Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

17Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

16Utvärderade artiklar

130Användarrecensioner

Lektält för barn kan sättas upp både inomhus och utomhus och ger de små både en plats att dra sig tillbaka till när de vill vila och många olika möjligheter att leka. Ett lektält för barn kan användas på många olika sätt och främjar på ett lekfullt sätt kreativiteten och den rumsliga fantasin hos de små upptäckarna.

Med vårt test av lektält för barn 2023 vill vi hjälpa dig att hitta det bästa lektältet för dig och dina barn. Vi har jämfört lektält av natur- och syntetfibrer samt olika utföranden och presenterat de olika varianternas för- och nackdelar på ett överskådligt sätt. Detta ska göra ditt köpbeslut så enkelt och okomplicerat som möjligt.
Sammanfattning

 • Lagtält för barn finns i många olika former och utföranden. Detta gör det särskilt lätt att tillgodose barnens individuella smak och behov när man köper ett lektält för barn.
 • Barnens lektält finns för både inomhus och utomhusbruk. Även vid stenbrottsdammen eller på semestern vid stranden är ett lektält för barn en användbar följeslagare som skyddar de små från sol och vind och ger dem ytterligare möjlighet att leka.
 • Lagtälten kan förvaras snabbt och enkelt för att spara utrymme. Det innebär att de också kan vara ett bra komplement till ett litet eller vindlande barnrum.

Lektält För Barn test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för lektält för barn

Om du funderar på att köpa ett nytt lektält för barn finns det flera faktorer som du måste ta hänsyn till. Vi har kortfattat sammanfattat de viktigaste utvärderingskriterierna i det här avsnittet för att hjälpa dig att välja exakt rätt lektält för dig och dina barn.

Sammanfattningsvis är dessa kriterier:

Plats

Innan du köper ett lektält för barn bör du tänka på var tältet ska placeras.

Om tältet ska placeras utomhus är det viktigt att välja en modell som är fukttålig.

Om du vill sätta upp tältet inomhus bör du mäta upp platsen i förväg så att barnens lektält passar perfekt.

Ta också hänsyn till strukturella egenskaper som t.ex. lutande tak. Om du vill använda tältet utomhus, till exempel i trädgården, ska du se till att det är tillverkat av material som är lätt att rengöra så att du inte behöver göra något onödigt extra arbete.

Barnens ålder

Om du funderar på att köpa ett lektält är barnens ålder en viktig faktor. För äldre barn är det viktigt att tältet är tillräckligt rymligt och tillverkat av robust material om det skulle bli lite mer lek.

När du köper ett lektält för yngre barn ska du se till att tältet är uppställt så att det inte kan tippa över och att barnen inte kan fastna i snören eller sladdarna som hänger runt omkring. Om du är osäker kan du låta det yngsta barnet leka med tältet som vägledning.

Material

Det finns olika material för lektält för barn. Tält av naturfibrer, t.ex. bomull, känns behagligt mot huden och dessa material kan vanligtvis tvättas i tvättmaskinen utan problem.

Syntetiska fibrer har däremot den fördelen att de lätt kan torkas av med en fuktig trasa om de blir lite smutsiga. Nedan har vi kortfattat sammanfattat fördelarna och nackdelarna med de olika materialen:

 • Naturfibrer: Barntält av naturfibrer, t.ex. bomull eller linne, finns i många olika färger och former. Deras naturliga utseende passar in i många olika boendemiljöer och bidrar till en mysig atmosfär i barnrummet.
Fördelar
 • ofta maskintvättbara
 • behagliga att röra vid
Nackdelar
 • inte vattenavvisande
 • det är svårt att ta bort fläckar

Eftersom lektält av naturfibrer vanligtvis inte är fukttåliga och snabbt suger upp vatten när det regnar är de lämpligare för inomhusbruk.

 • Syntetiska fibrer: Lekstält av syntetiska fibrer, t.ex. polyester, kan användas både inomhus och utomhus.
Fördelar
 • lätt att rengöra
 • vattenavvisande
Nackdelar
 • mindre stabilt på grund av låg vikt
 • bör vädras ut före användning

När det gäller tält för barn som är tillverkade av syntetiska fibrer är det särskilt viktigt att se till att de material som används är fria från skadliga ämnen. Det är tillrådligt att leta efter relevanta testförseglingar, t.ex. Oeko-Tex-100, och att lufta tältet utomhus i 24 timmar innan det används.

Design

Barntält finns i många olika attraktiva utföranden. Det finns t.ex. tält i form av bilar, slott eller tåg.

Valet av design beror till stor del på ditt barns personliga smak.

Om du vill köpa ett lektält till flera barn med olika preferenser är det lämpligt att välja en neutral eller ganska enkel design så att alla kan ha roligt med den nya leksaken.

Mått

Det är viktigt att du väljer ett tält av tillräcklig storlek. Om tältet är för smalt kan barnen inte röra sig ordentligt i tältet och leken kan bli mindre rolig. Även om flera barn leker i tältet samtidigt lönar det sig om det är tillräckligt rymligt.

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett lektält för barn

Många olika frågor dyker upp innan du köper ett lektält för barn. Vi har sammanfattat och svarat på de viktigaste frågorna om att välja och köpa ett lektält för barn.

Vad är det speciella med ett lektält för barn och vilka fördelar erbjuder det?

