Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

12Analyserade produkter

16Tillbringade timmar

2Utvärderade artiklar

70Användarrecensioner

Älskar du din trädgård och vill hålla den vacker och välskött? Då är det viktigt med en gräsklippare av hög kvalitet. Regelbunden klippning är det enda sättet att hålla gräsmattan frisk, stark och attraktivt grön. En Honda gräsklippare är din perfekta följeslagare. Den stöder dig i ditt klippningsarbete med hög komfort och enastående prestanda.

I vårt stora test av Honda gräsklippare 2023 presenterar vi olika modeller från det populära japanska företaget. Oavsett om du är nybörjare, avancerad trädgårdsmästare eller expert på gräsmatteskötsel: Honda erbjuder rätt maskin för alla. För att hjälpa dig att hitta den perfekta produkten har vi sammanställt alla fördelar och nackdelar med de tre alternativen och går även in på viktiga kriterier som du bör tänka på när du köper.
Sammanfattning

 • Honda gräsklippare kännetecknas av högkvalitativa motorer, utmärkt kvalitet och hållbarhet.
 • Honda erbjuder gräsklippare för nybörjare, avancerade och professionella användare. Beroende på dina önskemål och trädgårdens storlek bör du också tänka på konstruktionstyp, drivning och klippbredd.
 • För att förhindra skador på dina öron är det viktigt att du bär hörselskydd när du använder Honda gräsklippare.

Honda Gräsklippare test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig själv innan du köper en gräsklippare från Honda

Vad skiljer Honda gräsklippare från andra tillverkare?

Honda är ett japanskt företag som är särskilt känt för utvecklingen av sina bilar och motorcyklar. Honda kännetecknas av tillverkning av högkvalitativa motorer och är för närvarande den största motortillverkaren i världen.

1978 kom den första gräsklipparen från Honda på marknaden med modellen HR21, som ansågs vara särskilt vibrations- och bullerfri. I dag är trädgårdstekniska produkter kända som "kraftutrustning".

Honda Rasenmäher-1

Det är viktigt att klippa gräsmattan regelbundet. Det förbereder gräset optimalt för gödsling och vattning.
(Bildkälla: Pixabay.com / Rudy and Peter Skitterians)

Honda gräsklippare är särskilt robusta och hållbara. Det japanska företaget är världens största motortillverkare.

Honda-utrustning kännetecknas av sitt goda rykte och sin höga kvalitet. Med en gräsklippare från Honda får du en produkt med en kraftfull motor och mycket hög hållbarhet som du kommer att ha glädje av i många år. Honda-motorerna uppfyller också världens strängaste utsläppsnormer.

Var kan jag få tag på reservdelar och tillbehör till Honda gräsklippare?

Vid behov kan du köpa lämplig utrustning både på nätet och i fysiska butiker. Många nätbutiker där du kan köpa Honda gräsklippare säljer också matchande reservdelar och tillbehör.

Se till att endast köpa originalutrustning.

Du kan också vända dig till din lokala järnaffär, elektronikbutik eller Honda-återförsäljare för att få råd om vilka tillbehör som passar din modell.

För att bibehålla gräsklipparens prestanda bör du se till att du endast köper originaldelar, så kallade "Honda Original Parts". De passar exakt och genomgår rigorösa tester för att säkerställa robusthet och funktionalitet.

Vilka alternativ finns det till Honda gräsklippare?

Förutom klassiska gräsklippare erbjuder Honda även robotgräsklippare för olika trädgårdsstorlekar. De är väderbeständiga, laddas automatiskt och vissa kan till och med anslutas till din smartphone. Du måste dock gräva lite djupare i fickan: Den billigaste modellen finns på nätet från cirka 770 euro.

Honda Rasenmäher-2

Honda robotgräsklippare klipper gräsmattan autonomt genom att köra runt det område som ska klippas. De har ett integrerat batteri och laddas automatiskt.
(Bildkälla: Pixabay.com / Markus Distelrath)

Honda gräsklippare är användbara för att klippa långt och vilt gräs. De är speciellt utformade för svår terräng och är därför idealiska för användning i övervuxna områden, parker och fält.

Honda gräsklippare är lämpliga för professionellt bruk när man vill ha större komfort med långa klipptider. Svåra manövrer, till exempel nära buskar eller träd, är särskilt lätta att hantera med dem. Gräsklippare är idealiska för gräsmattor på 2000 m² eller mer.

Beslut: Vilka typer av Honda gräsklippare finns det och vilken är rätt för dig?

Om du vill köpa en gräsklippare från Honda finns det tre produktklasser att välja mellan.

 • Gräsklippare för nybörjare
 • Gräsklippare för avancerade användare
 • Gräsklippare för yrkesverksamma

För- och nackdelar med varje produkttyp förklaras i följande avsnitt. Det hjälper dig att hitta rätt modell för dig.

Vad är Honda gräsklippare för nybörjare och vilka är deras för- och nackdelar?

