Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

27Analyserade produkter

41Tillbringade timmar

41Utvärderade artiklar

87Användarrecensioner

Välkommen till Monederosmart. Här presenterar vi alla kokböcker för barn som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill underlätta ditt köpbeslut och hjälpa dig att hitta den bästa kokboken för dig och ditt barn.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du dessutom viktig information som du bör känna till om du vill köpa en kokbok till dig och ditt barn.
Sammanfattning

 • Matlagning kan hjälpa barn att förbättra sin läsförmåga, träna sin motorik, lära sig att ta ansvar, vara kreativa och ha roligt.
 • Det viktigaste när du köper en kokbok för barn är att den passar dig och ditt barn. Du måste då ta hänsyn till faktorer som barnets ålder och läsnivå eller specialkoster.
 • För att laga mat på ett säkert sätt bör man fastställa regler för säkerhet och renlighet och ge barnet åldersanpassade uppgifter.

Kokbok för Barn test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en kokbok för barn

Varför ska du köpa en kokbok för barn och laga mat tillsammans med ditt barn?

I det stora utbudet av kokböcker som redan finns på marknaden är kokböcker för barn en speciell typ. De är särskilt utformade för matlagning med och för barn och skapar stunder och minnen tillsammans som man minns med glädje.

När barnen lagar mat kan de förbättra sin läsförmåga, vara kreativa och ha roligt tillsammans. (Bildkälla: unsplash.com / Rustic Vegan)

Barn lär sig bäst genom att prova saker själva. Matlagning kan hjälpa dem att förbättra sin läsförmåga och lära sig att hantera mängder. Det finns många andra anledningar till varför du bör laga mat tillsammans med ditt barn. Vi har sammanställt de viktigaste för dig.

Du bör laga mat tillsammans med ditt barn eftersom...

 • Barn gillar att bli utnyttjade.
 • På så sätt kan de utveckla sin egen smaksinne.
 • De kan träna och förbättra sina motoriska färdigheter.
 • De lär sig att arbeta självständigt och ta ansvar.
 • De kan prova många nya saker och vara kreativa.
 • Det är roligt att laga mat, särskilt när man gör det tillsammans!

Matlagning för ditt barn eller matlagning med ditt barn?

För att undvika förvirring skiljer vi här mellan "matlagning med ditt barn" och "matlagning för ditt barn".

När du letar efter rätt kokbok måste du vara medveten om huruvida du köper en bok till dig själv eller till ditt barn. Om du vill laga goda recept till ditt barn kan du köpa en bok som passar dina önskemål. Om du är motiverad och vill laga mat tillsammans med ditt barn bör du tänka på ditt barn.

Barn är naturligt nyfikna, glada och intresserade. Den motivation som visar sig i unga år bör användas i köket så tidigt som möjligt. (Bildkälla: unsplash.com / The Honest Company)

Du har antagligen hamnat på den här sidan eftersom du antingen har en bebis eller ett eget barn, eller vill göra ett barn lyckligt som du är gudfar, farbror, moster, mormor eller morfar. - Grattis! - Oavsett varför du är här hittar vi säkert en bra kokbok för dig och ditt barn.

Har du nyligen fått barn och är intresserad av rätt kost för barn och småbarn? Då letar du förmodligen efter en kokbok för dig, där du kan hitta information om rätt näring för din nyfödda och lämpliga recept.

Om ditt barn redan är i en ålder då han eller hon vill hjälpa till eller till och med laga mat själv, varför inte leta efter en kokbok tillsammans som tar upp era matvanor och ger bra idéer till läckra recept?

Hur barn kan hjälpa till i köket:

Barn lär sig bäst genom att titta på och imitera. Till och med småbarn vill röra vid och utforska allt. För att laga mat på ett säkert sätt bör du gå igenom regler om renlighet och säkerhet med dina barn, så att de kan utföra åldersanpassade uppgifter.

Vi har gett dig en tydlig tabell med exempel på vilka uppgifter ditt barn kan ta på sig från vilken ålder. Ta alltid hänsyn till varje barns individualitet. Vissa barn har redan kommit längre och andra behöver lite längre tid.

Ålder exempel på uppgifter
under 1 år hälla pasta från förpackningen i en gryta, leka med skedar eller stapla skålar
från 1 år tömma matkassen och smaka på ingredienser
från 2 år knåda deg, tvätta frukt och grönsaker, hämta ingredienser och använda en barnkniv för att skära t.ex. bananer eller champinjoner. Skära bananer eller svamp
från 3-4 år välja recept, hjälpa till att handla eller duka, lägga på pizza eller bröd
från 5 år skära hårdare livsmedel (t.ex. morötter eller potatis)
från 8 år laga mat på spisen under uppsikt
från 10-12 år arbeta med att koka vatten och tillaga enkla recept på egen hand

Vid vilken ålder är en kokbok lämplig för barn?