Lagtält för barn har många olika fördelar. De erbjuder ett attraktivt tillfälle att leka och leka, men kan samtidigt användas som en reträttplats eller för en vilopaus. När de inte används kan de också användas för att förvara andra leksaker.

Spielzelt Kinder-1

Lekstält är ett spännande alternativ för barn som älskar att leka både inomhus och utomhus.
(Bildkälla: Allen Taylor / unsplash)

Eftersom de snabbt kan fällas ihop och är lätta att förvara kan de också tas med på dagsutflykter eller semestrar. På grund av de material som används är lektält för barn vanligtvis lätta att rengöra.

Vilka typer av lektält finns det för barn?

Barnens lektält finns i olika utföranden och format. Här presenterar vi kort de tre vanligaste typerna och visar deras för- och nackdelar.

 • Barntält med bollpool: Barntält med integrerad bollpool är lektält där små plastbollar kan fyllas för hand efter montering. Barnen kan gömma sig under bollarna eller ta med dem i leken på andra sätt.
Fördelar
 • Bollar kan också användas till andra spel
 • lämpar sig också för mindre barn
 • bollar kan lätt köpas
Nackdelar
 • Bollar kan ställa till det i hemmet
 • bollar kan försvinna om tältet ska sättas upp utomhus

Om bollar skadas eller försvinner kan de vanligtvis lätt beställas på nytt från affärer som säljer barnartiklar eller leksaker.

 • Tunneltält: Tunneltält består vanligtvis av två separata mindre tält mellan vilka barnen kan klättra fram och tillbaka genom en tunnel.
Fördelar
 • olika kombinationsmöjligheter
 • uppmuntrar till kreativitet när man leker
Nackdelar
 • tar upp relativt mycket utrymme
 • anslutningsstycket mellan tunnel och tält är känsligt för skador

Lekstält med tunnel kan utmärkt kombineras med redan existerande lekstugor eller leksaksaffärer.

 • Barntält i tipiform: Barntält i tipiform kan byggas upp särskilt snabbt och enkelt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt i mindre rum eftersom lektältet snabbt kan sättas upp och tas ner igen och därmed kan förvaras platsbesparande efter spelets slut.
Fördelar
 • passar också in i smalare nischer
 • erbjuder en bra tillflyktsort tack vare den stängbara öppningen
 • erbjuder skydd mot sol och vind utomhus
Nackdelar
 • kan snabbt tippa över på grund av sin form

Som du kan se finns det många olika typer och former av lektält för barn. Det är viktigt att du väljer rätt tält utifrån ditt barns behov och favoritlekar

Vilka åldersgrupper passar lektält för barn?

De flesta lektält för barn är lämpliga för barn från tre års ålder. Redan i den här åldern tycker de små barnen om att upptäcka nya saker och gömma sig för andra barn eller sina föräldrar.

Spielzelt Kinder-2

Lekstält är också användbara följeslagare för barn på stranden. De kan fungera som skydd mot sol och vind och kan användas som rastplatser.
(Bildkälla: Danielle MacInnes / unsplash)

Yngre barn bör alltid övervakas när de leker i ett tält, eftersom små delar som kan sväljas och sladdar som hänger runt omkring utgör en särskilt stor risk för skador.

Äldre barn kan också ha mycket roligt med lektält, men se till att tältet du väljer har tillräckligt med utrymme.

Finns det olika lektält för pojkar och flickor?

Många tillverkare av lektält för barn har anpassat sitt sortiment till pojkars och flickors olika behov.

 • För pojkar finns det t.ex. lektält som ser ut som en brandbil, en riddarborg eller ett lokomotiv.
 • För flickor finns det tält som ser ut som ett prinsesseslott eller en handelsbutik.

När du väljer ett lektält bör du dock vara särskilt uppmärksam på ditt barns personliga smak. Om din dotter gillar att leka med bilar kommer hon säkert att bli mycket nöjd med ett tält i bildesign.

Spielzelt Kinder-3

Lagtält för barn kan sättas upp och tas ner snabbt och enkelt. Detta gör dem väl lämpade för mindre barnrum.
(Bildkälla: Igor Stakov / unsplash)

Hur rengör och vårdar jag lektält för barn på rätt sätt?

Förr eller senare blir alla spelkörfält smutsiga i stundens hetta. Barnens lektält är dock vanligtvis lätta och oproblematiska att rengöra. Materialet som tältet är tillverkat av har ett avgörande inflytande på frågan om hur du kan rengöra det optimalt.

I följande översikt har vi kortfattat visat hur du bäst rengör ett lektält för barn:

Material Nedsmutsning Rengöring
Bomull lätt Torka av med en fuktig trasa
Bomull tung

De kan få färgerna att blekna och angripa och skada tygets yta. Se också till att tältet torkar ordentligt efter rengöring så att det inte bildas mögel på tyget.

Vilka alternativ finns det till lektält?

Det finns flera alternativ till lektält för barn

 • Strandskal kan också ge skydd mot UV-strålar och vind på stranden. De är dock inte så ofta tillgängliga i modeller som tilltalar barn och har mindre utrymme på insidan.
 • Lekhusen kan också användas i barnrummet eller i trädgården för att leka. De är dock oftast för tunga för att kunna transporteras ofta mellan olika platser.

Särskilt om du vill ha ett enkelt sätt att flytta dina barns lektid från en plats till en annan är lektält för barn det bästa valet jämfört med de alternativ som nämns.

Bildkälla: Białasiewicz/ 123rf.com

Recensioner