A, B 1.3;2560 × 1440p @ 60 Hz;Dolby Digital Plus, TrueHD och dts-HD;Typ A, C 1.3abc;2560 × 1440p @ 60 Hz;Dolby Digital Plus, TrueHD och dts-HD;Typ A, C 1.4;3840 × 2160p @ 24 Hz, 1920 × 1080p @ 24 Hz (3D);Dolby Digital Plus, TrueHD och dts-HD;Typ A, C, D 1.4a;3840 × 2160p @ 24 Hz, 1920 × 1080p @ 24 Hz (3D);Dolby Digital Plus, TrueHD och dts-HD;Typ A, C, D 1.4b;4096 × 2160p @ 24 Hz, 3840 × 2160p @ 30 Hz, 2560 × 1600p @ 60 Hz;High Bitrate Audio (HBR), samplingsfrekvens 384/768 kHz, 1-bitars ljud;Typ A, C, D 2.0;3840 × 2160p @ 60 Hz, 1920 × 1080p @ 48 Hz (3D);32-kanals ljud, samplingsfrekvens 1536 kHz;Typ A, C, D 2.0a;3840 × 2160p @ 60 Hz, 1920 × 1080p @ 48 Hz (3D);32-kanals ljud, samplingsfrekvens 1536 kHz;Typ A, C, D 2.0b;3840 × 2160p @ 60 Hz, 1920 × 1080p @ 48 Hz (3D);;Typ A, C, D 2.1;7680 × 4320p @ 60 Hz, 3840 × 2160p @120 Hz (3D);;Typ A, C, D Den nuvarande vanliga HDMI-versionen är 2.0b. En liten förenkling infördes dock den 1 januari 2012: Från ochmed detta datum får HDMI-produkter faktiskt inte längre vara märkta med versionsnummer. När det gäller4K-teknik och 60HZ finns det en liten sak du bör tänka på när det gäller HDMI-kablar: här används de Premium High Speed HDMI-kablar som redan nämnts ovan. Detta beror på att praktiskt taget bara de flesta, men inte alla HDMI-kablar ger prestanda för upplösningar med 4K och 60 Hz. För att kunderna tydligt ska kunna skilja mellan produkterna är "Premium High Speed" markerat på förpackningen med en motsvarande etikett. Dessutom ingår i princip en QR-kod som gör det möjligt att kontrollera att förseglingen är äkta.

Bearbetningskvalitet

HDMI-kablarnas bearbetningskvalitet är av avgörande betydelse för många köpare. Här är uppmärksamheten särskilt riktad mot övergångsstället från stickproppsändan till kabelnätet. Detta beror ibland på att detta ofta är den svaga punkten i många billiga kablar. Till exempel kan kabelbrott eller andra fel uppstå efter att kabeln harknäckts. Dessutom är kabelns skärmning ett relevant inköpskriterium. Dåligt avskärmade kablar kan därför bland annat leda till störningar i signalöverföringen, vilket i värsta fall också kan leda till att bilden försvinner helt eller till synliga artefakter på skärmen. Marknadsundersökning ( ): Med hjälp av vetenskapliga metoder genomförde vi en marknadsundersökning där vi tittade närmare på 88 produkter i kategorin hdmi-kabel. Vi vill besvara frågan om hur produktfunktionen avskärmning är fördelad på marknaden. På så sätt kan du bättre bedöma vilken produkttyp som är lämplig för dig. Du kan se resultatet av vår vetenskapliga studie i diagrammet ovan. (Källa: Egen framställning)

Stickproppstyp

Som förklaras i tabellen i avsnittet om kabelversioner ska du nu ta reda på vad stickproppstyperna A, B, C och D handlar om. I princip är alla pluggar extremt platta och består av två kontaktrader. De klassiska HDMI-kontakttyperna (typ- ) är följande:

 • A (normal standardstorlek)
 • B (Dual Link, bredare)
 • C (Mini)
 • D (Micro)
 • E (Automotive

) Medan typ A anses vara standardkontakten är typ B-varianten lite bredare. På senare tid har det dock också kommit mer kompakta versioner, så att mindre pluggar med samma prestanda används. Typ C och D är så kallade mini/mikroversioner med mindre mått. Inom bilindustrin finns det också en modell som kallas typ E. I princip 90 % av alla HDMI-gränssnitt inom hi-fi-sektorn använder sig dock av typ A-standarden. Kompatibiliteten hos kontakten är en grundläggande förutsättning för att den ska kunna användas. Kontrollera alltid vid köpet vilken typ av kontakt du behöver, till exempel för ditt hemmabiosystem.

Intressanta fakta om HDMI-kablar

Vad står HDMI för?

Förkortningen HDMI står förHigh Definition Multimedia Interface. Sedan omkring 2002 har det använts som gränssnitt för digital bild- och ljudöverföring i konsumentelektronik. Dessutom standardiserar den tidigare befintliga förfaranden och gör det samtidigt möjligt att producera högre kvalitet, samtidigt som den erbjuder ett sammanhängande koncept för kopieringsskydd (DRM). Med en HDMI-kabel är det enkelt att överföra bild och ljud från en källa till en annan. (Bildkälla: 123rf.com / stevanzz)

Påverkar HDMI-kabelns längd bildkvaliteten?

Kabellängden på en HDMI-kabel påverkar i de flesta fall inte bildkvaliteten. Överföringen sker normalt. En HDMI-kabel bör helst inte vara längre än 10 meter. En kabellängd på 10 meter bör följas, annars kan bildkvaliteten verkligen bli lidande. Detta är dock inte alltid fallet. Om kabeln är av hög kvalitet kan HDMI-kabeln till och med vara 20 meter lång utan problem. Du bör dock inte försöka förlänga kabeln på något sätt på egen hand. Detta kan ha en negativ inverkan på bildkvaliteten.

Ytterligare läsning: Källor och intressanta länkar

http://www.welches-hdmi-kabel.de/unterschiede/ http://www.welches-hdmi-kabel.de/hdmi-wissen-kompakt-in-30-sekunden/ http://praxistipps.chip.de/hdmi-kabel-gibt-es-unterschiede_45399 http://praxistipps.chip.de/hdmi-kabel-gibt-es-unterschiede_45399 http://www.giga.de/extra/hdmi/specials/hdmi-kabel-und-die-unterschiede-das-sollte-man-beachten/ Bildkrediter: Michi-Nordlicht / pixabay.com

Recensioner