Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

13Analyserade produkter

15Tillbringade timmar

3Utvärderade artiklar

74Användarrecensioner

En inbyggd kaffemaskin ger dig inte bara aromatiskt kaffe från nymalda bönor, utan tar också ingen plats i köket. Hur fungerar det, undrar du? Det är enkelt: precis som en ugn är en inbyggd kaffebryggare en inbyggd apparat som monteras på en hylla. Därför har den inbyggda kaffemaskinen fördelar jämfört med konventionella maskiner.

Med vårt stora test av inbyggda kaffemaskiner vill vi hjälpa dig att hitta rätt maskin för dig. Oavsett om det är en inbyggd kaffebryggare med vattentank eller med en fast vattenanslutning har båda varianterna sina egna för- och nackdelar, som vi kommer att visa dig i vår artikel.
Sammanfattning

 • Den inbyggda kaffebryggaren är mycket praktisk, särskilt om du har lite utrymme i köket men ändå inte vill vara utan nymalet kaffe. Den förhöjer också utseendet i köket och är ett riktigt blickfång.
 • De flesta inbyggda kaffebryggare har en integrerad vattentank som måste fyllas på och rengöras regelbundet. Det finns dock även maskiner med en praktisk fast vattenanslutning som gör att man inte behöver fylla på vatten hela tiden.
 • Det kan löna sig att leta efter begagnade eller begagnade inbyggda kaffemaskiner, eftersom de ofta är billigare att köpa men ändå av god kvalitet.

Inbyggd kaffemaskin test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en inbyggd kaffebryggare

Vad är en inbyggd kaffebryggare?

I princip är en inbyggd kaffebryggare inget annat än en kaffebryggare som är fast monterad i köket, dvs. inbyggd i väggen som en hylla. Fördelarna är uppenbara. En inbyggd kaffemaskin sparar utrymme eftersom apparaten inte längre står på bänkskivan utan är inbyggd i väggen.

En annan egenskap hos en inbyggd kaffebryggare är att kaffebönorna mals färskt i en integrerad kvarn, vilket ger aromatisk kaffekänsla. Många inbyggda automatiska kaffebryggare har också en mjölkbehållare som gör det enkelt att skumma mjölk för en läcker latte macchiato på morgonen.

Vilka är alternativen till en inbyggd kaffemaskin?

Alternativen är uppenbara. De omfattar alla typer av kaffemaskiner, t.ex. helautomatiska kaffemaskiner, kapselkaffemaskiner, filterkaffemaskiner och espressomaskiner. Med andra ord, vilken kaffemaskin som helst som du förmodligen har hört talas om.

Varje typ av kaffemaskin har sina egna för- och nackdelar. Kapselkaffemaskiner har till exempel det dyraste kaffet per kopp, cirka 31 cent per kopp. I helautomatiska kaffemaskiner kan du däremot köpa kaffe för så lite som 12 cent per kopp. Anledningen till detta är att kaffebönor är mycket billigare att köpa än kaffekapslar.

Priset på kaffe beror också på om du köper en märkesprodukt eller en billigare version från en discounter. I vår tabell har vi angett priset på märkesvaror. Priset kan alltså förändras med några cent om du köper en version från en diskonteringsbutik.

Om du också vill göra något bra för miljön bör du undvika kaffekapslar och byta till kaffebönor, eftersom dessa inte förorenar miljön lika mycket. Om du inte kan bestämma dig för om du hellre vill ha en inbyggd kaffebryggare eller bara en vanlig kaffebryggare kan det begränsade utrymmet i köket vara den avgörande faktorn för att köpa en inbyggd kaffebryggare.

Beslut: Vilka typer av inbyggda kaffemaskiner finns det och vilken är rätt för mig?

Om du är intresserad av inbyggda kaffemaskiner kan du skilja mellan följande två typer

 • Inbyggd kaffebryggare med fast vattenanslutning
 • Inbyggd kaffebryggare med vattentank

Vår forskning har visat att apparater från restaurangbranschen har en fast vattenanslutning och är vanligtvis mycket dyrare än apparater med vattentank, medan apparater från handeln är utrustade med en vattentank. Båda typerna av produkter har sina egna för- och nackdelar, som vi vill visa dig närmare nedan.

