Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

22Analyserade produkter

32Tillbringade timmar

19Utvärderade artiklar

85Användarrecensioner

Vare sig man är trött på grund av en lång arbetsdag eller på grund av barnen, kan man inte missa det dagliga kaffet som en källa till koffein för majoriteten av befolkningen. För att verkligen kunna njuta av detta ögonblick behöver du ett perfekt glas för daglig användning.

Med den här artikeln vill vi hjälpa dig att köpa rätt kaffeglas. I det första steget kommer vi att presentera och jämföra olika kaffeglas. Därefter kommer vi att lista och beskriva de inköps- och utvärderingskriterier som används för jämförelsen. Slutligen svarar vi på vanliga frågor och sammanfattar dem i en slutsats. Njut av vår artikel!
Sammanfattning

  • Man skiljer mellan enkel- och dubbelväggiga kaffeglas, med eller utan handtag.
  • Möjliga inköps- och utvärderingskriterier är: möjliga användningsområden, enkel- eller dubbelväggig, lämplighet för mikrovågsugn och diskmaskin samt storlek.
  • För att undvika mjölkiga kaffeglas finns det några faktorer att ta hänsyn till när du rengör dem.

Kaffeglas test: våra val

Köp och bedömningskriterier för kaffeglas

De viktigaste köpkriterierna för kaffeglas är listade och beskrivna nedan. Med hjälp av dessa kriterier kan du bättre jämföra de enskilda produkterna och på så sätt välja det perfekta kaffeglaset.

Nu beskriver vi vad vi ska leta efter i de enskilda köpkriterierna.

Möjliga användningsområden

Det är bäst att köpa kaffeglas som också kan användas för andra ändamål. Det är till exempel oftast möjligt att använda dem som te- eller kylglas. Designen spelar också en viktig roll här. Vissa liknar bara kaffeglas, men det finns också glas utan handtag som lätt kan betraktas som vattenglas.

Här är det en fråga om personlig smak. När du köper glas för kalla drycker är det viktigt att kontrollera om de är lämpliga för varma drycker innan du använder dem. Därför är det bättre att sätta kalla drycker i kaffeglas än tvärtom.

Enkel- eller dubbelväggig

Först och främst bör det sägas att det också kan handla om den optiska effekten, den så kallade svävande effekten. Fördelen jämfört med enkelväggiga glas är dessutom att kopparna inte blir varma och att brännskador kan undvikas vid beröring, även utan handtag. Dessutom håller sig drycken varm eller kall längre. Detta fenomen kallas också för isoleringseffekt.

Diskmaskinsäker

När du köper kaffeglas måste du vara säker på om de kan köras i diskmaskin eller om de ändå ska diskas för hand. I de flesta fall är dessa glas dock lämpliga för diskmaskin, eftersom de ändå måste vara värmebeständiga för kaffe. Du bör dock alltid kontrollera detta innan du köper.

Mikrovågsugn

Du bör först fråga dig själv om du behöver denna extra funktion. Poängen är att du kan sätta glaset i mikrovågsugnen även när du värmer en vätska snabbt. Här rekommenderas det att du väljer vad du föredrar.

Storlek

Storleken beror också på personlig smak. Föredrar du att dricka ur ett stort eller litet kaffeglas? Föredrar du en espresso eller en lång espresso?

Köpguide: Vanliga frågor om kaffeglas besvarade i detalj

I detta avsnitt behandlas de viktigaste frågorna om kaffeglas.

Vem passar kaffeglas till?

Kaffeglasögon är inte bara lämpliga för djupa L-älskare! Beroende på de möjliga användningsområdena kan de också användas för daglig användning av kalla drycker, vilket kan öka användningen av glasen.

Kaffeegläser
Kaffeglas för vardagsbruk (Bildkälla: Mauro/ Unsplash)

Dessa kärl kan vanligtvis också användas för te eller andra varma drycker. I tillverkarens specifikationer anges vanligtvis de möjliga användningsområdena.

Vilka typer av kaffeglas finns det?

Det finns dubbelväggiga och enkelväggiga kaffeglas. De finns också med eller utan handtag, men de enkelväggiga har oftast ett handtag. Orsaken till detta är att detta glas blir varmt jämfört med det dubbelväggiga glaset. Den dubbla väggen har också en svävande effekt, vilket ger en extra visuell faktor. Designen kan också variera, från modern till vintage.

Hur rengör man kaffeglas?

Rengöring kan göras med en klassisk handtvätt och torkning med en trasa eller i diskmaskinen. Om diskmaskinen används ofta kan en mjölkig missfärgning uppstå. Problemet här är att vattnet har en hög kalkhalt eller att glaskorrosion förekommer, vilket innebär att rengöringsmedlen var för aggressiva. Dessutom kan under- eller överdosering av diskmedel, diskmedelssalt eller sköljmedel leda till sådana avlagringar.

Slutsats

Kaffeglas har den speciella egenskapen att de på grund av sin utformning också är populära och lämpliga för andra ändamål. I princip kan du välja mellan enkelväggiga och dubbelväggiga glas med eller utan handtag. De finns i olika storlekar och i olika prisklasser.

När du rengör glasen finns det några faktorer att ta hänsyn till för att förhindra att glasen blir mjölkiga. Välj en perfekt passande produkt med din favoritdesign och njut av din dagliga dryckesglädje.

Bildkälla: 123rf / Oleksii Hulak

Recensioner