Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

31Analyserade produkter

28Tillbringade timmar

31Utvärderade artiklar

79Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora kaffemåtttest 2023. Här presenterar vi alla de kaffemekanismer som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa kaffemåttet för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du dessutom viktig information som du bör känna till om du vill köpa ett kaffemått.
Sammanfattning

 • Tack vare kaffemätskedar kommer du aldrig mer att spilla kaffepulver i köket. Dessutom är kaffemåttskedar utmärkta för att mäta ut den perfekta mängden kaffepulver till ditt kaffe eller espresso.
 • I princip kan du skilja mellan skedar av rostfritt stål och plast. Du kan jämföra de enskilda modellerna utifrån storlek, vikt och design.
 • Det finns för- och nackdelar överallt, men vi kan säga att skillnaderna mellan skeden inte är extrema. Var uppmärksam på den maximala mängden kaffepulver i varje sked.

Kaffemått Test: Våra Val

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper ett kaffemått

Varför behöver jag en kaffemåttsked?

Du kanske frågar dig själv varför det är nödvändigt att köpa en kaffemåttsked och varför du inte bara kan använda en vanlig sked. Det finns några svar på den frågan, till exempel att du kan använda den för perfekt portionering och att den underlättar ditt arbete.

För det perfekta kaffet använder du 7,7 gram kaffepulver per 125 ml vatten. Detta är dock för starkt för vissa personer. Därför har alla kaffemätskedar en fyllningsmängd på 7 gram. Du kan helt enkelt fylla en sked och brygga den med vatten.

Det gör ditt liv enklare eftersom du inte behöver tänka på hur många gram du behöver på morgonen.

För att mäta ut den perfekta mängden kaffepulver är kaffemåttet mycket användbart.

Av vilket material är en kaffemåttsked tillverkad?

En kaffesked är tillverkad av både plast och metall. Båda materialen tål diskmaskin, eftersom en kaffemåttsked faktiskt kan behandlas som vanligt bestick. I några få fall finns kaffemåttskedar även i keramik.

Men med en kaffesked i rostfritt stål kan du vara säker på att den håller länge. Rostfritt stål slits nämligen endast med stor svårighet och är rostfritt och diskmaskinssäkert även efter lång tid.

Vissa kaffemätskedar kan fyllas på båda sidor, till exempel för att hälla kaffepulver i två kaffekoppar samtidigt. När du använder skedar av rostfritt stål bör du se till att de är rostfria. Lyckligtvis är detta redan fallet med de flesta modeller.

Det behöver inte alltid vara plast eller rostfritt stål - doseringsskedar är också hållbara och snygga. (Bildkälla: pixabay.com / pixel2013)

[su_divide]

Beslut: Vilka typer av kaffemått finns det och vilket är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan två typer av kaffemått

 • Kaffemåttskedar i rostfritt stål
 • Kaffemåttskedar av plast

De flesta kaffemått är tillverkade av antingen högkvalitativt rostfritt stål eller plast. Med en kaffemätsked kan du snabbt och exakt dosera kaffe.

Den underlättar exakt mätning och portionering av malet kaffe för att få ett optimalt förhållande mellan pulver och vatten och är lika lämplig för att dosera te, kakao eller andra pulver.

Nästan alla varianter får poäng för sin bekväma hantering tack vare doseringsskedens smala handtag och det faktum att de kan förvaras direkt i kaffekannan för att spara utrymme eller hängas upp med hjälp av en öglan i slutet av handtaget.

För att hjälpa dig att bestämma vilken kaffemåttsked som är bäst för dig ger vi dig en kort översikt över fördelarna och nackdelarna med de olika materialen.

Vilka egenskaper har en kaffemätsked i rostfritt stål och vilka är dess för- och nackdelar?

Kaffemåttskedar i rostfritt stål är rätt val om du letar efter en köksredskap som håller längre och som dessutom har en elegant design.

Kaffedoseringsskedar i rostfritt stål består av ett handtag som löds ihop med en liten skål. Skedans storlek eller kapacitet varierar beroende på modell - ibland finns det också olika versioner av samma modell.

Fördelar
 • Diskmaskinssäker
 • Snygg design
 • Rostfritt
 • Robust material
Nackdelar
 • Dyrare än kaffemått av plast

Eftersom kaffemåttet är tillverkat av rostfritt stål är det diskmaskinssäkert och rostfritt. Alla produkter annonserar också att de är garanterat säkra för livsmedel.

Materialet ser väldigt elegant ut tack vare silverfärgen. Dessutom är en kaffemaskin i rostfritt stål stabilare och går sönder mindre snabbt än till exempel en kaffemaskin i plast, men samtidigt är den också något dyrare.

