Senast uppdaterad: september 8, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

33Analyserade produkter

49Tillbringade timmar

20Utvärderade artiklar

105Användarrecensioner

Här presenterar vi alla klädborstar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa klädborsten för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en klädborste.
Sammanfattning

 • Klädborstar skiljer sig från luddskrapor genom att de inte behöver någon motor för att driva dem, utan är beroende av styrkan hos den ledande handen.
 • I princip kan man skilja mellan en tvättborste med borst och en tvättborste med tyg. Borstar med sammetstäckning är särskilt lämpliga för att försiktigt rengöra kläder.
 • Du kan jämföra och utvärdera klädborstar utifrån storlek, material, vikt, design och rengöringsytans storlek.

Klädborste test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en klädborste

Vilka typer av klädborstar finns det och vilka tyger passar de till?

För att äntligen förklara krig mot irriterande ludd, kan en luddborste hjälpa dig. Den är lätt att använda och kräver bara lite muskelkraft för att ta bort ludd och knutar.

Klädborstar finns i många olika former och material. Här kan du ta reda på vilken borste som är lämplig för vad och vilket tyg den kan användas på. I princip finns det två typer av luddborstar. Antingen har den borstar för att ta bort ludd eller ett tyg- eller sammetsklädsel.

Borstarna kan också avlägsna envisa och ostyriga ludd och knölar. De mer utsökta borstarna är gjorda av vildsvinsborst och handtaget är tillverkat av specialträ. I princip kan du använda en borste på alla typer av kläder. Du bör dock vara försiktig med hårda borst på fina tyger.

Sammetstäckta borstar är mycket skonsamma mot dina kläder. De tar också bort ludd från dina kläder. Du kan också avlägsna damm med tyg- eller sammetsklädseln.

Båda typerna är lämpliga för att ta bort djurhår och ludd. Du kan använda dem på kläder, möbler, mattor och klädsel. Du kan välja det ena eller det andra beroende på vad du föredrar.

Beslut: Vilka typer av klädborstar finns det och vilken är rätt för dig?

I allmänhet kan man skilja mellan två olika typer av klädborstar

 • Klädborstar med borst
 • Klädborstar med tygöverdrag

Förutom storleken och borstkroppens material skiljer sig klädborstar i huvudsak åt genom att de har borst eller är täckta med tyg. Valet av rätt borste beror därför i första hand på vilket material eller vilken typ av tyg plagget som ska rengöras har.

Klädborsten är ett förnuftigt alternativ till limrullen, eftersom den sistnämnda inte bara vanligtvis är överprisad och ger upphov till onödigt slöseri genom användning av limark, utan också är olämplig för många tyger, särskilt de av högre kvalitet. Varje tyg har sina egna krav och ju finare tyget är, desto finare bör klädborsten vara.

För att du ska få en bättre överblick över vilka typer av klädborstar som finns och vilka som passar bäst för dig och dina kläder, presenteras de två olika typerna av klädborstar mer i detalj nedan och deras respektive för- och nackdelar listas.

Vad är en klädborste med borst och vilka är dess för- och nackdelar?

En klädborste med borst är vanligtvis gjord av trä och borstarna är naturliga. Högkvalitativa borstar använder huvudsakligen vildsvinsborst.

Men om du vill undvika animaliska produkter finns det också borst av växtfibrer som naturgummi eller arena. Borstarna kan användas för att enkelt borsta bort djurhår, ludd eller smuts från kläder eller till och med från stoppade möbler.

Trycket på materialet kan regleras beroende på typ av tyg och typ av nedsmutsning. Detta gör det möjligt att antingen bygga upp mer kraft för starkare fläckar eller att borsta mer försiktigt för att behandla finare tyger så att de inte skadas.

Fördelar
 • Lämplig för ostyrig smuts
 • Lämplig för alla typer av tyg
Nackdelar
 • Olämplig för känsliga tyger

Det finns också olika grader av borststyrka som du bör tänka på innan du köper. Om du vill rengöra mer känsliga och fina tyger rekommenderas en mjukare kashmirborste.

Vad är en klädborste med tygöverdrag och vilka är dess för- och nackdelar?

Klädborstar med tyg- eller sammetsöverdrag har vanligtvis en borstkropp med ett praktiskt handtag och är tillverkade av plast. Det mjuka tyget på klädseln gör att kläder och möbler behandlas mer skonsamt.

Precis som med en borstborste kan du borsta bort fluff eller hår från tyget utan att skada det. Det fina sammetsklädseln gör att även de minsta hårstråna och dammpartiklar kan avlägsnas.

