Senast uppdaterad: augusti 26, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Skåpsmöbler är en praktisk lösning på utrymmesproblemet i många badrum. Till skillnad från alternativa badrumsskåp utnyttjar ett tvättställsunderskåp det oanvända utrymmet under tvättstället. Det ger inte bara viktigt förvaringsutrymme, utan förhöjer också badrummet samtidigt. Tack vare det breda utbudet av modeller och mönster kan du utforma ditt badrum individuellt och ge det en alldeles speciell känsla. Med vårt test av kommod 2023 vill vi hjälpa dig att hitta rätt kommod för dig. I det följande har vi jämfört stående och hängande kommodar och listat deras respektive fördelar och nackdelar. Dessa punkter bör hjälpa dig att fatta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • Ett kommodskåp är ett måste i varje badrum. Den tar upp oanvänt utrymme och kan användas på olika sätt beroende på modell. Kosmetika, rengöringsmedel och vardagsprodukter har sin plats här och ligger inte utspridda i huset.
 • I princip skiljer man mellan ett hängande och ett stående tvättställsskåp. Båda fyller sin uppgift att skapa utrymme lika bra. De skiljer sig främst åt genom det sätt på vilket de är monterade.
 • Ett stående tvättställsskåp är perfekt om du inte är så händig och tar lite tid att montera. En hängande kommod erbjuds vanligtvis i ett set med ett handfat. Den måste ofta installeras av en yrkesman och är betydligt dyrare än en stående modell.

Kommod test: våra val

Underskåp: köp- och bedömningskriterier

Nedan visar vi vad du bör tänka på när du köper ett underskåp. De kriterier som kan påverka ditt beslut är:

I de följande avsnitten förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Mått

För att se till att den valda kommod passar in i ditt badrum är det viktigt att du har bestämt måtten korrekt innan du börjar leta. Tvättstället kan ligga i nivå med handfatet eller vara bredare. Beroende på storleken kan du välja rätt storlek för dig. Detta är inte bara viktigt för rätt storlek, utan också för det övergripande utseendet. Du bör i förväg bestämma hur du ska omge tvättstället på bästa sätt.

 1. Tvättställets bredd och djup: De flesta medelstora tvättställsskåp är 60-80 cm breda. Djupet är vanligtvis 30-40 cm. Det finns inga övre eller nedre gränser.
 2. Tvättställets höjd: Höjden är en viktig faktor för hur väl ditt tvättställ passar. Standardhöjden är mellan 85 och 95 cm. Du bör se till att sifonen är helt dold.
 3. Sifonuttag: De flesta tvättställ har ett standarduttag för sifonuttag. Dessa är vanligtvis avsedda för rörformade sifoner. Om du har en annan typ av sifon kan du förstora uttaget själv med en såg. Du bör sedan belägga kanterna med en speciell lack för att förhindra att vatten tränger in i träet.

Varianter

Det finns ett stort utbud av tvättställsskåp och tillbehör. De varierar beroende på stil och funktion. I de olika modellerna ingår tvättställsunderskåp

 • Med dörrar: De flesta har 2 dörrar. Detta kan dock ändras beroende på storlek och önskemål. De är idealiska för förvaring av städ- och hushållsartiklar.
 • Med lådor: Dessa är lättare att använda eftersom du kan nå in uppifrån. De är praktiska för att organisera småsaker som kosmetika genom till exempel instickor.
 • På hjul: Skåpsmöbler på hjul är mycket praktiska och erbjuder förvaringsutrymme och bekväm hantering. Rullarna gör det lättare att flytta dem snabbt för att städa badrummet.
 • Med fötter: Dessa modeller ger ett bättre utseende och en klassisk stil. Höjdjusterbara fötter är idealiska, eftersom höjden bör ändras beroende på tvättstället.
 • Med öppna hyllor: De kan användas för vardagliga saker som handdukar och gör det lättare att hitta rätt produkt. Den kan användas optimalt i kombination med andra beslag.
 • Med justerbara hyllor: Sådana tvättställsskåp är idealiska för att anpassas till din egen användning.