I allmänhet beror det på hur tidigt och hur ofta du involverar ditt barn i köket. Du kan köpa en kokbok för ditt 3-4-åriga barn som är lämplig för barn som ännu inte kan läsa. Det är mycket individuellt hur långt ditt barn har kommit i slutändan.

Du kan också vänta lite längre och köpa en kokbok för barn med text som ditt barn också kan lära sig läsa med. Den här kokboken kommer att användas under en längre tid.

Behöver ditt barn motiveras att laga mat?

Är ditt barn ännu inte lika motiverat som du? Då kan vi ge dig några bra tips om hur ditt barn kan ha roligt i matlagningen.

Här är några tips på hur du kan få ditt barn att bli entusiastiskt över matlagning

 1. Bestäm tillsammans vad ni ska äta.
 2. Involvera ditt barn i hela processen och låt det få vara med och bestämma! Det innebär att ni tar er tid att handla tillsammans, duka tillsammans, men också att duka av och diska tillsammans.
 3. Gör uppgifterna lekfulla. Du kan till exempel ha en tävling om vem som kan göra smörgåsarna vackrare eller hitta på roliga namn på rätterna.
 4. Se till att förberedelserna är korta, annars förlorar du koncentrationen.
 5. Ta små katastrofer med humor, barnet är i en inlärningsfas.
 6. Låt ditt barn göra så mycket som möjligt, men se till att uppgifterna är åldersanpassade!

Vilken kokbok för barn ska jag köpa?

Det viktigaste är att kokboken passar ditt barn och dig! För att hitta detta måste du tänka på exakt vad du eller de letar efter från början.

Det är viktigt att välja rätt kokbok för dig och ditt barn. (Bildkälla: unsplash.com / Kelli McClintock)

Med hjälp av dessa beslutspunkter kan du söka specifikt efter dina intressen

 • Har jag en bebis, ett småbarn eller ett lite äldre barn?
 • Vill jag laga mat till mitt barn eller tillsammans med mitt barn?
 • Om "för mitt barn" -> informerar boken mig om viktiga aspekter av barnmat?
 • Om "med mitt barn" -> vilken är läsnivån och vilka intressen har mitt barn?
 • Har vi några särskilda dieter som vi vill uppmärksamma?
 • Måste mitt barn följa en medicinskt/hälsovänligt motiverad kost?

Vilka är alternativen till kokböcker för barn?

Ett alternativ till en kokbok är enskilda recept från internet eller tidningar som du och ditt barn kan samla ihop tillsammans. Video- och blogginlägg ger också varierande och kreativa intryck.

Vill du hellre samla enskilda recept tillsammans med ditt barn? Sedan kan du skriva ut recepten eller samla dem från tidningar och lägga dem i fickor. På så sätt kan du sammanställa din egen lilla receptbok som är motståndskraftig mot vatten och smuts. Barnens teckningar gör din egen bok ännu vackrare!

Videor och bloggar på Instagram eller Facebook kan ge dig inspiration. Som den här videon visar finns det många mammor som delar med sig av sina olika idéer om matlagning för barn och som du kan söka inspiration från.

En nackdel med sådana videor är att du inte har recepten på papper. Det är dock bra att göra anteckningar och lägga till dem i din egen kokbok.

Beslut: Vilka typer av kokböcker finns det för barn och vilken är rätt för dig och ditt barn?

Om du vill skaffa en kokbok till ditt barn finns det många olika alternativ att välja mellan. Därför har vi grupperat de olika alternativen i tre tydliga kategorier:

 • Kokböcker för spädbarn och småbarn
 • Kokböcker för barn som ännu inte kan läsa eller som håller på att lära sig läsa.
 • Kokböcker för barn med specialkost

I följande avsnitt presenterar vi de ovan nämnda typerna av kokböcker för barn mer i detalj för att göra skillnaden tydligare för dig och underlätta ditt beslut.

Vilka egenskaper har kokböcker för spädbarn och småbarn och vilka är deras för- och nackdelar?

Letar du efter en kokbok för att laga mat till din baby eller ditt barn? Då borde boken tilltala dig. Den är bra om den innehåller mycket användbar information om åldern då ingredienserna får ätas och i vilken form. Den är praktisk om den följs av ett lämpligt recept.

Fördelar
 • Informativ
 • du kan välja själv
Nackdelar
 • Spädbarn och småbarn växer snabbt ur dem

Man måste dock komma ihåg att dessa kokböcker oftast bara är avsedda för de första levnadsåren och att de därför bara är användbara under en mycket kort tid. Därefter behövs det en ny kokbok med olika recept.

Vad utmärker kokböcker för barn som ännu inte kan läsa eller som håller på att lära sig läsa och vilka är deras för- och nackdelar?

