Senast uppdaterad: augusti 26, 2021

Vår metod

18Analyserade produkter

25Tillbringade timmar

8Utvärderade artiklar

95Användarrecensioner

Älskar du kubanska cigarrer och vill ha ett lager av utsökta cigarrer hemma? Då är en humidor den perfekta behållaren för dig, där cigarrer kan förvaras under lång tid utan att förlora sin fina arom.

Vilken cigarr humidor som passar dig bäst är en bra och berättigad fråga. Beroende på användningsområde och intensiteten i din cigarrpassion kan olika humidorer komma i fråga. I vår produktjämförelse har vi jämfört olika humidormodeller och tagit fram de viktigaste aspekterna.
Sammanfattning

  • En humidor är en behållare, vanligtvis gjord av cederträ, där cigarrer kan förvaras under lång tid.
  • Humidorer finns i olika utföranden: som en liten resehumidor, som en bordshumidor eller till och med i form av ett cigarrskåp.
  • Om du vill förvara dina cigarrer under en längre tid är en humidor oumbärlig, eftersom cigarrerna behöver en viss luftfuktighet (ca 70 %) så att de inte torkar ut och kan mogna för att senare kunna njuta av dem.

Humidorer test: våra val

Vi har sammanställt våra favoriter nedan. Detta bör hjälpa dig att förenkla ditt köpbeslut och hitta rätt humidor för dina behov.

Köp- och bedömningskriterier för humidorer

För att hitta den bäst lämpade humidorn har vi utarbetat några köpkriterier som du bör ta hänsyn till när du köper. Dessa kriterier är avsedda att underlätta en jämförelse av de enskilda humidormodellerna så att du kan göra ett objektivt och välgrundat val.

Kriterierna du kan använda för att jämföra olika humidorer är:

Nedan kan du titta närmare på de kriterier du bör titta på när du köper en ny humidor.

Kapacitet

Humidorer finns i många olika storlekar. Bärbara resehumidorer rymmer endast 2-10 cigarrer åt gången, medan humidorskåp har plats för 100 eller ännu fler cigarrer. Naturligtvis finns det också humidorlådor där upp till 100 cigarrer kan förvaras under perfekta klimatförhållanden.

När du väljer en lämplig humidor får du inte glömma ditt personliga konsumtionsbeteende.

Om du till exempel bara konsumerar en eller två cigarrer per månad är det inte värt att köpa ett stort humidorskåp. För en så låg förbrukning räcker det med en liten humidorlåda - och du kan alltid lägga till mer i nödfall.

Material

När du väljer en humidor måste du också vara uppmärksam på materialet, eftersom vissa material kan påverka tobakens arom. Humidorer är vanligtvis gjorda av trä. Vissa aromatiska träslag, som kanadensisk ceder, libanonsk ceder och västerländsk röd ceder, är dock inte önskvärda eftersom de helt och hållet kan maskera utsökta tobaksaromer.

Spansk ceder (Cedrela odorata) är däremot ett lämpligt material eftersom det stöder mognaden och aromutvecklingen av en cigarr. Dessutom bidrar träet till att hålla cigarrerna fria från skadedjur som kvalster och tobaksbaggar. Den spanska cedern säkerställer dessutom att luftfuktigheten i humidorn hålls konstant på lång sikt.

Luftfuktare

Om luftfuktigheten är för låg kan cigarrernas arom gå förlorad permanent. Om luftfuktigheten är för hög finns det risk för att det bildas mögel på cigarrerna. Humidorer är därför vanligen utrustade med ett luftfuktningssystem för att upprätthålla en konstant luftfuktighet i humidorn.

Klassiska passiva luftfuktare består huvudsakligen av svampar eller akrylpolymerer. Det finns också elektroniska luftfuktare som automatiskt håller luftfuktigheten konstant. Cigarrerna kan på så sätt behålla sin fulla tobaksarom och förvaras obevakade i flera år.

Design och utrustning

En ädel design är också ett viktigt inköpskriterium. Den lämpligaste humidorn är alltid den som du tycker om. Det är också viktigt att veta om en humidor är välutrustad.

Särskilt moderna modeller har till exempel alltid en digital hygrometer. Vissa humidorer lockar dig också att köpa dem med olika tillbehör, till exempel en cigarrklippare eller ett cigarrfodral.

Guide: Vanliga frågor om humidorer besvarade i detalj

Här nedan vill vi besvara de viktigaste frågorna om humidorer. På detta sätt vill vi ge dig en djupare inblick i ämnet.

Vad är en humidor?