Dessutom har de flesta av dessa klädborstar ett roterande borsthuvud som kan användas för att rengöra svåråtkomliga ställen eller är utrustade med tyg- eller sammetskläder på båda sidor.

Fördelar
 • Skonsam skötsel
 • Lämplig för känsliga tyger
Nackdelar
 • Grov smuts är svårare att avlägsna

Efter rengöring av kläderna kan ludd eller smuts avlägsnas från borstarna eller borstens tygöverdrag och återanvändas för nästa plagg. En tvättborste är alltså ett hållbart och billigare alternativ till andra rengöringsprodukter.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera tvättborstar

I följande artikel vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera en tvättborste. Dessa kriterier bör hjälpa dig att fatta ett köpbeslut.

Följande egenskaper kan vara avgörande när du köper en klädborste

 • Storlek och vikt
 • Utformning och material
 • Typ av borste
 • Storleken på rengöringsytan

I följande punkter finns en exakt beskrivning av punkterna.

Storlek och vikt

Storlek och vikt spelar en viktig roll. Det finns olika modeller beroende på var och vad du vill använda textilborsten till.

Båda faktorerna påverkar hanteringen av borsten. Om luddborsten är för tung är långa rengöringssessioner ansträngande och energikrävande. Det kan leda till att rengöringen bara görs ytligt och snabbt eftersom krafterna tar slut.

Storleken är också viktig. Många kvinnor har mindre klädborstar i handväskan för att kunna ta bort ludd när som helst. Du bör i förväg fundera på var du vill använda din klädborste. De mindre modellerna är idealiska för att vara med på resan eller när du reser. Större borstar har en större yta och förkortar rengöringstiden.

Utformning och material

Det finns många olika former och material för luddborstar. Från rektangulära till långsträckta former och från plast- till trämaterial.

Under den klassiska modellen kan du tänka dig en borste för djurhår. Den är rektangulär och har borst på ena sidan. Den övre delen är vanligtvis gjord av trä och fungerar som handtag. Andra modeller har handtag som fungerar som ett grepp. Huvudet är monterat ovanför handtaget, som är täckt med ett tyg- eller sammetsklädsel.

Typ av borste

Du kan välja mellan två typer av luddborstar. Den första har borst för att ta bort ludd. Den andra är täckt med tyg eller sammet för att fånga upp ludd och knutar.

Klädborstarna med borst motsvarar den klassiska modellen. Handtaget är av trä och borstarna är ofta gjorda av djurhår eller gummi. Det finns också mjuka eller hårdare borst, beroende på vad du behöver dem till.

Hårdare borst är lämpliga för kraftigare tyger och envisa knutar och ludd. Mjuka borst är idealiska för finare tyger, till exempel silke.

Det andra alternativet är en klädborste med ett tyg- eller sammetsklädsel. Borstar med sammetstäckning är idealiska för finare tyger, eftersom de försiktigt tar bort ludd och knutar. Det separerade luddret stannar kvar på omslaget. Du måste ta bort dem efter användning. Dessa textilborstar är vanligtvis avlånga och har ett handtag.

Vissa modeller har till och med båda. På ena sidan finns borst som tar bort grövre smuts. På den andra sidan finns ett sammetstyg som tar bort den lätta smutsen från dina kläder.

Rengöringsytans storlek

Rengöringsytans storlek spelar också en viktig roll. En stor yta kan avsevärt förkorta den tid det tar att tvätta kläderna.

Du kan använda luddborsten på kläderna, soffan, mattan eller på filtar och kuddar. En större yta är särskilt bra för större rengöringsområden. Textilborstar finns i olika storlekar och typer. Därför bör du i förväg fundera på vilka områden du behöver borsten.

Borstar med större rengöringsyta är idealiska för mattor och soffor. Mindre borstar är å andra sidan praktiska för att använda på språng eller för mindre kläder.

Fakta som är värda att veta om tvättborstar

Finns det andra verktyg för att bekämpa ludd?

Andra verktyg kan också hjälpa dig att ta bort ludd eller djurhår. Du kan bli av med ludd på nolltid med dessa enkla saker.

Tejp

Den enkla Tixo-tejpen kan också hjälpa dig att ta bort ludd.

För att göra detta tar du en lång remsa tejp och sveper den över handflatan. Den klibbiga sidan ska vara vänd utåt. Stryk sedan handflatan över kläderna eller klädseln för att ta bort luddigheten.

Hårborste

För mer robusta ytor, t.ex. mattor eller sittmöbler, kan du också använda en vanlig hårborste.

Du kan använda din hårborste speciellt för att ta bort djurhår. Allt du behöver göra är att glida över mattan och borsta bort håret.

Bildkälla: pixabay.com / Hans

Recensioner