När det gäller kokböcker som är avsedda att du ska laga mat tillsammans med ditt barn, skiljer man mellan kokböcker med text och kokböcker utan text. Båda varianterna har för- och nackdelar. Den viktigaste faktorn är om barnet redan kan läsa eller inte, för om det inte är fallet är en kokbok med text inte särskilt meningsfull.

Kokböcker för barn med text:

Fördelar
 • Barnet kan lära sig läsa med den
 • större urval
 • lång användbarhet
Nackdelar
 • Barnet bör redan kunna läsa lite
 • tillämpningen är mer krävande

Kokböcker för barn utan text:

Fördelar
 • Barnet behöver inte kunna läsa
 • tilltalande utformning
Nackdelar
 • Inte så lång användbarhet
 • Dessutom är en kokbok med text ett optimalt sätt att lära sig läsa.

Vad utmärker kokböcker för barn enligt specialkost och vilka är deras för- och nackdelar?

Vanliga dieter för vilka det också finns lämpliga kokböcker är t.ex. vegetarisk, vegansk och ekologisk kost. Vanliga dieter på grund av medicinska och hälsomässiga aspekter är däremot celiaki, diabetes, neurodermitism, ADHD och lågkolhydratkost.

Det finns ett antal kokböcker för både barn och vuxna som tar upp sådana specifika dieter och därmed kan underlätta vardagen.

Fördelar
 • Går i detalj in på exakt vilken typ av kost
 • Ger information om vilken typ av kost
 • Boken kan användas länge
Nackdelar
 • Om du måste uppmärksamma flera typer av kost måste du köpa flera böcker

Fördelen med sådana kokböcker är att de går i detalj in på den aktuella typen av kost och ger dig och ditt barn användbara råd. Det är dock en stor nackdel om det finns flera olika dieter i familjen, eftersom du då måste köpa olika kokböcker.

Inköpskriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera kokböcker för barn

I det följande kommer vi att visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många möjliga kokböckerna för barn. Du bör då ta hänsyn till de olika faktorernas egenskaper om du vill laga mat "med" eller "för" ditt barn.

Kriterierna du kan använda för att avgöra vilken kokbok som passar dig och ditt barn är följande:

 • Näringsform
 • Barnets behov
 • Innehåll
 • Maträtter
 • Recept
 • Säg ditt omdöme

De enskilda punkterna förklaras kortfattat i följande avsnitt.

Typ av kost

Många kokböcker för barn handlar om olika typer av kost. Specialkoster inkluderar vegetarisk, vegansk och ekologisk kost. Vanligt förekommande dieter på grund av medicinska och hälsomässiga aspekter är celiaki, diabetes, neurodermitis, ADHD, lågkolhydratkost.

Barnets behov

Särskilt när ditt barn är en bebis eller ett litet barn kommer du att laga mycket mat till honom eller henne och måste vara medveten om många saker. Du måste vara uppmärksam på ditt barns ålder, för allt kan inte ätas från början! Se därför till att barnkokboken verkligen gör detta och visar lämpliga recept.

Om du vill laga mat tillsammans med ditt barn måste du känna till barnets läsnivå och ta hänsyn till den när du köper kokboken.

Innehåll

När du lagar mat till ditt barn kan du köpa en bok till dig själv. Det är av underordnad betydelse om barnet skulle förstå boken. Det är viktigare att du kan läsa viktig information.

Om du lagar mat tillsammans med ditt barn är det viktigt att barnet tycker att boken är tilltalande och tycker om att laga mat med den.

Disken

Disken ska alltid vara utformad på ett sätt som tilltalar barnet. Barn föredrar till exempel att äta frukt i form av djur.

När du köper boken kan du gå igenom recepten tillsammans med ditt barn och se om ni båda gillar rätternas utformning och om det vattnas i munnen bara av att läsa dem.

Den här videon visar exempel på hur du kan göra rätter tilltalande och intressanta för ditt barn:

Recept

Om du lagar mat till ditt barn kan du ta dig tid att jämföra ingredienserna. En kokbok för barn med ingredienser som hela familjen kan njuta av kommer att användas länge.

Om du vill laga mat tillsammans med ditt barn bör du se till att texter och innehåll förklaras på ett begripligt sätt. Dessutom ska de vara lätta att genomföra och praktiskt taget ska ditt barn kunna utföra receptet på egen hand.

Sammanfattning

När du lagar mat till ditt barn är det viktigt att du tar hänsyn till barnets önskemål och är medveten om vad det inte tycker om.

Om du lagar mat tillsammans med ditt barn spelar detta också en roll, men fokus bör då ligga på hur mycket ditt barn gillar recepten. Först då vill de verkligen laga dem. Vem vet, kanske smakar den hemlagade piratköttbrödet plötsligt bra.

Bildkälla: 123rf.com / 85210755

Recensioner