Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

25Analyserade produkter

57Tillbringade timmar

19Utvärderade artiklar

121Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora klädnyckeltest 2023. Här presenterar vi alla klädnycklar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta de bästa klädnycklarna för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa klädnycklar.
Sammanfattning

i ett nötskal

 • Med klädnycklar hålls din tvätt säkert på plats så att den inte glider eller faller ner på golvet i starka vindar.
 • Klädknapparna finns i olika storlekar, former och färger. Med klädnycklar med mjukt grepp blir det lättare att hänga upp tvätten.
 • De flesta klädnycklar är tillverkade av plast eller trä. Träklädessnoddar är också bra för hantverk.

Klädnypor test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper Klädnypor

Vad har en klädnypa för funktion?

Oavsett om det är på 1800-talet eller i modern tid har klädnycklarna, som regionalt även kallas Glupperl eller Klupperl, alltid haft samma funktion: de används för att fästa tvättartiklar på linan i en roterande torktumlare.

Den första klädnyckeln tillverkades av en enkel träbit med en slits i mitten. Den här versionen klistrades helt enkelt fast på de textilier som låg över tvättlinan med en överlappning.

Clips garanterade ett bättre grepp om tvätten på linnet, som var mycket tjockare på den tiden. Idag är de inte längre lika lämpliga för det mycket finare syntetiska linnet.

Moderna klädnypor består av två lika långa ben av trä eller plast som hålls samman i mitten av en fjäder av rostfri metall. Fjädern är konstruktionens gångjärn: om du trycker på den övre änden av pinnen öppnas den andra änden och du kan enkelt sätta den över klädlinan med den tvätt som du vill fästa.

När du släpper den håller fjäderns kraft ihop den nedre delen. Till skillnad från originalversionen garanterar denna friktionsfria hantering att textilierna hanteras mer skonsamt.

Mehrere Klammern an der Leine

Kläppklämmor i plast är billigare än träklämmor, men som så ofta är fallet är de dyrare produkterna oftast mer hållbara. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Vilka typer av klädnycklar finns det?

Å ena sidan kännetecknas klädnycklar av sitt material. Å andra sidan finns det modeller som skiljer sig i storlek från deras faktiska funktion.xx1

Klädpinne normal klädpinne Mini klädpinne
För en traditionell känsla när den används på tjockare klädlinor Säkerställer tillförlitlig fastsättning av tvätt För fest och dekorativa ändamål

Den enklaste versionen av en klädnyckel är den traditionella klädnyckeln. Den består av en träbit i form av en nål som är delad på mitten. Denna delning klistras sedan helt enkelt över tvätten och tvättlinan. Eftersom linorna är mycket tunnare idag än tidigare och clipsen därför är mindre effektiva, används denna typ sällan längre.

Standardmodellen är tillverkad av trä eller plast och hålls ihop i mitten av en spänningsfjäder. Den kan fästas på utsidan eller insidan, varvid en yttre fjäder ger större stabilitet.

Förutom de "vanliga" klädnycklarna finns det även en miniatyrversion. Dessa miniatyrklädessnoddar kallas ofta för festnoddar eftersom de används för att märka eller personifiera drinkglas.

Andra användningsområden är att hålla ihop papper, som tillbehör till presentförpackningar eller som leksak för barn.

Vad är det bästa sättet att förvara mina klädnycklar?

Det bästa sättet att förvara dina klädnypor är att samla dem på ett ställe. Du behöver en liten korg eller en väska med klädnypor. Du kan köpa särskilda modeller som är mycket lämpliga för detta ändamål.

Helst kan du fästa eller hänga dem direkt på torktumlaren med hjälp av en krok. På så sätt har du alltid de små hjälparna nära till hands och redo att användas.

Beslut: Vilka typer av klädnycklar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan tre typer av klädnycklar

 • Träklampar
 • Kläppklämmor av plast
 • Kläppklämmor i rostfritt stål

Att hänga din våta tvätt i stället för att torka den i torktumlaren har många fördelar. Du sparar el och sparar på köpet av en torktumlare. Det är också bra för miljön. Det är dock viktigt att köpa rätt klädnycklar så att din tvätt sitter stadigt på linan.

På grund av de olika materialen i klädnycklarna är det bäst att välja en viss linje. Beroende på användningsområde och krav på klädnyckeln finns det andra för- och nackdelar.

I följande avsnitt vill vi därför kort förklara de olika typerna och hjälpa dig att hitta rätt klädnyckel för dig. Vi kommer därför att tydligt presentera fördelarna och nackdelarna med de tre typerna och på så sätt hjälpa dig med ditt köpbeslut.

Hur fungerar en klädnyckel av trä och vilka är dess för- och nackdelar?

I regel är klädnypor av trä tillverkade av icke färgande trä från träslag som inte är hartsade. Eftersom tillverkningen av dessa klädnycklar är mycket billig är de vanligtvis också mycket billiga. Eftersom trä är ett naturmaterial och inte heller är målat med miljöfarliga färger är klädnycklarna mycket miljövänliga.

Men de är också känsliga för mögel, vilket kan ge fula fläckar på kläderna. Det är därför bäst att aldrig lämna klädnypor av trä utomhus, särskilt inte när det regnar. Ett annat skäl är att de ruttnar snabbare utomhus och blir oanvändbara.

