Senast uppdaterad: augusti 26, 2021

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Ditt hem bör inte vara utan sittplatser. Lädersoffor ger hög komfort och är av mycket hög kvalitet. Särskilt soffor av äkta läder behåller sin kvalitet under hela livet. Med vårt stora test av skinnsoffor 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bästa skinnsoffan för dina personliga behov. Vi har därför jämfört olika skinnsoffor och vägt för- och nackdelar för dig. På så sätt vill vi göra ditt beslut lättare.
De

Sammanfattning

 • Olika material kan användas för en skinnsoffa. De vanligaste materialen är buffelskinn, kohud och kalvskinn. De skiljer sig delvis mycket åt i fråga om egenskaper och något i fråga om kvalitet.
 • I första hand skiljer man mellan soffor av konstläder och soffor av äkta läder. Även om soffor av konstläder ofta är billigare i pris, minskar inte alltid kvaliteten. Med ett bra hantverk kan de vara av mycket hög kvalitet.
 • Lädersoffor är särskilt hållbara. För att de ska kunna hålla sig så länge som möjligt krävs det att de sköts på rätt sätt och regelbundet.

Jämförelse av lädersoffor: recensioner och rekommendationer

I vårt stora jämförelsetest av lädersoffor jämförde vi olika lädersoffor. Vi vill hjälpa dig i din jakt på den bästa skinnsoffan. I följande avsnitt presenterar vi våra testvinnare mer i detalj.

Lädersoffa: köp- och bedömningskriterier

Det är inte lätt att bestämma sig för att köpa en egen lädersoffa. I det här avsnittet kommer vi att presentera de kriterier som du kan använda för att vägleda ditt val. Kriterierna här är lämpliga för att jämföra olika skinnsoffor med varandra:

I de följande styckena tittar vi på de enskilda kriterierna för att ge dig en bättre överblick:

Färg

Färgen är särskilt viktig när du väljer skinnsoffa, eftersom du vill att din skinnsoffa ska passa in i färgen på ditt hem. I allmänhet är det lämpligt att välja enkla färger som svart eller grått till skinnsoffor om ditt hem redan är färgglatt möblerat. På så sätt kan du undvika att färgen på din skinnsoffa krockar med andra möbler. Däremot kan du också sätta accenter med ljusare färger, till exempel genom att välja en röd, gul eller brun skinnsoffa. Detta rekommenderas särskilt om du föredrar vita väggar och vill sätta lite färg på ditt hem med dina möbler. Valet av färg bör därför baseras på hur väl den passar in i ditt hem. Du kan alltid ta det säkra före det osäkra med en svart eller vit skinnsoffa. Här har du möjlighet att sätta accenter med färgade kuddar enligt din smak. Fördelen med detta är att om du ändrar dig behöver du bara byta kuddarna och inte köpa en ny skinnsoffa.

Material

Det går att använda olika material för en skinnsoffa. De vanligaste materialen är buffelskinn, kohud och kalvskinn. Vissa av dem skiljer sig mycket åt i fråga om egenskaper. Buffaloläder är extremt slitstarkt och robust, vilket gör det särskilt slitstarkt. Detta gör det dock också särskilt viktigt att ta hand om det storporiga materialet på rätt sätt och intensivt. Detta är det enda sättet att se till att den behåller sin hållbarhet på lång sikt.

Kohud är mindre grovporigt än buffelskinn men lika slitstarkt. Eftersom det är mycket billigare används det ofta vid tillverkningen av skinnsoffor för att minska kostnaderna.

Kalvskinn är däremot mycket finporigt, smidigt och behagligt, men inte lika motståndskraftigt som buffelskinn och kohud. Detta material kräver betydligt mer omsorg.

Storlek

När du väljer storleken på din skinnsoffa är flera faktorer avgörande. Generellt sett är det viktigt att tänka på din storlek och hur mycket utrymme du behöver i soffan. Du kan också fråga dig själv om du huvudsakligen använder soffan för att sitta eller om du också gillar att ligga i den ibland. Särskilt om du vill använda din skinnsoffa som bäddsoffa bör den ha en utdragbar funktion och därför vara betydligt större. I princip kan du följa följande tumregel när du väljer storlek: För att sitta bekvämt behöver en person cirka 60 cm utrymme. För två personer bör du räkna med 120 cm och för tre personer 180 cm.

