Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

13Analyserade produkter

18Tillbringade timmar

10Utvärderade artiklar

163Användarrecensioner

Har du känt dig rastlös och nervös i flera dagar? Har du funderat på om lugnande medel är ett alternativ på ett tag och vill veta mer om hur man tar dem, den vetenskapliga bakgrunden och kriterierna för att köpa lugnande medel? Då har du kommit till rätt ställe.

Det gläder oss att du har hittat till vårt stora test med lugnande tabletter 2023. Vi ger dig all information du behöver om lugnande tabletter.




Sammanfattning

  • Det finns växtbaserade och icke-växtbaserade lugnande medel.
  • Sederande medel som inte är växtbaserade är receptbelagda och kan ha biverkningar.
  • Lugnande medel får aldrig tas tillsammans med alkohol.

Lugnande Tabletter Test: Våra Val

Lugnande tabletter: Vad du behöver veta

Lugnande medel, eller sedativa på medicinska termer, är läkemedel som har en deprimerande effekt på hjärnan. Det finns många olika typer av lugnande medel: man skiljer på växtbaserade och farmaceutiska lugnande medel. Även om växtbaserade lugnande medel är ofarliga bör man vara försiktig och välinformerad om icke-växtbaserade läkemedel.

Beruhigungstabletten-1

Lugnande medel används främst vid rastlöshet och vid psykiska sjukdomar som sömn- och ångeststörningar.
(Bildkälla: Unsplash / @halgatewood)

Vad är lugnande tabletter med växtbaserade läkemedel?

Örter innehåller bland annat: Valerian, humle, johannesört, citronmeliss och passionsblomma. Läkemedel som är baserade på växtbaserat ursprung kallas fytofarmaceutiska läkemedel. De är en integrerad del av olika terapier och används också ofta för självmedicinering. Det finns inga vetenskapliga bevis som uppfyller de nuvarande kraven på bevis för effektivitet. (1)

Vad är lugnande tabletter som inte är växtbaserade?

Icke-växtbaserade lugnande medel tillhör gruppen bensodiazepiner. Bensodiazepiner anses vara ångestdämpande och sömnframkallande läkemedel.

Den mest kända aktiva ingrediensen bland bensodiazepinerna är diazepam, som säljs under varumärket Valium ®.

Diazepam används vanligtvis som sömnmedel för personer med akut ångest eller spänning. Det finns flera bensodiazepiner som skiljer sig åt i fråga om effekt och verkningstid. Bensodiazepiner omfattar de aktiva ingredienserna diazepam, flunitrazepam, lorazepam, nitrazepam och oxazepam. Bensodiazepiner kan vara beroendeframkallande och leda till vantrivsel (tolerans). (2)

Men det är inte bara på grund av tillvänjningseffekten som dessa läkemedel bör behandlas med försiktighet: En studie av forskaren Geneviève Belleville kom fram till att konsumtion av sömn- och lugnande medel är förknippad med en liten men signifikant ökning av risken för dödlighet.

Det finns flera förklaringar till detta samband:

Drogerna kan till exempel fördröja reaktionstiden och begränsa koordinationen, vilket gör att fallolyckor och andra olyckor gynnas. De har också en deprimerande effekt på andningssystemet, vilket kan förvärra vissa andningsproblem under sömnen. En annan möjlig förklaring är att de påverkar det centrala nervsystemet, vilket gör att de kan påverka omdömet och öka risken för självmord. (3)

När används lugnande tabletter?

Sederande medel används främst vid rastlöshet, nervositet och psykiska sjukdomar, t.ex. sömn- och ångeststörningar. Ofta rekommenderas också en ytterligare terapiform, till exempel psykoterapi.

Beruhigungstabletten-2

Humle är ett naturligt lugnande medel
(Bildkälla: Unsplash / @markusspiske)

Hur används lugnande tabletter?