Stil

För att se till att din kommod passar ihop med resten av möblerna bör du vara medveten om din stil. Ditt badrum kan visa en tydlig riktning. Den kan skapa en harmonisk helhetsbild tillsammans med den nya kommoden eller sticka ut från resten av badrummet som ett blickfång. Den moderna stilen kännetecknas av en konsekvent färgpalett, t.ex. grå eller beige toner i högglans eller matt. Designen är enkel och minimalistisk. Den är begränsad till enbart de nödvändiga funktionerna. I lanthus- och medelhavsstilen utgör varma färger och lekfulla ornament en motbild. Här passar vänliga och flytande former. För att stödja den naturliga designen bör man särskilt uppmärksamma träslag och grova ytor. Naturligtvis är detta bara exempel som kan tjäna som inspiration. Det finns inga gränser för din kreativitet när du utformar ditt badrum.

Material

Materialet stöder återigen stilen i badrummet och är ett viktigt kriterium när det gäller hållbarhet. De flesta tvättställsskåp är tillverkade av trä. Tvättställsskåp av pressplåt har fördelen att de är billiga och att de har ett brett utbud av färger och mönster tack vare den speciella beläggningen. Den som vill ha en mer naturlig design kan välja massivt trä. Furu- eller bokutseende är mycket populärt här. Förutom trä finns det även materialkombinationer av trä med glas eller plast. Detta gör att kommodet ser mer elegant och individuellt ut. Särskilt om du inte gillar den moderna skåpans design i ett stycke kan du använda dig av lekfulla material på dörrarna eller handtagen.

Stabilitet

Möbelns stabilitet beror på hur den är monterad. Om du har en hängande kommod, se till att den är monterad på väggen. Det kan vara komplicerat att montera säkert i gamla lägenheter med murkna väggar. Det är bäst att ta hjälp av en yrkesman så att du inte behöver betala extra för reparationer senare. Med en stående eller rullande enhet är kvaliteten avgörande. Se till att den är stabil och titta på flera montrar i möbelbutiker. Om du ska flytta din kommod ofta och vill rengöra den regelbundet, är det viktigt med ett högkvalitativt utförande. Underkläder med fötter bör särskilt kontrolleras. Här kan billigt hantverk och dåligt material ha stor inverkan på stabiliteten. Fötternas diameter bör anpassas till storleken på kommoden. För få, ojämnt fördelade eller för tunna fötter kan snabbt bli en vinglig sak.

Hållbarhet

För att se till att den nyinköpta kommoden håller länge i din ägo bör du vara uppmärksam på några saker innan du köper den. Eftersom din kommod är i direkt kontakt med tvättstället och dessutom måste tåla vattenläckage bör du se till att den är skyddad mot fukt.

Melaminbeläggningen är viktig för att skydda mot fukt. Detta ska finnas om inget annat skyddande skikt anges.

Tvättställsunderskåp i naturträ har en speciell lackbeläggning som förhindrar att de sväller. Särskilt mjuka träslag tål inte hög luftfuktighet på lång sikt. Därför bör man här använda mer robusta träslag som även kan användas utomhus. Massivt trä får inte bara poäng för sitt utseende, utan är också en toppreferens när det gäller hållbarhet. Det tål fukt bra och kan återställas även om det är defekt genom att bara slipa ner det.

Tvättställsunderskåp: Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på alla viktiga frågor om tvättställsunderskåp. Frågorna har valts ut av oss och besvarats på ett kompakt sätt. I slutändan har du en överblick över alla viktiga aspekter av fåfängaenheter.

Vem passar en kommod?

En kommod passar i princip alla. I badrummet saknas ofta viktiga förvaringsutrymmen. Därför erbjuder tvättställsunderskåp en idealisk plats för att förvara alla vardagsprodukter samtidigt som de tar liten plats. Rätt kommod är viktigt för lägenheter med små badrum. Det lilla utrymmet bör användas på bästa möjliga sätt. En kommod erbjuder otaliga fördelar.

Waschbeckenunterschrank-01

Även små badrum kan uppgraderas med en kommod. Utan den ser badrummet oordnat och gammaldags ut.
(Bildkälla: Filios Sazeides / unsplash)

Förutom de praktiska fördelarna ger skåpmöblerna badrummet ett enhetligt utseende. Det vanligtvis oattraktiva utrymmet under handfatet kan döljas och badrummet får en livlig och vänlig charm. Med en mängd olika modeller kan den förvandla ditt badrum till ett elegant och modernt utrymme eller ge det en gammal, rustik känsla.

