Senast uppdaterad: oktober 5, 2021
Auch verfügbar in:

Välkommen till vårt stora Landmann-grilltest 2023. Här presenterar vi alla Landmann-grillar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på Internet.

Vi vill göra ditt köp enklare och hjälpa dig att hitta den bästa Landmann-grillen för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en Landmann-grill.
Sammanfattning

 • Landmann är en tysk grilltillverkare som har tillverkat gasolgrillar, kolgrillar och rökare av hög kvalitet sedan 1966.
 • Landmanns grillar finns i många olika storlekar och utrustningsvarianter. Därför har Landmann den rätta apparaten för alla.
 • Dessutom är Landmanns grillar mycket prisvärda jämfört med andra tillverkare, men ändå av hög kvalitet. Vi har samlat all relevant information för dig och sammanfattat den i den här artikeln. Så här hittar du den perfekta Landmann-grillen så snabbt som möjligt

Landmann grill test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en Landmann-grill

Vem är Landmann och vilka apparater tillverkar de?

Landmann är en tysk grilltillverkare som har funnits sedan 1966. Detta gör företaget till den näst äldsta tillverkaren av högkvalitativa grillar som fortfarande existerar i Tyskland.

Landmann har varit baserat i Osterholz-Scharmbeck sedan starten. Alla grillar utvecklas och utformas där.

Landmann har redan från början fokuserat på att tillverka praktiska och funktionella grillar med lång livslängd. Under tiden har ett brett utbud av olika grillar utvecklats utifrån denna filosofi och försäljningssiffrorna ökar från år till år.

Under de senaste åren har Landmann återigen gjort stora framsteg i utvecklingen av grillar, så att de nu är en av de bästa tillverkarna i världen.

Utvecklingen av ännu kraftfullare gasolgrillar och mer raffinerad design har bidragit till att Landmann under de senaste åren har fått stor tillväxt och internationell ryktbarhet.

Landmann har idag mer än 300 anställda över hela världen och har ett permanent tillverkningsbolag på alla kontinenter i världen.

Vad finns det för möjligheter med en Landmann-grill?

Du kan grilla allt med en Landmann-grill som du kan grilla med en grill från en annan tillverkare. Beroende på storleken på Landmann-grillen är du naturligtvis något begränsad när det gäller tillagning av mat.

Mindre grillar lämpar sig bättre för bärbar användning eller tillfällig användning och du kan inte grilla för många personer. Större grillar ger dig å andra sidan fler alternativ men är också dyrare

Gasgrillarna från Landmann, förutom Pantera-serien som avsiktligt består av mycket små och mobila grillar, är alla mycket stora och ger dig många alternativ när du grillar.

Landmanns instegsmodeller är också väl utformade när det gäller storlek, så att även de minsta grillarna lätt kan rymma några personer. Landmann erbjuder praktiska tillbehör för nästan alla grillar, vilket ger dig ännu fler alternativ.

Landmanns kolgrillar är också mycket välutrustade och finns med olika stora grillytor.

De flesta Landmann kolgrillar är kittelgrillar som bygger på ett beprövat koncept som även används av många andra tillverkare. Landmann erbjuder dock även några fyrkantiga grillar som lämpar sig väl för tillagning av mycket mat.

Grill

Landmann erbjuder också tre klassiska rökare och en pelletsrökare. Dessa apparater är lite dyrare i jämförelse, men de erbjuder alla möjligheter till absolut professionell grillning och rökning. (Bildkälla: pixabay.com / Tommy_Rau)

Var tillverkas Landmanns grillar?

Till en början lät Landmann sina grillar tillverkas av ett annat företag i grannstaden. Men i och med den ökande efterfrågan och den ökande konkurrensen i mitten av 70-talet flyttades tillverkningen mer och mer till Asien.