Sederande medel tas vanligen oralt i form av tabletter, överdragna tabletter eller sirap. De bör inte tas i mer än två veckor i taget. Efter fyra veckor finns det risk för beroende. (4)

Är lugnande tabletter receptbelagda?

Alla lugnande tabletter är inte receptbelagda. Växtbaserade läkemedel är vanligtvis receptfria, medan icke-växtbaserade läkemedel kan kräva ett recept beroende på doseringen.

Beslut: Vilka typer av lugnande tabletter finns det och vilka är lämpliga för dig?

Vilka är fördelarna och nackdelarna med växtbaserade lugnande medel?

Fördelar
  • Inget recept krävs

  • Billig
  • Naturliga ingredienser
  • Inget beroende, inga biverkningar
Nackdelar
  • Effekten är inte bevisad,Kan vara för svag

Vad är fördelarna och nackdelarna med icke-krydda lugnande medel?

Fördelar
  • Stark effekt

  • Effekten är bevisad
Nackdelar
  • Receptkrav
  • Dyrt
  • Gör beroende, biverkningar är möjliga

(2, 3, 4, 5)

Hur fungerar lugnande tabletter?

Den viktigaste gruppen av lugnande medel är bensodiazepinerna. De verkar på GABA-A-receptorn och förstärker därmed den lugnande, deprimerande effekten av neurotransmittorn GABA i hjärnan. (6)

Växtbaserade lugnande medel

Läkemedel med de aktiva ingredienserna valerianrötter, humlekottar, citronmelissblad och passionsblomsört har en lugnande eller anxiolytisk effekt enligt kliniska studier. Tiden det tar att somna förkortades och sömn- och livskvaliteten förbättrades. De exakta verkningsmekanismerna för humle, citronmeliss och passionsblomma har ännu inte bevisats.

I valerianextrakt har dock ämnen identifierats som har lugnande och sömnfrämjande effekter i djurstudier. Den första forskningen tyder på att ämnet binder till en receptor hos människor, så att den sömnfrämjande effekten av adenosin, en neuromodulator, fungerar bättre. (7)

Bensodiazepiner

Bensodiazepiner är den viktigaste gruppen av lugnande medel. Den aktiva ingrediensen lägger sig i hjärnan vid GABA-A-receptorerna och förstärker på så sätt effekten av den lugnande neurotransmittorn GABA. Man skiljer mellan bensodiazepiner med lång, medelhög och kort halveringstid samt med och utan aktiva metaboliter. Dessa två faktorer avgör hur länge ett ämne är verksamt. (6)

Betareceptorblockerare

Betareceptorblockerare har använts kliniskt i 25 år och är allmänt accepterade för sin terapeutiska effekt. (8) Betablockerare hämmar effekten av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. De sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket. Därför används de främst för att behandla högt blodtryck, hjärtsjukdomar och hjärtarytmier. Men också för stress och ångest.

Icke-benzodiazepina lugnande medel: Buspiron

Buspiron är ett läkemedel som har en ångestdämpande effekt men inte en lugnande effekt. Det är ett alternativ till andra lugnande medel och enligt hittillsvarande forskning ger det inte upphov till beroende. Buspiron används främst för att behandla generaliserad ångest. (9)

I motsats till bensodiazepinerna uppträder effekten inte omedelbart utan först efter två eller flera veckors regelbunden användning.

Beruhigungstabletten-3

Ångesttillstånd och ångeststörningar kan vara så svåra att patientens vardag begränsas kraftigt.
(Bildkälla: Unsplash / @cferdo)

För vem är lugnande tabletter användbara?

Sederande medel bör endast tas med försiktighet och ger lindring i brådskande fall. Det bör också noteras att drogerna kanske inte är kompatibla med andra ämnen som alkohol eller nikotin.

Vilka är biverkningarna av lugnande tabletter?