Vilka egenskaper har en inbyggd kaffebryggare med fast vattenanslutning och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Om du dricker mycket kaffe har du nytta av en inbyggd helautomatisk kaffemaskin med fast vattenanslutning, eftersom behållaren inte behöver fyllas på permanent med vatten, vilket är anledningen till att den här typen av produkt ofta används i restaurangbranschen. Tyvärr är dessa maskiner mycket dyrare att köpa än de som har en vattentank.

Fördelar
 • Inget behov av att fylla på vatten
 • tidsbesparing och större bekvämlighet
 • bakterier fastnar inte eftersom det alltid rinner färskt vatten i
Nackdelar
 • Mycket dyrare än andra apparater med vattentank
 • enskilda delar kan inte bytas ut
 • kan inte placeras var som helst i rummet och måste installeras på nytt om du flyttar
 • ett extra filter eller en mjukgörare behövs om vattnets hårdhet varierar

Vad kännetecknar en inbyggd helautomatisk kaffemaskin med vattentank, och vilka är för- och nackdelarna?

En inbyggd automatisk kaffemaskin med vattentank är den vanligaste typen av produkt när det gäller privata hushåll. Inköpskostnaderna är mycket lägre än för en fast vattenanslutning och du behöver inte vara beroende av några avloppsanslutningar i köket, dvs. du har flexibilitet när du ställer in maskinen. Vattenbehållaren måste dock rengöras regelbundet.

Fördelar
 • Mycket billigare att köpa
 • Flexibilitet i köket
 • Ett stort antal jämförelsemöjligheter för att hitta den bästa produkten för dig
 • Har vanligtvis integrerade filter och mjukgörare
Nackdelar
 • Vattnet måste fyllas på hela tiden
 • Vattnet kan innehålla bakterier och föroreningar från att ha stått länge
 • Regelbunden avkalkning och rengöring är ett måste

Inköpsvillkor: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera inbyggda kaffemaskiner

I det här avsnittet hjälper vi dig att identifiera de kriterier som är viktiga när du köper en inbyggd kaffemaskin och hur du kan skilja dem åt. För att göra detta kommer vi att gå in på följande punkter mer i detalj:

Vi kommer sedan att gå in på varje punkt mer i detalj och ge dig en översikt över vad du bör tänka på när du köper en inbyggd kaffemaskin.

Visningstyp

I princip kan man skilja mellan två typer av visningar

 • LCD-display
 • TFT-skärm

LCD-skärmen (Liquid Crystal Display) är tillsammans med den vidareutvecklade TFT-skärmen (Thin Film Transistor) en av de mest använda skärmteknikerna. LCD-skärmar finns på tv-apparater, klockor, bärbara datorer, miniräknare, kameraskärmar och många fler. Tillverkningskostnaderna kan sänkas avsevärt genom användning av lysrör.

TFT-skärmar har fördelen att färgerna ofta visas mer levande och strålande, även om kontrasten förblir oförändrad. Dessutom ger TFT-skärmar ljusare färger än LCD-skärmar. För en lekman finns det förmodligen ingen visuell skillnad, så detta kriterium är förmodligen ganska irrelevant för många köpare.

Om du är bekant med skärmupplösning bör du dock i förväg vara tydlig med vad du gillar och vad du vill ha. En annan punkt är kontrollpanelen. Föredrar du att använda beröringssensorer eller föredrar du konventionella knappar?

Mått

Eftersom den inbyggda kaffebryggaren är helt integrerad i köket är måtten ett viktigt kriterium. Alla skåp har inte samma utrymme, och det finns maskiner som kan vara något högre eller bredare än andra modeller. Det är viktigt att du har tillräckligt med hyllutrymme och att du tänker på att t.ex. en vattentank eller liknande måste tas bort regelbundet.