Om du inte har så mycket erfarenhet av gräsklippare eller är en hobbyträdgårdsmästare med en liten eller medelstor trädgård, erbjuder Honda dig de perfekta instegsmodellerna. De är lätta att hantera och kräver lite underhåll, men är ändå mycket tillförlitliga och robusta.

Maskiner för nybörjare är billigare och har en lägre vikt, vilket gör dem särskilt lätta att använda. Du kan välja mellan el-, batteri- eller bensingräsklippare med eller utan extra hjuldrift.

Fördelar
 • Lätt att använda
 • Enkel hantering
 • Lätt vikt
 • Optimal för små och medelstora trädgårdar
Nackdelar
 • Begränsad effekt
 • Begränsad räckvidd
 • Begränsade tilläggsfunktioner
 • Inte för professionell användning

Mer komplexa klippningsarbeten kan dock inte utföras med instegsmodellerna. De är därför inte lämpliga för stora områden eller för professionell användning. Det är inte heller alla gräsklippare som har en variabel mulchingfunktion.

Vad är Honda gräsklippare för avancerade trädgårdsmästare och vilka är deras för- och nackdelar?

Om du är en erfaren trädgårdsmästare med en medelstor till stor gräsmatta rekommenderas Honda Advanced bensingräsklippare. HRX-serien erbjuder dig många bensindrivna modeller med förbättrad bränsleeffektivitet och optimerade motorer.

Fördelar
 • Lämplig för mer erfarna trädgårdsmästare
 • Extra robust klippdäck
 • Många ytterligare funktioner
 • Möjlighet till mulching
Nackdelar
 • Dyrare än instegsmodeller
 • Mer komplicerat underhåll
 • Olämplig för mycket stora ytor
 • Inte för professionellt bruk

För ökad säkerhet är de flesta modellerna utrustade med Roto-Stop-funktion, som gör att du kan stoppa klippbladet när som helst medan motorn är igång. Dessutom har alla maskiner en automatisk choke som garanterar en optimal start oavsett omgivningstemperatur.

På grund av de extra funktionerna och den ökade klippförmågan är gräsklippare för avancerade användare dyrare än instegsmodeller. De lämpar sig inte heller för särskilt svår terräng eller för professionell användning.

Vad är Honda gräsklippare för professionella användare och vilka är deras för- och nackdelar?

För professionell användning är premium bensindrivna Honda gräsklippare det perfekta valet. De är kraftfulla och mycket effektiva när det gäller att klippa särskilt stora områden. Tack vare den höga klippbredden och den stora gräsuppsamlingsvolymen sparar du mycket tid och arbete. Klippdäcket i gjuten aluminium är extremt robust och hållbart.

Fördelar
 • Kraftfull
 • Variabel hastighet
 • Många tilläggsfunktioner
 • Optimal för stora ytor
Nackdelar
 • Högt pris
 • Mycket underhåll
 • Tung vikt
 • Svårare att hantera

De många fördelarna gör också att de professionella maskinerna är de dyraste gräsklipparna från Honda. De har också den högsta tjänstevikten och är därför inte alltid lätta att hantera. Detta gör dem mindre lämpliga för nybörjare och avancerade användare. Underhållet är också mer tidskrävande och kostsamt.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera Honda gräsklippare

Om du är intresserad av en Honda gräsklippare finns det olika kriterier som du kan använda för att styra ditt köp.

De funktioner som du kan använda för att jämföra olika modeller är:

I följande avsnitt förklarar vi vad du bör titta på i de enskilda köpkriterierna.

Type

Honda erbjuder gräsklippare med el-, batteri- eller bensindrift, men fokus ligger helt klart på bensinmodellerna. Om du har en liten eller medelstor trädgård är det dock värt att väga för- och nackdelar med de olika typerna.

Honda erbjuder elektriska gräsklippare, batteridrivna gräsklippare och bensindrivna gräsklippare.

Honda-elgräsklippare är billigast och är särskilt lätta och lättmanövrerade. De är lätta att hantera och kräver lite underhåll. Deras effekt är dock begränsad och vissa användare tycker att sladden är irriterande.

Honda sladdlösa gräsklippare kännetecknas av sitt integrerade litiumjonbatteri. De har också en låg egenvikt och är lätta och bekväma att använda. Underhållsbehovet är mycket lägre än för bensinmodeller. Med ett fullt batteri kan du klippa upp till 450 m².

Honda har det bredaste utbudet av bensindrivna modeller. Dessa är de mest kraftfulla och lämpar sig bäst för större områden. De är dock tyngre och mer skrymmande. De är också de mest underhållsintensiva eftersom de behöver byta bränsle och olja regelbundet. Deras avgasutsläpp gör dem mindre miljövänliga än elektriska och sladdlösa gräsklippare.

Hjuldrift

Honda erbjuder både skjutgräsklippare och hjuldrivna modeller. Om du har en liten trädgård eller är mycket sportig räcker det förmodligen med en modell med skjutdrift. För större områden kan det dock vara bekvämare med en hjuldriven bil.

En gräsklippare med hjuldrift kan vara användbar för långa klippningsarbeten eller på områden med sluttningar.

