Senast uppdaterad: september 7, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

22Analyserade produkter

44Tillbringade timmar

15Utvärderade artiklar

91Användarrecensioner

Har du mindre utrymme i vardagsrummet men vill ändå skapa tillräckligt med sittplatser för gästerna? Då bör du överväga att köpa en hörnsoffa. Köpet av en hörnsoffa bör vara väl genomtänkt, eftersom en hörnsoffa är ett riktigt blickfång. Vilka kvalitetsegenskaper bör en hörnsoffa ha? Vilka olika typer av hörnsoffor finns det att köpa?

Svaren på de vanligaste frågorna finns här i det stora soffhörnan 2023. Vi presenterar olika hörnsoffor för att hjälpa dig att bestämma dig för vilken soffa du ska köpa. I vår guide hittar du dessutom användbara tips och tricks om hur du placerar och rengör din hörnsoffa på bästa sätt. Oavsett om du väljer en hörnsoffa med sittfunktion eller sovfunktion ska vi berätta om fördelarna och nackdelarna med de olika typerna.
Sammanfattning

 • En hörnsoffa är vanligtvis ett långsiktigt köp. Du bör därför ta dig tillräckligt med tid för att tänka på hur du vill använda soffan och hur den ska se ut.
 • Förutom de otaliga designalternativen skiljer man mellan hörnsoffor med ren sittfunktion och hörnsoffor med sovfunktion, där det också finns möjlighet till en permanent sovplats.
 • Hörnsoffor kan vara det perfekta köpet för en mindre budget och litet utrymme, så att du fortfarande kan erbjuda tillräckligt med sittplatser utan att behöva offra komfort.

Hörnsoffa test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en hörnsoffa

Vem passar en hörnsoffa?

I princip passar en hörnsoffa alla som vill ha en ny soffa. För att du ska kunna njuta av din nya soffa länge är det dock viktigt att du tänker på vad du egentligen vill ha innan du köper den.

Du bör vara medveten om att en hörnsoffa kan bli ett verkligt blickfång i ett rum och därför bör den samordnas med resten av inredningen. Tänk på vad du kommer att ha glädje av under lång tid.

En hörnsoffa är en accent i varje vardagsrum. (Bildkälla: pexels.com /
Isabelle Taylor)

Du bör dock vara medveten om att inte varje design passar in i dina egna fyra väggar, oavsett hur mycket du gillar den. Saker som storlek, design och form är viktiga faktorer när du köper en hörnsoffa.

En hörnsoffa erbjuder mer utrymme än vanliga två- eller tresitsiga soffor. För en familj med flera medlemmar eller personer som gillar att ta emot gäster kan en hörnsoffa vara ett bra val. Man ska inte heller underskatta den komfort som en hörnsoffa kan erbjuda. De fast monterade liggdelarna i en hörnsoffa gör den till en mysig läshörna eller idealisk för avslappnade tv-kvällar.

Hörnsoffan är en mycket populär typ av soffa och därför finns den här möbeln i många olika storlekar, mönster och former. Det stora sortimentet gör inte nödvändigtvis köpbeslutet lättare, men det garanterar att alla hittar en lämplig hörnsoffa.

Vilken storlek och form ska jag köpa en hörnsoffa i?

En hörnsoffa tar upp en del av rummet som inte bör underskattas. Storleken och den önskade formen är därför två av de första faktorerna du bör tänka på.

För att undvika obehagliga överraskningar efter köpet bör du mäta rummet och platsen där hörnsoffan ska placeras exakt. Notera om det finns dörrar, fönster, lådor eller uttag som du kanske kan hindra med soffan.

Tänk också på att möblerna ofta ser mindre ut i utställningslokalerna och de stora försäljningsytorna i möbelbutiken än i ditt hem. Det är därför viktigt att göra mätningar.

Du bör också tänka på vilken form du vill ha i förväg. Hörnsoffor finns i två olika former

 • L-formad
 • U-formad

Det bör också påpekas att hörnsoffor finns både utan och med liggdel. Du bör också planera hur soffan ska passa in i rummet. Alla soffor passar inte genom alla dörrar.

Vilka kvalitetsegenskaper bör jag titta på innan jag köper en hörnsoffa?

Med tanke på det stora prisintervallet finns det naturligtvis enorma kvalitetsskillnader att ta hänsyn till.

Det finns också olika kvalitetsstämplar som lovar kvalitet. Se upp för dessa när du köper och fråga din säljare.

Vilka alternativ finns det till en hörnsoffa?

Även om en hörnsoffa har fördelar finns det naturligtvis flera alternativ. Du kan helt enkelt köpa en vanlig soffa utan hörndel. Här kan du också köpa en matchande pall för att förlänga din soffa.

Om utrymmet i hemmet och budgeten tillåter det kan du också välja två enskilda soffor. Ett annat alternativ är att välja en eller flera multifunktionella fåtöljer i stället för en soffa. En bäddsoffa kan också vara ett bra alternativ.