En tumregel är att en person behöver 60 cm utrymme.

Du bör också komma ihåg att de totala måtten på en en-, två- eller tresitsig soffa alltid avser sitsen plus ryggstödet. Du bör därför ge extra utrymme för ryggstöden. Sitthöjden är däremot vanligtvis mellan 44 och 50 cm. Om du vill skapa en mysig atmosfär kan soffan också vara lägre. På så sätt behöver du inte böja benen, utan kan enkelt sträcka ut dem.

Sömnfunktion

Vem har inte upplevt det: att vara värd för en fest eller att tillbringa en mysig kväll med att laga mat hemma med vännerna. Ibland blir det sent och det är uppenbart att du behöver en extra sovplats för dina gäster. Vad kan vara bättre än en bäddsoffa? En skinnsoffa med utdragbar funktion har en mycket speciell fördel. Den gör att du kan spara utrymme i vardagen när du bara behöver den för att sitta bekvämt. Men när du behöver den kan du enkelt förlänga den för att göra den större. På så sätt blir två- eller tresittaren snabbt till en stor bäddsoffa.

Lädersoffa: vanliga frågor och svar

Det kan uppstå många olika frågor, inte bara när man väljer en lädersoffa utan också om man redan har en. I följande guide vill vi besvara de viktigaste frågorna om skinnsoffor. Vi har valt ut dessa frågor för att kunna besvara dem kortfattat. När du har läst vår guide får du all viktig bakgrundsinformation om skinnsoffor.

Vem passar en skinnsoffa för?

Om du letar efter en lädersoffa kan du skilja mellan soffor av äkta läder och soffor av konstläder:
Typ Fördelar Nackdelar
Soffor av äkta läder hög kvalitet, visuellt hög kvalitet, hållbara och robusta dyra att köpa, inte lämpliga för veganer och vegetarianer
Soffor av konstläder lämplig för veganer och vegetarianer, visuellt oftast hög kvalitet, lätt att byta omslag, inte känslig för fläckar, lågt pris beläggningen går lättare sönder, sömmarna går lättare sönder, mindre andningsbar, högre miljöpåverkan

Ledersofa-01

En skinnsoffa kan bli en oas av välbefinnande inom dina egna fyra väggar.
(Bildkälla: Unsplash: Jon Tyson)

Även om du har husdjur som katter och hundar är lädersoffor bättre för dig än tygsoffor. Detta beror på att tygsoffor är mer känsliga för repor. I det här fallet bör du dock endast överväga en soffa i äkta läder, eftersom sannolikheten för repor är ganska stor även i soffor av syntetiskt läder. Soffor av äkta läder är i allmänhet dyrare än soffor av konstläder. Beroende på hur mycket pengar du har till förfogande för din skinnsoffa är antingen en konstläder- eller en äkta skinnsoffa mer lämplig. Men även om du jämför väl kan du fortfarande få en högkvalitativ konstlädersoffa till lägsta möjliga pris.

Vilka typer av skinnsofforfinns det?

Soffor i äkta läder En soffa i äkta läder är av särskilt hög kvalitet. Detta märks både visuellt och på läderkvaliteten, för om soffan sköts på rätt sätt är den särskilt hållbar och robust. Svåra fläckar kan vanligtvis avlägsnas utan problem. Den är också mycket bekväm att sitta på.
Fördelar
 • hög kvalitet
 • visuellt hög kvalitet
 • hållbar och robust
Nackdelar
 • dyrt att köpa
 • inte lämpligt för veganer och vegetarianer

Eftersom soffor av äkta läder är av hög kvalitet är de dock dyrare att köpa. Därför är det särskilt värt att välja soffor av äkta läder om de ska användas under lång tid. De är inte lämpliga för vegetarianer och veganer eftersom de är tillverkade av djurhudar.