Numera tillverkas alla Landmann-produkter under stränga kvalitetskontroller i olika asiatiska länder. Detta steg gjorde det möjligt för den nordtyska grilltillverkaren att tillverka högkvalitativa grillar för alla behov och ändå kunna ta ut rimliga priser.

Samarbetet med vissa byggvaruhus, stormarknader och trädgårdscenter har också gett Landmann ett stort uppsving under de senaste två decennierna, eftersom grilltillverkaren fick mycket mer uppmärksamhet på detta sätt och grillarna ibland blev ännu billigare och därmed mer attraktiva på grund av stora rabattkampanjer.

Vilka alternativ finns det till Landmann-grillen?

Det finns naturligtvis andra tillverkare som tillverkar grillar av hög kvalitet och som erbjuder liknande alternativ. Ingen annan välkänd tillverkare än Landmann erbjuder dock ett så stort och sofistikerat produktsortiment, och apparaterna är dessutom jämförelsevis mycket billiga.

Många andra tillverkare tar ofta dubbelt eller till och med tre gånger så mycket betalt för liknande apparater med samma funktioner. Om du letar efter en prisvärd grill av hög kvalitet är Landmann säkert det bästa alternativet för dig att snabbt hitta det du söker.

Beslut: Vilka typer av Landmann-grillar finns det och vilken är rätt för dig?

Om du vill köpa en Landmann-grill kan du i allmänhet välja mellan tre olika driftalternativ

 • Kolgrill
 • Gasolgrill
 • Rökare/pelletsrökare

Alla tre driftalternativ har sina för- och nackdelar, som vi förklarar i detalj i följande avsnitt så att du kan hitta den perfekta Landmann-grillen för dig

Inom de tre olika driftalternativen skiljer sig Landmann-grillarna naturligtvis åt i fråga om storlek och funktionalitet. Större grillar har naturligtvis större grillyta och gasgrillar har fler brännare.

Här beror det dock främst på hur mycket utrymme du har och på vilken nivå du vill grilla med din Landmann-grill.

I slutändan bör du bestämma själv när du har bestämt dig för ett av alternativen.

Vad kännetecknar en gasolgrill från Landmann och vilka är dess för- och nackdelar?

Gasolgrillar var länge inte så populära, särskilt inte här i Tyskland. I USA insåg man mycket tidigare de många fördelarna med bra gasolgrillar.

Vissa tillverkare, däribland Landmann, insåg tidigt att vi tyskar också skulle köpa gasolgrillar om de var utformade för att ersätta en kolgrill.

Landmann har därför också investerat mycket i utvecklingen av bra gasolgrillar och har idag sin huvudsakliga marknad på detta område.

Den största fördelen med gasolgrillar är säkert att de är klara att användas mycket snabbt. Med bara några få enkla steg har du en fullt fungerande grill på nolltid, och du kan justera temperaturen kontinuerligt.

Detta gör det också möjligt att grilla under längre perioder utan problem. En annan stor fördel är att gasolgrillen inte producerar egen rök och att den därför även lämpar sig för användning på en balkong.

Landmanns gasolgrillar i mellan- och högprisklass är utrustade med en extra kokplatta som också drivs med gas. Du kan använda den för att laga en sås vid sidan av eller värma upp glögg på vintern.

Motståndare till gasolgrillar klagar ofta på att "grillkänslan" ofta saknas när man grillar med en gasolgrill, oavsett tillverkare.

För många människor är det nödvändigt att värma upp grillen och vänta tills glöden är väl etablerad för att sedan grilla i lugn och ro.

Allt detta är inte nödvändigt med en gasolgrill, eftersom den går på full effekt som en kokplatta efter bara några sekunder. Det är lite svårare att röka på en gasolgrill.

Antingen använder man rökbrädor eller röklådor i vilka man placerar våta flisor som börjar röka på grund av lågan.

Båda alternativen är möjliga, men uppfyller ofta inte kraven för dem som är vana vid att röka på en kolgrill eller rökare.

