Senast uppdaterad: september 13, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

36Analyserade produkter

47Tillbringade timmar

44Utvärderade artiklar

139Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test av koffeintabletter 2023. Här presenterar vi alla koffeintabletter som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta de bästa koffeintabletterna för dig. Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide.

Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa koffeintabletter.
Sammanfattning

 • Koffeintabletter är kosttillskott som har en stimulerande effekt
 • Koffeintabletter ökar vakenhet, koncentration och prestanda
 • Koffeintabletter är mycket billiga och finns nästan överallt

Koffeintabletter test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper koffeintabletter

Vad är koffeintabletter?

Koffeintabletter är ett kosttillskott som har en stimulerande effekt på kroppen. Som namnet antyder finns den aktiva ingrediensen koffein i tabletter och ofta även i kapslar.

De flesta koffeinpreparat finns i tablett- eller kapselform. (Bildkälla: unsplash.com / freestocks.org)

Koffein är ett psykoaktivt ämne som konsumeras i vårt samhälle som en stimulerande substans i form av kaffe, cola, te eller till och med energidrycker. Koffein är det mest använda stimulansmedlet i världen eftersom det har en stimulerande effekt.

Den används därför särskilt för att eliminera koncentrationsproblem som orsakas av trötthet. Den används också inom idrotten, eftersom den sägs öka prestationsförmågan och uthålligheten.

Vad är koffeintabletter lämpliga för?

Koffeintabletter kan användas på många olika sätt. De ökar vakenheten och därmed också koncentrationsförmågan. De är därför särskilt användbara för inlärning. Särskilt studenter och andra personer som vill lära sig använder sig av denna egenskap hos koffeinet.

Dessutom ökar koffein den aeroba prestationsförmågan vid idrottsutövning. Fram till 2004 fanns koffein till och med med på Världsantidopningsbyråns lista över dopingmedel.

Det är också värt att nämna att koffein minskar allergier genom att minska frisättningen av histamin och utvidga bronkialrören.

Fördelar med koffeintabletter

Nu kanske du undrar varför du ska ta en koffeintablett när det redan finns många koffeinhaltiga stimulantia tillgängliga. I det följande berättar vi några viktiga punkter om varför koffeintabletter är fördelaktiga.

 • Koffeintabletter eller kapslar fungerar mycket snabbt
 • De är billiga och finns nästan överallt
 • De är ett hälsosamt alternativ till söta drycker som innehåller koffein, t.ex. cola eller energidrycker
 • De har lång hållbarhet

För vem är koffeintabletter lämpliga eller olämpliga?

Koffeintabletter är lämpliga för personer som vill bekämpa trötthet och förbättra sin prestation. Till denna grupp hör till exempel studenter, skiftarbetare eller till och med festdeltagare.

Energidrycker anses vara ohälsosamma på grund av sitt höga sockerinnehåll och är inte det bästa alternativet till koffeintabletter. (Bildkälla: unsplash.com / Thom Masat)

Koffeintabletter rekommenderas mindre för följande grupper av personer:

 • Personer med skrumplever
 • Personer med hjärtrytmrubbningar
 • Personer med hypertyreoidism
 • Personer med ångestsyndrom

För dessa personer rekommenderas endast en liten dos per dag. Dosen bör inte överstiga 100 mg/dag. Frågan om koffeinintag under graviditet är fortfarande kontroversiell, men Världshälsoorganisationen (WHO) anser att en låg dos på 200 mg/dag är oproblematisk.

Koffein är helt olämpligt för barn och personer som vill lindra smärta med koffein.

Om du vill veta mer om koffein kan du titta på följande video.

Hur mycket kostar koffeintabletter?

Det finns många leverantörer av koffeintabletter och kapslar. Priserna varierar därför också från tillverkare till tillverkare. De flesta koffeintabletter eller kapslar kostar mellan 10 och 20 euro.

Priserna beror naturligtvis också på hur högt koffeininnehållet är i tabletten eller kapseln, om och vilka (nyttiga) tillsatser som ingår, samt förpackningens storlek och produktens allmänna kvalitet.

Har koffeintabletter biverkningar?

Så gott som alla stimulantia har biverkningar. Detsamma gäller koffein i tabletter eller kapslar. Vi visar vilka biverkningar som kan uppstå.

 • Lätt förhöjt blodtryck
 • Nervositet och rastlöshet
 • Ökad svettning
 • Minimal försämring av fingerfärdigheten
 • Besvär från mag-tarmkanalen
 • Sömnstörningar
 • Diuretisk effekt
 • Irritabilitet och skakningar
 • Cirkulationskollaps
 • Ökad puls

En överdosering kan dessutom leda till hjärtklappning, sömnlöshet och depressiva tillstånd. Nedan visar vi hur du doserar koffein på rätt sätt.

Kaffe och cola är välkända alternativ till koffeintabletter. (Bildkälla: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Vad finns det för alternativ till koffeintabletter?

Som nämnts ovan innehåller många stimulantia koffein. I följande tabell visar vi dig kända livsmedel med koffein och hur mycket koffein de innehåller.

Alternativ Koffeinhalt
Espresso 110 mg per 100 ml
Filterkaffe 40 mg per 100 ml
Svart te 20 till 30 mg per 100 ml
Grönt te 10 mg per 100 ml
Energidryck 30 till 32 mg per 100 ml
Coca Cola / Pepsi 8 mg per 100 ml
Mörk choklad 88 mg per 100 g

Beslut: Vilka typer av koffeintillskott finns det och vilket är rätt för dig?

