Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Med en kylare på 12V 230V kan du tälta långt bort från alla nätanslutningar. 12V-anslutningen innebär att du enkelt kan ladda kylaren från bilen. Så snart du har tillgång till en ordentlig strömanslutning igen kan du också ladda kylaren via en 230V-nätanslutning. Denna funktion gör 12V 230V superflexibel och därför ett måste för nästa campingsemester eller nästa stora trädgårdsfest.

Med vårt stora test av kylare 12V 230V 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den perfekta enheten för dig. Vi har tittat på olika modeller och plockat ut de viktigaste fakta för dig. Vi visar dig också fördelarna och nackdelarna med helautomatiska kaffebryggare med mjölkbehållare. Ha så kul med läsningen!
Sammanfattning

 • Kylare 12V 230V används för att hålla mat och dryck kallt. Det speciella med den här typen av kylare är att den har både en 12V- och en 230V-anslutning.
 • Det finns tre olika kategorier av kylare för 12V 230V: den termoelektriska kylaren, kompressorkylaren och absorptionskylaren. Alla tre skiljer sig åt när det gäller kylkapacitet, volym och energiförbrukning.
 • En kylares energieffektivitetsklass anger hur hög energiförbrukningen är. När du köper en kylare för 12V 230V är det särskilt viktigt att du letar efter en bra energieffektivitetsklass. Annars kan du drabbas av höga elkostnader vid användning.

Kylbox 12v 230v test: våra val

Köp- och betygskriterier för 12V 230V-kylare

Om du letar efter den perfekta 12V 230V-kylaren för dig på internet kommer du att stöta på ett brett utbud av modeller och erbjudanden. I det följande ska vi visa dig vilka aspekter du kan använda för att välja mellan dessa många kylare.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

Storlek / kapacitet

12V 230V-kylare finns i olika storlekar och därmed också med olika kapacitet. När du väljer storlek är det viktigt att komma ihåg att ju större kapacitet, desto tyngre kylare och desto högre pris. Särskilt stora kylare tar dessutom mycket plats och är svårare att transportera.

Det är lämpligt att låta kylarens storlek bero på den avsedda användningen.

Följande tabell ger dig en grov översikt över vilken kapacitet som är lämplig för vilket ändamål:

Kapacitet avsedd användning
under 25 liter weekendresa, dagsutflykt, grillning
25 till 50 liter campingsemester, trädgårdsfest
över 50 liter långa turer på landsbygden

Detta innebär att om du bara behöver din 12V 230V för en campinghelg eller en eftermiddag vid sjön räcker det med en modell med liten kapacitet. Om du däremot vill resa under en längre tid - särskilt i områden där det inte finns en stormarknad i varje hörn - är det värt att köpa en stor kylväska.

Energieffektivitetsklass

Varje elektrisk kylare 12V 230V har en energieffektivitetsklass.

Energieffektivitetsklassen ger information om energiförbrukningen under användning och är därför avsedd att stödja köpbeslutet.

Märkningen av energiförbrukningen går från D (sämst) till A+++ (bäst).

När du köper en kylare för 12V 230V är det bäst att inte köpa en modell med en sämre energieffektivitetsklass än A+.

Även med en energisparande modell förbrukas mer el ju större kapaciteten är. Därför bör du leta efter en bra energieffektivitetsklass, särskilt när det gäller stora kylare.

Tips: Billiga kylare har vanligtvis en lägre energieffektivitetsklass och därmed högre elförbrukning. Detta innebär högre kostnader efter köpet. Därför är det värt att investera i en dyrare kylare med en bra energieffektivitetsklass om du använder den ofta.

Kylkapacitet

Kylkapaciteten beror på tillverkaren och anges i produktinformationen. Dessutom påverkas kylkapaciteten också starkt av typen av 12V 230V-kylare: en kompressorkylare kyler till exempel oberoende av utomhustemperaturen och är därför mycket bättre än en termoelektrisk kylare.

Inte alla 12V 230V-kylare kyler lika bra.

Beroende på vad du vill använda din kylare till och framför allt hur varmt det är på platsen där den ska användas spelar kylkapaciteten en stor roll och bör beaktas vid varje köp.