Soffor

av konstläder Konstläder är tillverkat av textilmaterial. Detta täcks slutligen av ett plastöverskikt som i sin tur ofta bearbetas med en kornprägling för att efterlikna läderstrukturen. De är därför lämpliga för veganer och vegetarianer, eftersom inga djurhudar bearbetas. Soffor av konstläder är visuellt sett lika soffor av äkta läder. Det beror på att du ofta, särskilt när det gäller högkvalitativt arbete, inte märker att det inte är äkta läder förrän du tittar närmare på det. Det är lättare att byta överdrag och de är mindre känsliga för fläckar. En stor fördel är också priset, eftersom soffor av konstläder vanligtvis är mycket billigare att köpa.

Fördelar
 • lämpar sig för veganer och vegetarianer
 • optiskt sett mest hög kvalitet
 • överdrag är lätta att byta
 • inte mottagliga för fläckar, lågt pris
Nackdelar
 • Beläggningen går lättare sönder
 • sömmarna går lättare sönder
 • sämre andningsförmåga
 • större miljöpåverkan

När det gäller kvalitet måste dock även soffor av syntetiskt läder göra eftergifter jämfört med soffor av äkta läder. Till exempel kan beläggningen gå sönder snabbare, särskilt på billigare modeller. Innan du köper bör du vara särskilt uppmärksam på ytbehandlingen och sömmarnas förlopp, eftersom dessa kan rivas snabbare. De är också mindre ventilerande och har en större miljöpåverkan under produktion och bearbetning.

För- och nackdelar med soffor av konstläder och äkta läder kan dock inte generaliseras. Även en högkvalitativ konstlädersoffa kan vara av bättre kvalitet än en äkta lädersoffa om den är välgjord.

Vilka alternativ finns det till en lädersoffa?

Om du letar efter en bekväm plats att sitta på kan du förutom en skinnsoffa även välja en tygsoffa eller en fåtölj. Nedan har vi sammanställt de olika egenskaperna så att du kan få en bättre överblick:
Typ egenskaper
Tygsoffa billig jämfört med lädersoffor, finns i många mönster och färger, olika tyger tillgängliga
Fåtölj som en enbäddsstol, billigare, utrymmesbesparande, många olika färger

[/tr][/tablex]

jämfört med en lädersoffa är att den finns i ett brett utbud av färger och mönster. Du kan därför välja enligt dina personliga preferenser och anpassa den individuellt till din inredning. Tygöverdrag är också ofta mysigare och bekvämare. Tygsoffor kan också fås till ett mycket lägre pris, särskilt jämfört med soffor i äkta läder. Mikrofibertyg är särskilt populära eftersom de är lätta att rengöra och tåliga. Du kan skilja mellan soffor av tyg

 1. Mikrofiber: är mycket lätt att sköta, robust och smutsavvisande. Detta är särskilt fördelaktigt för hushåll med barn eller djur. Den skyddar också mot luddbildning.
 2. Syntetmaterial: stort utbud av färger och mönster. Dessa tyger bör definitivt kontrolleras med avseende på sömmar, eftersom kvaliteten kan variera kraftigt.
 3. Bomull: Bomull är ett naturligt tyg och har därför en mycket låg halt av skadliga ämnen. Detta tyg är särskilt lämpligt för allergiker, kräver inte mycket skötsel och är lätt att rengöra. Det kan dock uppstå luddighet i kombination med syntetiska tyger.

Fåtölj

En fåtölj är bara ett alternativ till en skinnsoffa om du vill använda den som en enda person. Detta beror på att det bara är en plats för en person. De ger dig möjlighet att luta dig tillbaka och vila armarna på armstöd. Särskilt vingstolar kan vara särskilt mysiga. En stor fördel med fåtöljer är att de är mycket billigare att köpa än soffor. De tar också mindre plats, vilket gör att du kan köpa en fåtölj även om du har mindre utrymme i ditt hem. Även här kan du välja mellan modeller av läder och plast samt olika modeller och färger.

Hur och med vad rengör och vårdar jag en skinnsoffa?

En skinnsoffa är mycket känsligare än en tygsoffa och behöver därför mycket vård. I princip bör du rengöra den noggrant innan du tar hand om den. Det är först då som vårdprodukterna kan användas och absorberas av skinnsoffan.