Om du väljer en extra enhet kan du välja mellan olika typer. Honda erbjuder 1-, 2- och 3-växlade gräsklippare samt modeller med kontinuerligt variabel hydrostartdrift. På vissa maskiner kan man vid behov koppla in hjuldriften och justera hastigheten under klippningen.

Visste du att du inte ska klippa när det är blött?

Håll gräsmattan kort endast när det är torrt. Om gräset är vått kan knivarna inte klippas rent. Klippningen kan också fastna på bladet och klumpa ihop sig i uppsamlingspåsen. Gräsklipparen belastas i onödan.

Klippbredd

När du köper en gräsklippare bör du vara särskilt uppmärksam på klippbredden. Honda erbjuder modeller med olika bredder. Bredden varierar från 33 cm till 53 cm. Beroende på trädgårdens storlek är olika arbetsbredder lämpliga; följande tabell ger dig en översikt.

Gräsmattestorlek rekommenderad klippbredd
Upp till ca 100 m² Upp till 35 cm
Upp till ca 400 m² 35-40 cm
Upp till ca 600 m² 40-45 cm
Upp till ca 1000 m² 45-50 cm
Från ca 1000 m² Minst 50 cm

Upp till ca xml-ph De klarar klippbredder mellan 71 cm och 122 cm för särskilt krävande klippningsarbeten.

Comfort

Honda erbjuder dig ett urval gräsklippare med eller utan gräsfångare. Med en gräsklippare med sidoutkast måste du sopa upp och samla in avklipp efteråt, men en uppsamlingspåse kan enkelt tas bort och tömmas.

Många Honda gräsklippare har en så kallad Roto-Stop-funktion. På så sätt kan du stoppa skärbladen utan att behöva stänga av motorn. Detta är till exempel användbart när du vill tömma gräsfångaren eller korsa en grusväg.

Vissa Honda bensinmodeller i instegs-, avancerade och professionella klasser har också en elektrisk start i stället för kabelstart. Detta gör det särskilt enkelt att starta gräsklipparen med en knapptryckning. Du behöver inte använda någon kraft och kan börja klippa direkt. Dessutom kan motorn inte stoppas.

Paula Jansen von Gartenjournal.netGartenliebhaberin

Om gräsklipparen inte startar beror det oftast inte på en defekt kabel.

Ofta är det bensinbrist, en igensatt förgasare eller smutsiga tändstift som är orsaken till att motorn inte fungerar.

(Källa: gartenjournal.net)

Fakta som är värda att veta om Honda gräsklippare

Behöver jag hörselskydd när jag klipper gräsmattan?

Om du arbetar länge med gräsklipparen bör du definitivt bära hörselskydd. Honda gräsklippare når ljudtrycksnivåer på mellan 87 och 98 decibel. Denna bullernivå kan vara skadlig för öronen i längden eftersom hörseln är extremt känslig.

Honda Rasenmäher-4

Se till att bära hörselskydd när du klipper gräsmattan. Ljudnivåer över 85 decibel kan skada din hörsel på lång sikt.
(Bildkälla: Pixabay.com / Mimzy)

Eftersom bullret också kan störa dina grannar bör du iaktta vissa lugna tider och endast klippa mellan kl. 07.00 och 20.00 på vardagar om du bor i ett bostadsområde. På söndagar och helgdagar är det till och med förbjudet att klippa gräsmattor hela dagen.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag byter olja?

Tänk på följande punkter för att se till att allt går smidigt när du byter olja

 1. Värm upp motorn: Låt motorn gå i några minuter.
 2. Dra i tändkabeln: Ta bort tändstiftslocket för att förhindra att motorn startar av misstag.
 3. Lägg ut skyddsmaterial: Lägg ut tidningspapper eller hushållspapper för att förhindra nedsmutsning.
 4. Luta maskinen: Luta klipparen så att oljan samlas över avtappningspluggen. Beroende på Honda-modell kan avloppspluggen vara placerad under maskinen eller på sidan.
 5. Avtappning: Placera en avtappningspanna under avtappningspluggen och öppna den. Den använda oljan kan nu rinna av.
 6. Fyll i: Den nya oljan kan slutligen fyllas på i tanken. Observera den rekommenderade mängden enligt bruksanvisningen. Det är lättare att hälla i med en påfyllningsburk.
 7. Mätning: Kontrollera oljenivån med hjälp av oljestickan då och då.
 8. Bortskaffande: Häll upp den använda oljan i en använd behållare och ta den till en insamlingsplats eller återvinningscentral.

Du kan också köpa oljebytepaket. De innehåller en slang som du sätter in i oljetanken. Med hjälp av en spruta kan oljan lätt tas ut ur tanken. Denna metod har fördelen att mindre olja kan läcka ut.

Vilken garanti erbjuder Honda för min gräsklippare?

Företaget erbjuder en tvåårig garanti på alla sina maskiner. Du har också möjlighet att förlänga detta till totalt fem år vid köptillfället för en liten extra kostnad. Detta gäller dock endast produkter som används privat.

Bildkälla: Wawrzyniuk/ 123rf.com

Recensioner