Begreppet humidor kommer från det latinska ordet "humidus", som betyder fuktig. En humidor är en behållare som är utrustad med ett befuktningssystem på insidan, tillverkad av trä eller andra material, där cigarrer förvaras.

Fyllningen av cigarrer består vanligtvis av rullade, kompletta tobaksblad och innehåller även en viss mängd fukt som binder en mängd aromer och eteriska oljor. Om det är för torrt, blir cigarrerna torra och aromen försvinner också lätt. En humidor förhindrar att cigarrerna torkar ut för detta ändamål. Med rätt luftfuktighet kan cigarrer till och med lagras i flera år.

Vilka typer av humidorer finns det?

Det finns vanligtvis tre olika modeller av humidorer - bordshumor, resehumor och humidorskåp. Beroende på vad du vill använda kan du välja en lämplig modell bland dessa. Bordshumorerna är den vanligaste formen av humidor. Den har vanligtvis plats för 20 till ca 50 cigarrer. Utseendet och designen spelar en stor roll här, eftersom den placeras i rummet som en dekoration.

Humidor

En humidor är nödvändig för att förvara cigarrer i flera år utan att de förlorar sin arom. (Bildkälla: Unsplash/ Dickson Kwok)

Reser du mycket och vill ha dina cigarrer med dig? Då är en resehumidor lämplig för dig. Med den här cigarrhållaren kan du ta med dig 80 eller ännu fler cigarrer. Vissa resehumidorer är tillverkade av hårdplast, vilket ger tillräckligt skydd mot skador.

I bords- och resehumidorer används vanligtvis svamp- eller akrylpolymerfuktare. Eftersom en svamp avger fukt relativt ojämnt, hålls fuktigheten inte heller konstant. Luftfuktare med svampfuktare är därför olämpliga för långtidsförvaring.

En luftfuktare av akrylpolymer håller luftfuktigheten relativt konstant på cirka 70 %.

Regelbunden övervakning är dock nödvändig för att förhindra bakterieangrepp och mögeltillväxt. En hygrometer är till stor hjälp här. Med en hygrometer kan du alltid se hur fuktigt det är i din humidor.

Om du röker mycket och vill ha ett stort lager cigarrer hemma, är ett humidorskåp lämpligt för dig. Denna modell har en kapacitet på upp till 500 cigarrer. Humidorskåp är alltid utrustade med en elektronisk luftfuktare. På så sätt hålls luftfuktigheten i humidor på en konstant nivå på cirka 70 %.

Vad kostar en humidor?

Priserna på humidorer kan variera från låga till höga priser för olika modeller. Följande tabell ger dig en överblick.
Humidor-modeller prisklass
Bordshumidor ca 50 - 200 euro
Resehumidor ca 30 - 60 euro
Humidorskåp ca 100 - 400 euro

För den dyraste humidorn eller det dyraste humidorskåpet måste du betala minst 100 euro. Vissa lyxiga humidorskåp kostar till och med över 1000 euro. Beroende på egenskaperna kan priserna på bordshumidorer också variera kraftigt mellan 50 och 200 euro.

Hur tar jag hand om min humidor?

För att förvara cigarrer i flera år, ibland till och med årtionden, krävs regelbunden vård. Här listar vi vad du bör tänka på när du tar hand om din humidor.

  • För att undvika bakterieangrepp och mögel bör din humidor luftas då och då.
  • Om din humidor är gjord av trä bör du också kontrollera om det kan bildas harts.
  • Svampbefuktare bör fuktas varje vecka med destillerat vatten.
  • Luftfuktare med akrylpolymerer bör också kontrolleras regelbundet och fyllas på med destillerat vatten om det behövs.
  • Hygrometrar behöver regelbundet underhåll för att hålla dina cigarrer i optimalt skick.

Även en humidor av högsta kvalitet kan inte göra sitt jobb helt och hållet utan din hjälp och behöver därför regelbunden skötsel. På så sätt kan dina cigarrer förvaras i flera år och ibland till och med årtionden.

Slutsats

Om du vill köpa en humidor som nybörjare är en bordshumidor särskilt lämplig för dig. En resehumidor är perfekt för dig som reser mycket. Ett humidorskåp är perfekt för cigarrälskare som vill förvara en stor mängd cigarrer hemma.

Om du också uppskattar och njuter av smaken av en utsökt cigarr bör du definitivt inte missa en bra humidor. Cigarrer kan bara förvaras länge i en humidor. Oavsett om du vill ta med dig cigarrer på semestern eller om du har ett stort lager cigarrer hemma - det finns alltid en humidor som passar dig.

Bildkälla: unsplash / Spring Fed Images

Recensioner