Ledersofa-02

Bruna skinnsoffor med antikt utseende ger dig en speciell känsla av välbefinnande.
(Bildkälla: Unsplash/Dan Gold)

Vi har här listat hur du bäst går tillväga och vilka fläckar du bör behandla och hur

 • Håll den fuktig: Torka av din skinnsoffa med en mjuk och lätt fuktig trasa. Undvik mikrofiberdukar och använd endast destillerat vatten. Normalt vatten kan orsaka kalkfläckar på din skinnsoffa. Genom att torka soffan regelbundet ser du till att den får tillräckligt med fukt och inte torkar ut.
 • Undvik missfärgning: Färgintensiva kläder kan ge missfärgningar på din skinnsoffa. Därför bör du antingen undvika dem helt och hållet eller behandla din soffa med ett skyddsmedel.
 • Undvik värme: Placera soffan långt från radiatorer!
 • Skydda mot djur: Skyddar din soffa särskilt mot revor från hundar och katter. Vi har sammanställt mer detaljerade tips om detta nedan.
 • Grov smuts: Ta bort grov smuts med en torr kökshandduk. För vätskor ska du använda kökspapper med hög uppsugningsförmåga.
 • Drycker och mat: Ta bort drycker och mat så snabbt som möjligt med en tvållösning. Därefter bör du behandla din soffa med destillerat vatten.
 • Blodfläckar: Se till att använda kallt vatten för att ta bort blodfläckar, eftersom varmt vatten koagulerar proteinet i blodet och binder det till fibrerna i tyget. Rengör blodfläckar från soffan så snabbt som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att ta bort fläckar.
 • Ölfläckar: För att ta bort ölfläckar kan du blanda varmt destillerat vatten med ett milt rengöringsmedel. Badda denna blandning på fläckarna. Om detta inte hjälper kan du försöka med bensin. Du bör dock alltid följa tillverkarens rengöringsanvisningar!
 • Skötsel: För grundläggande skötsel kan du använda lädervårdsset. De innehåller rengöringslösningar, läderkräm och andra produkter. Vilken du väljer beror på dina önskemål.

Vad kan jag göra om min lädersoffa luktar illa?

Om din skinnsoffa luktar illa av rök, svett, nikotin eller andra lukter är det lätt att ta bort dem. Rengör först soffan med destillerat vatten. Därefter kan du behandla den med läderkräm. Se dock till att följa tillverkarens anvisningar innan du behandlar din soffa. Ibland kan dock den nya lukten av läder vara irriterande. Om detta är fallet och det inte hjälper att vädra den i flera dagar, beror det förmodligen på felaktig förvaring. Detta är sällan fallet. Men om lukten inte kan avlägsnas rekommenderar vi att du först gör ett klagomål. För även med tiden försvinner en sådan lukt sällan.

Hur kan jag laga min lädersoffa?

Om du har ett hål i din skinnsoffa och reparerar det snabbt kan du se till att du kan använda den i många år framöver. Det beror på hur stort hålet är och hur du måste arbeta med det. Du kan antingen dra ihop lädret, använda ett extra tyg eller lappa ihop det. För att göra detta går du tillväga på följande sätt

 • Att dra åt samma håll: Samla ihop lädret och dra ihop det över hålet. Kanterna kan sedan limmas eller sys.
 • Hjälpväv: Placera en hjälpväv under hålet i stoppningen eller ovanpå stoppningen. Du kan fylla och laga den med speciallim eller flytande läder.
 • Flytande läder: Flytande läder fyller hålet helt och hållet. Hålet får dock inte vara särskilt stort.

Hur kan jag uppdatera färgen på min lädersoffa?

Det är alltid en bra idé att färga om din skinnsoffa när färgen på soffan har bleknat. Du kan antingen göra det själv eller låta göra det professionellt. När det gäller högkvalitativa skinnsoffor är det nästan alltid värt att låta en yrkesman göra om färgningen.
Tumregel: Vid cirka 20 % av inköpsvärdet är det definitivt värt att låta ett proffs färga om lädret

Det är viktigt att undvika att porerna stängs när man färgar om lädret. Lädersoffans andningsförmåga bör bibehållas. Se därför till att använda ett speciellt färgämne och applicera det försiktigt för att fräscha upp det permanent och inte skada materialet. Färgliknande färger kan skada lädret. Speciella läderfärgningar fungerar däremot som impregneringsmedel och sprider sig in i läderstrukturen utan att fastna i porerna. Felaktig färgning kan också ge önskad effekt på kort sikt. På grund av den långa livslängden för skinnsoffor tenderar dock skador att visa sig först på medellång sikt. För att fräscha upp färgen på en skinnsoffa bör följande åtgärder vidtas

 1. Djuprengöring: avlägsnar fett och damm från den djupare lädersubstansen
 2. Läderfärg: applicera den genom att spraya eller arbeta in den med en svamp.
 3. Slutförsegling: förhindrar fläckar och nötning.