I vår undersökning fann vi få skillnader i bredd. Nästan alla modeller hade en genomsnittlig bredd på 59,4 cm. Höjden och djupet uppvisade dock olika avvikelser som måste beaktas i förväg.

Tilläggsfunktioner

Som alla andra kaffemaskiner har olika tillverkare och modeller olika tilläggsfunktioner. Vi listar några av dem i följande tabell:

Tilläggsfunktion Beskrivning
Röststyrning Med den här tilläggsfunktionen kan du styra kaffemaskinen med röstkommando.
Påminnelsefunktion för underhåll Maskinen påminner dig om när det är dags att rengöra eller avkalka den.
One-touch-system Två koppar kaffe kan tillagas samtidigt.
Automatiskt rengörings- och avkalkningsprogram Maskinen rengör sig själv med hjälp av detta program och sparar på så sätt mycket tid och nerver.
EasyClick-mjölksystem Mjölksystemet kan enkelt sättas fast på framsidan och tas bort igen efter användning.

Beroende på tillverkare och modell är vissa tilläggsfunktioner standard, medan andra finns särskilt i dyrare modeller. Beroende på vad du verkligen behöver är det lämpligt att jämföra priser och överväga vad som är nödvändigt och vad som inte är nödvändigt.

Vattenbehållarens volym

Eftersom alla inte vill ha en inbyggd kaffebryggare med fast anslutning eller spendera så mycket pengar på den, har många apparater en avtagbar vattentank som måste fyllas på regelbundet. I vår undersökning fann vi att många modeller har en kapacitet på mellan 1,8 och 2,4 liter.

En vattentank med större volym skulle därför rekommenderas för dem som dricker ofta, eftersom de inte behöver fylla på den lika ofta som en mindre tank. Om du däremot dricker mindre kaffe är en mindre vattentank det bästa valet, eftersom vattnet inte behöver stå lika länge och bildandet av bakterier och kalk kan därmed begränsas.
Om

du dricker mycket kaffe är det värt att köpa en vattenbehållare med större volym. Annars räcker det med 1,8 liter.

Effekt

Inbyggda kaffebryggare har redan en effekt på 1 100 watt. Vår undersökning visade ett genomsnitt på 1 100-1 600 watt, beroende på modell och funktioner.

Effekten är en indikation på hur varmt kaffet tillagas i maskinen.

Det finns dock inget samband mellan maskinens effekt och kaffets smak. Valet av kaffebönor, å ena sidan, och regelbundet underhåll och avkalkning av maskinen, å andra sidan, är avgörande för smaken.

Du bör därför tänka noga på hur varmt du dricker ditt kaffe och vilka bönor du använder för att skapa en unik smakupplevelse.

Fakta som är värda att veta om inbyggda kaffemaskiner

Hur rengör jag en inbyggd kaffemaskin?

Rengöring av en inbyggd kaffemaskin varierar från tillverkare till tillverkare, eftersom maskinerna har olika program och inställningar. Det är viktigt att läsa bruksanvisningen noggrant och följa de föreskrivna stegen och intervallen så att du kan fortsätta att dra nytta av din inbyggda kaffebryggare under lång tid.

Einbau Kaffeevollautomat-3

Regelbunden rengöring och avkalkning av maskinen främjar apparatens livslängd och garanterar full smak.
(Bildkälla: unsplash / Jeshoots.com)

Det rekommenderas att vissa delar av maskinen rengörs regelbundet. Om du till exempel använder en mjölkbehållare ska den rengöras dagligen efter användning så att mjölken inte blir sur. Överblivet kaffe kan snabbt mögla och mjölken kan bli sur på nolltid, vilket har stor inverkan på kaffets smak.

Om du rengör din maskin regelbundet kommer den att hålla längre och du kommer alltid att njuta av den bästa kvaliteten.

Du bör också undvika att använda särskilt hårda rengöringsmedel eller sura produkter när du rengör din maskin, eftersom materialet kan angripas och vissa delar snabbt kan bli porösa eller läcka. Kontrollera därför bruksanvisningen mycket noggrant för att undvika dessa misstag.