Beroende på den aktiva beståndsdelen kan bland annat följande biverkningar uppstå

  • Dåsighet och sömnighet;
  • Ökad risk för t.ex. fall och benbrott;
  • Försämrad omdömesförmåga, fingerfärdighet och reaktionstid, vilket också ökar risken för olyckor i trafiken;
  • Försämrad koncentration, glömska, förvirring, minnesluckor och demensliknande symtom;
  • Paradoxala effekter som avhämning, ökat risktagande eller agitation med ökad ångest eller sömnlöshet;
  • Fysiska och psykologiska abstinenssymtom som kramper (vid abrupt avbrytande), ångest, agitation eller yrsel och förvirring.

Även blandat bruk med andra ämnen kan få negativa konsekvenser.

Särskilt kombinationen av bensodiazepiner med andra läkemedel (t.ex. antidepressiva eller opioider) eller med alkohol kan försämra andningen och öka risken för andningsstopp. Effekten av blandad användning beror i hög grad på kombinationen och på den enskilda personens faktorer. (10)

Vilka är alternativen till lugnande medel?

De som inte vill ta droger kan också prova meditation, autogen träning eller muskelavslappning. Psykoterapeutisk behandling kan också hjälpa i mindre akuta fall.

Fakta som är värda att veta om lugnande tabletter?

Vad är hållbarhetstiden för lugnande tabletter?

Läkemedels hållbarhet anges alltid på förpackningen. I Tyskland är det lagstadgat att alla läkemedel får ha en hållbarhetstid på högst fem år.

Kan jag ta lugnande medel om jag dricker alkohol?

Tranquillisatorer blandas inte bra med alkohol och det kan uppstå farliga interaktioner mellan alkohol och medicinen. Patienter som tar lugnande medel bör därför inte dricka alkohol.

Bildkälla: Dmytro/ 123rf.com

Referenser (10)

1. Hänsel R. (1999) Wirkung, Wirksamkeit und Risiken pflanzlicher Arzneimittel. In: Pharmakognosie — Phytopharmazie. Springer-Lehrbuch. Springer, Berlin, Heidelberg
Källa

2. "Bei Schlaf- und Beruhigungsmitteln handelt es sich häufig um Benzodiazepine oder den Benzodiazepinen ähnlichen Medikamente (sog. Z-Mittel), für die bei einer regelmässigen Einnahme über einen längeren Zeitraum die Gefahr der Entwicklung einer Abhängigkeit besteht" Gmel Gerhard, Notari Luca, Christiane Gmel (2015). Suchtmonitoring Schweiz: Einnahme von psychoaktiven und anderen Medikamenten in der Schweiz im Jahr 2013. Sucht Schweiz, Lausanne Schweiz
Källa

3. Belleville, G. (2010). Mortality Hazard Associated with Anxiolytic and Hypnotic Drug Use in the National Population Health Survey. The Canadian Journal of Psychiatry, 55(9), 558–567.
Källa

4. "Die genannten Schlaf- und Beruhigungsmittel sollten nur nach sorgfältiger Diagnose eingesetzt werden. Alternative Möglichkeiten sind bei einer Verschreibung zu prüfen und Vor- und Nachteile gewissenhaft abzuwägen. So sind beispielsweise bei Schlafstörungen die zugrundeliegenden Ursachen zu behandeln. Eine Einnahme länger als vier Wochen wird in der Regel nicht empfohlen." Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Källa

5. Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Källa

6. Elbert T., Rockstroh B. (1990) Angst, Benzodiazepine und der Neurotransmitter GABA. In: Psychopharmakologie. Springer-Lehrbuch. Springer, Berlin, Heidelberg
Källa

7. Unger, M. (2007), Pflanzliche Sedativa: Neue Aspekte zu altbewährten Arzneipflanzen. Pharmazie in unserer Zeit, 36: 206-212. doi:10.1002/pauz.200600219
Källa