Du bör också täta sprickor för att lyckas fräscha upp färgen på din skinnsoffa. Sandpapper med en kornstorlek på 800 eller mer kan användas som slipmedel, liksom slipmassa för läder.

Tips: Använd fiberpennor för läder för att rätta till små fläckar!

Se till att du har tillräckligt med tid för att fräscha upp färgen, både före och efter färgningen. Beroende på lädertypen, materialets tjocklek och ytbehandlingen kan det ta flera dagar att göra en effektiv finish.

Hur skyddar jag min lädersoffa från katter och hundar?

Om du har en katt finns det en mycket stor risk att den klöser skinnsoffan med sina klor. Dessutom lämnar de ofta dålig lukt på materialet, som du sedan måste behandla ytterligare. Detta gäller även om du har en hund som husdjur. I det här fallet är det också viktigt att förhindra att hundhår sprids på lädret. Vi har sammanställt en lista över de bästa sätten att skydda din skinnsoffa från oönskade spår av dina husdjur

 1. Skrapmärken: Skrapmärken orsakar sprickor i soffan. Du bör undvika detta till varje pris. Om din katt inte kan tränas kan du åtminstone se till att du köper äkta läder när du köper en soffa. Det beror på att den är av mycket högre kvalitet och därför tjockare. Repor syns mycket snabbare på billigare läderimitationer. Det är också mer känsligt för repor, som inte kan poleras bort ens med en lädervårdsprodukt.
 2. Oönskade dofter: Om din katt eller hund har märkt din lädersoffa med oönskade dofter är det inte så tragiskt med en lädersoffa. Dessa och andra olyckor kan lätt torkas bort med en fuktig trasa och hår kan också lätt tas bort. För att undvika repor på grund av lukt kan du ta bort lukt med en enzymatisk rengöringsprodukt. Du kan hitta avskräckande medel, ofta i form av spray, i djuraffärer och i vissa nätbutiker.
 3. Skyddsfilt: Vätskan tränger inte in i lädret på lädersofforna på grund av den släta ytan. Hunden bör dock inte ligga direkt på lädret. Skydda soffan med en filt, eftersom hundar utsöndrar ett oljigt ämne genom sina talgkörtlar. Detta kan också skada lädret.

Hur länge brukar en skinnsoffa hålla?

En skinnsoffa håller vanligtvis livet ut. Det finns dock skillnader beroende på kvaliteten på materialets utförande. I det här fallet kan man särskilt skilja mellan glatt läder av hög kvalitet och mockaskinn.

ledersofa-test-04

Med rätt skötsel håller en skinnsoffa livet ut.
(Bildkälla: Unsplash/Timothy L Brock)

Glatt läder är namnet på alla typer av läder vars narvhinnor är bearbetade utåt. Den är utomordentligt robust och ju tjockare ytfärgningen är, desto mer motståndskraftig är den. Lädret stöter bort vätskor bättre. Rått läder är däremot läder med en grov struktur. Eftersom den är polerad och öppenporig är den mjuk och andningsbar. Det är dock också mycket känsligt och känsligt för fläckar och blekning. Därför är den generellt sett mindre hållbar än en soffa i slättläder av hög kvalitet.

Slutsats

I den här artikeln har du nu lärt dig allt du behöver veta om skinnsoffor. Kort sagt är skinnsoffor högkvalitativa sittplatser. Om de har en sömnfunktion fungerar de också som sovplats. Eftersom de tillverkas i olika färger, storlekar och material har du ett stort urval när du ska välja. Lädersoffor kräver också regelbunden skötsel för att hålla dem långlivade. Om du tar väl hand om din skinnsoffa kan den hålla hela livet. Bildkälla: Białasiewicz / 123rf

Recensioner