I följande lista får du en snabb översikt över de viktigaste fördelarna och nackdelarna med gasolgrillar:

Fördelar
 • snabb uppvärmning, steglös temperatur, väl lämpad för balkonger, ofta extra kokplatta, ingen egen rökutveckling, fler tillbehör än för kolgrillar
Nackdelar
 • mindre "grillkänsla", rökning är komplicerad och ofta otillräcklig, ingen kolarom i grillmaten, större modeller har hög gasförbrukning

Vad kännetecknar en kolgrill från Landmann, och vilka är dess för- och nackdelar?

Trots gasolgrillarnas framfart är kolgrillning fortfarande en mycket populär grillmetod, eftersom den ger störst värmeutveckling och aromerna från kolet framhäver köttets smak.

Det öppnar också många möjligheter för modern grillning, t.ex. smockning eller indirekt grillning i slutna kolgrillar.

Kittelgrillen har blivit populär hos de flesta tillverkare under de senaste åren eftersom den kombinerar elegant design med hög funktionalitet.

Landmann använder också en fyrkantig form som liknar de större gasolgrillarna i några apparater. Detta leder till att grillytan och tillbehörsalternativen ökar ytterligare.

Med hjälp av kolkorgarna kan glöden hållas på ena sidan av grillen, vilket gör det möjligt att grilla indirekt utan problem.

En kolgrill är också ett utmärkt sätt att ge maten röksmak genom att lägga rökspån på kolen och stänga locket.

Du kan också använda rökbrädor perfekt på en kolgrill. Allt du behöver är en plats utan direkt värme så är du redo att börja.

Nackdelen med en kolgrill är fortfarande att det tar lång tid att värma upp den och att rök kan bildas.

Kolgrillar är därför vanligtvis inte tillåtna på balkonger i hyreslägenheter. Detta beror också på att många husägare är oroliga för den relativt stora och öppna elden.

Följande lista ger dig en snabb överblick över de viktigaste fördelarna och nackdelarna med kolgrillar:

Fördelar
 • hög värmeutveckling
 • indirekt grillning är möjlig utan problem
 • smockning är möjlig utan problem
 • användning av rökbrädor är möjlig utan problem gynnsamt
Nackdelar
 • öppen eld
 • ibland hög rökutveckling
 • inte lämplig för balkonger
 • tar längre tid att värma upp

Vad kännetecknar en Landmann rökare och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Landmann insåg tidigt att intresset för rökare ökade även här i Europa. Därför bestämde man sig för att införa grillkonceptet från USA i vårt land och utformade rökare i olika storlekar.

En rökare har en separat eldkammare som är ansluten till matlagningskammaren genom en liten kanal. Den blötlagda träflisen placeras sedan i elden och röks långsamt bort.

Denna rök måste oundvikligen passera genom kokkammaren på väg till skorstenen, vilket förfinar aromen.

En stor fördel med en rökare är att den kan användas på olika sätt. Å ena sidan kan den användas i sin grundfunktion som rökare och å andra sidan som en vanlig kolgrill genom att grilla maten direkt i eldkammaren.

En annan stor fördel är den stora matlagningskammaren med gott om utrymme för pulled pork eller spare ribs. Dess utformning gör den också mycket lätt att styra eftersom tilluft och frånluft kan regleras separat i olika ändar av rökaren.

Detta gör det möjligt att hålla värmen i din Landmann rökare i flera timmar med bara en portion träkol.

Nackdelen med rökare är att de har ett relativt högt inköpspris och en hög vikt.

De flesta enheter har hjul, men du kan inte resa långa sträckor med dem. Dessutom behöver du en väl skyddad plats där du kan förvara din rökare, annars kan den snabbt rosta och inte längre fungera som den ska.