Beslut: Vilka typer av hörnsoffor finns det och vilken är rätt för dig?

I princip skiljer vi mellan dessa typer av hörnsoffor

 • Hörnsoffa med enbart sittfunktion
 • Hörnsoffa med sovfunktion

Nedan förklarar vi de olika typerna och deras respektive för- och nackdelar. På så sätt vill vi hjälpa dig att hitta den hörnsoffa som passar dig bäst.

Vad kännetecknar en hörnsoffa med ren sittfunktion och vilka är dess för- och nackdelar?

Du kommer förmodligen inte att sakna erbjudanden om hörnsoffor. Men om du kommer att hitta den rätta för dig är en annan fråga.

Om du har en begränsad budget, begränsat utrymme och inte behöver ytterligare ett sovalternativ, är en hörnsoffa utan extra funktioner förmodligen det rätta för dig, så att du fortfarande kan erbjuda dina gäster tillräckligt med sittplatser.

Fördelar
 • Lågt pris
 • Många sittmöjligheter
 • Stort urval
Nackdelar
 • Ingen sovfunktion
 • Kan inte förstoras
 • Möjligen sämre kvalitet på klädseln

Om du är en av dem som gillar att ligga i soffan framför TV:n, läsa en bok i lugn och ro eller helt enkelt lägga upp benen på kvällen, då är det säkert vettigt att välja en soffa med en liggdel. Denna liggyta är också känd som en reclamière eller ottoman.

Följande lista ger dig en kort översikt över de viktigaste fördelarna och nackdelarna med en hörnsoffa med enbart sittfunktion:

Vad har en hörnsoffa med sovfunktion för egenskaper och vilka fördelar och nackdelar har den?

Till skillnad från en hörnsoffa med ren sittfunktion har en hörnsoffa med sovfunktion den uppenbara fördelen att den också kan fungera som sovplats.

Du bör dock skilja på om du vill använda soffan som en permanent sovplats, dvs. om du vill att den samtidigt ska fungera som din säng, eller om du bara vill använda den ibland som sovplats för en gäst.

En permanent sovplats är särskilt fördelaktig om du har begränsat utrymme i din lägenhet men inte vill avstå från en soffa. Detta gäller särskilt studentlägenheter, enrumslägenheter och rum för barn och ungdomar, där det ofta bara finns plats för en säng eller en soffa. En hörnsoffa som permanent sovplats kan vara lösningen, så att båda kan få plats i rummet.

Fördelar
 • Ytterligare sovplats
 • Kan även fungera som permanent sovplats
 • Platsbesparande
 • Ofta ytterligare förvaringsutrymme i sänglådan
Nackdelar
 • Högre priser
 • Stora kvalitetsskillnader
 • Möjlighet att konvertera från soffa till säng
 • Möjlighet att flytta intilliggande möbler

Det finns till och med fällbara system som gör att hörnsoffan kan bli en säng med en riktig madrass, vilket du kan se i följande video.

Innan du köper en permanent soffa bör du dock vara medveten om att god kvalitet kan återspeglas i priset. Men för att kunna garantera en god sömnkvalitet är god kvalitet av stor betydelse.

Nedan hittar du också de viktigaste fördelarna och nackdelarna med en hörnsoffa med sovfunktion i en översikt.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera hörnsoffor

I det följande visar vi vilka kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera hörnsoffor. Det gör det lättare för dig att få en överblick och att välja en lämplig och effektiv modell.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är följande kriterier som gäller

 • Komfort/klädsel
 • Färg
 • Material
 • Justering av rygg- och sätesdjup, justering av nackstöd
 • Högteknologiska funktioner
 • Sängunderlag/förvaringsutrymme

I det följande kan du läsa om de olika kriterierna och ta reda på varför det är vettigt för dig att köpa en Modfell utifrån kriterierna eller inte.

Klädsel

I princip finns det två klädselalternativ att välja mellan. Antingen vill du ha en fast eller mjuk klädsel.

En karakteristisk egenskap hos mjuka klädsel är att soffan anpassar sig efter din kropp och att du sjunker ner lite i den när du sätter dig. Yngre personer föredrar den här typen av klädsel, medan äldre personer vanligtvis väljer en fast klädsel eftersom den gör det lättare att stå upp.

Det är också värt att nämna de olika typerna av soffklädsel som finns, till exempel:

 • Fjäderkärna
 • Kall skum
 • Lådfjäder
 • Fjäderlister av trä

Färg

Ännu har vi inte behandlat så mycket hittills, men färgen på hörnsoffan är inte oviktig i beslutsprocessen.

Möjligheterna här är oändliga, men i de flesta fall är de ett viktigt kriterium i beslutsprocessen, eftersom färgen ofta bestäms i förväg.

Färgen beror naturligtvis på din personliga smak och på färgschemat i din inredning. Neutrala toner som grått, brunt eller svart är dock mycket populära eftersom de passar in nästan överallt, är mindre känsliga för smuts och är lätta att kombinera med andra färger.