Det är viktigt att du är uppmärksam på kvaliteten på dina kaffebönor och att du rengör maskinen regelbundet för att bibehålla den fulla smaken.

Hur underhåller jag en inbyggd kaffemaskin på rätt sätt?

När det gäller underhåll är det viktigt att det görs av en fackman vartannat år. Efter långvarig användning kan bryggarenheten bli kraftigt nedsmutsad och möglig, vilket då bör avlägsnas av en fackman. Dessutom rekommenderas underhåll om maskinen uppvisar följande avvikelser

 • Mer buller än vanligt
 • Om små problem uppstår som inte försvinner trots rengöring och avkalkning
 • Maskinen tar längre tid än vanligt på sig att brygga kaffet
 • Något annat verkar konstigt för dig som inte var fallet tidigare

Det är tillrådligt att låta ett proffs sköta underhållet, eftersom svaga punkter kan upptäckas i förväg och inga större problem kan uppstå. Du undrar säkert om du verkligen behöver få underhåll. Här visar vi dig fördelarna

 1. Förebyggande av skador: Slitna delar och felkällor upptäcks i god tid innan allvarligare skador kan uppstå.
 2. Förbättrad kaffesmak: Den professionella rengöringen förbättrar kaffesmaken avsevärt, eftersom maskinen har rengjorts helt på nytt, vilket är svårt att göra hemma.
 3. Förebyggande av avlagringar/förstoppning: För att bryggningsprocessen ska fungera utan problem är det viktigt att avlägsna eventuella avlagringar eller blockeringar.
 4. Förbättrad prestanda: Med regelbundet underhåll arbetar den inbyggda kaffemaskinen tystare och ger fortfarande den fulla smakupplevelsen.
 5. Förlängd garanti: Vissa tillverkare erbjuder en förlängd garanti om den inbyggda kaffemaskinen har underhållits regelbundet.

Som du kan se ger underhållet verkliga fördelar och gör att du kan förlänga livslängden på din apparat så länge som möjligt.

Hur lång livslängd har en inbyggd kaffebryggare?

Eftersom en inbyggd kaffebryggare inte skiljer sig så mycket från en vanlig kaffebryggare uppskattar experter att livslängden för en sådan maskin är minst 5 år. Med regelbundet underhåll och skötsel kan inbyggda kaffemaskiner dock hålla i tio år eller ännu längre. Korrekt hantering och skötsel är grundläggande för detta.

Det är också ganska svårt att förutse livslängden, eftersom många maskiner är beroende av hur många koppar kaffe som konsumeras. Vissa reservdelar har dock en lång livslängd och tenderar att slitas mindre. Dessutom varierar livslängden från tillverkare till tillverkare.

En tumregel är att reservdelar till en maskin har en livslängd på mellan fem och tio år, beroende på hur mycket kaffe du dricker och hur mycket du tar hand om din inbyggda kaffemaskin.

Det lönar sig dock att reparera trasiga slitdelar, eftersom de bara kostar en bråkdel av det faktiska inköpspriset och därför kan förlänga maskinens livslängd avsevärt.

Varför är det värt att köpa en begagnad inbyggd kaffemaskin?

Som du redan har läst är nya inbyggda kaffemaskiner mycket dyra och en dyr investering. Du kan dock köpa begagnade maskiner för mycket mindre. Beroende på skick och modell kan du spara flera hundra euro. Du bör dock ta hänsyn till apparatens skick och om du kan behöva göra reparationer inom en snar framtid.

Vissa tillverkare har också reducerade priser på utställningsartiklar, vilket kan vara ett bra alternativ för dig. Det praktiska med displayartiklar är att tillverkaren ofta ger två års garanti för den begagnade enheten, så du får en bra enhet för mindre pengar.

Men du bör ändå ta väl hand om din apparat och underhålla den regelbundet så att du kan njuta av din inbyggda kaffemaskin under lång tid framöver.

Bildkälla: Hoda/ 123rf.com

Recensioner