I följande lista kan du få en snabb överblick över de viktigaste fördelarna och nackdelarna med rökare:

Fördelar
 • Kan användas både som rökare och som grill
 • perfekt för indirekt grillning
 • stor grillyta
 • mycket lätt att reglera
Nackdelar
 • högt inköpspris
 • tung och otymplig
 • känslig för rost

Inköpskriterier: Använd dessa faktorer för att jämföra och utvärdera Landmann-grillar

Om du vill köpa en Landmann-grill finns det några viktiga punkter som du bör tänka på när du köper för att hitta den perfekta Landmann-grillen för dig.

Du kan använda följande kriterier för att jämföra olika Landmann-grillar med varandra

 • Grillytans storlek (diameter för kittelgrillar)
 • Sidobrännare
 • Grillstart
 • Förvaringsmöjligheter och krokar
 • Pris

Grillytans storlek (diameter för sfäriska grillar)

När det gäller storleken på din Landmann-grill är det förstås viktigt att du innan du köper den är klar över vad du vill uppnå med dina grillprojekt på lång sikt.

Det skulle vara irriterande om du köpte en Landmann-grill som är för liten för vad du vill göra på lång sikt.

Landmann har i princip allt i sitt sortiment och för alla behov. Det finns allt du kan tänka dig, från små bärbara grillar till mycket stora grillar för utomhuskök.

Om du redan har bestämt dig för en operativ variant och vet ungefär vilken storlek du har i åtanke, rekommenderar vi att du läser återkallelserna för modellerna i fråga.

Detta ger dig en bättre uppfattning om vad som är möjligt med den grill du väljer och om den är för liten eller för stor för dina planer.

Sidobrännare (för gasolgrillar)

Om du vill köpa en Landmann-gasolgrill är det värt att överväga om du vill köpa en högre kvalitet med sidobrännare.

Om du bara grillar då och då eller om du vill att din Landmann-gasgrill ska vara liten och mobil är det här alternativet naturligtvis uteslutet.

Men om du gillar att grilla mer genomarbetat och till exempel vill tillaga din grillsås samtidigt som du håller ett öga på dina revbensspjäll, är det definitivt värt att köpa en Landmann-gasgrill med sidobrännplatta

Särskilt vid långa grillprojekt gör detta det lättare för dig att stanna nära grillen och tillaga dina tillbehör samtidigt som du håller ett öga på maten

Sidobrännplattan finns endast för Landmann-gasgrillar, eftersom den måste anslutas till samma gasflaska som grillbrännarna

Grillrostart

Hos många tillverkare, inklusive Landmann, är de mindre och billigare grillarna utrustade med ett galler av rostfritt stål.

Rost i rostfritt stål är i princip mycket lämpliga för grillning och är dessutom lätta att rengöra. De lagrar dock nästan ingen värme och svalnar avsevärt när för mycket mat grillas, så att värmen fördelas ojämnt i grillen.

Gjutjärnsgaller lagrar värmen mycket bättre och lämpar sig därför utmärkt för grillad mat som kräver mycket värme.

Gjutjärn är betydligt dyrare än rostfritt stål.

Gjutjärnsgaller levereras därför vanligtvis endast med de stora och dyra Landmann-grillarna och anses vara standardutrustning här på grund av det höga priset.

Gjutjärnsgaller gör det lättare att kontrollera värmefördelningen i grillen och ger köttet ett finare mönster.

Du kan alltid köpa ett gjutjärnsgaller till din Landmann-grill senare.

Men om du redan vet att du vill grilla mycket och ofta och behöver en lite större grill ändå, är det värt att se till att grillen redan har ett gjutjärnsgaller. På så sätt slipper du köpa den senare.

Grillrost

Galler av gjutjärn är tjockare än galler av rostfritt stål. Därför lagrar de värmen bättre och svalnar inte när du lägger kall mat på dem. De är också mycket lätta att rengöra med en borste efter grillning. Efter rengöring bör du dock regelbundet smörja gjutjärnsgaller med matolja för att bevara dem (Bildkälla: pixabay.com / moerschy)

Pris

Landmann är ganska billigt jämfört med andra grilltillverkare. Det lönar sig dock att tänka på hur stor din Landmann-grill är och vilken utrustning du behöver innan du köper den.