Syftet med en kylare är trots allt att hålla innehållet svalt. Du bör därför se till att ta reda på vilken kylkapacitet som behövs för ditt eget bruk.

Guide: Frågor som du bör ta ställning till innan du köper en 12V 230V-kylare

Innan du köper en 12V 230V-kylare finns det några faktorer som du bör ta hänsyn till. I följande avsnitt har vi sammanfattat några av dessa faktorer för dig och förklarat dem närmare.

Vad är det speciella med en 12V 230V-kylare och vilka fördelar erbjuder den?

Det speciella med en 12V 230V-kylare är att den fungerar med två olika strömanslutningar.

De olika sätten att använda 12V 230V-kylaren skiljer den från konventionella kylare.

Den ena är den vanliga 12V-cigarettändaren i bilen. Å andra sidan kan en 12V 230V-kylare anslutas till en 230V-nätanslutning.

Med dessa två driftalternativ erbjuder kylaren 12V 230V mer flexibilitet och frihet än andra kylare. Med en kylare av den här typen kan du t.ex. tälta oavsett plats, eftersom du inte är beroende av en fast elanslutning.

Den kan också användas i flera dagar i det fria, eftersom du kan kyla mat och dryck i bilen tills du har en nätanslutning igen.

Vilka typer av kylare 12V 230V finns det?

I det följande vill vi presentera de olika typerna av kylare 12V 230V. Det finns tre olika typer, var och en med sina egna för- och nackdelar.

Termoelektrisk kylare

En termoelektrisk kylare (även kallad Peltier-kylare) är den vanligaste typen av kylare. En elektrotermisk omvandlare använder elektricitet för att skapa en temperaturskillnad på kylarens yta. Dessutom finns det en värmesänka (Peltierelementet) som avlägsnar värme från insidan till utsidan och på så sätt sörjer för kylning.

Fördelen med en termoelektrisk kylare är att den kan fås till ett mycket rimligt pris. Den är också lätt och därför lätt att ta med sig. Dessutom kan nästan alla termoelektriska kylare både kyla och värma, vilket gör dem särskilt praktiska.

En tydlig nackdel med den termoelektriska kylaren är att den är beroende av utomhustemperaturen och att den bara kan kyla ner till 18 °C under denna temperatur. Detta innebär också att den kräver mycket elektricitet. Den integrerade fläkten som avleder värmen är inte heller tyst.

Fördelar
 • billig
 • lättvikt
 • kylning och värmehållning
Nackdelar
 • beror på utomhustemperaturen
 • hög energiförbrukning
 • inte ljudlös

Kompressorkylare

En kompressorkylare använder sig av den fysikaliska effekten av avdunstningsvärme, som uppstår när kylmedlets aggregattillstånd ändras från vätska till gas. Det fungerar därför som ett vanligt kylskåp och har fördelen att det kan kyla oavsett utomhustemperatur. Temperaturen kan ställas in exakt och energiförbrukningen är också låg.

Kompressorkylare med 12V 230V är dock mycket dyra och inte heller ljudlösa, eftersom kompressorn startar om regelbundet. Dessutom är kompressorkylare relativt tunga och därför inte så trevliga att bära runt på.

Fördelar
 • kyler oberoende av utomhustemperaturen
 • exakt temperaturreglering
 • låg energiförbrukning
Nackdelar
 • mycket dyrt
 • inte ljudlöst
 • hög egenvikt

Absorberkylare

Absorberkylaren fungerar med hjälp av en krets i vilken en kylvätska strömmar. En värmare får den flytande kylvätskan att avdunsta och den resulterande temperaturskillnaden används för att kyla innehållet. En praktisk egenskap är att en absorptionskylare kan drivas inte bara med el utan också med gas. Den är dessutom helt tyst och har en hög kylkapacitet.

Trots detta är det en absorptionskylare som är ansluten till el som kräver överlägset mest ström. Även om den kan kyla mer än en termoelektrisk kylare är absorbatorkylaren i viss mån beroende av utomhustemperaturen och lämpar sig därför inte för maximala temperaturer.