Fördelar
 • Billig
 • Miljövänlig
Nackdelar
 • Inte väderbeständig
 • Kan fläcka
 • Går lättare sönder

Hur fungerar klädnycklar av plast och vilka är deras för- och nackdelar?

Kläppklämmor av plast är numera de vanligaste. De är också mycket billiga att köpa. Till skillnad från trä är plast inte miljövänlig. Det är inte lätt att återvinna och bryts ned mycket långsamt i naturen. Å andra sidan är klädnycklar stabilare och går mindre ofta sönder.

Dessutom ger de här pinnarna inga fläckar på kläderna. De är också lättare att rengöra och torka än andra typer. Låt dem dock inte ligga i solen under en längre tid, eftersom plasten kan bli porös och lättare gå sönder.

Fördelar
 • Billig
 • Robust
 • Lätt att rengöra
 • Torkar bra
Nackdelar
 • Skadligt för miljön
 • Kan bli porös av värme

Hur fungerar en klädnyckel i rostfritt stål och vilka är dess för- och nackdelar?

Kläppklämmor i rostfritt stål är särskilt populära på grund av sitt moderna och högkvalitativa utseende. Eftersom rostfritt stål också är mycket robust, kan de också få poäng för sin höga hållbarhet. De överlever därför vanligtvis fall utan skador.

Till skillnad från de andra två materialen kan du låta klädnycklar i rostfritt stål stå utomhus och i solen utan att tveka. De blir inte porösa, möglar inte och är rostfria. Fläckar överförs inte heller till kläderna.

Deras långa hållbarhet beror förmodligen också på deras höga pris. Klippor i rostfritt stål är mycket dyrare än trä- och plastklippor. Dessutom frigörs mycket koldioxid under produktionen, vilket inte är bra för miljön.

Fördelar
 • Ädelt utseende
 • Hög hållbarhet
 • Mycket väderbeständig
 • Klarar fall
Nackdelar
 • Högt pris
 • Miljöskadligt

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera klädnycklar

Vilka klädnycklar passar bäst för mig och mina syften? För att besvara denna fråga finns det några faktorer som du kan använda för att objektivt jämföra de många olika erbjudandena.

Sammanfattningsvis kan man säga att följande tre produktegenskaper är aktuella

 • Material
 • Mjukt grepp
 • Kvantitet

I nästa avsnitt kan du ta reda på vad respektive aspekter är. På så sätt kan du jämföra erbjudandena bättre.

Material

Den klassiska modellen av en klädnyckel är fortfarande tillverkad av bok eller björk . Den ljusa färgen utan fläckar och det faktum att träet inte hartsar är kännetecknande för dessa typer.

Eftersom tillverkningskostnaderna är lägre är den vanligaste typen tillverkad av plast. Här finns det dock stora kvalitetsskillnader: medan särskilt billiga modeller kan kännas igen på en liten fjäder med låg spänning, imponerar högkvalitativa klädnypor med en robust yttre fjäder och gummerade halkskyddade ytor.

Moderna pinnar är tillverkade av plast och finns i många olika utföranden och färger.

Soft-Grip

De högkvalitativa har ett särskilt mjukt grepp. De gummerade ytorna på insidan av häftklamrarna är utformade för att förhindra tryckmärken på tvättgodset och är särskilt skonsamma. Därför lämpar sig dessa modeller av klädnycklar även för mycket känsliga textilier.

Plastik-Wäscheklammern auf der Leine

Moderna klädnypor är tillverkade av plast och finns i många olika utföranden och färger. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Antal

Priset på ett erbjudande bestäms inte bara av det material som används. Plast är billigare att tillverka än häftklamrar av trä. Antalet bitar är också avgörande. Små förpackningar börjar på 20-25 stycken. Det finns dock ofta erbjudanden om 50-100 klädnycklar. Detta är ungefär det antal som du behöver för genomsnittlig användning.

Intressanta fakta om klädnycklar

Idéer för att göra saker med klädnycklar

Det finns många kreativa på Internet. Särskilt trämodeller är populära hantverksmaterial, antingen som helhet eller i enskilda delar. Vi har valt ut en snabb och enkel idé för dig som vi vill presentera kortfattat nedan.

Träklämmor är dyrare än plastklämmor. Förutom materialet är det också antalet klipp som avgör priset. (Bildkälla: 123rf.com / Andriy Dovzhykov)

Du kanske har lagt märke till dem på Oktoberfesten. Allt oftare ser man dessa originella nålar på dirndls, skjortor eller hängslen, graverade med (kostym)namn eller några korta ord som "Jag älskar dig".

De individuellt utformade träpinnarna är inte bara alltmer populära bland gästerna på ölfestivaler av det här slaget. De passar bra som placeringskort eller pins vid bröllop och andra evenemang.

De är mycket lätta att göra och passar därför också bra att pyssla med barn. En vuxen handledare bör dock vara närvarande.

Allt du behöver är klädnycklar av trä, en lödkolv och andra hantverksverktyg som du själv väljer. Du kan använda en varmlimningspistol för att fästa små accessoarer som hjärtan, pärlor eller bågar - din fantasi har inga gränser. Med lite övning kan du använda lödkolven för att skriva på ditt clips.

Foto:

13116133 - ©POOH/123RF

Recensioner