Hur får jag fram måtten på min kommod?

De allmänna reglerna som du bör följa innan du monterar är följande:
Du kan få fram rätt mått genom att mäta avståndet från golvet till diskbänkens överkant.
 • Det ska finnas 20 cm fritt utrymme till vänster och höger om kommodskåpet.
 • Det bör finnas cirka 70 cm fritt utrymme framför kommodskåpet.
 • Var uppmärksam på placeringen av uttag och strömbrytare.

I slutändan är det inte bara passformen som är viktig, utan även badrummets utseende. Ha en klar uppfattning om hur mycket utrymme du vill att din kommod ska ta upp och hur du vill att den ska integreras. Om skåpet är för stort kommer det att överväldiga rummet, om det är för litet kommer det att försvinna.

Hur tar jag hand om en kommod?

Skötseln av din nya kommod beror mycket på designen och materialet. Om beläggningen och materialets kvalitet är bra är det ganska lätt att sköta det. Det viktigaste är att rengöra den försiktigt för att skydda materialet så mycket som möjligt. Skåpsmöbler måste tåla mycket slitage. Därför är det viktigt att veta vilka åtgärder du bör vidta för att bevara ditt skåp på lång sikt. Några av de faktorer som påverkar ett skåp är

 • Hög luftfuktighet
 • Stående vatten / stora vattenpölar
 • Högt slitage på dörrarna

Waschbeckenunterschrank-03

De flesta kommodar är lätta att rengöra. En fuktig trasa med diskmedel räcker för rengöring.
(Bildkälla: Anton / unsplash)

I det följande ska vi därför visa hur du bäst behandlar och förebygger dessa problem.

 1. Ventilera regelbundet: Efter långvarig användning av varmvatten bör badrummet vädras ordentligt. Om luftfuktigheten är för hög kan träet i kommoden svälla och snabbt förlora sin kvalitet. Dessutom ökar hög luftfuktighet risken för mögeltillväxt.
 2. Torka upp stillastående vatten: Om det finns stillastående vatten bör du agera så snabbt som möjligt. Om din kommod står på en våt mark för länge kan träet bli mättat med vatten och svälla. På lång sikt är detta en idealisk grogrund för mögel. Detta visar sig vanligtvis genom en illaluktande lukt.
 3. Rengöring av smuts och damm: För att avlägsna grov, ytlig smuts och damm räcker det oftast med en fuktig flanell. Alternativt kan du använda en dammsop för lådor och hyllor. Fettspår kommer att uppstå på dörrar och handtag på grund av frekvent användning med händerna. Här kan du använda en glasrengörare. Behandla sedan det drabbade området med lite babyolja för att förhindra att träet torkar ut.
 4. Rengöring och polering av äkta trä: Efter rengöringen bör du polera träet. Du kan använda ett trärengöringsmedel eller ett polermedel. Om din trärengörare inte är lämplig för alla typer av trä bör du köpa en trärengörare för ljust eller mörkt trä. För lackerade kommodar får träpolishet inte vara baserat på mineralolja, eftersom detta kan skada beläggningen. Det är bäst att rengöra med en fuktig trasa och lite diskmedel.

Slutsats

En kommod hjälper dig att hålla ditt badrum snyggt och strukturerat. Till skillnad från ett tvättställsbord är det lättare att montera och du kan välja mellan många olika modeller. När du köper ett tvättställsskåp kan du välja mellan en stående och en hängande modell. Tvättställsskåp på hjul är mångsidiga och underlättar städningen i badrummet. En modell med justerbara fötter kan anpassas perfekt till din tvättställshöjd. Innan du köper är det viktigt att ta rätt mått. För att se till att din kommod håller länge, se till att den har en lackad eller melaminfinish. För de flesta modeller räcker det med att rengöra dem med en fuktig trasa. När det gäller äkta trä bör du polera kommodet efter rengöring. Bildkälla: Zveiger / 123rf

Recensioner