Fördelar
 • fungerar även med gas
 • ljudlös
Nackdelar
 • hög energiförbrukning
 • beror på utomhustemperaturen

Vem är kylare 12V 230V lämpliga för?

En 12V 230V kylare är idealisk för alla som gillar att vara på resande fot och vill hålla mat och dryck kallt. Vare sig det gäller camping, semester eller trädgårdsfest: tack vare två olika driftalternativ (12V och 230V) är du mycket flexibel med en kylare av den här typen.

Tack vare möjligheten att driva kylaren via bilens cigarettändare kan du hålla maten kall på sommaren även utan nätanslutning.

12V 230V Kühlbox-1

Med en 12V 230V-kylare håller du mat och dryck kallt under lång tid, även när du campar i naturen. Det innebär att du är helt oberoende när det gäller att välja plats.
(Bildkälla: Balkan Campers / Unsplash)

Fördelen med en 12V 230V-kylare jämfört med en klassisk kylare är att den kan användas under längre tid. Medan en klassisk kylare är beroende av kylpaket och is, som snabbt blir varma, fungerar en 12V 230V-kylare mycket längre med hjälp av en strömanslutning.

Hur rengör jag en 12V 230V kylare?

En kylare för 12V 230V bör också rengöras regelbundet.

Eftersom det är en transportlåda för livsmedel är hygienen särskilt viktig.

Mögel utvecklas snabbt när bakterier samlas i kylskåpet och kan obemärkt överföras till frukt och grönsaker. Om du vill rengöra din 12V 230V-kylare måste du först se till att kylaren inte är ansluten till strömförsörjningen. Därefter kan du fortsätta på följande sätt:

 1. Töm kylboxen: Rensa ut all mat ur kylskåpet, liksom eventuella kylförpackningar om du använder sådana. Se till att du har tillräckligt med utrymme i andra kylskåp för att tillfälligt lagra produkter så att kylkedjan inte avbryts.
 2. Koppla bort löstagbara delar: Ta bort alla delar av kylaren som du lätt kan ta bort. Det gäller till exempel locket. Du kan nu tvätta dessa icke-elektroniska delar ordentligt och sedan torka dem torrt.
 3. Torka ut kylskåpet: Torka av hela kylaren med vanliga hushållsrengöringsmedel tills den är ren. Var särskilt uppmärksam på hörnen och använd sedan citronvatten eller ättika för att döda alla bakterier.
 4. Rengör ytterligare delar: Om kylaren till exempel har en fläkt kan du också ta bort den. Förfarandet för rengöring finns i bruksanvisningen för apparaten.
 5. Kontrollera bäst-före-datumet och lägg undan den: När kylboxen har rengjorts ordentligt och är helt torr igen kan du börja sätta ihop den och lägga undan maten. Använd alternativet för att kontrollera varje produkt för att se om den fortfarande är hållbar.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag använder en 12V 230V kylare?

Det finns ett antal saker som du bör vara medveten om när du använder en 12V 230V-kylare. Vi har listat de vanligaste aspekterna i följande tabell:

Användning Notera
12V cigarettändare i bilen kylningen är svag, för lång användning kan tömma bilbatteriet
Förvaring torka mat och dryck torrt för att förhindra isbildning
Hotellrum om du drar ut rumskortet kan du stänga av strömmen

En annan sak att tänka på är att alltid förvara en kylbox i bilens baksäte i stället för i bagageutrymmet. Detta ger kylaren tillräckligt med utrymme för luftcirkulation. Dessutom måste fläkten (om din kylare 12V 230V har en sådan) alltid vara fri.

12V 230V Kühlbox-2

Med rätt användning kan du dra nytta av din 12V 230V-kylare i många år.
(Bildkälla: The Digital Marketing Collaboration / Unsplash)

Tips: Du kan också använda en spänningsomvandlare för att öka 12V-anslutningen till en 230V-anslutning. Detta ger dig mer kylkraft utan nätanslutning!

Bildkälla: lightfieldstudios/ 123rf.com

Recensioner