Vad kännetecknar en kaffemåttsked i plast och vilka är dess för- och nackdelar?

En kaffemåttsked i plast är det rätta valet om du tycker att redskapets syfte är viktigare än dess utseende. Kaffemåttskedar av plast är också lite billigare än de av rostfritt stål.

När det gäller användning av en kaffemåttsked i plast är det ingen skillnad mot att använda en kaffemåttsked i rostfritt stål.

Kaffemåttet av plast består dock av ett enda stycke plast och inte av olika delar. Du kan också välja mellan olika skedarkapaciteter för denna variant.

Fördelar
 • Rostfritt
 • Livsmedelssäkert
 • Mycket billigt
Nackdelar
 • Håller längre än kaffemått i rostfritt stål
 • Får inte diskas i diskmaskin
 • Kan missfärgas

Ett kaffemått i plast är mycket billigt på grund av materialet, men det förlorar lite i elegant design. Plasten är livsmedelssäker och självklart rostfri.

Kaffemåttets material tål inte diskmaskin, är mer kortlivat än t.ex. ett kaffemått i rostfritt stål och kan missfärgas om plasten är ljus.

Köpkriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera kaffemåttskedar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera kaffemåttskedar. Det gör det lättare för dig att avgöra om en viss sked är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Material
 • Fyllningsmängd
 • Storlek och vikt
 • Design

I följande punkter kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Material

Vi har redan gått igenom de olika materialen ovan. Vi vill dock återigen påpeka att materialet är ett viktigt kriterium när du köper en kaffemåttsked.

Det finns i princip två olika material, antingen plast eller rostfritt stål.

Det är upp till dig att välja vilket du vill i slutändan. Vi kan säga att båda materialen håller länge, men endast kaffemåttskedar i rostfritt stål är lämpliga för diskmaskin.

Material Förklaring
Plast Kaffemåttskedar av plast är inte alltid diskmaskinsäkra. De är dock ett billigare alternativ till kaffemåttskedar av metall.
Metall Kaffemåttskedar av metall kan diskas i diskmaskinen utan att tveka. När det gäller metallalternativen bör man dock välja en variant i rostfritt stål, eftersom dessa är rostfria.

Du bör i allmänhet tvätta plastskedar för hand. Detta kräver inte mycket ansträngning, eftersom det är bäst att bara skölja dem kort med vatten och lite tvål.

När det gäller kaffeskedar i rostfritt stål vill vi påpeka att du endast bör välja rostfria modeller. Det finns inget värre än att skeden börjar rosta efter bara några rengöringar.

Se till att kaffeskeden är rostfri så att du kan använda den länge utan att den rostar.

Fyllnadsvolym

Kaffemätskedarens fyllnadsvolym är ett annat viktigt inköpskriterium. Volymerna varierar mellan 5 och 7,5 g.

Det mest förnuftiga är att bestämma hur mycket du vill ha i en kopp kaffe. Vi kan säga att professionella baristi har fastställt den optimala mängden kaffepulver till 7,7 g.

Påfyllningsmängd Kaffestyrka
5g Svagt kaffe
7,5g Starkt kaffe
7,7g Optimal mängd kaffe för professionella baristi

Denna mängd ger dock ett mycket starkt kaffe. Därför kan du antingen köpa en sked med 7,5 g och brygga ett mycket starkt kaffe. Om du däremot gillar svagare kaffe kan du välja en kaffedoseringssked med en kapacitet på 5 g. Allt beror på vad du föredrar.

Storlek och vikt

Storlek och vikt kan vara viktiga kriterier för dig. Även om det kan sägas i förväg att de flesta modellerna inte är särskilt tunga eller stora.

Det finns dock små skillnader. Om du till exempel redan har en behållare för kaffepulver som du vill förvara ditt nymalda kaffe i.

I det här fallet bör du naturligtvis vara uppmärksam på storleken och välja en sked som passar perfekt i burken. Om så inte är fallet kan du lägga mindre vikt vid dessa kriterier.

Design

Ett kriterium som alltid är viktigt när man köper köksartiklar är designen. Detta är naturligtvis mycket subjektivt och det är din egen smak som räknas.

Först och främst bör du förstås se till att du gillar kaffemåttskedens utseende och att den matchar dina färgpreferenser. Du kan också bestämma dig för andra visuella kriterier, till exempel om det är möjligt att hänga skeden om du har en hållare för sådana föremål i köket.

Frahling-älskare köper sitt kaffe i hela bönor, maler det själva hemma och använder ett exakt kaffemått för perfekt dosering. (Bildkälla: pixabay.com / Michi-Nordlicht)

Bildkälla: pixabay.com / IMS68

Recensioner