8. Hjalmarson Å., Herlitz J., Waagstein F. (1990) Behandlung der Myokardischämie mit Betablockern. In: Heusch G. (eds) Pathophysiologie und rationale Pharmakotherapie der Myokardischämie. Steinkopff
Källa

9. Joseph A. GiovannittiJr., Matthew R. Cooke, in Pharmacology and Therapeutics for Dentistry (Seventh Edition), 2017
Källa

10. Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Källa

Veröffentlichung "Wirkung, Wirksamkeit und Risiken pflanzlicher Arzneimittel"
Hänsel R. (1999) Wirkung, Wirksamkeit und Risiken pflanzlicher Arzneimittel. In: Pharmakognosie — Phytopharmazie. Springer-Lehrbuch. Springer, Berlin, Heidelberg
Gå till källan
Forschungsbericht "Suchtmonitoring Schweiz: Einnahme von psychoaktiven und anderen Medikamenten in der Schweiz im Jahr 2013"
"Bei Schlaf- und Beruhigungsmitteln handelt es sich häufig um Benzodiazepine oder den Benzodiazepinen ähnlichen Medikamente (sog. Z-Mittel), für die bei einer regelmässigen Einnahme über einen längeren Zeitraum die Gefahr der Entwicklung einer Abhängigkeit besteht" Gmel Gerhard, Notari Luca, Christiane Gmel (2015). Suchtmonitoring Schweiz: Einnahme von psychoaktiven und anderen Medikamenten in der Schweiz im Jahr 2013. Sucht Schweiz, Lausanne Schweiz
Gå till källan
Studie, erschienen in "The Canadian Journal of Psychiatry"
Belleville, G. (2010). Mortality Hazard Associated with Anxiolytic and Hypnotic Drug Use in the National Population Health Survey. The Canadian Journal of Psychiatry, 55(9), 558–567.
Gå till källan
Ratgeber des Schweizer Bundesamt für Gesundheit
"Die genannten Schlaf- und Beruhigungsmittel sollten nur nach sorgfältiger Diagnose eingesetzt werden. Alternative Möglichkeiten sind bei einer Verschreibung zu prüfen und Vor- und Nachteile gewissenhaft abzuwägen. So sind beispielsweise bei Schlafstörungen die zugrundeliegenden Ursachen zu behandeln. Eine Einnahme länger als vier Wochen wird in der Regel nicht empfohlen." Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Gå till källan
Ratgeber des Schweizer Bundesamt für Gesundheit
Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Gå till källan
Publikation "Angst, Benzodiazepine und der Neurotransmitter GABA"
Elbert T., Rockstroh B. (1990) Angst, Benzodiazepine und der Neurotransmitter GABA. In: Psychopharmakologie. Springer-Lehrbuch. Springer, Berlin, Heidelberg
Gå till källan
Wissenschaftliche Artikel "Pflanzliche Sedativa: Neue Aspekte zu altbewährten Arzneipflanzen"
Unger, M. (2007), Pflanzliche Sedativa: Neue Aspekte zu altbewährten Arzneipflanzen. Pharmazie in unserer Zeit, 36: 206-212. doi:10.1002/pauz.200600219
Gå till källan
Publikation: "Pathophysiologie und rationale Pharmakotherapie der Myokardischämie"
Hjalmarson Å., Herlitz J., Waagstein F. (1990) Behandlung der Myokardischämie mit Betablockern. In: Heusch G. (eds) Pathophysiologie und rationale Pharmakotherapie der Myokardischämie. Steinkopff
Gå till källan
Wissenschaftlicher Artikel: "Pharmacology and Therapeutics for Dentistry"
Joseph A. GiovannittiJr., Matthew R. Cooke, in Pharmacology and Therapeutics for Dentistry (Seventh Edition), 2017
Gå till källan
Ratgeber des Schweizerischen Bundesamt für Gesundheit
Webseite des Schweizer Bundesamt für Gesundheit mit dem Thema Psychoaktive Schlaf- und Beruhigungsmittel
Gå till källan
Recensioner