Om du vill köpa ett koffeinpreparat finns det i princip tre varianter att välja mellan:

 • Koffeintabletter
 • Koffeinkapslar
 • Koffeintabletter

Varje doseringsform har olika för- och nackdelar som vi vill visa dig här.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med koffein i tablettform?

Koffeintabletter är mycket populära eftersom de lätt kan skäras vid brytpunkterna, vilket gör dem lätta att dosera och lättare att svälja. Effekten av koffeintabletter kommer snabbt (inom cirka 30 minuter). En annan fördel är att tabletterna är lämpliga för veganer och vegetarianer.

Fördelar
 • Lätt att bryta ner
 • lämplig för veganer/vegetarianer
Nackdelar
 • Innehåller ofta separationsmedel

Vad utmärker koffein i kapselform och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Många tillverkare erbjuder också koffeinkapslar. De är mycket lätta att svälja tack vare sin beläggning, eller om det behövs kan man öppna dem för att lösa upp koffeinet i vatten.

Om du är vegetarian, vegan eller helt enkelt en djurvän måste du vara uppmärksam på det kapselmaterial som används. Gelatinkapslar som är tillverkade av fläsk- eller nötkött är inte lämpliga för vegetarianer eller veganer.

Det enda alternativet är HPMC-kapslar. Kapslarna är tillverkade av cellulosa som är rent vegetabilisk och passar därför även för vegetarianer och veganer.

Fördelar
 • Lätt att svälja
 • kan öppnas och lösas upp i vatten
Nackdelar
 • Ofta olämpligt för veganer/vegetarianer

Vad kännetecknar koffeintabletter och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Koffeintabletter är ett alternativ till koffeintabletter eller kapslar och är ganska sällsynta, men finns fortfarande tillgängliga.

Fördelen med sugtabletter är att koffeinet tas upp genom munnens slemhinnor och därmed verkar ännu snabbare. Dessutom är koffeintabletter idealiska för personer som har svårt att svälja.

Fördelar
 • Mycket snabb effekt
 • idealisk för sväljproblem
Nackdelar
 • Smakupplevelsen beror på individen

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera koffeintabletter

I det följande visar vi dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många olika koffeinpreparaten. Kriterierna du kan använda för att jämföra koffeintillskott är bland annat:

 • Innehåll av koffein
 • Näring
 • Doseringsform

I följande punkter förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Koffeininnehåll

De flesta tabletter eller kapslar innehåller i genomsnitt 200 mg. Detta motsvarar ungefär 2 koppar filterkaffe. Förutom koffeinet finns ofta andra ämnen Andra tillverkare erbjuder tabletter eller kapslar med ett koffeininnehåll på 100 mg eller mindre.

Vi rekommenderar att du tittar på antalet tabletter eller kapslar och deras koffeininnehåll för att hitta det bästa koffeintillskottet för dig.

Ett bra tecken på kvalitet är ofta märkningen "Made-in-Germany" och avsaknaden av tillsatser.

Diet

Ett annat kriterium är den individuella kosten. Koffeinkapslar är till exempel ofta olämpliga för vegetarianer och veganer. Laktosintoleranta personer kan inte heller njuta av vissa produkter.

Lågkolhydratkost, ekologisk kost eller önskat avståndstagande från onödiga tillsatser kan alla vara kriterier för eller emot köpet av ett koffeinpreparat, varför du bör vara uppmärksam på dessa punkter när du köper!

Doseringsform

Slutligen spelar doseringsformen också en viktig roll för ditt köpbeslut. Som nämnts ovan har koffeintabletter, kapslar och pastiller olika fördelar och nackdelar. Koffeintabletter är lämpliga för alla djurälskare, men de innehåller ofta kontroversiella släppmedel.

Kapslar är däremot lätta att svälja eller till och med öppna och lösa upp i vatten, men är vanligtvis olämpliga för vegetarianer och veganer.

Fakta som är värda att veta om koffeintabletter

Hur och när ska jag ta koffeintabletter?

Det är bäst att svälja koffeintabletter hela med mycket vatten. Vi rekommenderar att du äter något innan du tar tabletterna, eftersom koffein är känt för att påverka matsmältningssystemet.

Om du behöver en energikick men vill sova inom en snar framtid rekommenderar vi att du inte tar koffein sent på dagen.

Är koffeintabletter bra för viktminskning?

Koffein påskyndar din ämnesomsättning och har en positiv effekt på din basala ämnesomsättning. Koffein sägs också minska din aptit, så att du känner dig mindre hungrig. Trots detta är koffein inte ett universalmedel för viktminskning.

En hälsosam kost, livsstilsförändringar och motion är de rätta strategierna för att gå ner i vikt. Det bör också nämnas igen att koffein har vissa biverkningar och att långvarig hög konsumtion är allt annat än hälsosamt.

Hur mycket koffein är hälsosamt eller ohälsosamt?

I princip är den maximala dagliga dosen av koffein 500-600 mg. Denna dos bör inte överskridas, eftersom det kan leda till överdosering och de biverkningar som följer med den.

För att beräkna din individuella dagliga dos av koffein kan du använda den här enkla funktionen: 5,7 mg koffein x kroppsvikt i kg = din dagliga dos av koffein Om du vill veta mer om detta ämne kan du titta på följande video.

Jag har tagit för många koffeintabletter. Vad kan jag göra?

För många koffeintabletter är en överdos. Vid överdosering kan de ovan nämnda biverkningarna uppstå i starkare form. Koltabletter, verapamil, diazepam och tillräckligt med vatten för att snabbt eliminera koffeinet kan hjälpa vid en liten överdos.

Om du får allvarliga kramper eller långvariga oregelbundna hjärtslag, kontakta din läkare så snart som möjligt!

Bildkälla: 123rf.com / Guillem A.

Recensioner