De minsta grillarna från Landmann är naturligtvis också de billigaste. Det är främst gasolgrillarna i Piccolino-serien.

Dessa grillar lämpar sig dock inte för avancerade projekt, utan snarare för snabb och portabel användning

Om dina krav är något högre finns det stora prisskillnader mellan gas- och kolgrillar beroende på storlek, material och utformning, så det är värt att göra en bra jämförelse.

Om du redan vet att du vill grilla ofta och för många personer med din Landmann-grill och dessutom vill köpa tillbehör på lång sikt, är det värt att köpa en dyrare grill av högre kvalitet.

Om du vill grilla med vänner och familj då och då räcker det med en billigare modell.

Grill

I regel är kolgrillar något billigare än de större gasolgrillarna. endast de mycket små gasolgrillarna från Landmann underskrider priserna här. Om du är öppen för båda typerna av drift är det värt en bra jämförelse (Källa: pixabay.com / hs-gestaltung)

Fakta som är värda att veta om Landmann-grillar

Finns det några reservdelar till en Landmann-grill?

Ja, du kan alltid få reservdelar till Landmann-grillar om något går sönder eller inte längre ser bra ut.

Antingen beställer du reservdelarna i kostnadsfria nätbutiker som Amazon eller så går du direkt till Landmanns webbplats. Det finns en separat avdelning för reservdelar och du kan snabbt och enkelt kontakta kundtjänsten för att beställa din reservdel.

Om du har en återförsäljare eller ett byggvaruhus i närheten som säljer Landmann-grillar kan du naturligtvis också beställa dina reservdelar där.

Du bör dock vara medveten om att sådana butiker vanligtvis lägger till några procent på inköpspriset.

Vilken gas behövs till en Landmann-grill och hur stor kan gasflaskan vara?

Du kan köpa vanliga propan- eller butangasflaskor till Landmann-grillar, precis som till alla andra gasolgrillar. På sommaren skiljer sig dessa två gaser inte från varandra.

Om du vill grilla även på vintern rekommenderar vi att du använder ren propan, eftersom butan inte blir gasformigt ordentligt från 0 °C och framåt. I många butiker som säljer gasflaskor kan du nu också få en blandning av båda gaserna så att du alltid kan grilla under optimala förhållanden till ett rimligt pris.

Det finns standardiserade storlekar på antingen 5 kg gas eller 11 kg gas för sådana gasflaskor. Flaskorna skiljer sig förstås också i storlek.

Därför rekommenderar vi att du väljer storleken efter utrymmet under eller bredvid grillen.

Om du ofta är på resande fot med din grill och tar med den till exempel på semestern, är det värt att köpa den mindre flaskan. I hemmet är den större flaskan lämpligare tack vare sin hållbarhet.

Gasflaschen

Du kan köpa sådana gasflaskor i nästan alla byggvaruhus. I större städer finns det ibland specialiserade återförsäljare som säljer dem till ett lägre pris. Vissa bensinstationer säljer också sådana gasflaskor på sommaren. När du köper en flaska för första gången måste du betala lite mer eftersom du också måste betala för själva flaskan. Nästa gång du köper en gasflaska lämnar du bara in den tomma flaskan och behöver bara betala för den rena gasen. (Bildkälla: pixabay.com / flyerwerk)

Hur monteras en Landmann-grill?

När du köper en Landmann-grill levereras den naturligtvis i enskilda delar så att paketet blir så litet som möjligt.

Innan du kan komma igång måste du montera din Landmann-grill. För att göra det så enkelt som möjligt för dig har Landmann konstruerat delarna så att de kan monteras snabbt och enkelt.