Material

I princip finns det tre olika material för omslag som du kan skilja mellan

 • Textilöverdrag
 • Läder
 • Konstläder

Sängunderlag/förvaringsutrymme

Ett inkluderat sängunderlag eller förvaringsutrymme i hörnsoffan kan också vara ett försäljningsargument. För att utnyttja utrymmet optimalt är dolda förvaringsutrymmen i eller under hörnsofforna särskilt uppskattade i små lägenheter eller barnrum.

Det finns till exempel versioner där sätet kan fällas uppåt och där olika föremål kan gömmas undan diskret. Lådor under hörnsoffan kan också vara till hjälp.

Justering av rygg- och sätesdjup, justering av nackstöd och relaxfunktion

Ett annat kriterium när du köper en hörnsoffa kan vara dess funktioner. Eftersom köpet av en hörnsoffa är ett långsiktigt köp lägger många stor vikt vid möbelns multifunktionalitet.

Om ryggstöd, armstöd och nackstöd eller till och med sätesdjupet kan justeras kan detta vara ett starkt försäljningsargument. Även om detta är mer än vad vanliga hörnsoffor har, blir sådana funktioner alltmer populära bland köparna och kan bidra avsevärt till bekvämligheten i sittande och liggande.

Hörnsoffor med liggfunktion är soffor som med en knapptryckning kan förvandlas till liggbara element. Detta uppnås vanligtvis med utfällbara fotstöd och justerbara ryggstöd.

I olika soffor kan man till och med använda sig av en elektronisk inställning för att slippa den opraktiska och framför allt impopulära manuella inställningen.

Högteknologiska funktioner

Högteknologiska funktioner som massagefunktioner, inbyggda uttag och USB-anslutningar, LED-lampor eller laddningsstationer för mobiltelefoner kan också spela en roll i köpbeslutet och blir alltmer populära.

När det gäller ytterligare funktioner till din soffa behöver inga önskemål förbli ouppfyllda i dag. (Bildkälla: pexels.com / Pixabay)

Även funktioner som inbyggd sätesvärme är inte längre en dröm. Du bör dock vara medveten om att dessa avancerade funktioner återspeglas i priset på hörnsoffan och att soffan också kräver en elanslutning.

Fakta som är värda att veta om hörnsoffor

Hur placerar jag en hörnsoffa?

Som redan nämnts är soffan ett blickfång i ett rum. Tänk därför på var möblerna är lämpliga. Tänk på dörrar, fönster och eventuella lådor när du placerar soffan. Man bör också ta hänsyn till TV-anslutningar och uttag. I små rum är utrymmet för en hörnsoffa oftast begränsat och ger inte mycket utrymme för att manövrera.

Om utrymmet tillåter det behöver en hörnsoffa inte placeras enbart i ett hörn. Den kan bli rummets mittpunkt och ett slags ö i rummet. En matchande fåtölj, en pall eller en fristående ottoman är lämpliga tillägg till vardagsrummet.

Hur stylar jag en hörnsoffa?

Inredningen är ofta komplett med de rätta detaljerna och tillbehören och är ofta det viktigaste för ett mysigt hem.

För att den nya möbeln ska få den rätta inställningen är det viktigt att soffan samordnas med resten av inredningen. Dekorativa kuddar och filtar på hörnsoffan gör inte bara att den ser mysigare ut, de kan också ge färg åt rummet om du har valt en neutral färg för överdraget.

Ett annat sätt att göra vardagsrummet mysigare är att använda en matta. Det finns två sätt att göra detta: Du kan antingen placera mattan under hörnsoffan eller framför den. Men tänk på storleken: en för liten matta ser inte ut att passa ihop med en stor soffa.

Soffbordet bidrar också till hörnsoffans utseende. Bordets stil bör definitivt passa ihop med soffan och ha en lämplig höjd.

Hur rengör jag en hörnsoffa? Hur förebygger jag slitage?

Den korrekta rengöringen beror på hörnsoffans material. Följ i alla fall skötselanvisningarna för din hörnsoffa. Det är dock fördelaktigt att använda en dammsugare med ett stoppningsmunstycke för att snabbt få bort smulor, damm och hår.

Det räcker ofta med en fuktig trasa för att torka av skinnsoffor. Om inte, kan en osttvål eller en sadeltvål från ridsportbutiken hjälpa till. Tänk också på att du bör blötlägga vissa äkta läderöverdrag då och då för att underhålla och impregnera lädret.

För textilöverdrag kan en ång- eller dammsugare vara till hjälp. När det gäller klädselrengöringsmedel ska du akta dig för kaustiska eller blekande kemikalier som lämnar fula fläckar. Om inget annat hjälper, kan det vara ett alternativ att tapetsera om din textilsoffa.

Om du inte vill att det ska gå så långt från början kan du överväga ett överdrag eller en dyna för sätena för att förhindra att slitaget kommer så långt. Särskilt om du har ett husdjur som gillar att sitta i soffan är detta värt att överväga.

Bildkälla: unsplash.com / Pixabay

Recensioner