Varje grill levereras med omfattande monterings- och bruksanvisningar som gör det möjligt för vem som helst att montera grillen. Tillverkare av högkvalitativa grillar, som Landmann, ser alltid till att så mycket som möjligt är förmonterat och att vissa anslutningar bara behöver kopplas in.

Dessutom finns det videor på Internet för många Landmann-modeller som gör installationen ännu enklare.

Även om du redan har monterat en sådan grill rekommenderar vi att du läser och följer monteringsanvisningarna noggrant.

Alla grillar är inte konstruerade på samma sätt och det skulle vara irriterande om du var tvungen att plocka isär allting igen senare för att du glömt en viktig liten del.

Kan jag eftermontera en sidobrännare på en Landmann-grill?

Tyvärr tillåter Landmann inte att man utan vidare monterar en sidobrännare på en gasolgrill, om inte grillen redan hade en sidobrännare på fabriken.

Även om det är möjligt att eftermontera en sådan brännare med mycket manuell skicklighet och arbete, rekommenderar vi att du inte gör det av säkerhetsskäl.

En sådan sidobrännare måste också anslutas till gasflaskan med en egen ventil och kräver en regulator. Detta är farliga felkällor under installationen

Om du ändå absolut behöver en sidobrännare kan du antingen köpa en annan Landmann-grill med integrerad platta eller välja det billigare alternativet och köpa en gas- eller eldriven mobil kokplatta som du kan placera bredvid grillen.

Det ger dig samma möjligheter utan att du behöver köpa en helt ny apparat.

Hur rengör jag en Landmann-grill?

Precis som med alla andra högkvalitativa grillar är det viktigt att du rengör och underhåller din Landmann-grill ordentligt efter varje användning.

Detta är det enda sättet att se till att du kan fortsätta att ha samma glädje med din Landmann-grill i många år framöver

Rost i rostfritt stål kan tas bort från grillen när den har svalnat och rengöras i köket eller till och med i diskmaskinen.

Dessa galler tål rengöring med något aggressivare rengöringsmedel. När du städar bör du dock åtminstone se till att du tar bort alla matrester. Små sotfläckar behöver inte nödvändigtvis avlägsnas.

Rostet i rostfritt stål desinficerar sig självt nästa gång din Landmann värmer upp det, eftersom alla föroreningar och bakterier som kan ha funnits kvar bränns bort av värmen.

Du bör aldrig försöka rengöra ett gjutjärnsgaller med aggressiva rengöringsmedel eller stora mängder vatten

Det bästa sättet att rengöra Landmanns gjutjärnsgrill är att värma upp Landmanns grill igen efter grillningen så att alla matrester förkolnas och eventuellt kvarvarande fett avlägsnas.

När du har gjort detta steg kan du enkelt ta bort resterande rester från gallret med en grillborste så att det blir som nytt igen.

Om grillen är hårt smutsig kan du spreja lite vatten på det varma gallret. Vattnet avdunstar omedelbart och är inte skadligt för gjutjärnet, men det tar bort smuts när det är varmt.

När grillen har svalnat helt och hållet rekommenderar vi att du smörjer din Landmann gjutjärnsgrill med matolja för att skydda den mot fukt och förhindra rost.

I videon kan du titta närmare på hur man rengör ett gjutjärnsgaller när det är mycket smutsigt.

Ytterligare läsning: Källor och intressanta länkar

[1] https://www.weser-kurier.de/bremen/bremen-wirtschaft_artikel,-landmann-der-zweitaelteste-grillhersteller-der-welt-_arid,1652970.html

[2] https://www.baumarktmanager.de/landmann-grill-wird-testsieger/150/68907/

[3] https://www.focus.de/deals/shopping-deal-mit-focus-online-jetzt-angrillen-mit-dem-landmann-trichtergrill-fuer-49-98-euro-im-focus-online-deal_id_10707878.html

Bildkälla: unsplash.com / Evan Wise

Recensioner